Astrolojide burçlar, ekliptiğin iki yanında, aşağı yukarı 10 derece genişliğinde, içinde Güneş'in ve gezegenlerin döndüğü zodyak kuşağı ile belirlenir. Ekliptik, dünyadan bakan birinin gözüktüğü şekliyle Yeryüzünün Güneş çevresinde bir yılda çizdiği görünür yörüngesinden başka bir şey değildir; diğer bir deyişle yer-merkezli sistemin bir verisidir
Koç ya da Aries, zodyak kuşağı takımyıldızlarından biridir.
Yunan mitolojisinde, İno Boiotia'nın kraliçesidir ve öldükten sonra onu altında ölümünden sonra "beyaz tanrıça" anlamına da gelen Lefkothea sıfatıyla insanların tapındığı bir tanrıçaya dönüşmüştür. Alkman ona "Denizlerin Kraliçesi" adını vermiştir, abartma olmasa bile onu Amphitrite'in eşili yapacaktır.
Çanakkale Boğazı ya da tarihî adıyla Dardanelya, Asya ile Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran ve Ege Denizi ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan bir boğaz ve uluslararası su yoludur.
Medea ya da Medeia, Yunan mitolojisinde Kolhis Kralı Aietes'in kızı, Kirke'nin yeğeni ve Güneş tanrısı Helios'un torunu olan Kolhis prensesidir. Medea, Antik dünyanın en büyük büyücülerinden biri, ilaç ve zehir yapım ustasıdır. Yer ve Ay Tanrıçası olarak da tapınım görmüştür. En bilinen fiziksel özelliği, gözlerinin açık renkli ve parlak olmasıdır. Karakteristik özelliği ise öfkelendiğinde korkutucu bir kişiliğe bürünmesidir.
Argonautica Rodoslu Apollonios tarafından MÖ 3. yüzyılda yazılmış epik bir Yunan şiiridir.
Altın Post ya da Altın Pösteki, Yunan mitolojisinde zenginliği ve iktidarı sembolize eden postun adıdır. İason ve Altın Post hikâyesi Koç takım yıldızıyla ilişkilendirilir. Phrixus ve kız kardeşi Helle, Boeotya Kralı Athamas'ın çocuklarıdır. Karısı Nephele öldükten sonra üvey anneleri Ino çocuklara tahammül edemez ve tuzak kurarak tarlalara zararlı maddeler döktürüp ürünlerin zarar görmesini sağlar. Kral bu beladan nasıl kurtulacağını sordurmak için danışmanlarını Delfi'ye kutsal rahiplere gönderir. Kraliçe danışmanlara rüşvet vererek çocukların kurban edilmesi yanıtını krala vermelerini sağlar. Kral Athamas çocuklarını kurban etme konusunda tereddüte düşer fakat rahip danışmanlar kurban konusunda ısrar ederler. Çocuklarını kurban etmek üzere yakınlardaki dağa götürür, bu arada olup biteni cennetten seyreden öz anneleri Nephele tanrılardan çocuklarını korumak için altın postlu bir koç kurban (Aries) yollamalarını diler.
Argonautica, Gaius Valerius Flaccus'un sekiz kitap ve 5.600 dizeden oluşan epik şiiri. İason'un Altın Post'u aramak için çıktığı seferi anlatan yapıt olasılıkla yazarın ölümü yüzünden yarım kalmıştır. Ya bitmemiş ya da çoğaltılırken zarar görmüş olan şiirin yedi kitabı ve sekizincinin de bir kesimi korunabilmiştir. Bunlar bir dizi bölümü içerir ve bu bölümler Apollonios'un dört kitaplık Argonautika'sında anlattığı öykünün yaklaşık dörtte üçüyle benzeşmektedir.
Kolhis ya da Kolhis Krallığı, Karadeniz'in doğu kıyılarında, bugünkü Gürcistan'ın batısında kurulmuş Antik Çağ krallığıdır.
Eidyia, Yunan mitolojisinde Lazların kraliçesi.Okeanos ile Tethys'in kızı Kolkhis Kralı Aietes'in eşidir. Okeanidlerin en genç olanıdır. İsminin kaynağı "bilmek" "bilgi" kelimelerinden gelmektedir. Yunanlara göre cadılığın bazı doğaüstü güçlerine sahip olan Eidyia; bilginin sahibi, Bilgelik Tanrıçası olarak da tapınım görmüştür. Eşi Aietes; Güneş'in oğlu, Laz kabilelerinin lideri, dünyanın en zengin ve güçlü kralı iktidarın simgesi Altın Post'un sahibidir. Efsanelere göre Eidyia'nın Kral Aietes'ten iki ya da üç çocuğu olur. Altın Post Efsanesi'nin ana karakteri olan Medeia'nın ve Khalkiope'nin annesidir. Bu kızlarından Kytisoros, Phrontis, Melanion, Argeus, Pheres, Mermeros, Tisander, Argos, Thessallos, Alkimedes, Medus adlarında pek çok toruna sahip olmuştur.
Halkiope, Yunan mitolojisinde Kolhis Kralı Aietes'in kızı. Güneş soylu olduğu için gözleri açık renkli ve parlaktır. Annesi bir Okeanid ve aynı zamanda bilgelik tanrıçası olan Kraliçe Eidyia'dır. Kolhisli Büyü Tanrıçası Kirke'nin yeğeni, mitolojinin en ünlü karakterlerinden Midia ve Aigialeus'un (Absyrtos) kardeşidir. Eşi Bulut Tanrıçası Nephele'nin oğlu Phriksos'tur.
Absyrtos, Apsyrtos ya da Aigialeus, Yunan mitolojisinde Kolhis Kralı Aietes'in oğlu, Güneş soylu Kolhis prensi. Gerçek adı Aigialeus'tur. Babası Kral Aietes, annesi ise Kafkas Nimfası Asterodeia'dır. Büyü Tanrıçası Kirke'nin yeğeni, Güneş Helios'un torunudur ve bunun ayrıcalığı olarak gözleri açık renkli ve parlaktır. Medeia ve Khalkiope'nin abisidir. Fakat yine de bazı kaynaklara göre Aietes'in en büyük çocuğu bazılarına göre ise en küçük çocuğudur. Aigialeus karakteri, Altın Post Efsanesi'nde ön plana çıkmaktadır. Efsaneye göre genç prens başarılı bir donanma komutanıdır. Argonotların kullandığı Argo gemisi o zamana dek yapılan en hızlı gemi olmasına rağmen Aigialeus Argo'yu bir şekilde tuzağına çekerek yakalar. Fakat bunun üzerine anlaşma yapılacağı zaman Argonot Yason, Kolkhis Prensi Aigialeus'u sırtından hançerleyerek öldürür.
Phrontis, Yunan mitolojisinde Kolhis Kralı Aietes'in torunu, Kolkhis Prensesi Khalkiope ile Phriksos'un dört oğlundan biridir. Kytisoros, Melanion, Argeus'un kardeşidir. Kolhis'te büyüyüp Kolhis kültürüyle yetişir, yetişkin yaşa geldiğinde kardeşleriyle birlikte babasının mirasını almak üzere Boeotia'ya gitmeye karar verirler. Fakat Karadeniz'de, henüz Kolhis sularındayken fırtınaya kapılır ve Giresun Adası'na sürüklenirler. Burada Stymphalos Kuşları'nın saldırısına uğrarlar ve Argonotlar tarafından kurtarılırlar. Argonot Yason da onların Kral Aietes'in torunları olduğunu anlayınca kardeşlerden kendilerine aracı olarak yardım etmelerini ister.
Kytissoros, Yunan mitolojisinde Kolkhis Prensesi Khalkiope ile Phrixus'un dört oğlundan biridir. Kral Aietes'in torunu, Medeia ile Absyrtos'un yeğenidir. Phrontis, Melanion ve Argeus'un kardeşidir. Kolkhis'te büyüyüp Kolkhis kültürüyle yetişir, yetişkin yaşa geldiğinde kardeşleriyle birlikte babasının mirasını almak üzere Boeotia'ya gitmeye karar verirler.
Perses, Yunan mitolojisinde Kolhislilerin kralı. Güneş Helios ile Perseis'in oğlu; yine Kolhislilerin efsanevi kralı Aietes ile Büyü Tanrıçası Kirke ve Pasiphae'nin erkek kardeşidir. Absyrtos, Khalkiope ile Medeia'nın amcasıdır. Başta büyük kardeşi Aietes dünyanın en güçlü kralı olarak Kolhis'in başındayken Perses de Tauris'in yöneticisidir.
Yolda Bir Adam Gidiyordu, Gürcü yazar ve şair Otar Çiladze’nin romanı. Yazarın başta gelen romanlarından biridir. Roman, 1973’te yılında ilk kez Gürcüce basıldı. 2015’te Gürcüce aslından çevrilerek Türkçe yayımlandı.
Saulakes 1. yüzyılda Romalı yazar Plinius tarafından yazılmış Naturalis Historia adlı eserde adı geçen Kolhis kralıdır. Karadeniz sahilinde bulunan sekiz madeni parada adının geçtiğini iddia eden bir hipotezle tanımlanmıştır.
Halkotauroi veya Kolhis boğaları, "İason ve Altın Post" adlı Yunan mitolojisinde görülen efsanevi yaratıklardır.
Pelias, Yunan mitolojisinde, Teselya'nın Magnesia yöresindeki Iolkos kentinin kralıydı. Üvey kardeşi Aeson'un oğlu İason'un krallıkta hak iddia etmesini önlemek için öleceği beklentisiyle onu tehlikelerle dolu bir deniz yolculuğuna sürükleyen kişidir. Bu deniz yolculuğunun öyküsünü Rodoslu Apollonios, Argonautika isimli kitabında anlatır.
Phriksos, Yunan mitolojisinde ünlü Altın Post söylencesini başlatan kahraman olarak tanınır.