İçeriğe atla

AirPrint

AirPrint
Geliştirici(ler)Apple
İlk yayınlanma22 Kasım 2010 (13 yıl önce) (2010-11-22)
İşletim sistemiiOS, OS X, Microsoft Windows
Türyazıcı uygulaması
Resmî sitesiapple.com/AirPrint

AirPrint Apple Inc.'in Wireless LAN (Wi-Fi) üzerinden baskı için, ya doğrudan AirPrint uyumlu veya Microsoft Windows, Linux ya da OS X çalıştıran bir bilgisayar yoluyla paylaşılan yazıcılara uyumlu olmayan yazıcılar için OS X ve iOS işletim sistemlerinin bir özelliğidir.[1] AirPrint yazıcıya özel sürücü gerektirmez. Sadece Wifi ağı üzerinden bağlanır ve böylece bir Wi-Fi erişim noktası gerekir. Cihaz ve yazıcı arasında Wi-Fi Direct bağlantısı, varsayılan olarak desteklenmez, ancak 'HP ePrint Kablosuz Doğrudan AirPrint' özelliği olarak ortaya çıkmıştır.

Tarihi ve yazıcı uyumluluğu

2010 yılında iPad'in girmesinin ardından, kullanıcı merakları en az derecede desteklenen Apple çözüm yoluyla yazdırmak için ürünün yeteneği hakkında yetiştirdi. Apple'ın kurucusu ve CEO'su Steve Jobs Mayıs 2010'da, "It will come" başlığı ile bir e-posta baskı için bir kullanıcı isteğine yanıt verdi.[2]

AirPrintin 2010 tanıtımı, iOS 4.2 bir parçası olarak ilk kez iPhone'lar ve iPad'lere baskı yeteneği verdi.[3] Mac bilgisayarlar için AirPrint Mac OS X Lion sürümünde tanıtıldı.[4] Başlığında, HP Photosmart Plus e-All-in-One serisinden hepsi oniki yazıcılar, AirPrint uyumlu idi. Temmuz 2014 itibarıyla bu sayı çok sayda farklı üreticilerden yaklaşık 1,100 uyumlu yazıcı modellerine kadar büyüdü. Geçerli liste Apple'ın destek sitesinde bulunabilir. İlgili teknoloji 20110194123 numara, "sürücüsüz yazdırmayı destekler Yazıcı" ABD patenti ile kaplıdır.

Eski yazıcı desteği

Yazılım çözümlerinin bir sayı Wi-Fi üzerinden erişilebilir halde arabulucu sistemde destek yapılandırarak, IOS cihazları ile kullanılacak olmayan AirPrint yazıcılar için izin verir. AirPrint sürücüsüz olduğundan beri, böyle bir yapılandırma yerli AirPrint yazıcının eksikliğini telafi edir, aracı sistemdeki sürücüleri kullanarak destek verir. Tüm platformlar için en basit çözüm, yeni bir Bonjour hizmeti oluşturmakdır. AirPrint Internet Printing Protocolun (IPP) bir uzantısı olduğu için bu, birçok durumda çalışır, birçok yazıcılar zaten ya doğrudan destekler ya da bir aracı sistemi aracılığıyla paylaşılan bir sonucu olur (genellikle CUPS, Mac / Linux yazdırma sistemi).[5] Bu uyumluluk sorunları ve beklenmedik sonuçlara yol açabilir.[6] Bazı yazılım paketleri, tamamen IPP iki lehçeleri arasındaki çevirerek adresler, en adil yeniden paylaşılan yazıcılar ise AirPrint servis adını kullanarak uyumluluk sorunlarını kaçınarır. Microsoft Windows için ücretsiz ve ücretli çözümler vardır. Mac OS X'te, bu eski yazıcılar için AirPrint desteği sağlayan Bonjour servisi mevcut. Bu amaçla Ticari Mac OS X yazılımı Netputing handyPrint, Collobos Parmak İzi ve Ecamm Printopia içerir.[7] Çoğu GNU / Linux dağıtımları, AirPrint desteği (örneğin Trisquel 5 ve Ubuntu 11.04 gibi) sürüm 1.4.6 beri CUPS varsayılan yazdırma alt sistemi ile otomatik olmalıdır. DNS tabanlı Servis Discovery ile sürüm 1.4.6-dan önceki CUPS sunucuları için ayrıca bir isim sunucusuna DNS-SD (Zeroconf) yazıcı hizmeti bulma kayıtları ekleyerek, el ile yapılandırılabilir.

Uygulamalar ve yardımcı programlar

Apple App Store ve başka bir yerde, mevcut 3. taraf çözümlerin bir dizisi vardır, doğrudan veya bir uygulama yardımcı yoluyla eski yazıcılarda baskı sağlar. Netgear Genie, hem Mac OS X 10.6 veya üzeri ve Windows XP, Vista, 7 ve 8 içindir.[8] Genie Airprint üzerinden paylaşılan herhangi bir ağa bağlı yazıcıya erişilebilir hale getirmek için izin verir. Uygulama, geçerli Netgear yönlendirici müşteriler için ücretsizdir. Printopia Pro ise AirPrinte büyük iş ve eğitim ağlarının üzerinde çalışmak için izin vermek için tasarlanmış ticari bir çözümdür. Bu, merkezi yönetim, dizin entegrasyonu da dahil olmak üzere büyük kuruluşlar için yararlı özellikler sunuyor ve AirPrint alt ağlar üzerinde çalışmasına olanak sağlar. Bu, Mac OS X 10.7 veya üstünde çalışan bir sunucu gerektirir ve bir sunucu potansiyel bir kurumun bütünün hizmet edebilir

Kaynakça

  1. ^ "Apple's AirPrint Wireless Printing for iPad, iPhone & iPod touch Coming to Users in November". 18 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2016. 
  2. ^ "Steve Jobs Says Printing "Will Come" for iPad". 11 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2016. 
  3. ^ "iPhone veya iPad'inizden yazdırma işlemi yapmak için AirPrint'i kullanma". 18 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2016. 
  4. ^ "Mac'inizden belgeleri yazdırma". 18 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2016. 
  5. ^ "AirPrint and Linux". 10 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2016. 
  6. ^ "Mac'inizdeki bağlantı noktalarını belirleme". 18 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2016. 
  7. ^ "Wireless printing to any printer". 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2016. 
  8. ^ "NETGEAR GENIE APP MAKES ANY PRINTER AIRPRINT-COMPATIBLE". 18 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2016. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Snow Leopard</span> Appleın desktop ve sunucu işletim sistemi, Mac OS Xin yedinci ana sürümüdür.

Mac OS X Snow Leopard veya Mac OS X 10.6 Snow Leopard, Apple'ın desktop ve sunucu işletim sistemi, Mac OS X'in yedinci ana sürümüdür. Apple CEO'su Steve Jobs, Snow Leopard'ı WWDC 'da 9 Haziran 2008 tarihinde duyurdu ve Yazılım Mühendisliğinden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Bertrand Serlet tarafından geliştiricilere özel olarak gösterildi. İlk genel gösteri, Dünya Çapında Pazarlamadan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Serlet ve Phil Schiller tarafından, WWDC 2009'da sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">CUPS</span>

CUPS, bir bilgisayarın bir yazdırma sunucusu olarak hareket etmesine imkan sağlayan Unix benzeri bilgisayar işletim sistemleri için modüler bir yazdırma sistemidir. CUPS çalıştıran bir bilgisayar, istemci bilgisayarlardan yazdırma işlerini kabul edebilen, bunları işleyebilen ve uygun yazıcıya gönderebilen bir ana bilgisayardır.

Apple Inc. ABD merkezli çok uluslu anonim şirket. Apple şirketi, cep telefonu, tablet gibi tüketici elektroniği ürünleri, kişisel bilgisayar ve bilgisayar yazılım tasarlamakta ve satmaktadır. Şirketin bilinen ürünleri arasında Macintosh serisi bilgisayarlar, iPod, iPhone ve iPad bulunmaktadır. Mart 2014 itibarı ile şirketin 16 ülkede 425 mağazası ve 39 ülkede çevrimiçi mağazası mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">OS X Mavericks</span>

OS X Mavericks veya OS X 10.9 Mavericks OS X işletim sisteminin 10.büyük sürümü olup, Macintosh bilgisayarlar için Apple Inc.in masaüstü ve sunucu işletim sistemidir. 13A603 (GM2) yazılımda yapılmıştır. Bu sürümün temelini Darwin işletim sistemi oluşturur. Sürümün Unamesi "Darwin 13.0"dir.OS X Mavericks WWDC 2013'te, 10 Haziran 2013 tarihinde ilan edildi ve dünya çapında Mac App Store üzerinden ücretsiz yükseltme olarak, 22 Ekim 2013 tarihinde serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Lion</span> Mac OS X işletim sisteminin 2011 tarihli, 8. büyük sürümü

Mac OS X Lion veya Mac OS X 10.7 Lion Mac OS X işletim sisteminin 8. büyük sürümü olup, Macintosh bilgisayarlar için Apple Inc.in masaüstü ve sunucu işletim sistemidir. 11A511 yazılımda yapılmıştır. Bu sürümün temelini Darwin işletim sistemi oluşturur.Sürümün Unamesi "Darwin 11.0"dir. Sürümün ilk önizlemesi "Maca geri dön" sloganı altında Apple Özel Etkinliğinde (Stevenote) 20 Ekim 2010 tarihinde açıldı. Bu, Apple'ın iOS sisteminde yapılan birçok gelişmeler, Mac yüklü uygulamaların kolayca gezilebilir olan ekran gibi yenilikler getiriyor, Mac OS X Snow Leopard sürümündeki gibi, Mac App Store için destek içerir.Sürümün yüklenmesi Apple Software Update aracılığı ile oluyor. 24 Şubat 2011 tarihinde, Lion-un ilk geliştiriciler için önizlemesi (11A390) Apple Developer programına abonelerine serbest bırakıldı. Diğer geliştirici önizlemesi sonra dan WWDC 2011'de serbest bırakıldı. Lion, 1 Temmuz 2011 tarihinde üretim için serbest bırakıldı, 20 Temmuz 2011 tarihinde Mac App Store üzerinden son sürümü ile izledi. İlk günde şirket bir milyon satış olduğunu bildirdi. Ekim 2011 itibarıyla, Mac OS X Lion, dünya çapında altı milyon kopya sattı.

<span class="mw-page-title-main">AirDrop</span>

AirDrop Apple'nin OS X ve iOS için tanıttığı bir ad-hoc (MANET) hizmetidir. Mac OS X Lion ve iOS 7 ile tanıtıldı. Bununla, desteklenen Macintosh bilgisayarlar ve iOS cihazlar arasında posta veya yığın depolama aygıtı kullanmadan dosya transferi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">AirPlay</span>

AirPlay Apple tarafından geliştirilen tescilli bir protokol yığını / paketidir, cihazları arasında ses, video, cihaz ekranları ve fotoğrafların ilgili metadatalarla birlikte, kablosuz akışını sağlar. Başlangıçta sadece Apple'ın yazılım ve cihazlar uygulanırdı ve AirTunes denilirdi, tek ses için kullanılırdı. Apple üretici ortaklarına bir üçüncü parti yazılım bileşeni teknolojisi olarak kendi ürünlerinde kullanmak üzere Apple'ın cihazları ile uyumlu olacak şekilde AirPlay protokol yığınını lisanslı etti.

<span class="mw-page-title-main">Google Cloud Print</span>

Google Cloud Print herhangi bir yazıcıya yazdırmak için ağ bulut içinde herhangi bir cihaz üzerinde herhangi Bulut Baskı farkında olan uygulamaya izin vermek için oluşturulan bir Google hizmetidir.. Bu, istemci cihazlar ve yazıcıların tüm donanım kombinasyonları için, Google oluşturma ve baskı altsistemlerini sağlama zorunda kalmadan ve kullanıcıların müşteriye aygıt sürücüsü yüklemek zorunda kalmadan yapılır, ancak belgeler ile tam Google'a iletilir. Google Cloud Printer makinede yüklü ise, 23 Temmuz 2013 yılından bu yana aynı zamanda, herhangi bir Microsoft Windows uygulamasından baskı sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Bonjour (yazılım)</span> Bilgisayar ağı teknolojisi

Bonjour Apple'nin hizmet bulma, adres ataması ve ana bilgisayar adı çözümlemesi içeren bir grup teknoloji olan sıfır yapılandırma ağı (zeroconf) uygulamasıdır. Bonjour, yazıcılar, diğer bilgisayarlar ve bu cihazların her yöne yayın Etki Alanı Adı Sistemi (mDNS) hizmet kayıtlarını kullanarak yerel alan ağında sunduğu hizmetler gibi cihazları bulur.

iTunes Remote

iTunes Remote iOS cihazları için Apple tarafından geliştirilmiş bir yazılım uygulamasıdır. Özel dijital ses kontrol protokolünü (DACP) kullanarak Wi-Fi bağlantısı olan bir alanda Apple TV'nin veya iTunes kütüphanesinin uzaktan kumandasına olanak tanır. Şu anda iPhone, iPod Touch, iPad ve Apple Watch gibi iOS cihazları için App Store'den ücretsiz olarak indirilebilir.

iPad (1.nesil)

iPad (1.nesil) Apple tarafından iPad hattında ilk olarak tasarlanan ve pazarlanan bir tablet bilgisayardır. Cihaz bir Apple A4 işlemci, 9.7 inç dokunmatik ekran ve belirli varyantlarda hücresel şebekelere erişme olanağı sunuyor. iOS işletim sistemini kullanan iPad, müzik çalabilir, e-posta gönderip alabilir ve web'de dolaşabilir. Oyun oynamak ve referanslara erişmek, GPS navigasyon yazılımı ve sosyal ağ hizmetleri gibi diğer işlevler uygulamaları indirerek etkinleştirilebilir. Cihaz 27 Ocak 2010'da bir medya konferansında ilan edildi ve açıldı.

iPad (3. nesil) Apple tarafından üretilen tablet bilgisayarı serisi

iPad 3 Apple tarafından geliştirilen ve pazarlanan bir tablet bilgisayardır. iPad tablet serisinin üçüncü aygıtı olaark Retina Display, dört çekirdekli grafik işlemcisine sahip yeni Apple A5X yongası, 5 megapiksel kameralı HD 1080p video kaydı, sesli dikte ve Kuzey Amerika'daki LTE ağları için destek ekledi. Elektronik kitaplar, süreli yayınlar, filmler, müzik, bilgisayar oyunları, sunumlar ve web içeriği de dahil olmak üzere görsel-işitsel medya için bir platform sağlayan iOS 5.1 ile birlikte gönderildi.

iPad (4. nesil) Appleın 2012de tanıttığı tablet bilgisayar

iPad 4 Apple tarafından geliştirilen ve pazarlanan bir tablet bilgisayardır. Selefi ile karşılaştırıldığında, dördüncü nesil iPad, Retina Ekran'ı koruyordu, ancak Apple A6X yongası ve 12 Eylül 2012'de piyasaya çıkan Lightning konektörü gibi yeni ve yükseltilmiş bileşenler içeriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Apple Kulaklıklar</span> Apple üretimi kulağa takılan çok amaçlı bir cihaz

Apple Kulaklıklar Apple tarafından tasarlanan ve satılan, müzik çalarlı akıllı telefonlar ve beyaz kulak içi kulaklıklardır. iPhone aksesuarları'nın bir parçasıdır. Apple tarafından birlikte satıldığı iPod ve iPod Touch ürünlerinin yanı sıra, Apple tarafından da itilen yeni bir tasarım koruyarak kulağa sığacak şekilde tasarlanmıştır. "Devrimci" olarak nitelendirildikleri için kesinlikle benzersiz bir estetik görüntü oluşturuyorlardı, ancak Apple'ın kulaklıklı mikrofon setini yeniden yorumlaması kauçuk kulaklıkların eksikliği de dahil olmak üzere işlevselliği eleştirdi.

iPad Mini 2

iPad Mini 2 Apple tarafından tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan ikinci nesil iPad Mini tablet bilgisayardır. iPad Mini 'in yerini alan iPad Mini 2 modeli birinci nesil iPad Mini ile hemen hemen aynı bir tasarıma sahiptir, ancak içerdiği revizyonları, A7 sistemli bir çip ve 2,048 x 1,536 çözünürlüklü Retina Ekranı gibi içeriyor. iPad Mini 2, büyük boy kardeşi olan iPad Air ile neredeyse aynı donanıma sahiptir. Apple 12 Kasım 2013'te iPad Mini 2'yi Uzay Gri ve Gümüş renkleriyle sessizce serbest bıraktı.

iPad Mini (1. nesil) 2012 tarihli Apple üretimi, ilk nesil iPad Mini tablet bilgisayar

iPad Mini 1 Apple tarafından tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan ilk nesil iPad Mini tablet bilgisayardır. 23 Ekim 2012'de, iPad hattının beşinci büyük ürünü ve standart 9.7 inçten farklı olarak, 7.9 inçlik bir ekran boyutuna sahip iPad Mini hattının ilk ürünü olarak ilan edildi. Ekran çözünürlüğü de dahil olmak üzere iPad 2'ye benzer dahili özelliklere sahiptir.

iSight

RFTrax'ten GPS sistemi için, ISight GPS sayfasına bkz.

<span class="mw-page-title-main">AirPort</span>

AirPort, Apple Inc. tarafından Wi-Fi(802.11b, 802.11g, 802.11n ve 802.11ac) protokollerini kullanan bir dizi ürüne verilen addır. Bu ürünler bir dizi kablosuz yönlendirici ve kablosuz karttan oluşur. AirPort Extreme adı başlangıçta bu ürünlere 802.11g protokolünün eklendiğini göstermeyi amaçlamıştır.

Bu, macOS bileşenlerinin bir listesidir. Bunlar mevcut Mac işletim sisteminde bulunan özelliklerdir.

macOS Monterey İşletim sistemi sürümü

macOS Monterey, Apple'ın Macintosh bilgisayarlar için masaüstü işletim sistemi olan macOS'un 18. ana sürümüdür. macOS Big Sur'un halefi olarak 7 Haziran 2021 tarihinde gerçekleştirilen WWDC 2021'de duyuruldu ve resmî olarak 25 Ekim 2021'de yayınlandı. 7 Haziran 2021'de Apple Developer programına kayıtlı geliştiriciler için macOS Monterey'in beta sürümü yayınlandı. Temmuz 2021'in başında ise herkese açık bir beta sürümü yayınlandı. Tam sürüm ise 25 Ekim 2021 tarihinde kullanıma sunuldu.