İçeriğe atla

Ahır geveni

Astragalus kurdicus
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Fabales
Familya:Fabaceae
Oymak:Galegeae
Cins:Astragalus
Tür: A. kurdicus
İkili adlandırma
Astragalus kurdicus
Boiss., Diagn. Pl. Orient. 9: 84 (1849).

Ahır geveni,[1] Kürt geveni[2] veya bilimsel adıyla Astragalus kurdicus, Astragalus cinsinin bir türüdür.[3] Çok yıllık ve çalımsı, Türkiye ve Suriye'de görülen endemik bir bitkidir.[4][5] Türkiye'de, 1400–2900 m rakımdaki kayalık yamaçlar doğal yaşam alanıdır.[4] Yaklaşık 10–20 cm yüksekliğe kadar ulaşabilir. Pembe veya menekşe renkte çiçekleri vardır, yaz aylarında çiçek açar.[5] Hermafrodit bir bitkidir, arılar, güveler ve kelebekler aracılığıyla tozlaşabilir.[4]

Bitki, havanın serbest azotunu bağlayabilir, gölgede büyüyemez.[4] Bitkiden, şekerlemelerde koyulaştırıcı olarak kullanılan, kitre isimli bir zamk elde edilir.[4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Türkiye Bitkileri Listesi // bizimbitkiler.org.tr - Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi - 2013". bizimbitkiler.org.tr. 24 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2020. 
  2. ^ "Pomza agregası, atık mermer tozu ve kitre katkılı çimento esaslı kompozit malzemenin mühendislik özelliklerinin incelenmesi" (PDF). Doktora Tezi. İnş. Yük. Müh. Şermin KOÇYİĞİT. s. 39. 24 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 19 Kasım 2020. 
  3. ^ "Earth.com". Earth.com (İngilizce). 5 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2020. 
  4. ^ a b c d e "Astragalus kurdicus - Boiss". Plants for a future. 14 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2020. 
  5. ^ a b "Ahır Geveni | Astragalus kurdicus". GezenAdam. 19 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ebru</span> geleneksel boyama sanatı

Ebru, kitreyle yoğunlaştırılmış su üstünde, özel hazırlanmış boyalarla oluşturulan desenlerin kâğıt üzerine geçirilmesi yoluyla yapılan bir süsleme sanatıdır. Fırça ve boyaları özeldir.

<span class="mw-page-title-main">Geven, Alaca</span>

Geven, Çorum ilinin Alaca ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çamlıca, Şarkışla</span>

Çamlıca, Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Doruca, Karayazı</span>

Doruca, Erzurum ilinin Karayazı ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kitre, Bayburt</span> Bayburt köyü

Kitre, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Dökmetepe</span>

Dökmetepe, Tokat ilinin Turhal ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kitre</span>

Kitre, Anadolu'da yetişen muhtelif geven (Astragalus) çeşitlerinin gövdelerinden sızıp havada katılaşan, beyaz yahut krem renkli plaka veya şeritler halinde bulunan yapışma kabiliyeti az bir zamk cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Çiçek, Patnos</span> Patnosta bir köy

Çiçek, Ağrı ilinin Patnos ilçesine bağlı bir köydür. Muş, Bitlis ve Ağrı illerinin sınırlarının kesiştiği noktada yer alır. Köyün ekonomisi tarıma ve hayvancılığa dayanmaktadır. Süphan dağına çok yakın bir noktada bulunan çiçek köyünde Yazları çok kurak kışları ise çok soğuk geçirir.

<span class="mw-page-title-main">Binboğa Dağları</span> sıradağlar

Binboğa Dağları Akdeniz Bölgesi içinde Orta Toroslarda yer alan ve 4. Zaman'da oluşmuş dağlardır. Binboğa Dağları Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgeleri arasında kalır. Doğusunda Afşin Ovası batısında ise Dibek Dağı bulunur. Güneyinden Göksun Çayı geçer. Büyük bölümü K. Maraş sınırlarında olan dağın, batı bölümü Kayseri topraklarıdır. Çoğunlukla kireçtaşlarından oluşan dağın yamaçları eğimlidir.

<span class="mw-page-title-main">Gevence, Nizip</span>

Gevence, Gaziantep ilinin Nizip ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara florası</span> Ankara ilinin florası

Ankara florası; Ankara il sınırları içerisinde hüküm süren iklim koşulları, sıcaklık, yağış miktarı gibi faktörler sonucunda şekillenip ortaya çıkan bitki çeşitliliğini tabir etmek için kullanılır. Güncel kayıtlara göre şehirdeki flora; 99 familyadan 495 cinse ait 1365 çiçekli bitki türünden oluşmaktadır. Bu türler içinden de 22'si safi Ankara'ya özgü olmak üzere 271 tanesi (%19.85) Türkiye'ye endemik canlılardan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Astragalus beypazaricus</span> Baklagiller familyasının Geven cinsine ait bir tür bitki

Beypazarı geveni veya bilimsel adıyla Astragalus beypazaricus; Ankara'ya endemik olan 22 bitki türünden bir tanesidir. Fabaceae (Baklagiller) familyasının Astragalus (Geven) cinsine ait bir türdür.

<span class="mw-page-title-main">Gevenlik, Tercan</span>

Gevenlik, Erzincan ilinin Tercan ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Ilıcaköy, Gazipaşa</span>

Ilıca, Antalya ilinin Gazipaşa ilçesine bağlı bir mahalledir.

Yalı sarmaşığı veya bilimsel adıyla Ipomoea sagittata, Kahkahaçiçeğigiller familyasından çiçekli bir bitki türüdür. Karayipler, Meksika ve Güneydoğu Amerika Birleşik Devletleri orijinli bir bitkidir ve bu ülkelerde kıyı bölgelerinde bulunur. Doğal yaşam alanları, bariyer adalar, tuzlu bataklıkların kenarları ve çalılıklardır.

<i>Kum sarmaşığı</i>

Kum sarmaşığı,, Kahkahaçiçeğigiller familyasından çiçekli bir bitki türüdür. Dünyanın ılıman bölgelerde sahil kumunda ve diğer kıyı habitatlarında yetişen çok yıllık bir asmadır. Ayrıca 1745'te Jacobite'nin ayaklanmasına önderlik etmek için İskoçya'daki Eriskay Adası'na eken Prens Charles Edward Stuart'dan sonra 'Prens Çiçeği' olarak da bilinir. [E. Dwelly Galce Sözlüğü (1911)]

<span class="mw-page-title-main">Bürük</span> bitki

Bürük veya bilimsel adıyla Calystegia silvatica, Kahkahaçiçeğigiller familyasından çiçekli bir bitkidir. En büyük Calystegia türüdür ve kuvvetli tırmanıcı özellikte bir bitkidir. Güney Avrupa'ya özgüdür, ancak çekici bir bahçe bitkisi olduğu için diğer birçok bölgeye tanıtılmıştır. Calystegia silvatica subsp. fraterniflora (Mack. & Bush) Brummitt Kuzey Amerika'ya özgüdür.

<span class="mw-page-title-main">Colchicum speciosum</span>

Vargit çiçeği, şepart veya bilimsel adıyla Colchicum speciosum, Colchicaceae familyasından, Kuzey Türkiye, Kafkasya ve Kuzey İran'ın dağlık bölgelerine özgü çiçekli bitki türüdür. 18 santimetre uzunluğa ve 10 santimetre genişliğe ulaşabilir. C. speciosum sonbaharda kırmızımsı/mor çiçekler açar. Kayış şeklindeki yapraklar ilkbaharda büyür, sonra sararır, yaz ilerledikçe solup ölür. Vargit çiçeği tüm kısımları yutulduğunda toksiktir.

Hamsi geven veya bilimsel adıyla Astragalus viridissimus, Josef Franz Freyn ve Sint tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'ye endemik olan hamsi geven, Trabzon, Artvin ve Tokat'ta görülmüştür. 1000-2300 metre yükseklikteki çayırlık, kayalık ve volkanik yamaçlarda yetişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Üçtepeler Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0174)

Üçtepeler Tabiat Parkı, Yozgat'ın Sorgun ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.