İçeriğe atla

Ahmet Turan Alkan

Ahmet Turan Alkan (d. 1954, Sivas), Türk gazeteci, akademisyen, yazar.

Hayatı

İlk, orta ve lise eğitimini Sivas'ta tamamladı. 1972 yılında Ankara Üniversitesi'nin siyasal bilgiler fakültesine girdi ve bu fakültenin "siyâset ve idâre" bölümünden 1977 yılında mezun oldu.

İlk köşe yazısını 1974 yılında, Sivas'ta çıkan mahalli Anadolu Gazetesi'nde yayınladı. Sivas Ülkü Ocakları Derneği tarafından dört sayı yayınlanan “Pusat” isimli “bülten-dergi”ye emeği geçti; 1976-77 tarihleri arasında “Fedai” adlı haftalık dergiyi yönetti ve yayınladı. O yıllarda öğrenci olaylarının yoğunluğu sebebiyle fakülteye devamda zorluklarla karşılaşınca Sivas'ta yeniden yayınlanmaya başlayan “Hadiselerle Hakikat” gazetesi'nin yazı işleri müdürü olarak çalışmaya başladı. Bu gazetede sadece yazı işlerinde değil, bir gazetenin ve matbaanın gerektirdiği hemen her işte bilfiil tecrübe edindi. 1978 Yılında Ankara'da yayınlanan "Hasret" ve "Genç Arkadaş" dergilerine kısa süre katkıda bulundu.

Mezun olduktan sonra Sivas'a dönen yazar, Hakikat gazetesinde kadrolu fikir işçisi olarak iki yıl kadar çalıştıktan sonra 1980'de askerlik hizmeti için Tatvan'a gitti. 1982 başında askerliğini tamamlayarak Sivas'ta bir muhasebe bürosunda üç yıl çalıştıktan sonra 1985 yılında Cumhuriyet Üniversitesi'nde göreve başladı. Yüksek lisans ve doktorasını tamamlayarak İİBF kamu yönetimi bölümüne öğretim üyesi olarak atandı.

1989 yılında düzenli olarak başladığı yazarlık hayatı süresince muhtelif gazete ve dergilerde denemeleri yayınlandı. 19 basılı eseri bulunan yazar, halen Zaman Gazetesi'nde ve Aksiyon dergisinde yazı hayatına devam ediyor.

2008 yılında Cumhuriyet Üniversitesi'nden emekli olarak akademik kariyerini noktalayan Ahmet Turan Alkan, aynı yıl İstanbul Üsküdar semtine taşındı.

Altıncı Şehir adlı kitabıyla Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "Beş Şehir"ine bir yenisini ekleyerek doğduğu ve hayran olduğu şehri, Sivas'ı anlattı.

"Fethullahçı Terör Örgütü/paralel devlet yapılanması" davası kapsamında 27 Temmuz 2016'da gözaltına alınan Alkan,[1] 31 Temmuz 2016 tarihinde çıkarıldığı nöbetçi sulh cezâ hakimliğince "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan tutuklandı.[2] 6 Temmuz 2018'de görülen karar duruşmasında "silahlı terör örgütüne üye olmak" iddiasıyla 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı ve tahliyesine karar verildi.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Herkes şüpheli". cumhuriyet.com.tr. 27 Temmuz 2016. 30 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2016. 
  2. ^ "Ali Bulaç ve Şahin Alpay dahil 6 kişi tutuklandı". milliyet.com.tr. 31 Temmuz 2016. 10 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2016. 
  3. ^ "Yaklaşık iki yıl tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Ahmet Turan Alkan: Ülkem adına artık daha ümitvârım" 8 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., t24.com.tr 16 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uğur Mumcu</span> Türk araştırmacı-gazeteci, yazar, Kemalist ve sosyalist aydın

Uğur Mumcu, Türk gazeteci, araştırmacı ve yazar.

<i>Cumhuriyet</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete

Cumhuriyet, Türkiye'de yayımlanan günlük bir gazetedir. 7 Mayıs 1924 tarihinde kurulan gazete, 30 Temmuz-5 Ağustos 2018 tarihleri arasındaki 37.412 adet tirajı ile 24. sırada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Can Dündar</span> Türk gazeteci ve araştırmacı

Can Dündar, Türk araştırmacı, gazeteci, televizyoncu ve belgesel yapımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Bülent Bâkiler</span> Türk şair ve yazar

Yavuz Bülent Bâkiler, Türk şair ve yazardır. Gazetecilik, yöneticilik ve avukatlık da yapmıştır.

Ali Bulaç, sosyolog, ilahiyatçı, gazeteci, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Gezmiş</span> Türk Marksist–Leninist öğrenci lideri

Deniz Gezmiş, Türk Marksist-Leninist öğrenci lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Turan Dursun</span> Türk din adamı, araştırmacı ve yazar

Turan Dursun, Türk yazar, din eleştirmeni, eski imam ve müftü. İbnü'r Râvendî'nin takipçilerindendir. Yapmış olduğu araştırmalarında İslam'ı ve peygamberi Muhammed'i eleştirmiştir. Monoteistik dinler tarihi eğitimi görmüştür. Daha sonra 1966 yılında TRT'de işe başlamış ve 10 sene boyunca dini içerikli programlar yapmıştır. Emekli olduktan sonra, 1989 yılında, 2000'e Doğru dergisinde haftalık yazılar yazmaya başlamıştır. İslâm dinini açıkça eleştirdiği için köktendinci İslamcılar tarafından ölümle tehdit edilmiştir. 4 Eylül 1990'da evinin önünde faili meçhul bir suikast sonucu ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Taner Kışlalı</span> Türk gazeteci ve akademisyen

Ahmet Taner Kışlalı, Türk siyaset bilimci, siyasetçi, eski Kültür Bakanı, yazar ve öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi</span> İslamcı terör örgütü

İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi veya kısaca İBDA-C, Necip Fazıl Kısakürek'in ortaya koyduğu Büyük Doğu ideolojisi doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti'ni kaldırarak yerine Orta Doğu'da "Başyücelik Devleti" adında bir federe Sünni İslam devleti kurmayı amaçlayan silahlı örgüt.

<span class="mw-page-title-main">Mümtaz'er Türköne</span> Türk yazar

Mümtaz'er Türköne, Türk öğretim üyesi ve köşe yazarı.

Şahin Alpay, Türk yazar ve siyaset bilimci.

Ayşe Necmiye Alpay, Türk dilbilimci, çevirmen, yazar. Çeşitli dergilerde yayınlanan dil konusundaki yazıları ve edebi incelemeleriyle tanınmıştır.

Ahmet Selim, Türk gazeteci, yazar.

Tercümân-ı Hakîkat, Osmanlı İmparatorluğu döneminde, İstanbul'da 1878-1921 yılları arasında yayınlanan günlük gazete.

<i>Özgür Gündem</i> Türkçe ve Kürtçe yayımlanmış gazete

Özgür Gündem, Türkiye'de günlük olarak yayınlanmış, Türkçe ve Kürtçe dillerinde faaliyet göstermiş bir gazete.

Ahmet Pek,, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Engin</span> Türk yazar

Aydın Engin, Türk gazeteci, oyun yazarı, senarist ve politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Merdan Yanardağ</span> Türk yazar, gazeteci ve Tele1 yayın başkanı

Merdan Yanardağ Türk gazeteci, yazar ve TV programcısı. Tele1 Televizyonunun kurucusu ve genel yayın yönetmenidir.

Kadri Gürsel,, Türk gazeteci ve yazar. Uluslararası Basın Enstitüsü'nün Türkiye ulusal komitesi başkanıdır.

Cumhuriyet Davası ya da Cumhuriyet Gazetesi Davası, Cumhuriyet gazetesinin yönetici ve yazarlarının FETÖ/PDY, DHKP-C ve PKK üyesi olmak veya örgüt propagandası yaptıkları iddiasıyla yargılandıkları dava. Aralarında Ahmet Şık, Kadri Gürsel, Musa Kart, Akın Atalay ve Aydın Engin'in de bulunduğu on ikisi tutuklu on dokuz sanıklı davanın ilk yargılaması tutuklamalardan dokuz ay sonra 24 Temmuz 2017'de başladı 18 ay süren dava sonunda 15 kişi hakkında toplam 81 yıl, 45 gün hapis cezası verildi.