İçeriğe atla

Ahmet Tevfik Berkman

Ahmet Tevfik Berkman
Doğum1900
Ölüm3 Mayıs 1993 (93 yaşında)
MilliyetTürk
Kariyeri
DalıRadyasyon onkolojisi

Prof.Dr. Ahmet Tevfik Berkman (d. 1900 - ö. 3. Mayıs. 1993), Türkiye'de radyoterapinin kurucularından olan hekim. Türkiye'nin ilk Radyasyon Onkolojisi uzmanıdır.

Denizlide 1900 yılında doğdu. Yüksek öğrenim için İstanbul'da mühendis mektebine başladı. Ancak Birinci Dünya Savaşı nedeniyle mühendis mektebi öğrencileri askere çağrıldı ve kendisi de bunun üzerine veteriner okuluna devam etti. Başladıktan bir yıl kadar sonra öğrenim için Almanya'ya gönderildi.[1]

İlk yıllar

Almanya'da Berlin Üniversitesinde okurken şiddetli karın ağrıları yapan bir hastalığa tutuldu. Berlin Charite hastanesinde ameliyata alındı. Ameliyatı takiben radyoterapi uygulandı ve iyileşti. Geçirdiği bu durum onu eğitimini değiştirmeye yöneltti. Tıp doktorluğu ve takiben cerrrahi ve radyoterapi ihtisası yapmaya karar verdi. Ancak savaş nedeniyle ekonomik sıkıntılar yanında hükûmetin öğrencileri geri çağırması nedeniyle ülkeye geri döndü.[2]

Kariyeri

1919 yılında İstanbul'da Mektebi Tıbbiye'ye kabul edildi. Önce 1927 yılında Ankara Numune Hastanesinde cerrahi asistanlığına başladı. Bir yıl sonra ise Sağlık Bakanı Dr.Refik Saydam tarafından radyoloji dalında uzmanlaşmak için Berline gönderildi.

1930'da Türkiye'ye döndü ve 1933 yılında İstanbul Üniversitesi'nde radyoloji doçentliğine atandı. Friedrich Dessauer ile Radyoloji ve Biofizik enstitüsünün kurulmasında çalıştı. Döneminin en çok bilimsel yayını olan öğretim üyesi oldu. Ayrıca biri yabancı dilde olan 22 kitap, 24'ü yabancı dilde olan 142 makale yazdı. Ancak 1960 ihtilali sonrası 147'ler arasında yer alarak üniversiteden uzaklaştırıldı. 1962 yılında üniversiteye geri dönebildi. Radyoterapi kürsüsü direktörlüğüne getirildi ve çok sayıda radyasyon onkoloğu yetiştirdi. Birime yeni tanı ve tedavi cihazları kazandırdı.

Sonraki yıllar

1973 yılında emekli oldu. İlk Ulusal kanser Kongresinin de onursal başkanlığını yaptı. Akciğer kanseri nedeniyle 3 Mayıs 1993'te öldü.

Kaynakça

  1. ^ "Radyasyon Onkolojisi Tarihçesi". 7 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2024. 
  2. ^ Atatürk Bilim Ve Üniversite Oluşturan: Metin ÖZATA · 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Türkiye'nin en eski devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuleli Askerî Lisesi</span> İstanbulda eski bir askerî lise

Kuleli Askerî Lisesi ya da günümüzdeki resmî adıyla Millî Savunma Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Kuleli Yerleşkesi, İstanbul Boğazı kıyısında, Anadolu yakasında yer alan askerî okul. Bugünkü yerleşkede harp okullarını kazanan subay adayları, 1 yıl yabancı dil eğitimi almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Radyoterapi</span> Genellikle kanseri tedavi etmek için iyonlaştırıcı radyasyon kullanan terapi

Radyoterapi, iyonlaştırıcı ışın kullanarak kanser hastalığının tedavisidir. Hedef, tümör dokusunu komşu sağlıklı dokuları koruyarak yok edilmesidir. Bu konu ile ilgili anabilim dalına Radyasyon Onkolojisi adı verilir. İyonlaştırıcı ışınların biyolojik etkilerini Radyobiyoloji bilim dalı inceler. Radyoterapi kanser tedavisinde tek başına ya da cerrahi ve/veya kemoterapi ile birlikte kullanılabilir. Cerrahi tedavi ile benzer sonuçlar elde edilen hastalıklarda, organın koruyucu yaklaşım prensibi ile organ kaybı ve ilişkili fonksiyon kaybını önlediğinden tercih edilebilen tedavi yöntemidir.

<span class="mw-page-title-main">Sivas Cumhuriyet Üniversitesi</span> Sivasta kurulu devlet üniversitesi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Cumhuriyet'in kuruluşunun 50. yılı anısına, 9 Şubat 1974 tarihinde 1788 Sayılı Kanunla Sivas'ta 11000 dönüm arazi üzerinde kurulmuştur. 1974 yılında tıp fakültesi ile eğitime başlamıştır. Görevdeki rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız'dır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi</span> İstanbul’da kurulan, benzerleri arasında Türkiye’nin ilk ve en büyük fakültesi

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi (İÜEF), 1933 yılında İstanbul Üniversitesi bünyesinde Edebiyat Fakültesi adı ile kurulan fakülte. Türkiye'nin ilk edebiyat yüksek okuludur.

<span class="mw-page-title-main">Kerim Erim</span> Türk matematikçi (1894-1952)

Kerim Erim, Türk ordinaryüs profesör doktor matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Mühendishane-i Berrî-i Hümâyûn</span> Osmanlı İmparatorluğu’nda askeri mühendislik eğitimi veren okul

Mühendishane-i Berrî-i Hümâyûn, İstanbul'da 1795 yılında kurulan; Osmanlı ordusu için topçu ve istihkâm subayı yetiştiren askerî okul. III. Selim devrinde yeniden yapılanmanın en önemli kurumlarından biri olarak 1795‘te Hasköy’de açılmıştır. 1773’te kurulan Mühendishâne-i Bahrî-i Hümâyun’dan sonra imparatorluğun ikinci mühendishanesidir. Örneklerini, Fransa’da Mouradgea D’Ohsson’un ve özellikle Viyana’da Ebûbekir Râtib Efendi’nin gözlemlediği askerlik ve mühendislik akademilerinden almıştır. Kuruluş sebebi Nizâm-ı Cedîd ordusunun teşkil edilmesiyle bağlantılıdır. İlk dönemiyle ilgili belgelerde Fünûn-i Harbiyye Tâlimhânesi, Mekteb-i Fünûn-i Harbiyye veya Mühendishâne-i Sultânî gibi isimlerle, ardından da Mühendishane-i Berrî-i Hümâyûn olarak anılmıştır.

Darülfünun, Arapça dar ve fünun (fenler) sözcüklerinden türetilmiş, "üniversite" anlamında kullanılan bir sözcüktür. Aynı zamanda 1900 yılında Avrupa üniversiteleri tarzında kurulan Darülfünun-ı Şahane veya İstanbul Darülfünununu ifade eder. Bu kurum 1933 reformuyla İstanbul Üniversitesi'ne dönüştürülmüştür.

Fritz Arndt (1885-1969), Bernd Eistert ile beraber Arndt-Eistert sentezini keşfeden Alman kimyager.

Ali Yaramancı, Türk asker, mühendis ve bilim insanı. Türkiye'nin ilk jeofizik profesörü ve ilk jeofizik mühendisi Alb. Prof. Dr. Müh. Ali Yaramancı II. Dünya Savaşı yıllarında Avrupa'da eğitim görmüş, sonrasında İstanbul Üniversitesi'nde akademisyenlik yapmış, albayken TSK'den istifa ederek ayrılmıştır. Fransızca, İngilizce, Almanca olmak üzere üç yabancı dil bilmekteydi. 1999'da doğum yeri Kemerhisar'da Prof. Dr. Ali Yaramancı Lisesi'ni yaptırmıştır.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi 3 Temmuz 2000 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş bir tıp fakültesidir. Fakülte 2007 yılından itibaren öğrencilerine Çanakkale’de eğitim vermeye başlamıştır. ÇOMÜ Tıp Fakültesi Çanakkale ilinde bulunan tek üçüncü basamak sağlık kuruluşudur.

Dr. Yavuz Dizdar, Türk onkoloji doktoru.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi</span> Ankara Üniversitesine bağlı fakülte

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Ankara Üniversitesi Cebeci Yerleşkesi'nde eğitim ve öğretim veren, Ankara Üniversitesine bağlı bir fakültedir. Osmanlı Devleti döneminde sivil yönetici sınıfını yetiştirme amacıyla açılmış ve Türkiye'de siyaset bilimi ve iktisadın birçok alanında yükseköğrenim sağlayan ilk kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Tıp fakültesi</span> tıp alanında eğitim veren kurum

Tıp fakültesi, tıp biliminin öğretildiği ve bu bilim içindeki çeşitli dallarda araştırmalar yapılan fakülte. Mezunları, tıp doktoru unvanı almaktadır. Ayrıca mezuniyet sonrası uzmanlık eğitimi ile uzman doktor, operatör doktor gibi unvanlar verilir. Temel tıp bilimleri alanında yüksek lisans ve doktora eğitimleri de verilmektedir. Türkiye’de tıp fakülteleri liseden sonra ülke genelinde yapılan bir merkezi sınavla öğrenci kabul etmektedir. Eğitim süresi 6 yıldır. Okullar farklı eğitim modellerini tercih etse de ülke genelindeki fakültelerde ilk 3 yıl teorik eğitim laboratuvar dersleriyle beraber verilir sonraki 2 yıl çeşitli bölümlerde stajlara devam edilirken öğrencilerin bilgileri sözlü sınavlarla da sınanmaya başlanır ve okulun son sınıfında Intörn (stajyer) adıyla hastanede gözetim altında çalışmaya başlar. Intörn (stajyer) maaşı, 2022 yılında asgari ücret olarak verilmektedir.

Belkıs Mustafa İlk Türk kadın ressamlardan biri ve aynı zamanda İnas Sanâyi-i Nefîse Mektebi'nden diploma alan ilk Türk kadını. İnas Sanâyi-i Nefîse Mektebi'nin 3 numaralı öğrencisi olan Belkıs Mustafa aslen Makedonya kökenli bir aileden gelmektedir. 1896 yılında İstanbul'da doğmuştur ve 1914'te girdiği güzel sanatlar okulundan 1917'de diploma alan ilk Türk kadını olma özelliğine sahiptir. Başarılı ve yetenekli bir öğrenci olmasından dolayı mezun olduğu yıl Maarif Vekâleti tarafından Almanya'ya eğitim için gönderilmiştir. Burada Berlin Güzel Sanatlar Akademisi resim bölümünü tamamlamış ve dönemin önemli isimlerinden Lovis Corinth'in atölyesinde çalışmıştır. İlerleyen dönemlerinde Münih, Amsterdam, Floransa, Roma ve Venedik gibi şehirlerde kalarak Avrupa sanatını yakından incelemiş; Hollandalı Rembrandt'a büyük ilgi duymuştur.

Yılmaz Tezcan, Türk akademisyen ve siyasetçi

Kazım Çeçen, Türk hidrolik mühendisi. Yaptığı çalışmalarla Türkiye'de hidrolik mühendisliği alanında önde gelen isimlerden birisidir.

Hacettepe Onkoloji Hastanesi; Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri bünyesinde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı olarak hizmet veren bir üniversite hastanesidir. 1993 yılında tek bir poliklinik olarak, 2005'te ise diğer bölümlerin eklenmesiyle 120 yataklı bir hastane formatında açılmıştır. Hastanenin temel amacı kanserli hastaların tanı, tedavi ve takip süreçlerinde modern tıbbın gerektirdiği olanakları sağlamaktır. Yaklaşık 80.000 hastanın yatarak veya ayakta tedavi edildiği ve her ay ortalama 1.250 hastaya kemoterapi tedavisinin uygulandığı Onkoloji Hastanesi, Türkiye'nin önde gelen kanserle mücadele merkezlerinden biridir. Yeni ünite ve laboratuvarların dahil edilmesiyle 2013 yılında yatak kapasitesi 160'a yükseltilmiş ve Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü ortaklığında pek çok eğitim ve araştırma programına öncülük eden bir kuruluş haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi</span>

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi 1978 yılında Lefkoşa'da kurulmuştur. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin en büyük devlet hastanesidir.