İçeriğe atla

Ailama

Koordinatlar: 42°57′26″N 43°10′47″E / 42.9572°K 43.1796°D / 42.9572; 43.1796
Ailama
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik4547
Çıkıntı696 metre (2.283 ft)
Yalıtılma5,88 kilometre (3,65 mi)
Koordinatlar42°57′26″N 43°10′47″E / 42.9572°K 43.1796°D / 42.9572; 43.1796
Coğrafya
KonumRaca-Leçhumi ve Kvemo Svaneti, Gürcistan
Kabardino-Balkarya, Rusya
Tırmanma
İlk tırmanan1889

Ailama veya Ahlama (Gürcüce: აილამა, აჰლამა) Büyük Kafkas Sıradağları'nın Svaneti bölümünün merkezinde, Gürcistan'ın Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesi ve Kabardey-Balkar'ın Korildaşi nehri kaynağındaki sınırda bulunan bir zirvedir. Alt yamaçlar alpin ve alpin çayırları ile kaplıyken, üst yamaçlar buzul manzaralarına ev sahipliği yapar. Dağın güney yamacının eteğinde "Ailama" adında bir dağcılık kampı bulunmaktadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ Şablon:Cite peakware

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alpler</span> Orta Avrupada yer alan bir sıradağ

Alpler, Orta Avrupa'da yer alan büyük dağ silsilesi. İsviçre, Kuzey İtalya ve Fransa'nın pek çok bölümünde görülür. Avusturya'nın hemen hemen hepsini kaplar ve Almanya'nın güneyinde önemli yer tutar. Coğrafi olarak 44°-48° kuzey enlemleri ve 5°-18° doğu boylamları arasında bulunur. Ekvator'dan ve Kuzey kutbundan hemen hemen aynı uzaklığa sahiptir. 207.000 km² bir alanı kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Megrelya</span>

Megrelya, Gürcistan'ın batısında, tarihsel bölgelerden biridir. Eskiden Odişi olarak adlandırılıyordu. Bölgenin yerli halkı Megreller, Güney Kafkasya halklarından biridir ve Megrelce konuşurlar; ama yazı dili Gürcüce'dir. Yönetim bölgesi olarak Megrelya, kuzeyindeki Svaneti bölgesiyle birlikte Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesini oluşturur ve bu bölgenin yönetsel merkezi Zugdidi kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Giresun Dağları</span>

Giresun Dağları, Kuzey Anadolu Dağları'nın Kıyı dağları kesiminde Giresun, Sivas ve Ordu illerinin sınırlarında bulunan, Gavur dağları ve Canik Dağları arasında uzanan kısmı. Karadeniz kıyısına doğru Gelevera, Yağlıdere, Aksu gibi akarsularla yarılan bir yamaçla yavaş yavaş iner. Güneyde Kelkit Vadisi'nde Suşehri, Koyulhisar ve Şebinkârahisar'a bakan yamaçları daha diktir. Doğuda Alucra Dağları'nda 3.400 m'ye kadar yükselir. En yüksek tepesi 3391 m yükseklik ile Gümüşhane ile Giresun'un Alucra ilçesi arasında kalan Karadağ'dır. Batıda en yüksek tepesi Sivas ile Giresun'un Bulancak ilçesi sınırında Karagöl Yaylası'na hakim 3.107 rakımlı tepedir. Alp-Himalaya orojenezi ile oluşmuş kıvrım dağlardandır.

<span class="mw-page-title-main">Svaneti</span> Gürcistanda tarihsel bir bölge

Svaneti, Gürcistan’ın tarihsel bölgelerinden biridir ve ülkenin kuzeybatı bölümünde yer alır. Svanlar bölgenin yerli halkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Raca-Leçhumi ve Kvemo Svaneti</span> Gürcistan’ın kuzeybatısında bir idarî bölge

Raca-Leçhumi ve Kvemo Svaneti veya Raca-Leçhumi ve Aşağı Svanetya, Gürcistan'ın kuzeybatısında, Raça, Leçhumi ve Kvemo Svaneti adlı tarihsel bölgelerini kapsayan idari bölgesidir. 4,954 km²'lik bir alanı kaplar ve nüfusu 32,089'dur (2014). Ülkenin nüfus yoğunluğu en düşük bölgesidir. Bölgenin yönetsel merkezi Ambrolauri kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Samegrelo-Zemo Svaneti</span>

Samegrelo-Zemo Svaneti veya Megrelya-Yukarı Svanetya, Gürcistan'ın yönetsel bölgelerinden (mhare) biridir. Tarihsel Samegrelo (Megrelya) ve Zemo Svaneti bölgelerini kapsar. Yönetim merkezi Zugdidi kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Ilgaz Dağları</span>

Ilgaz dağları, Batı Karadeniz Bölgesi'nin en yüksek dağ kütlesidir. Kastamonu-Çankırı yolunun 1.875 m'lik bir geçitle aştığı Ilgaz dağı doğu-kuzeydoğu, batı-kuzey batı doğrultusunda 50 km uzunluğunda oval bir kütle oluşturur. En yüksek zirvesi Batı Karadeniz'in en yüksek zirvesi de olan Büyükhacat tepesi 2587 m, ikinci zirvesi Küçükhacat tepesi ise 2546 m yüksekliktedir.

<span class="mw-page-title-main">Okyanusal iklim</span> iklim türü

Batı rüzgârlarının etkisiyle ılıman kuşak karalarının batı ve çok daha seyrek olarak doğu kıyılarında görülür. Avrupa'nın batısı ve kuzeybatısı, Kanada'nın batısı, Şili'nin güneybatısı, Güney Afrika'nın güneydoğusu, Avustralya'nın güneydoğusu ve Yeni Zelanda başlıca görüldüğü yerlerdir. Türkiye'de ise Karadeniz kıyılarında ve Kuzey Anadolu Dağları'nın Karadeniz'e bakan yamaçlarında görülür.

<span class="mw-page-title-main">Ambrolauri</span>

Ambrolauri Gürcistan'ın batısında bir şehir olup Raca-Leçhumi ve Kvemo Svaneti bölgesinin ve Ambrolauri belediyesinin idari merkezidir. 2014 yılı itibarıyla nüfusu 2.047'dür.

Üd veya Üde, Tuva Cumhuriyeti'nin Totu bölgesi doğusunda ve İrkut oblastı sınırındaki dağ.

<span class="mw-page-title-main">Abaşa</span>

Abaşa, Gürcistan'ın Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir, Abaşa ve Noğela nehirlerinin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 321 km² olan belediyenin nüfusu 2014 yılı itibarı ile 22.341'dür.

<span class="mw-page-title-main">Lentehi</span>

Lentehi, Gürcistan'ın Raca-Leçhumi ve Kvemo Svaneti bölgesinde bulunan bir kasaba ve belediyedir. Kasaba, Kafkas Dağları'nın güney eteklerinde yer almaktadır. Yüzölçümü 1,344 km² olan belediyenin nüfusu 2014 yılı itibarı ile 4,386'dır.

<span class="mw-page-title-main">Oni, Gürcistan</span>

Oni, Gürcistan'ın Raca-Leçhumi ve Kvemo Svaneti bölgesinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir, Rioni Nehri'nin sol kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 1,712 km² olan belediyenin nüfusu 2014 yılı itibarı ile 6,130'dur.

<span class="mw-page-title-main">Martvili</span>

Martvili, Gürcistan'ın Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Yüzölçümü 880.6 km² olan belediyenin nüfusu 2014 yılı itibarı ile 33.463'tır.

<span class="mw-page-title-main">Çhorotsku</span>

Çhorotsku, Gürcistan'ın Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesinde bulunan bir kasaba ve belediyedir. Yüzölçümü 619.4 km² olan belediyenin nüfusu 2014 yılı itibarı ile 22,309'dur. Çhorotsku, Megrelcede "dokuz su kaynağı" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hobi (şehir)</span>

Hobi, Gürcistan'ın Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Yüzölçümü 659.2 km² olan belediyenin nüfusu 2014 yılı itibarı ile 30,548'dir.

<span class="mw-page-title-main">Leçhumi</span>

Leçhumi Rioni ile Tshenistskali'nin orta havzasındaki alanı ve Lacanuri nehri vadisini içeren, Kuzeybatı Gürcistan'daki tarihi bir bölgedir. Günümüzde Raca-Leçhumi ve Kvemo Svaneti bölgesinin bir parçası olan Leçhumi, günümüz Tsageri, Tsq'altubo ve Ambrolauri ilçelerinden oluşmaktadır. Bölgenin batısında Megrelya, kuzeyinde Svaneti, doğusunda Raça ve güneyinde İmereti bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Svaneti Prensliği</span>

Svaneti Prensliği Gürcistan'ın Svaneti bölgesinde Gürcistan Krallığı'nın 15. yüzyıl sonlarında bölünmesi ile ortaya çıkmış Orta Çağ prensliğidir. Gelovani ve Dadeşkeliani Hanedanlıkları tarafından yönetildikten sonra 1858 yılında Çarlık Rusya'sı tarafından işgal edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin İpsilantis</span> Boğdan Prensi

Konstantin İpsilanti Fenerli Rum ailalerinin önde gelen isimlerinden birisidir. 2 dönem Eflak Prensliği, 1 dönem Boğdan Prensliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lääneranna</span>

Lääneranna, Pärnu ilinde bir kırsal belediyedir. Lihula kasabasını içerir.