İçeriğe atla

Aigan

Aigan
Ölüm534
Kuzey Afrika
Hizmet yıllarıVI. yüzyıl
RütbesiSüvari komutanı
Çatışma/savaşlarıBizans-Sasani savaşları (530)
Vandallar Savaşı (534)

Aigan veya Aïgan (5. yüzyılın sonları veya 6. yüzyılın başları - y. 534–548), Bizans İmparatorluğu'nda süvari komutanı olarak görev yapan ve 6. yüzyılın başlarında faaliyet gösteren bir Hun generaliydi.

Hayatı

Aigan, Dara Muharebesi'nde Sasanilere karşı Hun süvari birliğini komuta etti.[1][2] Bizans zaferinde temel bir rol oynadı.[3]

533 yılında Belisarius komutasındaki dört süvari komutanından biri olarak Vandal Krallığı'na karşı gerçekleştirilen Bizans seferine katıldı.[4] Belisarius'un 534 yazında Konstantinopolis'e dönmesinin ardından Solomon'un emrinde hizmet etmek üzere Afrika'da kaldı.[4]

Kaynakça

  1. ^ Kim, Hyun Jin (2013). The Huns, Rome and the Birth of Europe. Cambridge University Press. s. 140. ISBN 9781107009066. 15 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2022. 
  2. ^ Whately, Conor (2021). Procopius on Soldiers and Military Institutions in the Sixth-Century Roman Empire. Brill. s. 56. ISBN 9789004461611. 18 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2022. 
  3. ^ Kim, Hyun Jin (2015). The Huns. Taylor & Francis. ISBN 9781317340904. 26 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2022. 
  4. ^ a b Martindale, John R., (Ed.) (1992). The Prosopography of the Later Roman Empire: Volume III, AD 527–641 (İngilizce). Cambridge: Cambridge University Press. s. 1098. ISBN 0-521-20160-8. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hunlar</span> MS 4-6. yüzyıllar arasında Avrasyada yaşamış göçebe halk

Hunlar, MS 4-6. yüzyıllar arasında Orta Asya, Kafkaslar ve Doğu Avrupa'da yaşayan göçebe bir halktır. İlk olarak Volga'nın doğusunda, o zamanlar İskitya'nın bir parçası olan bir bölgede yaşadıkları tahmin edilmektedir. MS 370 yılına gelindiğinde Hunlar Volga bölgesine varmış ve 430 yılına gelindiğinde ise Avrupa'da kısa ömürlü de olsa geniş bir hakimiyet kurmuşlardır. Gotları ve Roma sınırları dışında yaşayan diğer birçok Cermen halkını fethetmiş ve diğerlerinin Roma topraklarına kaçmasına neden olmuştu. Hunlar, özellikle Attila döneminde Doğu Roma İmparatorluğu'na sık ve yıkıcı baskınlar yaptılar. 451'de Hunlar, Batı Roma eyaleti Galya'yı işgal ettiler ve burada Katalonya Tarlaları Savaşı'nda Romalılar ve Vizigotlardan oluşan birleşik bir orduyla savaştılar ve 452'de İtalya'yı işgal ettiler. 453'te Attila'nın ölümünden sonra Hunlar Roma için büyük bir tehdit olmaktan çıkmış ve Nedao Savaşı'ndan sonra imparatorluklarının çoğunu kaybetmişlerdir (454?). Hun isminin varyantları Kafkasya'da 8. yüzyılın başlarına kadar kaydedilmiştir.

Hunca, Avrupa Hun İmparatorluğu'ndaki Hunlar tarafından M.S. 4. ve 5. yüzyıllarda konuşulmuş ölü bir dil veya dil dönemidir. 5. yüzyılda yaşamış Romalı tarihçi ve diplomat Priskos'un çalışmaları Avrupa Hun İmparatorluğu'nun çok uluslu olduğunu ve Huncanın Gotlar gibi devleti oluşturan diğer kavimlerin dilleri ile beraber konuşulmuş olduğunu ortaya koymaktadır. Protodili Asya Huncasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hun İmparatorluğu</span> Orta Çağda kurulmuş, çeşitli etnik gruplardan oluşmuş bir konfederasyon

Batı Hun İmparatorluğu ya da Avrupa Hun İmparatorluğu, 376 yılında başlayan çeşitli akınlarla Avrupa'daki Hun etkisinin artmasının kuruluşuna zemin hazırladığı, 434 ile 469 yılları arasında hüküm süren Hun kavimlerinin birleşmesi ile oluşmuş bir bozkır konfederasyonu.

Callinicum Muharebesi, Paskalya'da, 19 Nisan 531 Cumartesi günü, Belisarius komutasında Bizans İmparatorluğu ordusu ile Azaritis komutasındaki Sasani süvari kuvveti arasında gerçekleşmiştir. Dara Muharebesi'ndeki yenilgiden sonra Sasanilar, savaşın yönünü döndürmek amacıyla Suriye'yi işgal etmek için harekete geçtiler. Belisarius'un hızlı müdahalesi planı bozdu ve Sasanilerin Pirus tarzı muzaffer oldukları muharebe öncesi Belisarius'un askerleri Sasanileri Suriye'nin sınırına doğru geri ittiler.

<span class="mw-page-title-main">Tricamarum Muharebesi</span> muharebe

Tricamarum Muharebesi, 15 Aralık 533'te Belisarius'un komutasında Bizans İmparatorluğu ile Kral Gelimer ve kardeşi Tzazon komutasında Vandal Krallığı orduları arasında gerçekleşmiştir. Ad Decimum Muharebesi'nde gerçekleşen Bizans zaferini takip etti ve Vandalların gücünü tamamen ortadan kaldırarak, Bizans İmparatoru I. Justinianus'un Kuzey Afrika'nın yeniden fethini tamamladı. Savaşın ana kaynağı dönemin tarihçisi Prokopius'dur, De Bello Vandalico, Prokopius'un Justinianus'un savaşları eserinin III. ve IV. Kitaplarını kaplar.

Karaton, Hunların ilk krallarından biriydi.

Oebarsius veya Aybars bir Hun asilzadesiydi, Muncuk'un kardeşi ve Bleda ile Attila'nın amcasıydı.

Simmas, Bizans İmparatorluğu hizmetinde dux olarak görev yapan bir Hun generaliydi. 6. yüzyılın başlarında Dara Muharebesi’nde aktif olarak görev aldı ve bir diğer Hun komutan Ascan ile birlikte altı yüz atlıya komuta ederek Bizans zaferinde önemli bir rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Onegesius</span>

Onegesius, kudretli bir Hun logades (bakan) idi. Kesin olmayan bir iddiaya göre Attila’nın ardından iktidarda söz sahibi olan ikinci kişiydi. Priscus'a göre "kralın sağındaki bir sandalyede oturuyordu".

Sunicas, İberya Savaşı sırasında Bizans ordusunda görev yapan bir Hun komutan idi.

Emnetzur bir Hun asilzadesiydi ve Attila'nın akrabasıydı.

Ultzindur, bir Hun asilzadesiydi ve Attila'nın akrabasıydı.

Atakam, Attila tarafından kazığa oturtulan genç bir Hun prensiydi.

Mamas, Attila tarafından kazığa oturtulan bir Hun asilzadesi idi.

Ascum, Bizans İmparatorluğu'nun Hun generaliydi. Illyricum Praetorian vilayetinin komutanıydı. Hem Theophanes hem de George Kedrenos onun adını "Ακούμ" (Acum) olarak çevirmektedir.

Ascan, Hun asıllı bir Bizans dux'u idi. 530'da Dara Muharebesi'nde ve bir yıl sonra Callinicum Muharebesi'nde savaştı. Burada cesur bir şekilde savaşarak savaş alanında öldü.

Berik veya Berichus, bir Hun asilzadesi, elçisi ve lorduydu. "Birçok köyü yönettiği" bilinmektedir.

Chelchal Bizans İmparatorluğu'nda korgeneral olarak görev yapmış bir Hun komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Laudaricus</span>

Laudaricus, önde gelen bir Hun reisi ve 5. yüzyılın ilk yarısında aktif olan bir generaldi.

Althias, Bizans İmparatorluğu'nun emrinde görev yapan bir Hun askeri komutanıydı. Moro kralı Iaudas'ı ve ordusunu sadece 70 adamla yenmesiyle tanınır.