İçeriğe atla

Air Madagascar

Air Madagascar
Kuruluş1962
Faaliyet üsleriAntananarivo, Madagascar
HublarıIvato Uluslararası Havalimanı
Sık uçuş programıNamako
Websitesiwww.airmadagascar.com
Vikiveri öğesi

Air Madagaskar olarak faaliyet gösteren Société Nationale Malgache de Transports Aériens S.A.,[1] Antananarivo, Madagaskar merkezli bir havayolu şirketidir.[1][2][3] Ana üssü Antananarivo'daki Ivato Uluslararası Havaalanı'ndan Avrupa, Asya ve komşu Afrika ve Hint Okyanusu adalarına hizmet veren Madagaskar'ın ulusal havayoludur.[4] Aynı zamanda kapsamlı bir iç ağ işletmektedir.

Havayolu, 1947'de Transports Aériens Intercontinentaux ve Air France tarafından uçuşlara desteklenmek üzere kuruldu ve Madagaskar'ın bağımsızlığı üzerine, ulusal havayolu şirketi oldu. Başlangıçta iç hatlar seferlerinde hizmet veren havayolu, Fransa ve Güney Afrika gibi destinasyonlara, uluslararası uçuşlara başladığı 1960'lı yılların sonlarında ve 1970'lerde genişledi.

Son yıllarda havayolu, başarısız özelleştirme tedbirlerine konu oldu. Bunlar şu anda beklemededir ve zarar eden havayolu şirketinin çoğunluğu Madagaskar hükûmetine aittir.

Ekim 2021'de, devralınan Air Madagascar, yan kuruluşu Tsaradia ile birleşerek yeniden faaliyete geçecek ve Madagaskar Havayolları olacak.

Tarihçe

Air Madagaskar, TAI ve Air France'ın uçuşlarına desteklenmek için Mart 1947'de Transports Aériens Intercontinentaux (TAI) tarafından kuruldu. Havayolu, iki Air France Douglas DC-3 ve altı de Havilland D.H.89 Dragon Rapides ile operasyonlara başladı. 1957'de TAI ve Messageries Maritimes, havayolunun hisselerini satın aldı ve 1958'de filoya üçüncü bir DC-3 eklendi. 1961'de Yerel hükûmet, Air France ve TAI havayolunu yeniden düzenledi. Nisan 1961'de havayolu Madair olarak yeniden adlandırıldı ve yeni bağımsız cumhuriyetin bayrak taşıyıcısı oldu. 23 Ağustos 1961'de, MADAIR Société Nationale Malgache des Transports Aériens'in statüsü kararname ile onaylandı. 20 Ekim 1961'de, TUSAŞ'tan kiralanan bir Douglas DC-7 ile Cibuti üzerinden Antananarivo-Paris'ten bir servis açıldı. Société Nationale Malgache des Transports Aériens, MADAIR 13 Kasım 1961'de 400 milyon CFA Frangı, 447 çalışanı ve iki Douglas DC-4s, yedi DC-3 ve dört Dragon Rapides içeren bir filo ile kuruldu. Hükûmet % 20, Air France % 44 ve TAI % 36 hisseye sahipti ve hükûmet hisselerini yaklaşık % 65'e çıkarma seçeneğine sahipti.

1 Ocak 1962'de Madair, Madagaskar'da yaklaşık 58 noktaya hizmeti devraldı ve 14 Ekim'de Madair adının olumsuz imajı nedeniyle havayolunun adı Air Madagascar olarak değiştirildi. 1962'de Air Madagaskar 103.000 yolcu, 7.500 ton yük ve 375 ton posta taşıdı ve 2.400.000 kilometre (1.500.000 mil) uçtu. 31 Aralık 1962'de şirketin adı Société Nationale Malgache des Transports Aériens - Air Madagaskar olarak değiştirildi. Havayolunun bir DC-3'ü 15 Temmuz 1963'te Farafangana'da düştü ve beş kişi öldü. DC-4'lerle Komor Adaları'na uçuşlar 1963'te başladı. 14 Mayıs 1963'te, Madagaskar hükûmeti sermayesini 460 milyon CFA frankına ve hisselerini % 20'den % 30.44'e çıkardı.

Ekim 2021'de, devralınan Air Madagascar, yan kuruluşu Tsaradia ile birleşerek yeniden faaliyete geçecek ve Madagaskar Havayolları olacak.

Kaynakça

  1. ^ a b "REGLEMENT GRAND TIRAGE AU SORT AIR MADAGASCAR 30 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." Air Madagascar. Erişim tarihi: 3 Şubat 2011. "La Société Nationale Malgache de Transport Aérien, Société Anonyme au capital de 33 885 440 000 Ariary ayant son siège social au 31, Avenue de l’Indépendance Analakely 101 Antananarivo" (Fransızca)
  2. ^ "Your Advantages 30 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." Air Madagascar. Erişim tarihi: 21 Haziran 2010. "NAMAKO AIR MADAGASCAR 17, Avenue de l'indépendance Antananarivo 101" (İngilizce)
  3. ^ "Home 30 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." Air Madagascar Head Office (Analakely - Avenue de l’Indépendance) Erişim tarihi: 21 Haziran 2010. (İngilizce)
  4. ^ Flight International 27 Mart 2007

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Paris</span> Fransada komün

Paris, Fransa'nın başkenti ve 105 kilometrekare 'den fazla alanda 2,175,601 nüfusu ile en kalabalık şehridir. 17. yüzyıldan beri Paris Avrupa'nın en önemli finans, diplomasi, ticaret, moda, gastronomi, bilim ve sanat merkezlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Madagaskar</span> Hint Okyanusunda ada devleti

Madagaskar ya da resmî adıyla Madagaskar Cumhuriyeti, Afrika kıtasına bağlı bir ada ülke olup, kıtanın doğu kesiminde Hint Okyanusu'nun batı kısmında yer almaktadır. Mozambik Kanalı ülkeyi Afrika ana kıtası ile birbirinden ayırmaktadır. Madagaskar adası, dünyanın dördüncü büyük adasıdır. Ülke ada ülkesi olması nedeniyle sınır komşusu bulunmamakta olup, en yakın anakara ülkesi adanın batısında yer alan Mozambik'tir. Bunun haricinde komşu ada ülkeler ise kuzeybatıda Komorlar ve Fransa denizaşırı bölgesi Mayotte, doğuda Mauritius ile yine Fransa denizaşırı bölgesi olan Réunion adalarıdır. Ülkenin başkenti Antananarivo'dur.

British Airways (BA) merkezi Londra, İngiltere'de ana havayolu bağlantı merkezi olan Heathrow Havalimanı'nın yakınında bulunan, Birleşik Krallık'ın bayrak taşıyıcı hava yolu şirketidir. easyJet'ten sonra filo büyüklüğü ve taşınan yolcu sayısına göre Birleşik Krallık'ın ikinci büyük hava yolu şirketidir. Ocak 2011'de BA, Iberia ile birleşince Madrid, İspanya merkezli International Airlines Group (IAG) holdingi kuruldu. Yıllık gelirlere göre IAG dünyanın en büyük üçüncü, Avrupa'nın en büyük ikinci hava yolu şirketidir. Hisseleri Londra Borsası'nda işlem görmektedir ve FSTE 100 indeksindedir. British Airways bir yılda tek bir hatta 1 milyar dolar'dan çok gelir üretmiş ilk hava yolu şirketidir.

Türkiye sınırları içinde yaşanmış havacılık kazaları ve olayları listesi.

<span class="mw-page-title-main">Heathrow Havalimanı</span>

Heathrow Havalimanı, İngiltere'nin başkenti Londra'daki 6 ana havalimanından biridir. Uluslararası yolcu trafiğine göre dünyanın en işlek birinci, toplam yolcu trafiğine göre ise dünyanın en işlek 3. havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Yolları</span> Türkiyenin bayrak taşıyıcı hava yolu

Türk Hava Yolları, Türkiye'nin ulusal, bayrak taşıyıcı hava yolu şirketidir. Merkezi İstanbul'da bulunan şirketin uçuş ağı Avrupa, Orta Doğu, Uzak Doğu, Kuzey Afrika, Orta Afrika, Güney Afrika, Okyanusya, Kuzey ve Güney Amerika'ya kadar uzanmaktadır. 2015 yılında 61,2 milyon, 2018 yılında 75,2 milyon, 2019 yılında 74,3 milyon, 2020 yılında 28 milyon, 2021 yılında 44,8 milyon yolcu taşımıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kopenhag Havalimanı</span>

Kopenhag Havalimanı Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki ana uluslararası havalimanıdır. Danimarka'nın Oresund Bölgesi'ndedir. Amager Adası'nda yer alan havalimanı, Kopenhag şehir merkezinden 8 kilometre; Oresund Köprüsü'nün diğer kıyısında yer alan Malmö şehir merkezinden ise 24 kilometre uzaklıktadır. İskandinav ülkeleri'ndeki en büyük havalimanı olup Avrupa'daki en eski uluslararası havalimanlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya Hava Yollarının 370 sefer sayılı uçuşu</span> uçuştan sonra kaybolan uçak

Malezya Hava Yolları'na ait 370 sefer sayılı uçuş (MH370/MAS370), 8 Mart 2014 tarihinde Malezya'daki Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı'ndan planlanan varış noktası olan Çin'deki Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı'na uçarken kaybolan Malezya Havayolları'na ait uluslararası bir yolcu uçağıydı. 9M-MRO kuyruk numaralı tescilli Boeing 777-200ER uçağının mürettebatı, hava trafik kontrolü (ATC) ile en son kalkıştan yaklaşık 38 dakika sonra, uçuş Güney Çin Denizi üzerindeyken iletişim kurmuştur. Uçak dakikalar sonra ATC'nin ikincil gözetim radar ekranlarından kayboldu, ancak Malezya ordusunun birincil radar sistemi tarafından bir saat daha izlendi ve planlanan uçuş yolundan batıya doğru saparak Malay Yarımadası ve Andaman Denizi'ni geçti. Malezya Yarımadası'nın kuzeybatısındaki Penang Adası'nın 200 deniz mili kuzeybatısında radar menzilinden çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Royal Air Maroc</span>

Royal Air Maroc, kısaca RAM olarak bilinen, Fas bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. RAM tamamen Fas hükümetine aittir ve genel merkezi Kazablanka-Anfa Havaalanı'ndadır. Şirket V. Muhammed Uluslararası Havalimanı'ndaki ana üssünden Fas'ta iç hat ağı, Afrika, Asya, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika'ya uluslararası uçuşlar ve ara sıra Hac seferleri için charter seferleri düzenlemektedir.

Air Algérie SpA, merkezi Cezayir'de bulunan Cezayir'in bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi. Houari Boumedienne Havalimanı merkezli şirket Avrupa, Kuzey Amerika, Afrika, Asya ve Orta Doğu'daki 28 ülkede 39 noktaya sefer düzenlemektedir. Ayrıca Cezayir içinde 32 havalimanınına uçmaktadır. Hava yolu Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, Arap Hava Taşımacılığı Organizasyonu ve Afrika Hava Yolları Birliğini'nin 1968'den beri üyesidir. Air Algérie şirketinin bütün hisseleri Cezayir devletinin kontrolündedir.

Congo Airways SA, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (DRC) devlete ait bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. Ödenmiş sermayesi 90 milyon ABD doları ile Alitalia'dan devralınan iki Airbus A320 uçağı kullanılarak 20 Ekim 2015'te faaliyete geçti.

Aer Lingus İrlanda'nın bayrak taşıyıcı hava yolu şirketidir. İrlanda devleti tarafından kurulan şirket 2006 ve 2015 yılları arasında özelleştirildi ve şu anda International Airlines Group'a (IAG) bağlı bir şirkettir. Hava yolunun yönetim merkezi Cloghran, Dublin Kontluğu'ndaki Dublin Havalimanı'nın arsası içindedir.

<span class="mw-page-title-main">Pratt & Whitney R-4360 Wasp Major</span>

Pratt & Whitney R-4360 Wasp Major, İkinci Dünya Savaşı sırasında tasarlanan ve üretilen bir Amerikan 28 silindirli dört sıralı radyal pistonlu uçak motoru ve Amerika Birleşik Devletleri'nde seri üretilen en büyük motor hacmine sahip havacılık amaçlı pistonlu motordur. Bu motor Pratt & Whitney Wasp ailesinin sonuncusuydu ve üreticisinin pistonlu motor teknolojisinin doruk noktasıydı; ancak savaş, uçakları savaşa sokmadan önce bitmişti. Bununla birlikte, turbojetlerden önce son nesil büyük piston motorlu uçakların çoğuna güç sağladı ve yerini eşdeğer beygir güçlü turbo-proplar aldı. Ana rakibi Wright R-3350 Duplex-Cyclone'du.

<span class="mw-page-title-main">Air Tahiti</span>

Air Tahiti, Fransa'nın Fransız Polinezyası'nda faaliyet gösteren bir Fransız havayolu şirketidir. Ana merkezi Faa'a Uluslararası Havaalanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Cargolux</span>

Cargolux, resmi adı Cargolux Airlines International S.A., genel merkezi ve bağlantı merkezi Lüksemburg Havalimanı'nda bulunan bir Lüksemburg kargo havayolu şirketidir. Küresel bir ağ ile Avrupa'nın en büyük tarifeli sadece kargo hizmeti veren havayolundan biridir. Charter uçuşlar ve müşterilere bakımı hizmeti de verir. Cargolux, 2018 itibarıyla 50'den fazla ülkede 85 ofise sahiptir ve 250'den fazla noktaya küresel taşımacılık ağı işletmektedir.

Alaska Airlines, genel merkezi Seattle metropol bölgesi içinde, SeaTac, Washington'da bulunan büyük bir Amerikan havayolu şirketidir. Filo boyutu, taşınan tarifeli yolcular ve hizmet verilen varış noktası sayısı ile ölçüldüğünde Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük beşinci havayolu şirketidir. Alaska, bölgesel ortakları Horizon Air ve SkyWest Airlines ile birlikte, büyük bir yurt içi rota ağı işletiyor ve esas olarak Pasifik Kuzeybatı ve Alaska'dan bitişik Amerika Birleşik Devletleri, Hawaii, Kanada, Kosta Rika ve Meksika'daki yüzden fazla noktaya bağlanmaya odaklanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Senegal-Türkiye ilişkileri</span>

Senegal-Türkiye ilişkileri,, Senegal ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin 1962'den beri Dakar'da Büyükelçiliği bulunmaktadır. Senegal'in ise Ankara'da Ağustos 2006'da açılan bir Büyükelçiliği bulunmaktadır.

Dana Havayolları'na ait 992 sefer sayılı uçuş, Abuja'dan Lagos, Nijerya'ya tarifeli bir iç ticari yolcu uçuşuydu. 3 Haziran 2012'de, rotaya hizmet veren Mcdonnell Douglas MD-83 uçağı, acil iniş girişiminde Lagos'taki binalara çarptı ve gemideki 153 kişiyi ve yerdeki altı kişiyi öldürdü.

<span class="mw-page-title-main">National Airlines'ın 102 sefer sayılı uçuşu</span>

National Airlines'ın 102 sefer sayılı uçuşu, Afganistan'daki Camp Bastion ile Dubai'deki El-Mektum Havaalanı arasında National Airlines tarafından gerçekleştirilen ve Afganistan'daki Bagram Hava Üssü'nde yakıt ikmali yapılan bir kargo uçuşuydu. 29 Nisan 2013'te, uçuşu işleten Boeing 747-400, Bagram'dan kalktıktan birkaç dakika sonra düştü ve uçaktaki yedi kişinin tamamı öldü.

<span class="mw-page-title-main">Nantes Atlantique Havalimanı</span>

Nantes Atlantique Havalimanı, Fransa'nın Nantes kentine hizmet veren uluslararası bir havalimanıdır. Bouguenais şehrinin 8 kilometre (5,0 mi) güneybatısında yer alır.