İçeriğe atla

Ahtapot salatası

Ahtapot salatası
Ülke(ler)Türkiye
Türümeze

Ahtapot salatası, Türk mutfağında[1] (sh. 371) bir salata. Girit (Ege) mutfağı kökenlidir.[2]

Ahtapotun haşlanıp, düğmeleri ayıklanıp -genellikle tamamı soyulduktan sonra- dilimlenip zeytinyağı - limon sosu ile sunulması. Genellikle zeytin, sarımsak, karabiber, kuru soğan, yeşil (sivri) biber ve (kırmızı) al biber de bu salatada kullanılır. Süslemesi ise maydanoz yaprakları ile veya maydanoz ince kıyılmak suretiyle gerçekleştirilebilir.

Kaynakça

  1. ^ New York 2000-2001. Ulysses. 2000. ISBN 978-2-89464-236-8. 27 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2019. 
  2. ^ 12. Ulusal Turizm Kongresi: 12. Ulusal Turizm Kongresi. Seher Matbaacılık Ltd Şti. 5 Ekim 2011. ss. 505-. ISBN 978-605-87976-8-0. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kısır (yemek)</span> Türk mutfağından meze ve çay saati tabağı

Kısır, Türk mutfağında bulunan bulgur bazlı bir salatadır. Ana malzemeleri ince öğütülmüş bulgur, maydanoz ve salçadır. Yaygın olarak kullanılan ilave malzemeler arasında soğan, sarımsak, nar ekşisi, zeytinyağı, limon suyu, salatalık, kornişon ve baharatlar yer alır. Marul yapraklarıyla servis edilebilir. Domates salçası karışımından dolayı kırmızımsı bir renk alır. Oda sıcaklığında garnitür veya meze olarak servis edilir.

<span class="mw-page-title-main">Lahmacun</span> Türk yemeği

Lahmacun, açılmış hamurun üzerine kıyma, maydanoz, soğan, sarımsak, karabiber ve isot gibi baharatlarla hazırlanan malzeme sürüldükten sonra taş fırında pişirilmesiyle yapılan Orta Doğu mutfağında bir çeşit içli pidedir. İngilizcede zaman zaman Türk pizzası, veya Ermeni pizzası, olarak adlandırılsa da Orta Doğu kökenli bir yemektir. Pizzadan farklı olarak peynir kullanılmaz ve hamur daha incedir. Lahmacun; Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Lübnan, Suriye, İsrail ve dünyadaki Türk topluluklarında popüler bir yemektir.

<span class="mw-page-title-main">İçli köfte</span> dışı bulgur içi kıyma dolgulu olan, kızartılmış veya haşlanmış topak

İçli köfte ya da oruk, bulgurun hamur hâline getirilerek içinin doldurulması suretiyle yapılan, Orta Doğu mutfağında bir yemektir.

<span class="mw-page-title-main">Yunan mutfağı</span>

Yunan mutfağı, Yunanistan'ın ulusal mutfağıdır. Yüzlerce yıllık Yunan kültürünün mirasçısı mutfaktır. Balkan ve Akdeniz mutfaklarının bir parçasıdır. Girit mutfağını da kapsar. Zeytinyağlı yiyecekler ağırlıklıdır. Batı Anadolu Türk mutfağıyla çok büyük benzerlikler taşır.

<span class="mw-page-title-main">Kalamar dolması</span>

Kalamar dolması kalamarın iç harç ile doldurulmasıyla yapılan bir çeşit dolma türüdür. Türkiye'nin Ege Bölgesi,Akdeniz bölgesi ve Marmara Bölgesi'nin bazı illerinde yapılmaktadır.Ayvalık mutfağında yapılmaktadır.Girit mutfağında da yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Chiles en nogada</span>

Chiles en nogada Meksika mutfağına ait ceviz soslu poblano biber dolması dır. La Cocinera Poblanaden bilinen 19. yüzyılın nogada tarifi lor peyniri, şeker ve yağ içeriyor.

<span class="mw-page-title-main">Tavşan yahnisi</span>

Tavşan yahnisi tavşan eti ile hazırlanan bir sulu yemektir.

Toros salatası Türk mutfağında Antalya yöresine özgü bir salata türüdür. Közlenmiş patlıcan ve fırında pişirilmiş kırmızı biber ile hazırlanan Toros salatası soğan, sarımsak, ince kıyılmış maydanoz, fesleğen, nane, limon suyu, zeytinyağı ve sirke içerir.

<span class="mw-page-title-main">Al ajillo</span>

Al ajillo, Latin Amerika ülkelerinin mutfaklarına özgü bir çeşnidir. Meksika'da guajillo kırmızı biberi ve ajo'yu (sarımsak) birleştirir. Diğer Latin Amerika ülkelerinde yemek benzerdir, ancak diğer biberleri kullanır, örneğin Peru yemeklerinde aji panca veya aji mirasol, kurutulmuş aji amarillo formları kullanılır. Muhtemel kökeni, sömürgecilik yoluyla, sarımsak ve acı biber yağında pişirilmiş karides olan İspanyol yemeği gambas al ajillo'dur.

<span class="mw-page-title-main">Adobada</span> Et ile yapılan Meksika mutfağındaki bir yemek

Adobada, adovada adı da kullanılır, Meksika mutfağında tacolara benzer şekilde yaygın olan birçok yemek için bir hazırlıktır. Adobada, genellikle sirke ve kekik ile kırmızı acı sosuyla marine edilmiş domuz etidir, ancak farklı et türlerini ve al pastor'a daha yakın marine edilmiş sosları ifade edebilir. Genellikle küçük, esnek mısır tortillasında sotelenmiş sebzeler ve peynirle birlikte servis edilir.

<span class="mw-page-title-main">Darüzziyafe köftesi</span>

Darüzziyafe köftesi ,tavuk, soğan, dana eti, kuzu eti, mantar, yufka, yumurta, tuz, kimyon, biber salçası, pul biber, fıstık, beyaz ekmek, maydanoz ile yapılan bir tür köftedir. Osmanlı mutfağında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Lor köftesi</span>

Lor köftesi; lor, maydanoz, tuz, yumurta, tereyağı ile yapılan bir tür köftedir. Osmanlı mutfağında yer alır. İzmir'de yapılan bir köfte çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Maydanozlu köfte</span>

Maydanozlu köfte, kıyma, kara biber, tuz, tereyağı, soğan, maydanoz, sirke,su ile yapılan bir tür köftedir. Osmanlı mutfağında yer alır. Melceü’t-Tabbâhîn kitabında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Ekmek dolması</span>

Ekmek dolması, Fodula veya nân-ı harcî, Osmanlı mutfağında olan bir çeşit dolmadır. Ege yöresi lezzetlerinden olan ekmek dolmasının ekmeği, diğer ekmek türlerinden farklı olarak, daha yumuşak bir hamurdan hazırlanır. Hamurun yumuşak olması için ise, içine şerbet eklenir.

<span class="mw-page-title-main">Barbados mutfağı</span>

Barbados mutfağı, Barbados ile alakalı yemek kültürünü ve çeşitlerini belirtir ve açıklar. Barbados mutfağı, çevre ülkelerden birtakım farklılıklara sahiptir ve dünya mutfağı ile ilgilenenler tarafından rağbet görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Giritli Türklerin mutfağı</span>

Giritli Türklerin mutfağı Girit Türklerinin mutfağıdır. Giritli Türklerin mutfağını diğer Anadolu mutfaklarından farklı kılan en temel özellik, yabani otlarla zeytinyağı kullanılarak yapılan yemekler ve salatalardır. Ana gıda malzemelerini sırasıyla zeytinyağı, zeytin çeşitleri, doğada kendiliğinden yetişen otlar, sebzeler, başta bakla olmak üzere kuru bakliyat, süt, süt ürünleri, en son olarak da et teşkil eder.

<span class="mw-page-title-main">Fava</span> Türk mutfağından bakla mezesi

Bakla ezmesi / Fava (Favetta) bakla tanelerinin kabuğu soyulduktan sonra yapılan zeytinyağlı yemektir. Eski İstanbul Rumları kuru bakliyattan yapılan bütün ezmelere fava (Φάβα) derdi. Ama bugün Türkiye'de fava denince sadece kuru bakla ezmesinden yapılan meze anlaşılıyor.Girit Türk mutfağında yer alır.

Pehli bir çeşit et yemeğidir.

Övme veya Öğme, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür. Afyonkarahisar'da yapılmaktadır. Afyonkarahisar Övmesi / Afyon Övmesi 23.05.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Mevlevi Mutfağı, ilk baskısı 2007 yılında yapılan yemek kitabıdır. Nevin Halıcı tarafından yazılmıştır. 13. yy. Mevlevi Mutfağını ve Selçuklu mutfağını anlatan bir kitaptır.