İçeriğe atla

Ahmetpaşa, Sinanpaşa

Ahmetpaşa
Harita
Afyonkarahisar'ın Türkiye'deki konumu
Afyonkarahisar'ın Türkiye'deki konumu
ÜlkeTürkiye
İlAfyonkarahisar
İlçeSinanpaşa
Coğrafi bölgeEge Bölgesi
İdare
 • Belediye başkanıEyup Yakan (MHP)
Nüfus
 (2010)
 • Toplam3.600
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0272
Resmî site
[1]

Ahmetpaşa, Afyonkarahisar ilinin Sinanpaşa ilçesine bağlı bir beldedir.

Mahalleler

  • Yukarı mahallesi
  • Halkalı mahallesi
  • Dibekbaşı mahallesi
  • Çiğiltepe mahallesi
  • Gölcük mahallesi
  • Küçüktepe mahallesi

Tarihi

Ahmetpaşa, Sinanpaşa ilçesine bağlı, 3749 (2008 yılı) nüfuslu bir kasabadır. En çok büyükbaş hayvancılık yapılır. Bunun yanında kasabada ikisi büyük çapta olmak üzere, 5 tane Ahşap doğrama atölyesi, 3 demir doğrama atölyesi, 2 un, 2 adet yem fabrikası, Ayrıca 4 adet camii mevcuttur. Kasabamızda belediyenin ve sağlık ocağı dışında kurumsal olarak hizmet veren Tarım Kredi Kooperatifi çiftçilerimizin her türlü ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Toplam 6 tane mahallesi vardır. Kasabada 1 adet ilk öğretim okulu vardır ama üniversite okuma oranı düşüktür. Kasabanın ismi Fatih Sultan Mehmet'in esir alıp sadrazam yaptığı Sırp kralının oğlu Hersekzade Ahmed Paşa'dan gelmektedir. Kasabada 1030'lu yıllardan kalma bir cami bulunmaktadır. Bu kasabanın eski adı PAŞAKÖY'dür. 1968 yılında belediyelik olmuştur. İnşaat sektörüne büyük ölçüde katkısı bulunan kasabanın, kum ocaklarının varlığı ile ayrı bir önemi vardır. Verimli tarım alanları olan bir beldemizdir. Ahmetpaşa gölet ve sulama kanallarının faaliyete geçmesi ile birlikte sulu tarımın daha gelişerek ekili olmayan atıl arazilerinde üretime katılarak kasabanın katmadeğerine katkı sağlaması muhtemeldir ancak kasabamız büyük oranda göç vererek nüfus kaybına uğramaktadır. Ayrıca kasabanın gelişiminin verimli araziler üzerine değil dağ yolu tarafına geliştirilmesi gereklidir. Ahmetpaşa ayrıca eski uygarlıklara ev sahipliği yapmış bir yerleşim birimidir. Hersekzade Ahmetpaşa, Sırp kralının oğlu değil Hersek kralı Stefan Vukehich Kossariçin küçük oğlu Stefan'dır. Define haberleriyle kasabamızın her tarafı kazılmış olup, kasabamızın tarihi ve milli kültür değerlerine zarar verilmiştir ve hala kasabamıza zarar verilmeye devam edilmektedir. Yakın tarihimizde ise Kurtuluş savaşından şiddetli çarpışmaların meydana geldiği Çiğil Tepe de kasabamız sınırları içindedir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aksaray (il)</span> Türkiyenin İç Anadolu Bölgesinde bir il

Aksaray, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde, kısmen Konya Havzası'nda ve kısmen Kapadokya'da yer alan, merkezi Aksaray kenti olan ildir. Daha öncesinde il iken 1933'te ilçe yapılmış ve 15 Haziran 1989 tarih ve 3578 sayılı yasa ile Niğde'den ayrılarak yeniden il olmuştur. Niğde'nin kuzeybatısında, Konya'nın doğusunda, Ankara'nın güneydoğusunda yer almaktadır. 433.055 nüfusa (2022) ve 7.659 km² yüz ölçümüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Babaeski</span> İlçe

Babaeski, Kırklareli'nin ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tarsus</span> Mersinin ilçesi

Tarsus, Mersin ilinin en doğusundaki ilçesidir. İlçe doğuda Adana, batıda Mersin merkez, kuzeyde Pozantı ve Çamlıyayla, güneyde Akdeniz ile çevrilidir. Tarihte en yaygın Kilikya olarak anılan bölgede bulunan ilçenin Hitit Uygarlığı başta olmak üzere köklü bir uygarlık geçmişi vardır. Hititler döneminde Tarsus, Kizzuvatna eyaletinin bir kentiydi.

<span class="mw-page-title-main">Kahramankazan</span> Ankaranın bir ilçesi

Kahramankazan, eski ve halk arasındaki adıyla Kazan, Ankara ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sinanpaşa</span> Afyonkarahisar ilçesi

Sinanpaşa, eskiden Sincanlı, Afyonkarahisar ilinin bir ilçesidir. Afyonkarahisar - Uşak ve Afyonkarahisar - Antalya karayolları arasında, il merkezine 33 km uzaklıkta bulunmaktadır. 1953 yılında ilçe olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kaynarca</span> Sakaryanın ilçesi

Kaynarca, eski ismi Şeyhler, Sakarya ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çamovalı, Milas</span> Milasın mahallesi

Çamovalı , Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı bir mahalledir. Milas'a 18 km, Bodrum'a 40 km,Ören'e 45 km,Güllük'e de yaklaşık 20 km kadar mesafededir.

Hersekzade Ahmed Paşa II. Bayezid saltanatında 1497-1498, 1503-1506, 1511 tarihlerinde dört defa ve I. Selim saltanatında 1515-1516 yılları arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. 1506-1511 döneminde Kaptan-ı Derya görevi de yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Toprak</span>

Toprak, bitki örtüsünün beslendiği kaynakların ana deposudur. 1 cm toprak ortalama olarak 1000 yılda oluşur. Toprak üzerindeki ölü bitkileri yakmak toprağa çok büyük zararlar verir ve toprağı verimsizleştirir. Toprak üzerindeki ölü bitkiler ve kuru yapraklar fosilleşerek bir gübre görevi görür ve toprağın zenginleşip nem tutarak verimliliğini artırır.

<span class="mw-page-title-main">Döğer, İhsaniye</span>

Döğer, Afyon ili İhsaniye ilçesine bağlı 7.500 nüfuslu bir kasaba olan Döğer çok eski bir yerleşim yeridir. Kasabada Türklerden önce de insanlar yaşamıştır. Bilinen ilk yerleşim Hititlerle başlamıştır. Frigler de Truva savaşından sonra bölgeyi Hititlerin elinden alarak kasabadaki hakimiyeti ele geçirmiştir. Bölgede uzun süre yaşayan Frigler olmuştur. Kasabada Friglerden kalma büyük kaya mezarları, tanrılar için yapılan kaya sunakları ve açık hava mabetleri vardır. Günümüze kadar ayakta kalan kaya anıtları hâlen ilk günkü güzelliklerini korumaktadır. Bunların en önemlisi Aslan Kaya ve Kapı Kaya'dır. İkisi de açık hava tapınağı olan bu anıtlar korunmasız ve bakımsız durumdadırlar. Cem Yılmaz'ın A.R.O.G filminde kasabadan bahsedilmiştir. Asar Kale adında kaya bir yerleşim vardır, Asar Kalenin altında Eski Düver adında yerleşim yeri vardır. 1434 yılında Döğer Kervansarayı yapıldıktan sonra Eski Düverden gelip kervansarayın etrafına Oğuzun Döğer boyu yerleşmiş oldu. Emre gölünün güneyinde ise Emre Türbesi vardır. Döğerin batı tarafında ise Cemal sultan türbesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Balabancık, Mudanya</span>

Balabancık, Bursa ilinin Mudanya ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">İsaören, İnegöl</span>

İsaören, Bursa ilinin İnegöl ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kuşu, Simav</span> kütahyaya bağlı bir belde

Kuşu, Kütahya'nın Simav ilçesine bağlı bir yerleşim.

<span class="mw-page-title-main">Çayhan, Ereğli</span> Çayhan göleti

Çayhan, Konya ilinin Ereğli ilçesine bağlı bir kasabadır.Yaklaşık 3500 kişinin yaşadığı kasaba 1967 yılında belediye olmuştur. Kasaba halkının tamamı tarım, bağcılık, hayvancılık ve çerçicilikle uğraşmaktadır. Çayhan kasabası ilçe merkezinin yaklaşık 25 km doğusunda, Niğde ve Mersin illerine sınır noktasında bulunmaktadır. Konya il merkezine 185 km, Adana'ya 160 km mesafededir. Kasabanın yaklaşık 5 km güneyinde 1990 yılında DSİ tarafından yapılmış sulama amaçlı bir baraj göleti bulunmaktadır.Çayhan'da yaşayan nüfusun haricinde Kasaba nüfusunun büyük çoğunluğu da Adana İlinde yaşamaktadır.Yayla turizmine musait olması sebebi ile özellikle Adana'da yaşayan Kasaba halkının yaz mevsimlerinde gelmesi ile gözle görülür bir nüfus hareketliliği yaşanmaktadır.yayla turizmi genelde bağ evlerinin yoğun olduğu oba da denilen yaylalarda yoğunlaşmış olup.Bağ evleri Kasabanın içinden geçen Çay'ın (dere) kenarlarında, yani kuzey-güney hattında yoğunlaşmıştır.En büyük yaylası Çakmak Köyü ile Çayhan arasında bulunan Çayırlık yaylasıdır.Kasabada 1 tanesi Çayırlık Yaylasında olmak üzere 4 adet cami,1 adet İlk,1 adet Orta Okul, Sağlık Ocağı, PTT acentesi, sağlık ocağı lojmanları, süt kooperatifi, ekmek fırını,6-7 adet bakkal ve 2-3 tane kahvehane,2 adet berber, Manav, pastane vardır.2014 yılında Büyükşehir yasası ile birlikte belde belediyesinin tüzel kişiliği kaldırılarak Çayhan Mahallesi olarak Ereğli'nin mahallesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Davulga, Emirdağ</span>

Davulga, Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesine bağlı bir beldedir.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Despotluğu</span>

Sırp Despotluğu, Sırpların Osmanlı Devleti egemenliğine girmeden önce kurdukları son devlet. 1403 yılında Sırbistan Prensi Stefan Lazareviç'in kendisini despot ilan etmesiyle kurulmuş devlettir. Başkenti Belgrad'dır. 1459 yılında Osmanlı Devleti tarafından fethedilmiştir. 16. yüzyıl boyunca Macaristan Krallığı'nın koruyuculuğu altına alınmış daha sonra tamamen Osmanlı topraklarına katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Durasıllı, Salihli</span>

Durasıllı, Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı mahalle.

<span class="mw-page-title-main">Yazıkonak, Elazığ</span> Elazığda bir belde

Yazıkonak, Elazığ ilinin Merkez ilçesine bağlı büyük bir beldedir.

<span class="mw-page-title-main">Cheshire</span>

Cheshire Törensel Kontluğu, Birleşik Krallık'a bağlı İngiltere ülkesinin Kuzey-Batı bölgesinde 1974'ten 2009'a kadar birinci seviyede yerel idare metropoliten kontluğu olmuş; 2009'da hukuken lağvedilmemekle tüm görev ve yetkileri yeni kurulan tek seviyeli yerel idareler verilmiştir. Fakat Cheshire yine de kraliyet seremonileri için törensel kontluk olarak kalmıştır. Cheshire Kontluğu merkezi Chester'deydi ama kontluk sınırları içinde en büyük nüfuslu yerleşke Warrington idi.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan Krallığı (Orta Çağ)</span>

Sırbistan Krallığı veya Sırp Krallığı, Nemanjić Hanedanı tarafından yönetilen 1217'den 1346'ya kadar uzanan Orta Çağ Sırp devleti. Sırbistan Büyük Prensliği Prensi Stefan Nemanja tarafından birleştirilen bütün topraklar çocukları Aziz Sava ve Stefan Nemanjić'e kaldı. Başpiskopos Aziz Sava tarafından Stefan Nemanjić'in kral olarak taçlandırılmasıyla prenslik krallığa yükseldi. Krallık 16 Nisan 1346'da Sırp İmparatorluğu'nu ilan etmiştir.