İçeriğe atla

Aigle de drapeau

İmparatorluk Muhafızları tarafından taşınan sancağın aslına sadık kalınarak yapılmış bir kopyası

Aigle de drapeau ya da Fransız İmparatorluk Kartalı, Napolyon Savaşları sırasında Napolyon Bonapart imparatorluk orduları tarafından taşınan sopa şeklindeki uzun bir desteğin üzerine konulmuş bir kartal şeklinden oluşan sancaktır.

Özellikleri

Alay sancağıyla beraber kullanılan bu özel sancak 1.85 kg ağırlığındaki bronz bir kartal heykeli ve kaidenin üzerinde durduğu mavi alay sancak destek çubuğundan oluşurdu. Roma İmparatorluğu sancaklarından etkiler taşıyan sancağın üzerinde alayın numarası veya muhafız birliğini adı yazardı. Kartalın savaş meydanında çok yüksek bir değeri vardı ve muharebe sırasında düşman tarafından ele geçirilmesi büyük bir onursuzluk olarak değerlendirilirdi. Her alay bu özel sancağını hayatı pahasına korumaya yemin ederdi. Napolyon Bonapart’ın devrilmesinin ardından başa geçen XVIII. Louis kartalları eski rejimin simgesi olarak görmüş, hepsinin toplanmasını ve imha edilmesini emretmiştir. Yüz Gün olarak bilinen dönemde iktidara yeniden gelen Napolyon yeni kartallar ürettirse de eskilerinin kalitesinde olmayacaktır. Yeni modellerde kartalların gagaları kapalı ve daha oturur konumdadır.

Düşman tarafından verilen önem

Ele geçirilen kartallar

Kartalların Fransız askerleri için önemi bilindiği için muharebeler sırasında yoğunlukla düşmanın hedefi konumunda olmuştur.

Bilinen ilk ele geçirilen kartal olayı 1805 yılındaki Austerlitz Muharebesinde yaşanmıştır. Grandük Konstantin Pavloviç komutasındaki Rus Muhafız Süvari Birliği Fransız 4. Piyade Alayını muharebenin başlarında ezmiş ve kartallarını ele geçirmiştir. Napolyon muharebeyi kazansa da düzenli olarak geri çekilebilen Rus birliklerinden kartal geri alınamayacak ve büyük bir onursuzluk olarak değerlendirilecektir.

1807 yılındaki Heilsberg Muharebesinde Prusya ve Rus birlikleri tarafından ele geçirilen kartalın ardından Ruslar kartalın Pernov Alayından astsubay Anton antonov tarafından, Prusyalılar ise ismi bilinmeyen bir Prittwitz süvarisi tarafından ele geçirildiğini iddia ederler.

1808 yılındaki Bailén Muharebesi Napolyon Savaşları sırasında ilk kez bir Fransız ordusunun teslim olduğu muharebedir. İspanyol General Francisco Javier Castaños ve İsviçreli komutan Theodor von Reding komutasındaki İspanyol Ordusuna yenilen Fransız General Pierre Dupont de l'Étang teslim koşulları gereğince üç adet imparatorluk kartalını teslim etmiştir. Sevilla Katedralinde sergilenen bu kartallar 1810 yılında bölgenin Fransa tarafından işgal edilmesiyle yeniden ele geçirilmiş ve Paris’e geri yollanmıştır.[1]

Britanya Ordusu ilk kartalı Yarımada Savaşındaki 5 Mart 1811 günkü Barrosa Muharebesinde ele geçirir. 87. Piyade Alayı tarafından ele geçirilen kartal bu muharebenin ardından alay sancağında da resmedilecektir. Sergilenmek üzere Chelsea’ye gönderilen kartal büyük ilgi uyandıracaktır. Yıllar sonra sergilendiği yerden çalınan kartal bir daha bulunamayacaktır.

Britanya Ordusu 1812 yılındaki Salamanca Muharebesi ve 1815 yılındaki Waterloo Muharebesinde ikişer kartal daha ele geçirecektir.

Wellington Dükü Arthur Wellesley 1852 yılında öldükten sonra açılan vasiyetinde cenaze töreninde kazandığı muharebelerdeki ele geçirilen sancakların da sergilenmesini istemiş ve o dönemde kayıp olan ilk kartalın bir benzeri cenaze töreninde taşınmıştır.

Britanya Ordusuna etkileri

Royal Scots Dragoon Guards sancağı
Sancağın alınışının temsili resmi

Britanya Ordusundaki alaylar için ele geçirilen bir kartalın şanı, kartal simgesinin alay sancağına işlenmesiyle yaşatılırdı. 1. Royal Dragoons ve Royal Anglian Regiment alayları simge olarak kartalı benimsemişken Royal Scots Dragoon Guards muhafız alayının sancağında kartal simgesi yer alır.[2][3]

Popüler kültüre etkileri

Yazar Bernard Cornwell’in Napolyon Savaşları sırasında Richard Sharpe adlı askerin maceralarını anlattığı kitapta Britanya Ordusunun bir kartalı ele geçirişi anlatılır. Aynı olay eserlerin televizyona uyarlanmış halinde Sharpe’s Eagle adlı filmde de anlatılır.

Kaynakça

  1. ^ İlgili makale 21 Haziran 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İspanyolca) 4 Kasım 2010 tarihinde erişilmiştir
  2. ^ Waterloo Muharebesi'nde asteğmen Charles Ewart tarafından ele geçirilmiştir
  3. ^ Ekim rage.org/ Halihazırda Afganistan'da bulunan alaya bağış için açılan internet sitesinde aynı amblem görülebilir[] (İngilizce) 18 Ekim 2012 tarihinde erişilmiştir

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Bonapart</span> Fransız asker ve imparator (1769–1821)

Napolyon Bonapart veya I. Napolyon kısaca Napolyon, Fransız asker, politikacı ve 1804-1814 arası Fransa imparatoru. Gerek Fransız Devrim Savaşları gerekse Napolyon Savaşları sırasında Fransa'ya önderlik ettiği gibi tüm Avrupa'yı da etkilemiş önemli bir komutandır. Girdiği savaş ve çatışmaların büyük bölümünü kazanmış, 1815'teki nihai yenilgisine kadar hızla Avrupa kıtasının hakimiyetini ele geçirmiştir. Tarihteki en önemli komutanlardan biri olan Napolyon'un savaşları dünyanın her yerinde askerî okullarda ders olarak okutulmaktadır ve kendi Avrupa tarihinin en ünlü ve en tartışmalı siyasi figürlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Waterloo Muharebesi</span> Savaş

Waterloo Muharebesi veya Waterloo Savaşı; 16-18 Haziran 1815 tarihleri arasında gerçekleşen, Fransa İmparatoru Napolyon'un mutlak yenilgisiyle sonuçlanan ve Avrupalı güçler arasında 23 yıl süren silahlı mücadelenin sonunu getiren muharebe. Fransızcada Mont-Saint-Jean Muharebesi olarak da bilinir. Muharebe İngiltere-Prusya ittifakı ile Fransa arasında, Belçika'nın Waterloo kasabası yakınlarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nil Muharebesi</span> 1 Ağu 1798 – 2 Ağu 1798 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu ve Fransa arasındaki Deniz savaşı

Nil Muharebesi, Fransız Devrim Savaşları'nın deniz savaşlarından biridir. Fransa'nın Mısır Seferi'nin ilk aşamalarındandır. Amiral Horatio Nelson komutasındaki Britanya donanmasıyla Amiral François-Paul Brueys D'Aigalliers komutasındaki Fransız donanması arasında 1-2 Ağustos 1798 tarihlerinde, Nil deltasındaki Abukir Koyu'nda gerçekleşmiştir. Abukir Deniz Muharebesi olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'nın Mısır ve Suriye seferi</span>

Mısır Seferi, 1798-1801 yılları arasında Fransa'nın Mısır ve doğu ticaret yolları üzerinde üstünlük elde etme amacıyla sürdürdüğü askeri sefer; 1798-1802 Osmanlı-Fransız Savaşı ve İkinci Koalisyon Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Savaşları</span> Savaş dönemi

Napolyon Savaşları, Fransız Devrim Savaşları'nın ardından Napolyon önderliğindeki Fransa ile Avrupa'nın diğer güçlü devletlerinin oluşturduğu koalisyon arasında gerçekleşen savaş dönemi. Başlangıç tarihinin hangi yıl olduğuna dair tarihçiler ve araştırmacılar arasında fikir birliği yoktur. 1800-1815 yılları arasında, yaklaşık 15 yıl sürmüştür.

Sharpe's Eagle, Bernard Cornwell’in aynı adlı roman dizisinden televizyona uyarlanan Sharpe adlı film dizisinin ikinci bölümüdür. İngiliz ITV kanalında ilk olarak 1993 yılında gösterilen filmde Sean Bean ve Daragh O'Malley başrollerdedir.

<i>Sharpes Honour</i>

Sharpe's Honour, Bernard Cornwell’in aynı adlı roman dizisinden televizyona uyarlanan Sharpe adlı film dizisinin beşinci bölümüdür. İngiliz ITV kanalında ilk olarak 1995 yılında gösterilen filmde Sean Bean ve Daragh O'Malley başrollerdedir.

Sharpe's Sword, Bernard Cornwell’in aynı adlı roman dizisinden televizyona uyarlanan Sharpe adlı film dizisinin sekizinci bölümüdür. İngiliz ITV kanalında ilk olarak 1995 yılında gösterilen filmde Sean Bean ve Daragh O'Malley başrollerdedir.

<i>Sharpes Siege</i>

Sharpe's Siege, Bernard Cornwell’in aynı adlı roman dizisinden televizyona uyarlanan Sharpe adlı film dizisinin onuncu bölümüdür. İngiliz ITV kanalında ilk olarak 1996 yılında gösterilen filmde Sean Bean ve Daragh O'Malley başrollerdedir.

<i>Sharpes Waterloo</i>

Sharpe's Justice, Bernard Cornwell’in aynı adlı roman dizisinden televizyona uyarlanan Sharpe adlı film dizisinin ondördüncü bölümüdür. İngiliz ITV kanalında ilk olarak 1997 yılında gösterilen filmde Sean Bean ve Daragh O'Malley başrollerdedir.

<span class="mw-page-title-main">Vitoria Muharebesi</span>

Vitoria Muharebesi Britanya, Portekiz ve İspanya Ordularına komuta eden Wellington Dükünün, Joseph Bonaparte ve Mareşal Jean-Baptiste Jourdan komutasındaki Fransa Ordusunu İspanya’daki Vitoria yakınlarında yendiği ve Yarımada Savaşını zaferle sonlandıran muharebe.

<span class="mw-page-title-main">İmparatorluk Muhafızları (I. Napolyon)</span>

İmparatorluk Muhafızı başta doğrudan Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart komutasındaki önceleri az sayıda olan ve sonrasında sayıları artan seçkin askerleri tanımlar. Muhafızlar muharebe sırasında imparatorun kişisel güvenliğinden sorumluydular ve nadiren muharebeye dahil olurlardı. Muhafızlar piyade, süvari, topçu, istihkâm ve denizci sınıflarından oluşurdu. Ayrıca muhafızlar arasında deneyim ve kıdeme göre bir ayrım da söz konusuydu. En deneyimli ve en kıdemliden başlamak üzere Eski Muhafızlar, Muhafızlar ve Genç Muhafızlar olacak şekilde üç kademe bulunurdu.

<span class="mw-page-title-main">1814 Paris Muharebesi</span>

1814 Paris Muharebesi, Napolyon Savaşlarının son dönemindeki muharebelerdendir. Fransızların yenilgisi üzerine başkent Paris düşmüş ve imparator Napolyon Bonapart tahttan feragât etmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yüz Gün</span> Napolyonun Yüz Günü

Yüz Gün Savaşı veya Yedinci Koalisyon Savaşı, Birinci Fransa İmparatorluğu imparatoru Napolyon Bonapart’ın 1814 Fontainebleau Antlaşması gereğince sürgün edildiği Elba Adasındaki sürgünden kaçarak Paris’e döndüğü 20 Mart 1815 tarihiyle, kral XVIII. Louis’nin Fransa tahtına döndüğü 8 Temmuz 1815 tarihleri arasındaki 111 günlük dönemi anlatır. Bu dönemde Napolyon Savaşları yeniden başlamış ve Waterloo Muharebesi yaşanmıştır. Yüz Gün deyimi ilk kez kralın dönüşünü kutlayan Paris valisi Gaspard de Chabrol tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Kamenski</span> Rus subay

Kont Nikolay Kamenski (Rusça: Никола́й Миха́йлович Каме́нский; d. 27 Aralık 1776 -ö. 4 Mayıs 1811, 1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında görev yapan Rus general.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Kuşatması (1789)</span> 1789 tarihinde Osmanlı güçlerinin Belgrada karşı yürüttüğü taarruz

15 Eylül – 8 Ekim 1789 tarihlerinde Ernst von Laudon komutasındaki Habsburg ordusunun Osmanlı kuvvetlerini Belgrad kalesinde kuşatmasıdır. 3 haftalık kuşatmanın ardından Habsburg ordusu kaleyi ele geçirmiştir. Avusturya, şehri 1791 yılına kadar elinde tutmuş daha sonra Osmanlı'ya tekrar geri vermiştir. Kuşatma sırasında sivrilen birkaç Avusturya askeri, Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşlarında önemli görevler almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Bessières</span> Fransız mareşal (1768 – 1813)

Jean-Baptiste Bessières Napolyon Dönemi'nde Fransa mareşali ve Birinci Fransa İmparatorluğu'nda dük unvanına sahip askeri lider. Erkek kardeşi Bertrand Bessières'in izinden giderek Fransa ordusunda askerî hizmetlerde bulundu. Ayrıca kuzenleri de Napolyon'a bir diplomat ve İmparatorluk yetkilisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Napolyon'un Rusya seferi</span> 6.koalisyon savaşını tetiklemiştir

Napolyon'un Rusya seferi, Rusya'da verilen isimle 1812 Vatanseverlik Savaşı, Fransa'da verilen isimle Rus Cephesi, 24 Haziran 1812 tarihinde Napolyon Bonapart'ın Büyük Ordusunun Rus ordusuyla savaşıp yenmesi için Neman Nehri'ni geçmesiyle başladı. Napolyon'un emeli Çar I. Aleksandr'ı Britanyalı tacirlerle ticaret yapmayı durdurma zorunluluğunda bırakmak ve böylece Birleşik Krallık'ı savaşı sonlandırmaya itmekti. Resmî olarak verilen sebepse Polonya'yı Rus tehdidinden korumaktı. Bu doğrultuda, Polonyalıların desteğini kazanmak ve savaşı gerekçelendirmek adına Napolyon savaşa "İkinci Polonya Savaşı" adını verdi.

<span class="mw-page-title-main">Louis-Nicolas Davout</span> Fransız mareşal (1770 – 1823)

Louis-Nicolas d'Avout Auerstaedt Dükü, Napolyon döneminde İmparatorluğun mareşali olan bir Fransız asker ve general idi.

Büyük Ordu, Napolyon Savaşları sırasında I. Napolyon tarafından oluşturulan ve yönetilen ordu. 1804'ten 1809'a kadar Grande Armée, Fransız İmparatorluğu adına Avrupa üzerinde eşi görülmemiş bir zafer elde eden tarihi bir ordu oldu.