İçeriğe atla

Ahududu likörü

Ahududu likörü
Türüalkollü içecek
Tipilikör

Ahududu likörü, bir çeşit likördür.

Türkiye'de Ahududu Likörü

Geleneksel Türk Ahududu Likörü 10.06.2011 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cumalıkızık</span>

Cumalıkızık, Türkiye'nin Bursa ilinin Yıldırım ilçesine bağlı bir mahalledir. Bursa şehir merkezine 11 kilometredir. Ortalama 20 dakikada ulaşım sağlanır. Uludağ'ın kuzey eteklerinde kurulmuş ve hâlen yaşayan beş Kızık köyünden biridir. Diğer Kızık köyleri şunlardır: Değirmenlikızık, Fidyekızık, Hamanlıkızık ve Derekızık. Bayındırkızık, Dallıkızık, Kızık, Bodurkızık, Ortakızık, Camilikızık, Kiremitçikızık, Kızıkşıhlar ve Kızıkçeşme ise günümüze ulaşamamıştır. Cumalıkızık Etnografya Müzesi burada bulunmaktadır. 2000'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Cumalıkızık, 2014'te Bursa ile birlikte Dünya Mirası olarak tescil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Ahududu</span>

Rubus idaeus veya Ahududu ya da Frambuaz, Rubus cinsine bağlı, Avrupa ve Asya'nın kuzeyine özgü meyve veren bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Likör</span> İçkilerin harmanlanmasıyla yapılan alkollü içecek

Likör aromatik tatlandırıcılarla tatlandırılmış, şekerli, meyve ya da türlü bitkilerden veya bunların brandy, cin, rom, votka, viski gibi içkilerle harmanlanmasıyla yapılan alkollü içeceklerin genel adıdır. Likörlü çikolata yapımında çeşitli likörler kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Kurçenli</span>

Yusuf Kurçenli, Türk film yönetmeni ve senarist.

Ahududu, 1974 ile 1975 yılları arasında TRT 1'de yayımlanan komedi türündeki Türk televizyon dizisidir. Joseph Kesselring'in 1939'da yazdığı Arsenic and Old Lace adlı oyundan uyarlanan diziyi Fırat Zobu tarafından senaryolaştırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Chambord</span>

Chambord, bir tür Fransız ahududu likörüdür. Vanilya, konyak, ahududu ve bazı baharatların karıştırılmasıyla yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Malt likörü</span>

Malt likörü, Kuzey Amerika kökenli yüksek alkol içeriğine sahip bir bira türüdür. Yasal olarak %5,00 oranından az alkol içeremezler. Genelde Amerikan tarzı lager tipi biralara benzer içerikle ve süreçle üretilirler ve pek çoğu %6,00 oranından az alkol içermez.

<span class="mw-page-title-main">Şarlot pastası</span>

Şarlot pastası Fransız mutfağından bir pasta türüdür. Avusturya ve diğer doğu Avrupa ülkelerin mutfaklarına bulunan kalıplanmış pasta hem sıcak hem de soğuk servis edilebilir. Sıcak şarlot pastaları meyve sos ve tereyağlı ekmekten yapılır. Soğuk şarlot ise ilk olarak Avrupa Kraliyetlerine abartılı ve büyük tatlılar yapan Fransız pastacı Marie-Antonin Carême tarafından yaratılmış. Soğuk şarlotlar ladyfinger bisküvileri, sünger kek veya jöle rulosu ile süsleniyor. İç harcı çırpılmış tatlı krema, muhallebi ve ya Bavyera kreması olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Likörler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Likörler, ilave şekerle hazırlanan ve genellikle meyvelerden, bitkilerden veya kuruyemişlerden elde edilen alkollü içeceklerdir. Likörler, ilave şeker içermeyen eaux-de-vie, meyve brendi ve aromalı likörlerden farklıdır. Çoğu likör hacimce %15 ila %55 alkol arasında değişir.

Kayısı likörü, bir çeşit likördür.

Gül likörü, bir çeşit likördür.

Ahududu likörü, bir çeşit likördür.

<span class="mw-page-title-main">Çilek likörü</span>

Çilek likörü, bir çeşit likördür.

<span class="mw-page-title-main">Özbek pilavı</span>

Özbek pilavı, bir çeşit pirinç pilavıdır. Afganistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan’da yapılır. Pirince et ile birlikte çeşitli baharatlar, sebzeler, meyveler veya yemişlerin eklenmesi ile yapılır. Türkiye'de Afyonkarahisar mutfağında yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Köse pilavı</span>

Köse pilavı, bir çeşit pirinç pilavıdır. Evliya Çelebi Nahçıvan (şehir) yöresini ziyaretinde bu pilavdan bahseder.

<span class="mw-page-title-main">Long Island buzlu çayı</span>

Long Island iced tea veya Long Island ice tea; genellikle votka, tekila, rom, cin, portakal likörü ve kola karışımıyla oluşturulan ve renginin soğuk çaya benzemesinden ötürü "iced tea" olarak adlandırılan bir kokteyl türüdür. Pek çok farklı içki türünün karışımından oluşması ve eklenen alkolsüz malzemelerin miktarının az olmasından dolayı yaklaşık yüzde 22 ile pek çok kokteyl çeşidine göre nispeten yüksek bir alkol oranına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">White Russian</span>

White Russian votka, kahve likörü ve krema ile yapılan ve old fashioned bardakta buzla birlikte servis edilen bir kokteyl türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Rose (kokteyl)</span>

Rose, vermut, Kirschwasser ve meyve şurubundan yapılmış bir kokteyldir. Bazı tariflerde kiraz likör ve cin kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Bellini (kokteyl)</span>

Bellini, İtalyan beyaz şarabı Prosecco ve şeftali püresi veya şeftali nektarının karışımıyla yapılan bir kokteyl çeşididir. İtalya'nın Venedik şehrinde ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Grand Marnier</span>

Grand Marnier, Fransız bir likör markasıdır. Markanın en bilinen ürünü, 1880'de Alexandre Marnier-Lapostolle tarafından yaratılan portakal aromalı bir likör olan Grand Marnier Cordon Rouge'dur. Konyak brendisi, damıtılmış acı portakal esansı ve şeker karışımından yapılır ve %40 alkol içerir. Genellikle sek veya digestif olarak tüketilir ve karışık içeceklerde ve tatlılarda kullanılabilir. İkincisinin popüler örnekleri arasında Crêpes Suzette ve Crêpes au Grand Marnier bulunur.