Ahnef bin Kays
Ahnef bin Kays (Arapça: الأحنف بن قيس), İslam peygamberi Muhammed zamanında yaşamış bir Arap soylusu ve askeri. Temim kabilesindendi ve asil ebeveynlerden doğmuştu. Başlangıçta, babası ona Dahhak adını verdi, ancak insanlar ona klasik Arapçada "topuz ayaklı" anlamına gelen Ahnef diyorlardı. Ancak Balazuri, onun aynı zamanda Abdullah bin Hazim olarak da bilindiğini belirtti.
Ömer'in halifeliği döneminde
Ömer bin Hattab 634'te halife olduğunda, Arap Yarımadası dışındaki Müslüman fetihleri arttı ve Ahnef halkını bu fetihlere katılmaya teşvik etti. Persler Irak'ta Ala bin el-Hadrami liderliğindeki bir Müslüman bölüğünü kuşattığında, Ömer Utbe bin Gazvan'a onları kurtarması için emir verdi. Utbe, çoğunluğu Temim'den olan 12.000 kişilik bir kuvvet gönderdi ve bunların arasında kuşatmayı kırmada önemli bir rol oynayan Ahnef da vardı. 639'da Ahnef, Tüster'in haberini getirerek ve Ömer'e İran'daki işleri bildirerek Medine'ye döndü.
Ömer, ona Sasani Kralı III. Yezdigirt'i takip etme izni verdi ve Ahnef'ı, ilhakının son safhalarında Horasan'ın fethini tamamlamak üzere Müslüman ordusunun başına getirdi.
Ahnef, III. Yezdgerd'i Marwir-Rawdh kasabasında barikat kurana kadar takip etti. III. Yezdgerd, yardım istemek için komşu Türk ve Çin yöneticilerine başarısız bir şekilde başvurdu. Kufe'den takviye gönderdikten sonra, Ahnef sonunda Merwir-Rawdah'ı ele geçirerek Horasan'ın fethini tamamladı.
Horasan'ın ötesindeki kasabalar Ahnef ile barış anlaşmaları imzaladı. Daha sonra Ömer'e fetih hakkında bilgi veren bir mektup gönderdi, ancak III. Yezdgerd'in Belh'e kaçtığını ekledi. Ömer, onun İran'ın derinliklerine doğru ilerlemesini yasakladı, ancak fethedilen topraklarda İslam'ı pekiştirmesini emretti. Ahnef emirlere uydu, ancak III. Yezdgerd'in hareketlerini gözlemledi. Daha sonra Türklerin Perslere katıldığını ve ikisinin de yaklaştığını öğrendiğinde ordusunu topladı ve kasabanın dışında kamp kurdu. Düşmanın sadece bir kısmı olan bir orduyla, Oxus nehri savaşında Persleri yenmeyi başardı ve liderlerini öldürdü, bu sırada Türkler kendi topraklarına çekildi. Daha sonra III. Yezdgerd, bir bölgeden diğerine doğuya doğru kaçtı, ta ki 651 yılında Türkmenistan'ın Merv kentinde yerel bir değirmenci tarafından öldürülene kadar.
Fitne Sırasında ve Sonrasında
Ahnef, İran'daki seferlerden sonra Basra'ya döndü ve Müslümanlar iki savaşan gruba bölündüğünde halife Ali bin Ebu Talib (660'da öldü) zamanına kadar İslam'a hizmet etmeye devam etti. Ahnef fitne sırasında taraf olmadı ve Ali'ye şu mesajı gönderdi: "On bin kılıcın seninle savaşmasını engelleyeceğim."
Muaviye 661'de halife olduğunda, Ahnef onu ziyaret etti ve onu Müslümanlarla savaşmaması veya herhangi bir fitneye sebep olmaması konusunda sert bir şekilde uyardı. O ayrılırken, halifenin kız kardeşi öfkeyle: "Seni uyaran ve tehdit eden adam kimdi?" diye sordu. O şöyle cevap verdi: "O, öfkelendiğinde, öfkesinin ardındaki sebebi bilmeden, Beni Temim'den yüz bin adamın onun için öfkelendiği kişidir.
İkinci Fitne sırasında, Temim kabilelerine liderlik ederek Madhar ve Harura Savaşlarına katıldı.
Ahnaf hayatının geri kalanını Kufe'de geçirdi ve 687 yılında 70 yaşında vefat etti.