İçeriğe atla

Airbus Defence and Space

Airbus Defence and Space SAS
Menkul değer sembolüEuronext: EAD
BMADEAD
FWBEAD
TürBölüm
KuruluşOcak 2014
Genel merkeziToulouse, Fransa
Önemli kişilerDirk Hoke (CEO)[1]
Gelirartış 14 milyar € (2015)[2]
SahibiAirbus
Çalışan sayısı40,000[2]
Web sitesiairbus.com

Airbus Defence and Space SAS, Airbus'ın havacılık ve savunmadan sorumlu bölümüdür. Ocak 2014 tarihinde EADS'ın kurumsal yeniden yapılandırılması sırasında ve Airbus Military, Astrium ve Cassidian bölümlerinin birleştirilmesiyle kurulmuştur.[3] Merkezi Fransa'nın Toulouse kentinde yer almaktadır.

Airbus Defence and Space, Askeri Uçak, Uzay Sistemleri ve İletişim-İstihbarat-Güvenlik olmak üzere üç bölüme ayrılmıştır. Aynı zamanda Boeing'den sonra dünyanın ikinci büyük uzay kuruluşu ve dünyanın ilk on savunma şirketinden biridir.[4] 35 ülkede faaliyet gösteren şirket 86 ülkeden 40.000 kişiye istihdam sağlamakta[5] ve Airbus gelirlerinin %21'ini oluşturmaktadır.[6]

Modeller

Airbus A400M Atlas
Ariane-5S

Askeri uçaklar

Uzay sistemleri

Kaynakça

  1. ^ "Executive Committee". Airbus Defence & Space. Şubat 2015. 21 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2017. 
  2. ^ a b Overview, Airbus DS. "About Airbus Defence and Space". Airbus Defence and Space. 5 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2017. 
  3. ^ Parker, Andrew (2 Ocak 2014). "EADS changes name to Airbus". FT.com. 15 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2017. 
  4. ^ "Airbus Defence and Space-built PeruSAT-1 delivers first images". spacedaily.com. 2 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2017. 
  5. ^ "Airbus Defence and Space Global presence". ADS. 14 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2017. 
  6. ^ "Investors & Shareholders". airbusgroup.com. 6 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2017. 
  7. ^ "Rocket Launcher Propulsion - Ottobrunn, Germany". 18 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2017. 
  8. ^ "How to Find Us - Airbus Defence and Space, Trauen, Germany". 1 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NASA</span> ABDde uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum

NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Airbus</span> Avrupa merkezli, çok uluslu havacılık şirketi

Airbus SE, Avrupa merkezli çok uluslu bir havacılık şirketidir. 2019 itibarıyla Airbus, dünyanın en büyük uçak üreticisi ve en çok uçak siparişi alan şirketidir. Kurumsal merkezi Hollanda'da bulunan şirketin hisseleri Fransa, Almanya ve İspanya'da işlem görür. Airbus, tasarladığı ve ürettiği sivil ve askeri uçakların dünya genelinde satışını yapar. Uçaklar hem Avrupa Birliği içinde hem de diğer ülkelerde üretilir. Şirketin üç ana bölümü vardır: ticari uçaklar, savunma ve uzay, helikopterler.

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ</span> Türk havacılık ve uzay sanayii şirketi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) (TAI - Turkish Aerospace Industries, Inc.), Türkiye’de hava platformlarının tasarımı, geliştirilmesi, üretimi, tamamlanması, yenilenmesi ve satış sonrası hizmetleri alanlarındaki teknoloji merkezidir. Şirket dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380'e ve askerî nakliye uçağı Airbus A400M'ye parça üretmektedir. Ayrıca şirket 2013 yılında ilk uçuşunu gerçekleştiren Airbus A350'ye kanatçık üretmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Boeing</span> Amerikan havacılık ve savunma şirketi

The Boeing Company, dünya çapında başta uçak, helikopter, roket, uydu, telekomünikasyon ekipmanları ve füzeler tasarlayan ve üreten çok uluslu bir Amerikan havacılık şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">BAE Systems</span>

BAE Systems, havacılık ve savunma sanayisinde etkinlik gösteren bir İngiliz şirketidir. Dünyanın en büyük şirketlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">FIM-92 Stinger</span>

FIM-92 Stinger alçak irtifadaki düşman uçak ve helikopterlerine karşı kullanılan, bir kişi tarafından taşınabilen, omuzdan ateşlenen, hedeften yayılan kızılötesi ve morötesi ışınlarla yönelen, pasif güdümlü ateşle-unut tipi hava savunma füze sistemidir. Tek personel tarafından MANPADS kullanılması, yüksek isabet ve tahrip özelliği gibi sebeplerle kara birliklerinin hava savunmasında önemli bir yere sahiptir. Kaideye monte batarya sistemleri oluşturulabilir. Ayrıca helikopter ve her çeşit kara aracına monte edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Airbus A400M Atlas</span> Dört turboprop motorlu askerî kargo uçağı

Airbus A400M Atlas dört turboprop motorlu, Avrupa ülkeleri ordularının askerî havadan taşıma isteklerini karşılayabilmek amacı ile Airbus Military tarafından tasarlanıp geliştirilen bir ulaştırma uçağıdır. Airbus Military tarafından Transall C-160 ve Lockheed C-130 Hercules gibi eski nakliye uçaklarının yerini alacak stratejik yeteneklere sahip bir taktik hava taşıyıcısı olarak tasarlandı. Proje başlangıcından daha sonraki tarihlerde Malezya gibi başka Avrupa dışı ülkeler tarafından da sipariş edilmiştir. A400M, C-130 ve Boeing C-17 Globemaster III arasında boyutlandırılmıştır; C-130'dan daha ağır yükleri taşıyabilir ve toprak pistleri kullanabilir. Taşıma görevinin yanı sıra, A400M uygun ekipmanla donatıldığında havadan yakıt ikmali ve tıbbi tahliye de gerçekleştirebilir.

<span class="mw-page-title-main">EADS</span>

European Aeronautic Defence and Space Company EADS N. V., Avrupa Hava Savunma ve Uzaycılık A.Ş. anlamına gelen, çok uluslu bir Avrupa şirketidir.

ROKETSAN, Roket Sanayii ve Ticaret AŞ, ulusal roket ve füze araştırma ve üretim programlarına önderlik yapmak üzere Savunma Sanayii İcra Komitesi kararıyla 1988 yılında kurulmuş olan savunma sanayisi şirketidir. Kuruluşundan bugüne kadar geçen süre içerisinde ROKETSAN, üstlendiği misyon gereği tasarım ve teknoloji altyapısı geliştirme projeleri, ürün geliştirme ve üretim programları ile fırlatma platformu ve komuta üniteleri de dahil olmak üzere füze/roket sistemlerini ihtiyaçlar doğrultusunda milli olarak tasarlama, üretme, kullanıcı personeli eğitme ve silah sistemlerinin lojistik destek ihtiyacını karşılama konusunda Türkiye'deki en yetkin kurum haline gelmiştir.

Airbus MilitaryAirbus Military Sociedad Limitada), Avrupa havacılık kurumu EADS'a bağlı Airbus şirketinin askeri amaçlı üretim birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Northrop Grumman</span> Amerikan hava ve savunma teknolojisi şirketi

Northrop Grumman Corporation bir Amerikan çok uluslu havacılık ve savunma teknoloji şirketidir. Yaklaşık 90 bin çalışanı ve 30 milyar doları aşan yıllık geliri ile dünyanın en büyük silah üreticileri ve askeri teknoloji sağlayıcılarından biridir. Firma, Amerika'nın en büyük şirketlerinin sıralandığı 2020 yılına ait Fortune 500 listesinde 96. sırada yer alır.

<span class="mw-page-title-main">SpaceX</span> Amerikan özel havacılık şirketi

SpaceX, merkezi ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Hawthorne şehrinde bulunan bir Amerikalı uzay taşımacılığı şirketidir. SpaceX; Falcon 9, Falcon Heavy, Starlink, Dragon Kargo, Starship gibi uzay misyonu araçlarını bünyesinde bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Roskosmos</span> Rusya uzay ajansı

Roskosmos Devlet Uzay Etkinlikleri Kuruluşu, Rusya'nın uzay bilimleri programı ile genel havacılık ve uzay araştırmalarından sorumlu devlet kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu</span>

Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu merkezi Bengaluru şehrinde bulunan Hint hükümeti'nin uzay ajansıdır. Vizyonu, uzay bilimi araştırması ve gezegensel araştırmayı takip ederken "ulusal kalkınma için uzay teknolojisini kullanmaktır".

Safran SA Fransız çokuluslu bir uçak motoru, roket motoru, havacılık bileşeni, savunma ve güvenlik şirketidir. Uçaklar ile roket motoru üreticisi ve havacılık bileşeni imalatçısı grup Snecma ve 2005 yılında güvenlik şirketi SAGEM'in birleşmesi sonucu kuruldu. Merkezi Paris'tedir. Şirket, Euro Stoxx 50 borsa endeksinin bir bileşenidir.

<span class="mw-page-title-main">EADS CASA C-295</span>

EADS CASA C-295, Airbus Defence and Space tarafından üretilen İspanya yapımı bir çift turboprop askeri nakliye uçağıdır. Uçak Construcciones Aeronáuticas S.A. tarafından tasarlanmış olup ilk uçuşunu 28 Kasım 1997 tarihinde gerçekleştirmiştir ve 2001 yılında hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ariane (roket ailesi)</span>

Ariane, Avrupa yapımı uzay fırlatma aracı serisidir. Adını bir mitolojik karakter olan Ariadne'nin Fransızca telaffuzundan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Airbus A330 MRTT</span>

Airbus A330 MRTT, Airbus tarafından üretilen bir tanker ve stratejik nakliye uçağıdır. Uçak, Airbus A330 üzerinden geliştirilmiş olup Kraliyet Hava Kuvvetleri, Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri, Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri, Birleşik Arap Emirlikleri Hava Kuvvetleri ve Singapur Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uzay Çağı</span> 1957de başlayıp günümüze kadar devam eden, uzay araştırmaları ve uzay teknolojisinin zirve yaptığı tarihî süreç

Uzay Çağı; Uzay Yarışı, uzay araştırmaları, uzay teknolojisi ile ilgili etkinler ile çalışmaları ve bunların etkilediği/tetiklediği kültürel gelişmeleri içeren dönemdir. Uzay Çağı'nın genel olarak 1957 yılında Sputnik 1 uydusunun fırlatılmasıyla başladığı ve günümüzde de devam ettiği kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Louis Gallois</span> Fransız iş insanı (d. 1944)

Louis Gallois Fransız bir iş adamıdır. 2007'den 2012'ye kadar Avrupa havacılık ve uzay savunma şirketi EADS'nin CEO'su olarak görev yaptı.