İçeriğe atla

Aigle Azur

Kontrol Edilmiş

Aigle Azur, merkezi Paris Orly Havalimanı'nda bulunan bir Fransız havayolu idi. Havayolu, Airbus A320 ailesi ve A330 uçaklarından oluşan bir filo ile Fransa'dan Avrupa, Afrika ve Yakın Doğu'daki 21 noktaya tarifeli uçuşlar gerçekleştirdi. Havayolu, iflas başvurusunda bulundu ve 2 Eylül 2019'da vekalet altına alındı. Devralma teklifleri alındı, ancak hiçbiri geçerli olmadı ve havayolu 27 Eylül 2019'da mahkeme tarafından tasfiye edildi.

Tarih

1946–1955

Aigle Azur, 1946 yılında Sylvain Floirat tarafından kuruldu, savaş sonrası ilk özel şirket oldu ve 32 yolcu kapasiteli birkaç Junkers Ju 52s'yi işletmeye başladı. Kurucusu ayrıca, Tunus ve Lübnan'a (ilk varış yerleri olan okul tatillerinde denizaşırı öğretmenler için sözleşmeler gibi) yetkililerle özel ulaşım sözleşmeleri yapmayı başardı. Amerikanın fazlasından daha modern ekipman satın almak, şirketin faaliyetlerini Çinhindi ve Cezayir'e genişletmesine olanak sağladı; burada önemli bir nokta, insanların Fransa'ya geri gönderilmesiydi.

1955-2000

1970 yılında şirket, Lucas Aviation adı altında bölgesel bir havayolu olarak yeniden kuruldu. Kayıtlı ofisi Pontoise havaalanındaydı. Lucas Aviation başlangıçta, Deauville ile London Gatwick arasında yıl boyunca bir bağlantı hizmeti de dahil olmak üzere Lucas Air Transport olarak bölgesel tarifeli uçuşlar gerçekleştirdi. Şirketin adı daha sonra bir kez daha Lucas Aigle Azur olarak değiştirildi. Aigle Azur, bu düzenli rotanın yanı sıra politikacılara, işadamlarına, sporcu figürlere ve sanatçılara iş uçuşları da sağladı. 1 Mayıs 1955'te, Sylvain Floirat tüm filoyu, şirketin 54 mürettebat üyesi ve otel personeli ile birlikte Union Aéromaritime de Transport'a (UAT) transfer etti.

2001'den beri

2001 yılında, Aigle Azur yalnızca iki Boeing 737-200 uçağıyla düşüşteydi. Şirkete sermaye yatırımı yapan ve filosunu güncelleyen ve aynı zamanda Cezayir'e charter uçuşlarına odaklanan GoFast grubu (nakliye, lojistik, endüstriyel projeler ve turizm alanlarında uzmanlık sahibi bir şirket) tarafından devralındı. Air Lib ticareti durdurduğunda, Aigle Azur Cezayir'e düzenli rotalar açtı. Ayrıca, Air Algeria ile birlikte Fransa'dan Cezayir'e hizmet veren Khalifa Airways'in kapanmasından da yararlandı.

2006 yılında, Fas ve Tunus'ta yürüttükleri açık gökyüzü anlaşmaları ile şirket, Fas'ın başlıca şehirlerine, özellikle Kazablanka, Rabat, Marakeş, Agadir, Fes, Tangier ve Oujda'ya çok sayıda düzenli uçuş gerçekleştiriyordu.

2007 yılında, Aigle Azur birkaç Fransız şehrinden 30 düzenli varış noktası sunuyordu ve Orly'den Djerba'ya, Orly'den Rimini'ye ve Marsilya'dan Sal, Cape Verde'ye düzenli uçuşlar başlattı. Aynı zamanda elektronik biletler de piyasaya sürdü.

2008 yılının başında şirket, Portekiz'in güneyinde Faro ve Mali'de Bamako'ya düzenli uçuşlarla yeni destinasyonlar ekledi. Nisan 2008 sonunda üçüncü Airbus A319'u F-HBMI olarak tescil ettirerek filosunu 11 uçağa çıkardı.

Mayıs 2009'da şirket ilk yeni Airbus A3202'yi aldı ve Paris Air Show'daki varlığı, bir ay sonra Airbus'tan dördüncü bir Airbus A319 sipariş etmesini sağladı. Bu uçak Nisan 2010'da teslim alındı. 5. Airbus A319 2010 Mayısında teslim alındı.

Haziran 2010'da şirket, Eylül 2010'dan itibaren Paris ve Bağdat arasında bir rota açma planını duyurdu. Temmuz 2010'da, Aigle Azur, Malian şirketi Air Mali ile bir ortaklığa başladı. Bu, Aigle Azur'un diğer Afrika şehirlerine, özellikle de Dakar, Abidjan ve Brazzaville'e uçuş satmaya başlayabileceği anlamına geliyordu. Anlaşma 1 Ağustos 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. 30 Ekim 2010'da şirketin Bağdat'a ilk uçuşu gerçekleşti. Havayolu, Bağdat için rezervasyonları açtı ve ilk ticari uçuşları Aralık 2010'un ortalarında başladı. Ülkedeki olaylardan kaynaklanan rezervasyon eksikliği nedeniyle bu rota 2011 ortalarında durduruldu.

23 Kasım 2011'de Aigle Azur, Mali'ye yeni bir düzenli rota açtı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Türk Hava Yolları</span>

Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY),, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ulusal havayolu şirketiydi. Başkent Lefkoşa'dan Türkiye, Birleşik Krallık ve Almanya'ya tarifeli/tarifesiz uçuşlar yapmaktaydı. İçinde bulunduğu ekonomik sebeplerden dolayı Türkiye Cumhuriyeti Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 21 Haziran 2010 itibarıyla tüm uçuş hakları ikinci bir karara kadar askıya alındı. Şirket 21 haziran 2010 yılında iflas etti.

<span class="mw-page-title-main">Olympic Airlines</span>

Olympic Airlines (OA),, Yunanistan'ın bayrak taşıyıcı ulusal havayolu şirketiydi. 2009 Kasım'ından itibaren havayolu yaşadığı mali krizden dolayı özelleştirilerek Olympic Air adı altında ve yeni filosuyla uçuşlarına başlamıştır. OA'nin ana merkezi Atina'da (Spata) bulunan Atina Uluslararası Havalimanı'ydı (ATH). Ayrıca Selanik'teki Selanik Uluslararası Havalimanı'nda (Makedonia) (SKG) ve Rodos Uluslararası Havalimanı'nda (Diagoras) da (RHO) birer merkezi bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Gulf Air</span> Bahreyn ve Ummanın ulusal havayolu şirketi

Gulf Air Bahreyn ve Umman'ın ulusal havayolu şirketidir. Şirket 34 uçaklık bir filoya sahiptir; Afrika, Asya, Avustralya, Avrupa ve Ortadoğu'da 47 tarifeli sefer yapmaktadır. Gulf Air'in hub'ları Bahreyn Uluslararası Havaalanı (BAH) ve Seeb Uluslararası Havaalanı (MCT)'dir. Gulf Air'in mürettebatı 70 farklı dili konuşan 80 farklı milliyetten gelmektedir. Şirketin logosu altın bir şahindir.

<span class="mw-page-title-main">Onur Air</span> Türk hava yolu şirketi (1992–2021)

Onur Air, 14 Nisan 1992'de kurulan merkezi İstanbul Atatürk Havalimanı olan ve düşük maliyetli taşımacılık hizmeti veren bir Türk firmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fly Air</span> Havayolu şirketi

Fly Air İstanbul, Türkiye merkezli bir havayolu şirketidir. İlk kurulduğu yıllar sadece charter seferler düzenleyen Fly Air, hâlen tarifeli seferler de düzenlemektedir.

Thai Airways International Public Company Limited Tayland'ın 1960'ta kurulan ulusal havayolları şirketidir. Merkezi Suvarnabhumi Airport (havaalanı) ve Star Alliance´ın kurucu üyelerindendir. Bangkok´tan New York ve Los Angeles´e non-stop uçuş bağlantısı ile, varsayılan en uzun menzil ve aktarmasız uçuşlardan birkaçını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Toulouse-Blagnac Havalimanı</span>

Toulouse - Blagnac Havalimanı Fransa'nın Midi-Pyrénées Bölgesi'nin Haute-Garonne ilinin Blagnac kentindedir. Fakat havalimanı genel olarak Toulouse kentine hizmet vermektedir. Touluse'nin kuzeybatısı, Blagnac'ın güneyindedir.

<span class="mw-page-title-main">Atlantic Airways</span> Faroe Adalarının ulusal havayolu

Atlantic Airways, Faroe Adaları'nın ulusal havayoludur. Faroe Adaları'ndaki Vágar'da bulunan Vágar Havaalanı'nda, yerli helikopter hizmetleri ve uluslararası yolcu taşımacılığı hizmetlerinin yanı sıra arama ve kurtarma sorumlulukları bulunur. Pilotların çoğu Faroe Pilotlar Derneği üyeleridir.

<span class="mw-page-title-main">Syrian Air</span> Suriyenin bayrak taşıyıcı havayolu şirketi

Syrian Airlines, SyrianAir, Suriye'nin bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika'da çeşitli hedeflere uluslararası tarifeli çalışmaktadır. Arap Baharı ile başlayan ve Suriye'de devam eden iç savaş nedeniyle 2011 yılından bu yana işletilen uçuş sayısı azalmıştır. Syrian Air önceden dünya çapında 50 hedefe uçuş yapmaktaydı. Şam Havalimanı ve Halep Havalimanını kullanmaktaydı. SyrianAir, sekiz yolcu uçağı filosuna sahiptir. Altı Airbus ve iki ATR'den oluşmaktadır. SyrianAir, Arap Hava Taşıyıcıları Teşkilatı ve Arabesk Havayolu İttifakı üyesidir. SyrianAir'in Suriye'de devam eden iç savaş nedeniyle gecikmeli olmasına rağmen yeni Tupolev, İlyushin ve Antonov uçakları için siparişleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aegean Airlines</span>

Aegean Airlines Yunanistan'ın yolcu sayısı, uçak sayısı ve uçuş noktası sayısı bakımından en büyük havayolu şirketi. 2010 yılından bu yana Star Alliance üyesi olan şirket; Atina ile Selanik'ten yurt içi ve yurt dışı noktalara tarifeli ve tarifesiz (charter) uçuşlar düzenlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Shenzhen Airlines</span>

Shenzhen Airlines Çin'in Shenzhen şehri merkezli özel havayolu şirketi. 1992 yılında kurulan şirket, Kasım 2012'den bu yana Star Alliance üyesidir. Daha çok yurt içi uçuşlar gerçekleştiren şirket, 5 ülkede 67 farklı noktaya uçuş düzenlemektedir. Kısa mesafeli uçuşlara uygun olarak Shenzhen Airlines'ın filosunda Airbus A319, Airbus A320 ile Boeing 737 uçakları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TAP Air Portugal</span>

TAP Air Portugal Portekiz'in ulusal ve bayrak taşıyıcı havayolu şirketi. Uçuşlarını başkent Lizbon'un Portela Havalimanı'ndan gerçekleştirmekte olan TAP Portugal, 38 ülkede 88 farklı noktaya uçuş gerçekleştirmektedir. Mart 1945'te kurulan şirket, Mart 2005'ten beridir Star Alliance üyesidir. Uzun ve kısa mesafe uçuşlar gerçekleştiren TAP Portugal'in filosu Airbus A319, Airbus A320, Airbus A321, Airbus A330 ve Airbus A340 uçaklarından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hawaiian Airlines</span> ABDdeki ticari havayolu şirketi

Hawaiian Airlines ABD'nin Hawaii eyaletindeki bayrak taşıyıcısı ve en büyük havayolu şirketidir. ABD'nin en büyük onuncu ticari havayolu şirketidir ve merkezi Honolulu, Hawaii'de bulunmaktadır. Havayolunun ana merkezi Oʻahu adasındaki Daniel K. Inouye Uluslararası Havalimanı, ikincil merkezi ise Maui adasındaki Kahului Havaalanı'dır. Havayolu şirketi ayrıca Los Angeles Uluslararası Havalimanı'nda bir mürettebat üssü kurmuştur. Hawaiian Airlines; Asya, Amerikan Samoası, Avustralya, Fransız Polinezyası, Hawaii, Yeni Zelanda ve ABD ana karasına uçuşlar gerçekleştirmektedir. Hawaiian Airlines, Hawaiian Holdings, Inc. şirketine aittir.

Caribbean Airlines Limited, Trinidad ve Tobago'nun devlet havayolu ve bayrak taşıyıcısıdır. Merkezi Piarco House'da bulunan havayolu, Piarco Uluslararası Havalimanı'ndaki tabanından Karayipler, Kuzey Amerika ve Güney Amerika'ya uçuşlar gerçekleştiriyor. Halen Caribbean Airlines 1.700'den fazla kişiyi istihdam etmektedir ve Karayipler'deki en büyük havayolu şirketidir.

Air Algérie SpA, merkezi Cezayir'de bulunan Cezayir'in bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi. Houari Boumedienne Havalimanı merkezli şirket Avrupa, Kuzey Amerika, Afrika, Asya ve Orta Doğu'daki 28 ülkede 39 noktaya sefer düzenlemektedir. Ayrıca Cezayir içinde 32 havalimanınına uçmaktadır. Hava yolu Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, Arap Hava Taşımacılığı Organizasyonu ve Afrika Hava Yolları Birliğini'nin 1968'den beri üyesidir. Air Algérie şirketinin bütün hisseleri Cezayir devletinin kontrolündedir.

UTair, merkezleri Surgut Uluslararası Havaalanı ve Vnukovo Uluslararası Havaalanı'nda iken, şimdiki merkezi Khanty-Mansiysk Havaalanı'nda bulunan bir Rusya çıkışlı havayolu şirketidir. Batı Sibirya'daki petrol ve gaz endüstrisini desteklemek için tarifeli yurt içi ve bazı uluslararası yolcu hizmetleri, tarifeli helikopter hizmetleri ve sabit kanatlı uçak ve helikopterlerle kapsamlı charter uçuşları gerçekleştiriyor.

Iran Aseman Airlines Tahran merkezli üçüncü en büyük İran havayoludur. Tarifeli iç hat yolcu hizmetleri ve bölgesel uluslararası hizmetler yürütür.

Tus Airways, Larnaka Uluslararası Havalimanı merkezli Kıbrıslı havayolu şirketidir. Haziran 2015'te kurulmuş ve 14 Şubat 2016'da Larnaka'dan uçuşlara başlamıştır. Ekim 2019 itibarıyla Tus Airways, tarifeli uçuşların çoğuna son verdi ve charter hizmetlerine yoğunlaştı.

<span class="mw-page-title-main">Qeshm Airlines</span>

Qeshm Air, İranlı bir havayolu şirketidir. Genel merkezi İran, Tahran'dadır ve tarifeli iç ve dış hat yolcu hizmetlerinin yanı sıra charter uçuşları da yürütmektedir. Havayolu 1993 yılında Faraz Qeshm Airline olarak kuruldu.

Eurowings GmbH, merkezi Düsseldorf'ta bulunan bir Alman düşük maliyetli taşıyıcı ve Lufthansa Group'un tamamına sahip olduğu bir yan kuruluştur. 1996 yılında kurulan şirket, yurtiçi ve Avrupa destinasyonlarından oluşan bir ağa hizmet veriyor ve daha önce bazı uzun mesafeli rotaları işletiyor ve Almanya ve Avusturya'nın yanı sıra Palma de Mallorca ve Priştine'deki çeşitli havaalanlarında üsleri sürdürüyor.