İçeriğe atla

Air Astana

Air Astana
IATAICAOÇağrı Kodu
KC KZR ASTANALINE
Kuruluş29 Ağustos 2001
Faaliyete başlama15 Mayıs 2002
HublarıAlmatı Uluslararası Havalimanı
Nursultan Nazarbayev Uluslararası Havalimanı
Sık uçuş programıNomad Club
Şirket sloganıAvrasya'nın Kalbinden
Ana şirketSamruk-Kazına (%51)
BAE Systems (%49)
Ticari işletme merkeziAlmatı, Kazakistan
Önemli kişilerPeter Foster (CEO)
Nurzhan Baidauletov (Yönetim Kurulu Başkanı)
Websitesiairastana.com
Vikiveri öğesi
Air Astana
Air Astana A-320 Aktau havalimanında

Air Astana (Kazakça: Эйр Астана) Kazakistan'ın bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. Şirketin merkezi Almatı'dadır.

Tarihçe

Air Astana, Ocak 2012'de Asya Pasifik Havacılık Merkezi tarafından "ilk on yılında, diğer tüm başlangıç şirketlerinden daha iyi performans gösterdiğini" açıkladı.[1] BAE Systems tarafından ilk kurulduğu zaman sadece iç hat seferleri düzenlemesi planlanan şirket, 2001 yılının ortalarında Kazakistan'ın kurucu devlet başkanı Nursultan Nazarbayev talebi üzerine Kazakistan Hükûmeti ile radar sözleşmesi müzakerelerine başladı. O sırada BAE Systems'ın başkanı Richard Evans, anlaşma aşamasında kilit rol oynadı. Ancak, radar sözleşmesi hiçbir zaman gerçekleşmedi ve ardından BAE Systems'taki üst düzey yönetim değişiklikleri ve stratejik incelemeler Kazakistan'daki ofislerinin kapanmasına neden oldu.

2002 - 2005

Destek yetersizliğine rağmen, havayolu hizmete girdi. İlk operasyon başkanı olan eski British Airways'in yöneticisi Lloyd Paxton, ilk 3 Boeing 737'sini International Lease Finance Corporation'dan (ILFC) kiraladı ve 15 Mayıs 2002'de ticari faaliyete başladı. Şubat 2004'te Kazakistan'ın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi olan Air Kazakhstan'ın iflas etmesi üzerine Dubai, İstanbul, Moskova ve Pekin gibi önemli şehirlere yolcu taşımak için seferler düzenledi.

2005 - Günümüz

Filo planları ve hub stratejisi üzerindeki erken büyüme ağrıları ve anlaşmazlıklar, hissedarlar arasındaki gerginliğe ve 2005 sonbaharındaki yönetim değişikliğine neden oldu. Airline Business and Air Finance Journal'a göre 2015 yılında 20. sırada yer alan havayolu, 2010, 2011 ve 2012 yıllarında dünyadaki net kâr marjı açısından en kârlı 20 havayolunda yer aldı.

Uçuş noktaları

Asya

Orta Asya

KazakistanKazakistan

Doğu Asya

ÇinÇin

Güney KoreGüney Kore

  • Seul (Incheon Havalimanı)
Güneydoğu Asya

TaylandTayland

Güney Asya

HindistanHindistan

  • Delhi (Indira Gandhi Havalimanı)
Güney Batı Asya

Birleşik Arap EmirlikleriBirleşik Arap Emirlikleri

Avrupa

Doğu Avrupa

RusyaRusya

TürkiyeTürkiye

Batı Avrupa

AlmanyaAlmanya

HollandaHollanda

Birleşik KrallıkBirleşik Krallık

  • Londra (London Heathrow Havalimanı)

Ayrıca bakınız

Havayolları listesi

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Astana</span> Kazakistanın başkenti

Astana, daha önce Akmola, Akmolinsk, Tselinograd ve Nur-Sultan olarak da adlandırıldı, Kazakistan'ın başkenti ve ikinci büyük şehridir. Şehir, Kazakistan'ın kuzeyinde Akmola Eyaleti içerisinde İşim Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Nüfusun ülkenin güney kesiminde yığılmasını önlemek amacıyla, 1998'de Kazakistan'ın başkenti ilan edilmiş ve başkent Almatı'dan buraya taşınmıştır. Astana, ülkenin en büyük kenti Almatı ile birlikte "doğrudan yönetilen cumhuriyet şehri" statüsüne sahiptir. Nüfusu 1 Aralık 2017 tarihi itibarı ile 1,029,556'dır.

<span class="mw-page-title-main">Nursultan Nazarbayev</span> Kazakistan Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Nursultan Äbişulı Nazarbayev ;, Kazak siyasetçi ve devlet adamı. Kazakistan Cumhuriyeti'nin ilk Devlet Başkanı. 24 Aralık 1990'da başladığı cumhurbaşkanlığı görevinden 19 Mart 2019'da istifa etti. Günümüzde Türk Devletleri Teşkilatı ömür boyu onursal başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'daki şehirler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kazakistan'da yer alan büyük şehirlerin listesi aşağıdaki gibidir:

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Hava Yolları</span> Azerbaycanın en büyük hava yolu şirketi

Azerbaycan Hava Yolları - Azerbaycan'ın en büyük hava yolu şirketidir. Merkezi Bakü'de bulunmaktadır. Uluslararası Haydar Aliyev Havalimanı, Azerbaycan hava yollarının merkez ofisidir. Uluslararası Haydar Aliyev Havalimanı, Bakü'den 20 km uzaklıkta yerleşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aktau Havalimanı</span> Kazakistanda bir havalimanı

Aktau Havalimanı, Kazakistan'nın Aktau şehrinde olan bir havalimanı.

Şehir şehir Kazakistan'daki üniversiteler:

Kızılorda Havalimanı' Kazakistan'ın Kızılorda şehrinde olan bir havaalanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çimkent Uluslararası Havalimanı</span>

Çimkent Uluslararası Havalimanı, Kazakistan'ın Çimkent ilinde bulunan bir uluslararası havalimanıdır. 2004 yılında 97.000 yolcu taşımıştır.

SCAT Kazakistan Çimkent (Şimkent)'te tesis edilmiş bir havayolu şirketidir. Kazakistan'daki bütün havaalanlarına ve komşu ülkelerdeki havaalanlarına seferler düzenlemektedir. Merkezi Çimkent Havaalanı'nda tesis edilmiş ve Oral Ak Zol Havaalanı, Aktav Havaalanı, Atırav Havaalanı, Kızılorda Havalimanı ve Nursultan Nazarbayev Uluslararası Havalimanı ile bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Almatı Havalimanı</span>

Almatı Uluslararası Havalimanı Kazakistan'ın en büyük uluslararası havalimanıdır. Almatı'ya 18 km uzaklıkta bulunmaktadır. 2019 senesinde havalimanından yaklaşık 6,4 milyon yolcuya hizmet vermiştir.

Kazakistan'da uzun geçmişi olan Kazak Yahudileri'nin nüfusu 12,000 ila 30,000 olup toplam nüfusun %1'inden azını oluşturur.

Kazakistan'daki havalimanları listesi, Kazakistan'da kurulu havalimanlarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Samruk-Kazına</span>

Samruk-Kazına resmî adıyla Ulusal Refah Fonu "Samruk-Kazına" olarak bilinen, sahibi Kazakistan Devleti olan bir ulusal varlık fonu ve anonim şirketidir. Tamamen veya kısmen, ülkede birçok önemli şirket, ulusal demiryolu ve posta servisi de dâhil olmak üzere, devlet petrol ve gaz şirketi KazMunayGaz, devlet uranyum şirketi Kazatomprom, Air Astana ve çok sayıda finansal gruba liderlik etmektedir. Devlet fonun tek hissedarı olmaktadır. Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in kararıyla iki fon, "Samruk" ve "Kazına"'nın, birleşmesi ile Ekim 2008'de kurulmuştur. «Samruk-Kazına» JSC'nin İcra kurulu başkanı ve Yönetim kurulu başkanı Umirzak Şukeyev olmaktadır. Bağımsız direktörleri Alexander Mirtchev, Sir Richard Harry Evans ve Nigel John Stapleton olmaktadır.

KeshYou, Kazakistan'da kurulmuş bir müzik grubudur. 2004 yılında kuruluş hazırlıkları başlamıştır ve Bayan Esentaeva tarafından kurulmuştur. 2016 yılının 24 Mayıs gününde 10. yıl dönümü kutlandı ve bu kutlamaya Akbota Seytmagambet, Baljan Bidaş, Juldız Ömirgali, Kamşat Joldıbaeva, Aydana Medenova, Anel Arinova ve Zumrad Garaeva katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kökşetau Havalimanı</span>

Kökşetau Havalimanı Kökşetau'nun 125 km (78 mi) kuzeydoğusunda bulunan bir havalimanıdır. Kazakistan'ın kuzeyindeki Akmola Bölgesi'nin yönetim merkezi bu havalimanıdır. Eskiden Kokçetav Trofimovka Havalimanı adıyla bilinirdi.

FlyArystan, merkezi Kazakistan'ın Almatı şehrinde bulunan düşük bütçeli bir havayolu şirketidir. FlyArystan, ülkenin önde gelen havayolu olan Air Astana'nın düşük bütçeli bir alt havayoludur.

<span class="mw-page-title-main">Fransa-Kazakistan ilişkileri</span>

Fransa-Kazakistan ilişkileri - Fransa ve Kazakistan arasındaki mevcut ikili ilişkiler. Ülkeler Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı üyesidir.

Kazakistan Havayolları 1991'de bağımsızlığını kazanmasından 1996'ya kadar havayolu sektöründe ülkenin ulusal şirketi olarak görev yapan şirkettir.

Imair Airlines, Bakü, Azerbaycan merkezli bir havayolu şirketiydi. 1995'ten 23 Kasım 2009'da operasyonları durdurana kadar uluslararası tarifeli ve charter yolcu hizmetleri işleten özel bir havayoluydu. Ana üssü Bakü'deki Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı'ydı.

Kazakistan'ın geniş toprakları 2,700,000 km²'yi bulmaktadır. Kazakistan'da nüfus yoğunluğu düşük olup, sanayi ve tarım merkezleri yayılmıştır ve dünya pazarlarına uzaktır.