İçeriğe atla

Air Nostrum

Air Nostrum
(Iberia Regional)
IATAICAOÇağrı Kodu
YW ANE AIR NOSTRUM
Kuruluş23 Mayıs 1994
AOC #ES.AOC.002[1]
Hubları
  • Barcelona Havalimanı
  • Madrid-Barajas Havalimanı
  • Valencia Havalimanı
Uçak filosu51
Uçuş noktaları58[2]
Ticari işletme merkeziValensiya, Spain
Kazanç€500 million (2013)
Çalışanların sayısı1500 (2013)
Websitesiwww.airnostrum.com
Vikiveri öğesi

Yasal olarak Air Nostrum olarak anılan Air Nostrum, Líneas Aéreas del Mediterráneo, S.A., merkezi Valencia'da bulunan bir İspanyol bölgesel havayoludur.

Şu anda Iberia Regional olarak Iberia'nın bir franchise sahibi ve Oneworld havayolu ittifakının bağlı bir üyesi olarak faaliyet göstermektedir. Air Nostrum, 51 varış noktasına 91 iç ve dış hatlar ve charter uçuşları işletmektedir. Ana üssü, Barselona Havaalanı ve Madrid-Barajas Havaalanı'nda merkezleri bulunan Valencia Havaalanı'dır.Firma ayrıca, 2018 yılının sonlarında başlamış olan ilgili kiralama uzmanı havayolu CityJet'in yerini alan Brüksel Havayolları adına sınırlı operasyonlar da yürütüyor.

Tarih

Havayolu 23 Mayıs 1994'te kuruldu ve 15 Aralık'ta faaliyete geçti. Valencia'da Líneas Aéreas del Mediterraneo / "Air Nostrum" adıyla kuruldu. Mayıs 1997'de Air Nostrum, Iberia ile bir Iberia franchise'ı olmak için bir anlaşma imzaladı. Iberia yan kuruluşu Binter Mediterraneo'yu satın aldı ve operasyonlarını üstlendi. Iberia'nın 1999 yılında Aviaco ile birleşmesinin ardından, ek yurtiçi ve yurtdışı hizmetler Air Nostrum tarafından devralındı. 1999'da Hollandalı havayolu Denim Air'i satın aldı, ancak 2002'de şirketteki payından vazgeçti. Air Nostrum, Nefinsa (%75), Caja Duero (%22) ve Air Nostrum yönetimine (%3) aittir ve 2.040 çalışanı (Mart 2007'den beri) bulunmaktadır.

Air Nostrum, önceden planlanan tüm uçuşlarda kapsamlı bir yemek servisi sunuyordu. 2008 yılının başlarında, havayolu "bölgesel işletme sınıfı" kabinini kaldırdı. Kabin artık diğer büyük havayollarının hatları boyunca ayrı iş ve ekonomi bölümlerine ayrılmıştır. Ekonomi yolcuları, gemideki bir menüden içecek ve atıştırmalık satın alabilirler.

Eylül 2017'de Air Nostrum, Renfe Operadora'dan kiralanan AVE Class 100 trenleri ile Madrid Atocha'dan Güney Fransa'daki Gare de Montpellier-Saint-Roch'a yüksek hızlı tren hizmetlerini yürütmek için 5 Ekim 2018'den itibaren başvuruda bulundu.

17 Temmuz 2018'de Air Nostrum ve "CityJet of Ireland", Avrupa'nın en büyük bölgesel havayolunu oluşturmak için birleşeceklerini, ancak ayrı markalar olarak kalmaya devam edeceklerini açıkladı.

Olaylar ve kazalar

17 Ocak 2003 tarihinde, bir Air Nostrum Fokker 50, Melilla Havaalanındaki pisti aştı ve çevre çitine çarparak uçağın iki ana parçaya bölünmesiyle sonuçlandı. Dokuz yolcu yaralandı.[3]

24 Ocak 2006 tarihinde, Valladolid'den kalkan Air Nostrum IB 8665 sefer sayılı uçuşu, Barselona El Prat Havalimanı'na gövde üstü suya inişi ile gerçekleşti. Kırk yolcudan ikisi uçaktan inerken hafif yaralandı. Nedeni, Comisión de Investigación de Accidentes e Incidentes de Aviación Civil tarafından pilot hatası olarak belirlendi.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Listado de Certificados de Operador Aéreo (AOC) de avión y helicóptero" (PDF). Agencia Estatal de Seguridad Aérea (AESA). 16 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2019.  (İspanyolca)
  2. ^ "Air Nostrum figures 1995-2012" (PDF). 21 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Ocak 2021. 
  3. ^ "Archived copy". 5 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2008.  (İngilizce)
  4. ^ Hradecky, Simon. "Report: Air Nostrum CRJ2 at Barcelona on Jan 24th 2007, belly landing". Aviation Herald. 9 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2010.  (İngilizce)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas MD-80/MD-90</span> Yolcu Uçağı

McDonnell Douglas MD-80 ve MD-90; çift motorlu, orta sınıf ve tek koridorlu ticari jet uçağı. Her ikisi de DC-9 adlı modelden türetilmiştir. MD-80'ler 1980 yılında piyasaya sunulmaya başlanmasının ardından, 1989 yılında da MD-90'lar geliştirilmiştir. Her iki uçağın da yolcu kapasitesi aslen 140 iken, 172 yolcuya kadar çıkarılabilmekteydi. İlk ticari yolculuğuna Swissair ile çıkan uçak, 1998 yılında ise yerini Boeing 717'ye bıraktı. 717'nin orijinal ismi MD-95 olmasına karşın McDonnell Douglas—Boeing şirketlerinin birleşmesi sonrası yeniden adlandırıldı. 23 Mayıs 2006 tarihinde son iki Boeing 717 siparişinin teslimi ile DC-9 uçak ailesinin 41 yıllık üretim süreci sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zürih Havalimanı</span> İsviçrenin en büyük uluslararası havalimanı

Zürih Havalimanı,, İsviçre´nin en büyük uluslararası havalimanıdır ve Unique tarafından işletilir.

easyJet, Kıbrıslı Rum girişimci Stelios Haji-Ioannou tarafından 1995 yılında İngiltere'de kurulmuş bir düşük maliyetli havayolu şirketidir. Firma Avrupa’nın birçok önemli ticaret ve eğlence merkezini birleştiren, düşük tarifeli hizmetleri ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vitoria Havalimanı</span>

Vitoria Havalimanı İspanya'nın Bask Ülkesi Özerk Bölgesi'ndeki Vitoria-Gasteiz belediyesi yakınlarındaki havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Menorca Havalimanı</span>

Minorca ya da Mahon Havalimanı İspanya'nın Akdeniz kıyısındaki Balear Adaları'nın Minorca şehrindedir. Havalimanı tüm sivil hizmetleri komşu San Luis Havalimanı'ndan karşılarken 24 Mart 1969'da açılmıştır. 11 kapısı(geçit) ile bir tane terminal binası vardır. Haziran 2006'da 961.695 yolcu Minorca Havalimanı'nı kullanmıştır. Toplam olarak havalimanı 35 şehir ve 4 ülkedeki 36 havalimanına hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Melilla Havalimanı</span> Afrikada İspanyanın bir yerleşim bölgesi olan Melillada bulunan havaalanı

Melilla Havalimanı İspanya'nın Melilla kentinde bulunur. Havalimanı İspanya ile Fas sınırı yakınlarındadır. 1969'da açılmıştır. BAe-146 uçağı 1998'de Melilla'ya yaklaşırken bir tepeye çarptı ve bölgede yaşayan 38 kişi öldü. 17 Ocak 2003'te Air Nostrum'a ait Fokker 50 cinsi uçak pistin üstünden geçti ve parçalandı. 9 kişi yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">Palma de Mallorca Havalimanı</span>

Palma de Mallorca Havalimanı, Palma de Mallorca'nın yaklaşık olarak 8 km. güneyinde bulunmaktadır. Önceden Son Sant Joan Havalimanı veya İspanyolca:Aeropuerto de Son Sant Joan olarak bilinirdi. Madrid Barajas Uluslararası Havalimanı ve Barselona Uluslararası Havalimanı'ndan sonra İspanya'daki üçüncü büyük havalimanıdır. Yaz mevsimi boyunca Avrupa'daki en kalabalık havalimanlarından olmaktadır. Havalimanı Alman nakliye şirketi Air Berlin için merkez olmuştur. Palma de Mallorca Havalimanı'nın alanı 6.3 km²'dir. Yolcu sayısının çabuk artmasından dolayı Terminal A (1965) ve Terminal B (1972) ye biraz daha altyapı yapılmıştır. Bu ana terminal yerel mimar Pere Nicolau Bonet tarafından dizayn edildi ve resmi olarak 12 Nisan 1997'de açıldı. Havalimanı şimdi dört kapıdan oluşmaktadır:Terminal B,C ve D uluslararası trafik için kullanılırken Terminal A çoğunlukla iç hatlar için kullanıldı. Havalimanını yıl başına 25 milyon yolcu kullanır, gönderme kapasitesi ise saat başına 12.000 yolcudur. Havalimanının gelecekteki planları; yolcu kapasitesini 2010'da 32 milyona, 2015'te 38 milyona çıkarmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Bilbao Havalimanı</span>

Bilbao Havalimanı İspanya'nın Bilbao kentindedir. İspanya'nın Bask Ülkesi özerk bölgesindeki en önemli havalimanıdır. 2007 yılında havalimanını 4,277,610 yolcu kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yukarı Rahova Havaalanı</span>

Yukarı Rahova Havaalanı, Bulgaristan'ın orta-kuzey bölgesindedir. Havaalanının yeri, Sofya, Varna, Rusçuk, Filibe, Eski Zağra, Plevne ve Burgaz gibi idari merkezlere eşit uzaklıktadır. Bulgaristan'ın eski başkenti Tırnova'dan 12 km uzaklıktadır. kıyısındaki turistik Burgaz şehrine hizmet veren bir havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Iberia</span>

Iberia, Líneas Aéreas de España, S.A. İspanya'nın bayrak taşıyıcı havayolu taşımacılığıdır. Merkezi Madrid'dedir. Havayolu taşımacılığının, 2008'de € 32 milyonun net bir karını açıklamıştır. İberia 2006'da 27,799,000 yolcuyu taşıdı..

<span class="mw-page-title-main">Air Europa</span> İspanyol havayolu

Air Europa Líneas Aéreas, S.A.U. ya da kısaca Air Europa İspanyol havayolu şirketi. 1986'da kurulan şirketin merkezi Mayorka adasının Llucmajor şehrindedir. İspanya'nın yanı sıra Avrupa, Kuzey Afrika ve Latin Amerika kıtalarına da seferler düzenleyen Air Europa, 19 ülkede 42 farklı noktaya uçuş gerçekleştirmektedir.

Caribbean Airlines Limited, Trinidad ve Tobago'nun devlet havayolu ve bayrak taşıyıcısıdır. Merkezi Piarco House'da bulunan havayolu, Piarco Uluslararası Havalimanı'ndaki tabanından Karayipler, Kuzey Amerika ve Güney Amerika'ya uçuşlar gerçekleştiriyor. Halen Caribbean Airlines 1.700'den fazla kişiyi istihdam etmektedir ve Karayipler'deki en büyük havayolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Royal Air Maroc</span>

Royal Air Maroc, kısaca RAM olarak bilinen, Fas bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. RAM tamamen Fas hükümetine aittir ve genel merkezi Kazablanka-Anfa Havaalanı'ndadır. Şirket V. Muhammed Uluslararası Havalimanı'ndaki ana üssünden Fas'ta iç hat ağı, Afrika, Asya, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika'ya uluslararası uçuşlar ve ara sıra Hac seferleri için charter seferleri düzenlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Philippine Airlines</span> Filipinler Havayolları

Filipinler Havayolları, PAL Holdings, Inc.'in ticari adı, aynı zamanda tarihsel olarak Filipin Hava Yolları olarak da bilinir, Filipinler'in bayrak taşıyıcısıdır. Merkezi Pasay'daki PNB Finans Merkezi'nde bulunan havayolu, 1941 yılında kurulmuş olup, Asya'nın orijinal adıyla faaliyet gösteren ilk ve en eski ticari havayoludur.

<span class="mw-page-title-main">Air Moldova</span>

Air Moldova, Kişinev merkezli Moldova 'nın ulusal havayolu' dur. Genelde Kişinev Uluslararası Havalimanı 'ndaki üssünden Avrupa içindeki varış noktalarına tarifeli ve aktarmalı seferler yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Portugália Airlines</span> Portekiz merkezli havayolu şirketi

Portugália Airlines, merkez ofisi Lizbon'daki Lizbon Portela Havaalanı'nda bulunan Portekizli bölgesel bir havayolu şirketidir. TAP Air Portugal'ın bir yan kuruluşudur ve TAP Express adına Lizbon Havaalanı ve Porto Havaalanındaki üslerinden tarifeli uluslararası ve yurt içi hizmetleri yürütmektedir.

Iran Aseman Airlines Tahran merkezli üçüncü en büyük İran havayoludur. Tarifeli iç hat yolcu hizmetleri ve bölgesel uluslararası hizmetler yürütür.

<span class="mw-page-title-main">UPS Airlines</span>

UPS Airlines, Louisville, Kentucky merkezli bir havayolu kargo şirketidir. Uçulan yük hacmi bakımından dünya çapında dördüncü en büyük kargo havayolu olan UPS Havayolları, dünya çapında 815 noktaya uçmaktadır. 1988'deki lansmanından bu yana UPS'in yüzde yüz iştiraki olan havayolu, 2018'de 30. faaliyet yılını kutladı.

Alaska Airlines, genel merkezi Seattle metropol bölgesi içinde, SeaTac, Washington'da bulunan büyük bir Amerikan havayolu şirketidir. Filo boyutu, taşınan tarifeli yolcular ve hizmet verilen varış noktası sayısı ile ölçüldüğünde Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük beşinci havayolu şirketidir. Alaska, bölgesel ortakları Horizon Air ve SkyWest Airlines ile birlikte, büyük bir yurt içi rota ağı işletiyor ve esas olarak Pasifik Kuzeybatı ve Alaska'dan bitişik Amerika Birleşik Devletleri, Hawaii, Kanada, Kosta Rika ve Meksika'daki yüzden fazla noktaya bağlanmaya odaklanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Roma-Ciampino Havalimanı</span>

"Roma–Ciampino Uluslararası Havalimanı", İtalya'nın başkenti Roma'nın Roma-Fiumicino Havalimanı "Leonardo da Vinci"den sonra ikinci uluslararası havalimanıdır. Roma merkezinin 65 NM güney güneydoğusunda, şehrin etrafındaki dairesel otoyolun Büyük Çevre Yolu'nun hemen dışında yer alan sivil, ticari ve askeri ortak bir havaalanıdır.