İçeriğe atla

Airlines for Europe

Lansman tarihi2016
Üyeler16
Yıllık yolcu (M)720 (2019) [1]
Filo boyutu3000+ [1]
MerkezBelçika Brüksel
YönetimThomas Reynaert[2](Genel müdür)
İnternet sitesia4e.eu

Airlines for Europe (A4E), Avrupa hava trafiğinin %70'ini temsil eden en büyük AB havayolu birliğidir.

Tarihçe

A4E, Ocak 2016'da Avrupa'nın en büyük beş havayolu şirketi olan Air France-KLM Group, easyJet, International Airlines Group, Lufthansa Group ve Ryanair Holdings tarafından kurulmuştur.

A4E şu anda 16 havayolu grubunu üye olarak saymaktadır. Havayollarının ötesinde Airbus, Boeing, Embraer, GE ve Thales gibi küresel üreticiler de A4E üyesidir.[3]

Üyeler

Havayolu üyeleri

Eylül 2020'de, aşağıdaki havayolu grupları A4E üyesidir:[4]

Havayolu Grubu Katılımcı Havayolları
Aegean AirlinesYunanistan Aegean Airlines B
AirBaltic[5]Letonya AirBaltic
Air France–KLM Group AFransa Air France B
Hollanda KLM B
Hollanda Transavia B
Hollanda Martinair C
Fransa Air France-KLM Cargo C
CargoluxLüksemburg Cargolux C
EasyJet Group ABirleşik Krallık EasyJet UK
Avusturya EasyJet Europe
İsviçre EasyJet Switzerland
FinnairFinlandiya Finnair
Finlandiya Finnair Cargo C
IAG ABirleşik Krallık British Airways B
İrlanda Aer Lingus
İspanya Iberia B
İspanya LEVEL
İspanya Vueling
İspanya IAG Cargo C
Icelandairİzlanda Icelandair
Jet2.com Birleşik Krallık Jet2
Lufthansa Group AAlmanya Lufthansa B
Avusturya Austrian Airlines
Belçika Brussels Airlines
Almanya Eurowings B
İsviçre Swiss International Air Lines B
Almanya Lufthansa Cargo C
Norwegian Norveç Norwegian Air Shuttle
İrlanda Norwegian Air International
Birleşik Krallık Norwegian Air UK
İsveç Norwegian Air Sweden
Ryanair Holdings Aİrlanda Ryanair
Polonya Buzz
Malta Malta Air
Avusturya Lauda
Birleşik Krallık Ryanair UK
SmartwingsÇekya CSA Czech Airlines
Macaristan Smartwings Hungary
Polonya Smartwings Poland
Slovakya Smartwings Slovakia
TAP Air PortugalPortekiz TAP Air Portugal B
TUI Group[6]Almanya TUI fly Deutschland
Belçika TUI fly Belgium
Hollanda TUI fly Netherlands
İsveç TUI fly Nordic
Birleşik Krallık TUI Airways
Fransa Corsair International
Volotea İspanya Volotea

A Kurucu üye
B Bağlı şirketler dahil
C Kargo filosu

İmalatçı üyeler

Ayrıca bu organizasyona katılan 5 uluslararası hava aracı üreticisi bulunmaktadır.

Ortak Üyeler

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Fact Sheet" (PDF). A4E. 13 Şubat 2020. 15 Haziran 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2020. 
  2. ^ "A4E Team". A4E. 11 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2020. 
  3. ^ "Our Story – Airlines for Europe". a4e.eu. 11 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2020. 
  4. ^ "Our Members". a4e.eu. 11 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2020. 
  5. ^ "airBaltic joins Airlines for Europe". Airbaltic.com. 21 Ekim 2016. 15 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2017. 
  6. ^ "TUI group joins Airlines for Europe". austrianaviation.net. 11 Aralık 2019. 11 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Corendon Airlines</span>

Corendon Turizm Grubu bünyesinde kurulan Corendon Airlines, Türk tescilli bir hava yolu operatörüdür. Corendon Turizm Grubu çatısı altında ayrıca Hollanda ve Belçika merkezli tur operatörleri; Avrupa, Türkiye ve Karayipler'de otelleri bulunan bir otel zinciri ile incoming şirketi yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Singapore Airlines</span>

Singapore Airlines Limited Singapur'un ulusal ve bayrak taşıyıcı havayolu şirketi. 1947'de Malayan Airways adıyla kurulan şirket, 1972'de Singapore Airlines ismini almıştır. Uçuşlarını Changi Havalimanı merkezli gerçekleştiren Singapore Airlines, günümüzde Asya, Avrupa, Amerika, Avustralya ve Afrika'da 60 farklı noktaya uçmaktadır. Singapore Airlines'ın filosunda 26 Adet Airbus A330-330,6 Adet Airbus A350-900 tipi uçak ve bu uçaklardan biri Airbus tesislerinde üretilen 10.000 Airbus uçağıdır. Singapore Airlines ayrıca 61 Adet Airbus A350-900 siparişi vermiştir. 19 Adet Airbus A380 bulunduran havayolu 5 adet A380 siparişi daha vermiştir. Filosunda 11 Adet Boeing 777-200, 12 Adet Boeing 777-200ER, 6 Adet Boeing 777-300 ve 27 Adet 777-300ER uçakları bulunmaktadır. Toplamda 56 Adet Boeing 777 uçağı bulunan Singapore Airlines buna ek olarak 30 Adet Boeing 787 Dreamliner siparişi vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Embraer E-Jet ailesi</span>

Embraer E-Jets dar gövdeli, çift motorlu, orta menzilli, Brezilya yapımı jet yolcu uçağı modelidir. İlk kez 1999 yılında Paris Havacılık Fuarı'nda tanıtılan uçağın ilk uçuşu 2002 yılında gerçekleştirildi. Temmuz 2008'e kadar 847 ana sipariş 827 adet opsiyonel üretim talebi aldı. Temmuz 2008 tarihinde toplam üretim adedi 410'u bulan uçak 2016 yılına kadar 1112 adet üretilmesi planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Scandinavian Airlines</span> İsveç merkezli havacılık şirketi

İskandinav Hava Yolları (İngilizce: Scandinavian Airlines System, İskandinav hava yolu taşımacılığı sistemi, Danimarka, Norveç ve İsveç'in çok uluslu havayolu taşımacılığı ve bu İskandinav ülkelerinde önde gelen havayollarıdır. Merkezi İsveç'in başkenti Stockholm'dedir. Sahibi SAS AB dir. Star Alliance'ın bir kurucu üyesidir ve bunun yanında Air Greenland, Linjeflyg, Spanair, Thai Airways International ve airline Scanair'ın da kurucusudur. SAS'ın, Estonian Air'de %49 hissesi vardır. Kopenhag, Avrupa ve kıtalar arası hizmetler için odak olarak hizmet eder. 2006'da İskandinav hava yolu taşımacılıkları, 25 milyon yolcuyu taşıdı ve SAS grubunun 38.6 milyon yolcusu vardır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Yolları</span> Türkiyenin bayrak taşıyıcı hava yolu

Türk Hava Yolları, Türkiye'nin ulusal, bayrak taşıyıcı hava yolu şirketidir. Merkezi İstanbul'da bulunan şirketin uçuş ağı Avrupa, Orta Doğu, Uzak Doğu, Kuzey Afrika, Orta Afrika, Güney Afrika, Okyanusya, Kuzey ve Güney Amerika'ya kadar uzanmaktadır. 2015 yılında 61,2 milyon, 2018 yılında 75,2 milyon, 2019 yılında 74,3 milyon, 2020 yılında 28 milyon, 2021 yılında 44,8 milyon yolcu taşımıştır.

<span class="mw-page-title-main">US Airways</span>

US Airways, US Airways Group Inc şirketinin sahibi olduğu Amerika Birleşik Devletleri'nin en büyük altıncı havayolu şirketidir. Şirketin merkezi Tempe, Arizona'dedir.

<span class="mw-page-title-main">Syrian Air</span> Suriyenin bayrak taşıyıcı havayolu şirketi

Syrian Airlines, SyrianAir, Suriye'nin bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika'da çeşitli hedeflere uluslararası tarifeli çalışmaktadır. Arap Baharı ile başlayan ve Suriye'de devam eden iç savaş nedeniyle 2011 yılından bu yana işletilen uçuş sayısı azalmıştır. Syrian Air önceden dünya çapında 50 hedefe uçuş yapmaktaydı. Şam Havalimanı ve Halep Havalimanını kullanmaktaydı. SyrianAir, sekiz yolcu uçağı filosuna sahiptir. Altı Airbus ve iki ATR'den oluşmaktadır. SyrianAir, Arap Hava Taşıyıcıları Teşkilatı ve Arabesk Havayolu İttifakı üyesidir. SyrianAir'in Suriye'de devam eden iç savaş nedeniyle gecikmeli olmasına rağmen yeni Tupolev, İlyushin ve Antonov uçakları için siparişleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Xiamen Air</span> Çin merkezli bir havayolu şirketi

XiamenAir, Çin merkezli bir havayolu şirketidir. Şirket, 25 Temmuz 1984 tarihinde kurulmuş olup SkyTeam'in bir üyesidir. Merkezi Xiamen'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hawaiian Airlines</span> ABDdeki ticari havayolu şirketi

Hawaiian Airlines ABD'nin Hawaii eyaletindeki bayrak taşıyıcısı ve en büyük havayolu şirketidir. ABD'nin en büyük onuncu ticari havayolu şirketidir ve merkezi Honolulu, Hawaii'de bulunmaktadır. Havayolunun ana merkezi Oʻahu adasındaki Daniel K. Inouye Uluslararası Havalimanı, ikincil merkezi ise Maui adasındaki Kahului Havaalanı'dır. Havayolu şirketi ayrıca Los Angeles Uluslararası Havalimanı'nda bir mürettebat üssü kurmuştur. Hawaiian Airlines; Asya, Amerikan Samoası, Avustralya, Fransız Polinezyası, Hawaii, Yeni Zelanda ve ABD ana karasına uçuşlar gerçekleştirmektedir. Hawaiian Airlines, Hawaiian Holdings, Inc. şirketine aittir.

Özbekistan Hava Yolları, merkezi Taşkent'te bulunan Özbekistan'ın bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. Şirket Taşkent Uluslararası Havalimanı'ndaki havayolu bağlantı merkezinden, ülke içinde ve Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerine sefer düzenlemektedir.

Ariana Afghan Airlines Co. Ltd., aynı zamanda Ariana olarak da bilinir, Afganistan'ın en büyük havayolu şirketi ve ülkenin bayrak taşıyıcı havayoludur. 1955 yılında kurulan Ariana, Afganistan'ın en eski havayolu şirketidir. Şirketin ana üssü Kabil Uluslararası Havaalanı'dır; bu havaalanından ülke uçuşlar ve aynı zamanda Afganistan'ın Hindistan, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerle bağlantısını sağlayan uluslararası uçuşları düzenler. Hava yolunun merkezi Shāre Naw, Kabil olup tamamen Afgan hükûmetine aittir. Ariana Afghan Hava Yolları Ekim 2006 Avrupa Birliği'nde uçması yasaklanan hava taşıyıcıları listesinde yer almaktadır.

Caribbean Airlines Limited, Trinidad ve Tobago'nun devlet havayolu ve bayrak taşıyıcısıdır. Merkezi Piarco House'da bulunan havayolu, Piarco Uluslararası Havalimanı'ndaki tabanından Karayipler, Kuzey Amerika ve Güney Amerika'ya uçuşlar gerçekleştiriyor. Halen Caribbean Airlines 1.700'den fazla kişiyi istihdam etmektedir ve Karayipler'deki en büyük havayolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Royal Air Maroc</span>

Royal Air Maroc, kısaca RAM olarak bilinen, Fas bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. RAM tamamen Fas hükümetine aittir ve genel merkezi Kazablanka-Anfa Havaalanı'ndadır. Şirket V. Muhammed Uluslararası Havalimanı'ndaki ana üssünden Fas'ta iç hat ağı, Afrika, Asya, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika'ya uluslararası uçuşlar ve ara sıra Hac seferleri için charter seferleri düzenlemektedir.

Luxair şirket ve bağlantı merkezi Lüksemburg Havalimanı'nda olan Lüksemburg'un bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi. Avrupa, Kuzey Afrika, Akdeniz ve Orta Doğu'daki hava limanlarına tarifeli seferler düzenlemenin yanı sıra charter uçuşlar ve dönemsel hizmetler de sağlamaktadır. Lüksemburg'un düzenli, charter olmayan seferler düzenleyerek yolcu taşıyan tek hava yolu şirketidir.

Fiji Airways, Fiji'nin bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir ve Fiji'deki merkezlerinden Avustralya, Yeni Zelanda, Samoa, Tonga dahil 13 ülkeye ve 23 şehre uluslararası hizmetler sunmaktadır. Bu ülkelerden bazıları Tuvalu, Kiribati, Vanuatu ve Solomon Adaları (Okyanusya), Amerika Birleşik Devletleri, Hong Kong ve Singapur'dur. 108 uluslararası destekten oluşan geniş bir ağa sahiptir. Şirket 3 Temmuz 2018'de Japonya'ya (Tokyo-Narita) doğrudan uçuşlarına başladı. Fiji Airways grubu, Fiji'ye uçan tüm ziyaretçilerin yüzde 64'ünü getiriyor, 1000'den fazla çalışan istihdam ediyor ve 815 milyon FJD'nin üzerinde gelir elde ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Atlas Air</span>

Atlas Air, Inc., Atlas Air Worldwide Holdings'in tamamına sahip olduğu bir iştiraki olup, New York'un Harrison ilçesindeki Purchase'ta bulunan bir kargo havayolu, yolcu charter havayolu ve uçak kiralayıcısıdır. Havayolu, adını Yunan mitolojisinde bir Titan olan Atlas'tan almıştır. Uçaklarının kuyruğundaki sembol, altın bir dünya taşıyan altın bir adamdır. Toplam 55 Boeing 747 uçağından oluşan birleşik filosuyla Atlas, bu filo türünde dünyanın en büyük operatörüdür. Havayolunun 2019 yılı sonu itibarıyla 3.587 çalışanı vardır ve 119 ülkede 425 destinasyonda faaliyet gösteriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Boeing 737 Classic</span>

Boeing 737 Classic, Boeing tarafından üretilmiş olan bir dar gövdeli uçak serisi. Orijinal Boeing 737'nin ikinci jenerasyonu. Gelişimine 1979 yılında başlandı. İlk varyasyon olan 737-300, ilk uçuşunu Şubat 1984'te gerçekleştirdi ve hizmete aynı yılın Kasım ayında girdi. Daha uzan olan 737-400, ilk kez Şubat 1988'de uçtu ve aynı yıl hizmete girdi. En kısa varyasyon olan 737-500 ise ilk uçuşunu Haziran 1989'da gerçekleştirdi ve 1990'da hizmete girdi.

<span class="mw-page-title-main">Flynas</span>

Flynas, eski adıyla Nas Air, Suudi Arabistan merkezli, yurt içi ve yurt dışı seferler yapan düşük maliyetli havayoludur. Şirketin merkezi Riyad'da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Air Kyrgyzstan</span>

Kyrgyzstan Air Company, Air Kyrgyzstan ismiyle faaliyet gösteriyor. Kırgızistan'ın bayrak taşıyıcısı olarak 13 destinasyona tarifeli iç ve dış hat seferlerinin yanı sıra charter seferleri de gerçekleştirmektedir. Ana merkezi Bişkek'teki Manas Uluslararası Havalimanı'dır ve ikincil merkezi Oş'taki Oş Havalimanı'ndadır.

Eurowings GmbH, merkezi Düsseldorf'ta bulunan bir Alman düşük maliyetli taşıyıcı ve Lufthansa Group'un tamamına sahip olduğu bir yan kuruluştur. 1996 yılında kurulan şirket, yurtiçi ve Avrupa destinasyonlarından oluşan bir ağa hizmet veriyor ve daha önce bazı uzun mesafeli rotaları işletiyor ve Almanya ve Avusturya'nın yanı sıra Palma de Mallorca ve Priştine'deki çeşitli havaalanlarında üsleri sürdürüyor.