İçeriğe atla

Ahmetcan Osman

Ahmatjan Osman
Sürgündeki Doğu Türkistan Hükümetinin 2. Cumhurbaşkanı
Cumhurbaşkanı
Yerine geldiğiEnver Yusuf Turani
Kişisel bilgiler
Doğum 1964
Urumçi
Milliyeti Uygur Türkü
Yaşadığı yer Kanada
Mesleği Uygur politikacı, ihtilalci

Ahmatjan Osman (Uygurca yazımı: ئۇيغۇر لاتىن يېزىقى) 1964 yılında Urumçi'nin Weihuliang maden bölgesinde işçi bir ailede doğdu.[1] Urumçi Deneysel Lisesi'nden mezun olduktan sonra Eylül 1981'de Sincan Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne kabul edildi. 1982'de Devlet Maarif Heyeti tarafından Suriye'nin Şam kentindeki Dil ve Edebiyat Enstitüsüne gönderildi.[2]

Kişisel bilgileri

Şairin çalışmaları başlangıçta çocuklara yönelik şiirlerle başladı. Bu modern şiirler onun çocuksu coşkusu ve renkli şiirsel zarafetinin yansımasıydı.[3] Yurtdışındaki çalışmaları sırasında Suriye'de "İkinci Güz" ve "Düğün Büyüleri" koleksiyonlarını yayınladı.[4] Arap eleştirmenler şiirleri hakkında şu yorumu yaptılar: "Olimpos kültürü ve Buda kültüründe hissedilen Uzak Doğu'nun derinliklerinden gelen bu ruh, binlerce yıldır görmediğimiz sihri geri getirdi." Şiirlerinin çoğu Çince ve yabancı dillere çevrilmiştir.

Diğer eserleri

Akhmatjan Osman "Uygur Kızı Sözleri" ve "Ruh Mevsimi" adlı 2 şiir koleksiyonu da yayınlandı.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Ahmatjan Osman". Deep Vellum (İngilizce). 17 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2022. 
  2. ^ "Ahmatjan Osman". Center for the Art of Translation | Two Lines Press (İngilizce). 17 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2022. 
  3. ^ Hasancan, Abdulvahit. "Modern Uygur şairi Ahmetcan Osman şiirleri ve onun önderliğinde gunga şiir hareketi". Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi. 2 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2022. 
  4. ^ "Three Poems by Exmetjan Osman | Sinoturcica". www.sinoturcica.org. 17 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Galip</span> Türk divan edebiyatı şairi (1757 - 1798)

Galib Mehmed Esad Dede veya tanınan kısa adıyla Şeyh Galib, Türk divan edebiyatı şairi ve mutasavvıf.

Türk kültürü kökeni Orta Asya'nın kültürel birikimine dayanan bir kültürdür. Selçuklu döneminden itibaren Doğu Akdeniz ve İslam kültürleri ile etkileşim halinde olup Modern Türkiye'ye kadar gelişti.

İngilizce edebiyat, İngilizce olarak icra edilen edebiyat türüdür. Bu alanda eser veren sanatçıların ille de İngiliz olması gerekmez. Polonyalı Joseph Conrad, İskoç Robert Burns, İrlandalı James Joyce, Galli Dylan Thomas, Amerikalı Edgar Allan Poe, Hint Salman Rushdie, Karayipli V.S Naipaul İngilizce olarak birçok edebi eser vermişlerdir. Diğer bir deyişle, İngilizce Edebiyat dünyada konuşulan İngilizcenin çeşitli varyasyonları ve lehçeleri gibidir. Akademik alanda, İngilizce Edebiyat, İngilizce üzerinde çalışan bazı bölümlere, ikincil ve üçüncül eğitim sistemlerine ad olabilmektedir. İngiliz Edebiyatı'ndaki çok sayıda yazar çeşitliliğine rağmen, William Shakespeare'in eserleri, İngilizce konuşan dünya genelinde en önemli noktada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uygurca</span> Uygur Türkçesi

Uygurca veya Yeni Uygurca, Uygurlar tarafından konuşulan, Türk dillerinin Uygur grubunda yer alan bir dil.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Brodsky</span> Rus-Amerikalı şair (1940 – 1996)

Josef Brodski (d. 24 Mayıs 1940, Leningrad, Rus ve Amerikalı şair ve deneme yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Enis Behiç Koryürek</span> Türk şair, öğretmen, diplomat ve bürokrat (1891- 1949)

Enis Behiç Koryürek, Türk şair, öğretmen, diplomat ve bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Sezai Karakoç</span> Türk şair, yazar, düşünür ve siyasetçi (1933–2021)

Ahmet Sezai Karakoç, Türk şair, yazar, düşünür ve siyasetçi.

Cahit Öztelli, Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Urumçi</span> Sincan Uygur Özerk Bölgesinin başkenti

Urumçi ya da Ürümçi, Çin'in kuzeybatısında yer alan, Doğu Türkistan adıyla da bilinen Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkentidir. 2,5 milyon nüfuslu bir şehir olup 10.989 km²lik bir alan kaplar. Mançu İmparatorluğu 1884 yılında, Doğu Türkistan istilasını gerçekleştirdiğinde şehre Çince 迪化 (Dihua) adını vermişlerdi. 1955 yılında, daha öncelerden eyalet statüsündeki Doğu Türkistan'ın, Sincan Uygur Özerk Bölgesi olması ile birlikte, başkentin adı da tekrar Urumçi olmuştur. Çin'in batıya açılan en önemli güzergâhlarındandır. Demiryolu taşımacılığında önemli bir geçittir.

<span class="mw-page-title-main">Âsaf Hâlet Çelebi</span> Şâir

Âsaf Hâlet Çelebi, Türk şair.

Kayıkçı Kul Mustafa, Türk halk edebiyatının Bektaşî koluna bağlı halk ozanı. Şairin doğum ve ölümüyle ilgili net bilgiler bulunmamakla beraber; 17. yüzyıl ozanı olduğu belirlenebilmiştir. Kimi kaynaklarca 1658'de öldüğü rivayet edilmektedir. Ancak bu iddianın tersi olarak 1659'dan sonra öldüğünü savunan araştırmalar da vardır. Edebiyatçı Ahmet Kabaklı ise Kayıkçı Kul Mustafa'nın ölümünün 1646'dan sonra gerçekleştiğini söylemektedir.

Arap Edebiyatı, anadili Arapça olan ulusların ortaya koymuş oldukları edebiyat eserlerini kapsar. Arapça Arap Yarımadası'nda ilkçağlardan beri kullanılan bir dildir. İslam dininin ortaya çıkışından sonra yayılarak İspanya'dan Endonezya'ya kadar uzanan bir alanda 600 yıl boyunca kültür dili durumuna gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan edebiyatı</span>

Azerbaycan edebiyatı Azerbaycan dilinde yazılan edebiyatı veya Azerbaycanlı yazarların, şairlerin veya Azerbaycanlı muhacirlerin yazdığı edebiyatı ifade eder.

Karacaoğlan, şiirlerine 17. yüzyılda yazılmış mecmualardan beri rastlanan ünlü saz şairidir.

Adnan Özer, Türk şairdir.

Bâki Asiltürk, Türk şair.

Kürt edebiyatı, Kürtçe ile yaratılmış sözlü ve yazılı edebi eserleri kapsayan edebiyat. İslam öncesi Kürt edebiyatına dair hiçbir bilimsel bulgu ve bilgi yoktur. Kürt anlatılarının büyük bir kısmı sözlü şekilde yayılmış ve bu sözlü edebiyat bugün de sürmektedir. 20. yüzyılın başına kadar olan yazılı edebiyat ise şiir şeklindedir. Nesrin gelişmesi ise daha çok politik ve sosyal gelişmeler sayesinde olmuştur. Avrupa ülkelerine göçün artmasıyla birlikte yüzü kendi topraklarındaki gelişmelere dönük olan yeni bir tür sürgün edebiyatının da geliştiği görülmektedir.

Turgun Almas, Çin Cumhuriyeti'nde 30 Ekim 1924 yılında günümüz Şincañ Uygur Özerk Bölgesi Kaşgar’da dünyaya gelen Uygur asıllı Çin'in alimi, yazar, şair ve tarihçidir.

<span class="mw-page-title-main">Abdulhalûk Uygur</span>

Abdulhalûk Uygur, Çin'in Sincan Eyaleti'nde 9 Şubat 1901 yılında günümüz Şincañ Uygur Özerk Bölgesi Turfan şehrinin Bağrı köyünde bir tüccar ailesinde dünyaya gelen bir demokratik Çağdaş Uygur Edebiyatı'nı eserleriyle zenginleştiren bir Uygur devrim savaşçısı ve şairdir.

Abdurehim Tileshüp Ötkür, Uygur modern edebiyatındaki önemli isimlerden biri, yazar ve şairdir.