İçeriğe atla

Ahu Arslan Yıldız

Ahu Arslan Yıldız
Vatandaşlık Türkiye
EğitimHacettepe Üniversitesi
ODTÜ
ÖdüllerMIT Technology Review - MIT "Innovators Under 35"
Kariyeri
DalıBiyomühendislik

Ahu Arslan Yıldız (1980, Bursa), çalışmalarına İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'de yardımcı doçent olarak devam eden kimyager ve biyomühendis.[1]

Hayatı

Lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya bölümünde tamamlayan Ahu Arslan, daha sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde yüksek lisans yapmıştır. ODTÜ'deki eğitimini tamamladıktan sonra Max-Planck Polimer Enstitüsü ve Johannes Gutenberg Üniversitesi'nde doktora eğitimi almaya başladı. 2010 yılında doktorasını tamamlayarak Singapur'a giden Ahu Arslan, buradan da Okan Üniversitesi'ne geçerek genetik ve biyomühendislik bölümünde yardımcı doçent olarak göreve başlamıştır. Okan Üniversitesi'ndeki çalışmalarına devam ettiği sürede Stanford Üniversitesi "Kanser Araştırmaları Merkezi", radyoloji bölümünde çalışmalara başlamıştır.[2]

Ahu Arslan Yıldız, 2015 yılından itibaren, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü biyomühendislik bölümünde görev yapmaktadır.

Çalışmaları

Ahu Arslan Yıldız, özellikle yapay hücre zarları ve hücre reseptörleri üzerine çalışmalar yapmaktadır. Yıldız'ın, yapay hücre zarı ve ilaç taramasıyla ilgili yaptığı çalışmaları çeşitli kurumlarca ödül ve burslara layık görülmüştür.[3]

Ödül ve başarıları

  • 2014 - L'Oréal-UNESCO Bilim Kadınları Ödülü[4][5]
  • MIT Technology Rewiews - MIT "Innovators Under 35" ödülü[6]

Kaynakça

  1. ^ "Şimdi sıra Nobel'de". Cumhuriyet Gazetesi. cumhuriyet.com.tr. 16 Nisan 2014. 12 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2017. 
  2. ^ "Çare bilim kadınları". Habertürk Gazetesi. haberturk.com/. 30 Mart 2014. 12 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2017. 
  3. ^ "Yapay zekanın sırrı 'arı'da gizli". Vatan Gazetesi. gazetevatan.com. 12 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2017. 
  4. ^ Benmayor, Gila (28 Mart 2016). "Türk bilim kadınları yalnız değil". Hürriyet Gazetesi. hurriyet.com.tr. 12 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2017. 
  5. ^ "UNESCO-L'Oréal International Fellowships, 2014". Geneva, Switzerland: UNESCO. Mart 2014. 13 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2015. 
  6. ^ "Yrd. Doç. Dr. Ahu Arslan Yıldız'a büyük onur!". okan.edu.tr. Okan Üniversitesi. 12 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, 1992 yılında İzmir'de kurulan, özellikle teknoloji alanlarında yüksek düzeyde araştırma, eğitim-öğretim, üretim, yayın ve danışmanlık yapan bir devlet üniversitesidir. İYTE'deki tüm bölümlerde eğitim dili %100 İngilizcedir. 2017 yılında ilk defa Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan araştırma üniversiteleri programına dahil olarak Türkiye'deki 10 araştırma üniversitesinden biri olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Massachusetts Teknoloji Enstitüsü</span> ABD, Massachusettste kurulu vakıf üniversitesi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge, Massachusetts'te bulunan özel bir araştırma üniversitesi. Enstitü, Charles Nehri boyunca bir milden (1,6 km) daha fazla, kentsel bir kampüse ve bir kara hibe, bir deniz hibe ve uzay hibesine sahiptir. Enstitü ayrıca MIT Lincoln Laboratuvarı, Bates Merkezi ve Haystack Gözlemevi gibi bir dizi büyük, kampüs dışı tesisin yanı sıra Broad ve Whitehead Enstitüleri gibi kendine bağlı laboratuvarları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Ege Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

Ege Üniversitesi, 20 Mayıs 1955 tarihinde yayımlanan 6595 sayılı kanunla 9 Mart 1956 tarihinde, İzmir'de Ege Bölgesi'nin ilk, Türkiye'nin 5. üniversitesi olarak eğitim-öğretim hayatına başlayan devlet üniversitesi. Türkiye'nin en çok tercih edilen üniversitelerinin başında gelen Ege Üniversitesi, Türkiye'de ve dünyada birçok ilklere imza atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

Türkiye'deki tüm üniversitelerin listesidir. Toplamda 208 üniversite vardır. 129 devlet üniversitesi, 75 vakıf üniversitesi ve 4 vakıf meslek yüksekokulu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Manisa Celal Bayar Üniversitesi</span> Manisada kurulu devlet üniversitesi

Manisa Celal Bayar Üniversitesi, 11 Temmuz 1992 tarihinde Manisa'da kurulan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Ekonomi Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir vakıf üniversitesi

İzmir Ekonomi Üniversitesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde bulunan bir vakıf üniversitesidir. 14 Nisan 2001'de kurulan üniversite, Ege Bölgesi'nin ilk vakıf üniversitesidir. Eğitim dili İngilizce ve Türkçedir.

<span class="mw-page-title-main">David Baltimore</span> Amerikalı biyolog

David Baltimore, Fizyoloji veya Tıp ödülü kategorisinde Nobel sahibi Amerikalı biyolog ve üniversite idarecisi.

<span class="mw-page-title-main">Bilge Demirköz</span> Türk fizikçi

Melahat Bilge Demirköz, Türk bilim insanı ve fizik profesörüdür.

Mehmet Toner, Türk biyomedikal mühendisi. Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi cerrahi bölümünde ve Harvard-MIT sağlık bilimleri ve teknolojileri programında profesörlük yapmıştır. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği lisans bölümü mezunudur. Kanser üzerine yaptığı çalışmalarla bilinmektedir. Toner ayrıca Özyeğin Üniversitesi mütevelli heyeti üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Duygu Kayaman</span> Türk psikolog

Duygu Kayaman, Türk psikolog ve sosyal girişimci.

Naşide Gözde Durmuş, bilim insanı ve genetikçi.

<span class="mw-page-title-main">Maria Teresa Ruiz</span> Şilili gök bilimci

Maria Teresa Ruiz, Şilili bir gök bilimci. Şili'de "Ulusal Bilim Ödülü" alan ilk kadın bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Brigitte Kieffer</span>

Brigitte Kieffer, opioid reseptörleri üzerine çalışmalarıyla tanınan Fransız moleküler sinirbilimci. Uzmanlık alanları arasında moleküler psikiyatri, bağımlılık, ruh hali bozuklukları, acı ve gelişim bozuklukları yer alır. Kieffer, opioid reseptörleri konusundaki araştırmalarıyla acı, akıl hastalıkları ve uyuşturucu bağımlılığının altında yatan beyin mekanizmaları üzerine yeni bulgular elde etti. 300'den fazla kişilik ekibiyle araştırma yapmaya devam etmektedir. Araştırmaları, morfin ve eroin gibi maddelerin ağrı kesici ve bağımlılık yapıcı özelliklerinin nasıl oluştuğunu göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dina Katabi</span>

Dina Katabi,, , Suriyeli bilgisayar bilimi uzmanı ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nün (MIT) Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zekâ Laboratuvarı'nın yöneticisi.

<span class="mw-page-title-main">Frances Arnold</span>

Frances Hamilton Arnold, Amerikalı kimya mühendisi. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü Kimya Mühendisliği, Biyomühendislik ve Biyokimya Bölümü'nde profesör olarak görev yapmaktadır. 2018'de enzimlerin yönlendirilmiş evrimi konulu çalışmasıyla Nobel Kimya Ödülü'ne değer görülmüştür.

Nurcan Tunçbağ Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde Sağlık Bilişimi profesörüdür. Karmaşık biyolojik sistemlerin hesaplamalı modelleri üzerinde çalışıyor. Tunçbağ, 2019 L'Oréal-UNESCO For Women in Science International Yükselen Yeteneğidir.

Bilge Yıldız, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde nükleer bilim, malzeme bilimi ve mühendisliği profesörüdür. Dirençli ortamlarda enerji dönüşümü için yeni materyaller geliştirmektedir. Bunlar, nükleer enerjinin geri dönüşümü için katı oksit yakıt hücrelerini ve korozyona dayanıklı malzemeleri içerir.

Xie Yi FRSC, Çinli bir kimyagerdir. Çin Bilimler Akademisi üyesi ve Kraliyet Kimya Derneği üyesidir. Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde profesör ve doktora danışmanıdır.

Duygu Sağ, Türk immunolog.