İçeriğe atla

Ahmet Yıldız (1921 doğumlu siyasetçi)

Ahmet Yıldız
Doğum5 Mart 1921
Sürmene, Trabzon
Ölüm1 Eylül 2009 (88 yaşında)[1]
İstanbul
Defin yeriKaracaahmet Mezarlığı, İstanbul
Bağlılığı Türkiye
RütbesiAlbay

Ahmet Yıldız (5 Mart 1921, Sürmene, Trabzon - 1 Eylül 2009 İstanbul),[2] Türk asker ve siyasetçi.

27 Mayıs darbesine Kurmay Binbaşı olarak fiilen katıldı. Darbeden sonra Kurmay Albay rütbesiyle Basın, Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğünde bulundu.

Milletvekilliği ve Senatörlüğü

15 Ekim 1961'de yapılan genel seçimlerden sonra seçilen milletvekilleri ile kurulan 12. Dönem, 25 Ekim 1961'de toplanarak askeri rejime ve dolayısıyla Millî Birlik Komitesi'ne son vermesiyle Cumhuriyet Senatosu'na diğer Millî Birlik Komitesi üyeleri ile birlikte kayd-ı hayat şartıyla üye oldu.

15 Eylül 1961 günü yapılan oylamada Menderes ve iki arkadaşının idamına "evet" oyu verdi. Oylama başlamadan 11'e 11 olan idam taraftarları - karşıtları dengesini bozarak "evet"e dönen iki kişiden biridir. (Ötekisi: Mehmet Özgüneş)[3]

Halkevleri genel başkanlığı

Daha sonra Halkevleri Genel Başkanlığına seçildi.

12 Eylül'de yargılanması

12 Eylül darbesinden sonra ise Halkevleri davası nedeniyle tutuklandı ve yargılandı.[4]

Hakkında tepkiler

3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın torunu Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali, dün toprağa verilen darbeci subaylardan Millî Birlik Komitesi üyesi Ahmet Yıldız'ın cenaze törenini kınadı. Yıldız'ın, idamların yıldönümüne yakın bir tarihte hayatını kaybettiğini hatırlatırken Selimiye'deki askerî törene tepki gösteriyor. Gerekçesini de şöyle dile getirdi:[5]

Darbeciler törenlerle uğurlandığı sürece darbeci zihniyetten kurtuluşun zor olduğunu görüyorum. Darbeciliğin hem karşısında olmak hem de adını bile kimsenin hatırlamadığı darbecilere askerî defin törenleri düzenlemek bir arada olmaz.

Kaynakça

  1. ^ İstanbul Büyükşehir Belediyesi - Mezar Yeri Sorgulama
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2012. 
  3. ^ http://www.t24.com.tr/mendereslerin-idami-icin-ozur-diliyo/haber/78817.aspx[]
  4. ^ http://www.milliyet.com.tr/Guncel/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&KategoriID=24&ArticleID=1134985&Date=03.09.2009&b=Ihtilale 6 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. karsi cikan ihtilalci oldu
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Adnan Menderes</span> 9. Türkiye başbakanı

Ali Adnan Menderes, Türk siyasetçi. 1950-60 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı görevinde bulundu. Ayrıca, aynı tarihler arasında kurucuları arasında yer aldığı Demokrat Parti (DP) Genel Başkanlığını yürüttü. Menderes, Türkiye siyasi tarihinde idam edilen ilk ve tek Türkiye Cumhuriyeti başbakanı olarak tarihe geçti. 1990'da Türkiye Büyük Millet Meclisi çıkardığı yasayla, Menderes ve onunla beraber idam edilen Maliye Bakanı Hasan Polatkan ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu'ya itibarlarını iade etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">27 Mayıs Darbesi</span> Demokrat Parti hükûmetinin artan otoriterleşmesine karşı yapılan askerî darbe

27 Mayıs Darbesi, 27 Mayıs 1960 tarihinde yapılan ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde gerçekleşmiş ilk askerî darbe. Ayrıca 27 Mayıs Askerî Müdahalesi, 27 Mayıs İhtilali veya 27 Mayıs Devrimi olarak da anılır. Darbe emir komuta zinciri içinde yapılmamıştır, 37 düşük rütbeli subayın planları ile Tümgeneral Cemal Madanoğlu'nun komutanlığında icra edilmiştir. Kritik mevziler bu subayların ellerindeki asker ve silahlarla önce ordudaki Komuta Kademesinin etkisiz hâle getirilmesi ile ele geçirilmiştir. Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes ve bazı hükûmet üyeleri tutuklanmıştır. 235 general ve 3.500 civarında subay emekliye sevk edilmiş, üniversitede bulunan 147 öğretim görevlisi görevden alınmış ve bazı üniversiteler kapatılmıştır. Bununla beraber 520 savcı ve yargıç görevden alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yassıada Yargılamaları</span> 1960 darbesinden sonraki mahkeme süreci

Yassıada Yargılamaları, 27 Mayıs 1960 Darbesi'nden sonra iktidardan uzaklaştırılan Demokrat Parti yönetiminin, darbeyi gerçekleştiren cunta tarafından kurulan özel bir mahkemede yargılandığı davalar dizisi. Yargılamalar Demokrasi ve Özgürlük Adası 'nda yapıldığı için bu isimle anılırlar. İki eski bakan ve bir başbakanın idam edilmesiyle sonuçlanan yargılamalar, Türk siyasi hayatında çok önemli bir yere sahiptir ve bu konudaki tartışmalar günümüzde de sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sıtkı Ulay</span>

Zeynelabidin Sıtkı Ulay, Türk asker ve siyasetçi.

Salih Suphi Karaman, Türk asker ve siyasetçi.

Orhan Sezai Okan, Türk asker ve siyasetçi.

Mucip Ataklı, Türk asker ve siyasetçi.

Sami Küçük Türk asker ve siyasetçi.

Refet Aksoyoğlu, Türk asker ve siyasetçi.

Emanullah Çelebi, Türk asker ve siyasetçi.

Mehmet Suphi Gürsoytrak, Türk asker ve siyasetçi.

Mehmet Kadri Kaplan Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Osman Köksal</span> Türk asker ve siyasetçi

Osman Köksal, Türk asker ve siyasetçi.

Mehmet Fikret Kuytak, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Özgüneş</span>

Mehmet Özgüneş, Türk siyasetçidir.

Mehmet Selahattin Özgür, Türk asker ve siyasetçi.

Haydar Tunçkanat, Türk asker ve siyasetçi.

Muzaffer Yurdakuler, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ergin Saygun</span> Türk asker

Ergin Saygun Türk asker. Eski 1. Ordu Komutanı.

Adnan Menderes, 27 Mayıs Darbesi sonrası Başbakanlık görevinden alındı ve Yüce Divanda yargılandı. Mahkemede suçlu bulunan 62 yaşındaki Menderes, İmralı Cezaevi'ne nakledilerek 17 Eylül 1961, Pazar günü asılarak idam edildi.