İçeriğe atla

Aix-Marseille Üniversitesi

Koordinatlar: 43°17′36.68″K 5°21′28.5″D / 43.2935222°K 5.357917°D / 43.2935222; 5.357917
Aix-Marseille Üniversitesi
Université d'Aix-Marseille
Harita
Kuruluş1409 – Provence Üniversitesi[1]
1896 – Aix-Marseille Üniversitesi
1970 – Aix-Marseille I
1970 – Aix-Marseille II
1973 – Aix-Marseille III
2012 – Aix-Marseille Üniversitesi
Eğitim dil(ler)iFransızca
Öğrenciler74,000[2]
Doktora öğrencileri2,448
Konum
43°17′36.68″K 5°21′28.5″D / 43.2935222°K 5.357917°D / 43.2935222; 5.357917
Web sitesiwww.univ-amu.fr

Aix-Marseille Üniversitesi (Fransızca: Université d’Aix-Marseille ya da kısaca AMU) 24 Ağustos 2011'de 3 farklı üniversitenin birleşmesi sonucu kurulan, Fransa'nın en genç ama aynı zamanda da en büyük frankofon üniversitelerinden biridir. Üniversite kampüsleri Aix-en-Provence ve Marsilya'da bulunmaktadır.

Aix-Marseille Üniversitesi'nin 375 farklı Avrupa üniversitesi ile Erasmus Programı anlaşması bulunmaktadır. Bu yüzden 2013 yılında üniversite öğrencilerinin 7de biri uluslararası öğrencilerden oluşmaktaydı.

Tarihçe

Üniversite 1419 yılında Provence dükü Anjou'lu II. Ludwig tarafından kurulmuştur. 1791 yılında Fransız Devrimi'ni takiben üniversiteye bağlı fakülte ve enstitülere bağımsız kurumlar haline gelmişlerdir. 19. yüzyılın sonunda bu kurumlar yeniden birleştirilse de, 12 Kasım 1968 tarihinde yeniden üç farklı kuruma ayrılmışlardır. 1970'te Provence Üniversitesi (Aix-Marseille I) ve Université de la Méditerranée (Aix-Marseille II) kurulmuş, 1973'te ise Paul-Cézanne Üniversitesi olarak da bilinen Aix-Marseille III kurulmuştur. Bu haliyle 3 farklı üniversite de Aix-Marseille ismini taşımaktaydı.

2004 yılından itibaren birlikte çalışmaya karar veren bu kurumlar, 2007 yılında yeniden tek bir üniversite olarak birleşme kararı almışlardır. Aix-Marseille Üniversitesi altında bu 3 farklı üniversitenin birleşmesi ile kurulan üniversitenin ilk rektörü 3 Ocak 2012 tarihinde seçilen Yvon Berland'tır.

Dipnotlar

Kaynakça

  1. ^ Norman Davies, “Europe: A History”, Oxford University Press, 1996, p. 1248
  2. ^ "Presentation of Aix-Marseille University" (PDF). 2 Şubat 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Hacettepe Üniversitesi (), 8 Temmuz 1967 tarihinde, 892 sayılı kanun ile Türkiye'nin başkenti Ankara'da kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Merkez kampüsü Sıhhiye'de, en geniş yüzölçümüne sahip yerleşkesi ise Beytepe Kampüsü'nde olan üniversitenin toplamda beş adet yerleşkesi bulunmaktadır. Sıhhiye ve Beytepe dışındaki kampüslerde çeşitli meslek yüksekokulları ve araştırma merkezleri bulunmaktadır. 2019 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı binasının da Beytepe Kampüsü'ne taşınması sonucunda Beşevler'deki kampüs tamamen boş kalmıştır. 2020 yılı itibarıyla üniversitenin rektörü, 24 Haziran 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından atanmış olan Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran'dır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Türkiye'nin en eski devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Aix-en-Provence</span> Fransada komün

Aix-en-Provence, Fransa'nın güneyinde Bouches-du-Rhône departmanına bağlı ve Marsilya'ya 25 km uzaklıktaki tarihi ve kültürel bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Üniversite</span>

Üniversite, yükseköğretim kurumu ya da bilimtay en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çoğunlukla çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşurlar. Araştırma görevlileri ya da akademisyenler, yaptıkları özgün çalışmalar dolayısıyla doçent, profesör gibi çeşitli unvanlarla ödüllendirilirler. Çeşitli akademik disiplinlerde akademik dereceler verir. Üniversiteler genellikle farklı okullarda veya öğrenim fakültelerinde hem lisans eğitimi hem de lisansüstü eğitim sunar.

<span class="mw-page-title-main">Muş Alparslan Üniversitesi</span> Muşta kurulu devlet üniversitesi

Muş Alparslan Üniversitesi, 28 Mayıs 2007 tarihinde kurulan ve Muş ilinde faaliyet gösteren yüksek eğitim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Strasbourg Üniversitesi</span>

Strazburg Üniversitesi, Fransa'nın Alsas bölgesindeki Strazburg şehrinde bulunan üniversitedir. 1538 yılında kurulmuş olup, 1970'li yıllarda üç ayrı enstitüye ayrılmıştır. 2007 yılı itibarıyla toplam öğrenci sayısı 48.500 civarındadır.

Gediz Üniversitesi, İzmir ilinin Menemen ilçesi Seyrek beldesinde yerleşik bir vakıf üniversitesiydi. İzmir'in yedinci üniversitesiydi. 30 Temmuz 2008 tarihinde TBMM'de Sipahi Eğitim, Sağlık ve Spor Vakfı tarafından kurulması 5799 ve 5796 Sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanunla gerçekleşti. Üniversite 2009-2010 eğitim-öğretim yılında açılmıştı. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversitenin kapatılmasına karar verildi. Bu gelişmenin öğrenciler üzerinde yarattığı mağduriyet sebebiyle TBMM tarafından alınan kararla üniversitenin bulunduğu yerde faaliyet gösterecek olan Bakırçay Üniversitesi adında bir devlet üniversitesi kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Provence Üniversitesi</span>

Provence Üniversitesi Aix-en-Provence ve Marsilya'da kurulu Fransa'da bulunan bir kamu üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Köln Üniversitesi</span> Almanya, Kölnde kurulu devlet üniversitesi

Köln Üniversitesi Köln, Almanya'da bulunan, 48.000'den fazla öğrencisiyle Almanya'daki en büyük üniversitelerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Melikşah Üniversitesi</span> Kayserinin Talas ilçesinde faaliyet göstermiş bir vakıf üniversitesi

Melikşah Üniversitesi, Kayseri ilinin Talas ilçesinde faaliyet göstermiş bir vakıf üniversitesiydi Kayseri'de kurulan ilk vakıf üniversitesi olan Melikşah Üniversitesi, Kayseri'de kurulmuş ikinci üniversiteydi.

<span class="mw-page-title-main">Mevlana Üniversitesi</span>

Mevlana Üniversitesi Gevher Sultan Eğitim Araştırma, Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından kuruluş işlemleri yürütülmüş ve 07.07.2009 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 5913 nolu kanunun ek 114. Maddesi ile Konya ilinde kurulan vakıf üniversitesiydi. Üniversite adını Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'den almaktadır. 2010-2011 eğitim-öğretim döneminde eğitim öğretime başlamıştı. Temmuz 2016'da 196 öğretim üyesi görev yapmakta ve 3.784 lisans, 349 yüksek lisans ve 36 doktora öğrencisi üniversitede aktif olarak eğitimlerine devam ediyordu. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Özal Üniversitesi</span>

Turgut Özal Üniversitesi, Etlik, Keçiören, Ankara'da faaliyet göstermiş vakıf üniversitesi. 2008 yılında kurulan Turgut Özal Düşünce ve Hamle Vakfı, Turgut Özal adını yaşatmak amacıyla Turgut Özal Üniversitesi kurulması çalışmalarına aynı yıl başlamıştır. Yükseköğretim Kurulu’na 2009 yılında yapılan başvuruyu takiben mevzuatta öngörülen süreçler tamamlanmış ve TBMM Genel Kurulu’nda 23 Haziran 2009 tarihinde kabul edilen 5913 sayılı Kanunla Turgut Özal Üniversitesi’nin kurulması kabul edilmiştir. Kanunun 07 Temmuz 2009 tarihli Resmî Gazete'de 27281 sayı numarasıyla yayımlanmasıyla Turgut Özal Üniversitesi tüzel kişiliğini kazanmıştır. Turgut Özal Üniversitesi Mütevelli Heyeti tarafından yönetilen üniversite, 23 Temmuz 2016 tarihinde Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lancaster Üniversitesi</span> Birleşik Krallıkta bir üniversite

Lancaster Üniversitesi 1964 tarihinde Lancaster'de kurulmuş bir üniversitedir. 1968'de bu kentin güneyinde bir kırsal alan olan Bailrigg'de özel olarak yapılan kampüsüne yerleşmiş. Üniversite bu kampüste gelişmiştir ve günümüze kadar Lancaster kentinden ayrı ve uzakta kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şifa Üniversitesi</span> Türkiyede bir üniversite

Şifa Üniversitesi, Türkiye Tabipler Vakfı (TÜTAV) tarafından kurulan ve İzmir'de faaliyet göstermiş vakıf üniversitesi.

Selahaddin Eyyubi Üniversitesi, Diyarbakır'da faaliyet göstermiş vakıf üniversitesiydi. Üniversitenin kurulmasına ilişkin resmî karar Şubat 2013'te TBMM tarafından kabul edilmişti. Üniversitenin kurucu rektörü Prof.Dr.Ekrem Doğan'dı. Üniversitede bulunan akademik birimler İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakülteleri, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri Enstitüleri ve Meslek Yüksek okuluydu. Üniversite 2014-2015 eğitim öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştı. Üniversite rektörlük binası Diyarbakır otogarının karşısında hizmet vermekte olup 2015 Eylül ayından itibaren yıl Otogarın arkasındaki kampüsünü de kullanmıştır. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Leicester Üniversitesi</span>

Leicester Üniversitesi Leicester, İngiltere'de kurulu bir araştırma üniversitesidir. Ana kampüsü Leicester şehrinin güneyinde bulunan "Victoria Parkı" yanındadır.

<span class="mw-page-title-main">Üsküp Aziz Kiril ve Metodius Üniversitesi</span> Kuzey Makedonyada kurulu devlet üniversitesi

Üsküp Aziz Kiril ve Metodius Üniversitesi veya Üsküp Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi Kuzey Makedonya'nın en büyük üniversitesidir. Üsküp'te bulunan üniversite ismini Slavların havarileri olarak kabul edilen ve Slav dilleri arasında yaygınca kullanılan kiril alfabesinin mucitleri olan büyük hristiyan teologları Kiril ve Metodius'dan almaktadır. Üniversite'nin 50,000 üzerinde öğrencisi bulunmaktadır.

Konstantinopolis İmparatorluk Üniversitesi imparator II. Theodosius'un Pandidakterion kurduğu MS 425'e kadar uzanan bir Doğu Roma eğitim kurumuydu.

<span class="mw-page-title-main">Torino Üniversitesi</span> Torino, İtalya’da kurulu devlet üniversitesi

Torino Üniversitesi İtalya'nın Torino şehrinde bulunan bir araştırma üniversitesidir. Avrupa'nın en eski üniversitelerinden biridir, günümüzde de araştırma ve eğitimde önemli bir rol oynamaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sorbonne Üniversitesi</span>

Sorbonne Üniversitesi, Paris'de bulunan bir devlet ve araştırma üniversitesidir. Kurumun mirası, 1257 yılında Fransız papaz Robert de Sorbon (1201-1274) tarafından Avrupa'daki ilk üniversitelerden biri sayılan Paris Üniversitesinin temelini oluşturacak olan Sorbonne Kolejinin kurulduğu Orta Çağ'a kadar uzanmaktadır.