İçeriğe atla

Ahmet Savran

Ahmet Savran
Ahmet Savran
Doğum23 Haziran 1967
Aydın
Ölüm26 Eylül 1999 (32 yaşında)
Ankara, Ulucanlar Cezaevi
MeslekSporcu, öğretmen
Tanınma nedeniMilli güreşçi

Ahmet Savran (23 Haziran 1967, Aydın - 26 Eylül 1999, Ankara, Ulucanlar Cezaevi), Türk güreşçi, beden eğitimi öğretmeni, aktivist. Hayata Dönüş Operasyonu sorasında Ulucanlar Cezaevi'nde öldü.

Hayatı

Savran 23 Haziran 1967 günü dünyaya geldi. İlkokul günlerinde çeşitli işlerde çalışmaya başladı, tarlada çalıştı, simit sattı, tuğla işi ve marangozluk alanlarında çalıştı. 10 yaşındayken güreşe başladı. 1982'de Aydın Tekstil Güreş Takımı'na girdi. 48 kiloda Grekoromen Türkiye Şampiyonluğu'nu kazandı, ardından 52 kiloda millî takıma seçildi. Ardından Dokuz Eylül Üniversitesi'ne bağlı Manisa Spor Akademisi'ne girdi. Burada Dev-Genç çevresiyle tanıştı. Spor Akademisi'ni bitiren Savran beden öğretmeni olarak Hatay'daki bir okula atandı. Daha sonra Zonguldak Merkez'deki Zonguldak İlköğretim Okulu'na tayin edilen Savran, okul çıkışı sivil polislerce durduruldu. Üzerindeki Kurtuluş dergisi nedeniyle gözaltına alındı. Derginin Zonguldak temsilcisiyle birlikte çıkarıldığı mahkemede tutuklanan Savran, Beycuma Cezaevi'ne kapatıldı. Yargılandığı dava Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) kapsamında olduğu için dosyası Ankara DGM'ye gönderilen Savran hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 169. maddesi gereği "yasadışı örgüte yardım ve yataklık" suçundan beş yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Adli tatil süresi içinde Ankara DGM'de üç kez duruşmaya çıkan Savran, 15 Eylül'deki duruşmada tahliye edilmeyi bekliyordu. Ancak Ulucanlar Cezaevi'ne yapılan Hayata Dönüş Operasyonu sırasında öldü. Otopsi raporunda ölümün "ateşli silah, tüfek mermisi yaralanmasına bağlı kafa, kubbe ve kaide kemikleri çok parçalı kıkırdakları ile karakterli beyin kontüzyonu ve kafatasıyla kolon delinmesinden gelişen iç kanamadan olduğu" belirtildi. Cenazesi memleketi Aydın'ın Umurlu beldesindeki Umurlu Mezarlığı'na gömüldü.[1][2]

Savran'ın Hayata Dönüş Operasyonu sırasındaki ölümünü konu alan "Minderden Morga" başlıklı haber nedeniyle 2000 yılında Hasan Dalgıç ve Mustafa Özdemir'e Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü verilmiştir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Cenazesi tahliye oldu". Milliyet. 1 Ekim 1999. 5 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2020. 
  2. ^ "Ahmet SAVRAN". Ozgurluk.info. 11 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2020. 
  3. ^ "2000 - Ulucanlar'da öldürülen milli güreşçiyi anlatan habere birincilik". Metingoktepe.com. 7 Mart 2008. 23 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mahzuni Şerif</span> Türk halk ozanı

Âşık Mahzuni Şerif, kimlikteki adıyla Şerif Mahzuni ya da doğum adıyla Şerif Cırık,, Alevi Türk halk ozanı.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ağar</span> Türk siyasetçi

Mehmet Kemal Ağar Türk bürokrat ve siyasetçidir. Emniyet genel müdürlüğü, Elazığ milletvekilliği ve bakanlık görevlerinde bulundu. 2002 ile 2008 yılları arasında Doğru Yol Partisi'nin ve Demokrat Parti'nin genel başkanlıklarını yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Ulucanlar Cezaevi Müzesi</span> Müze olarak yeniden düzenlenmiş eski bir cezaevi

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi veya Ulucanlar Cezaevi, 1925 ve 2006 yılları arasında Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulucanlar semtinde faaliyet göstermiş olan bir cezaevidir. Türk siyasi ve edebî hayatında da önemli bir yere sahip olan Ulucanlar Cezaevi'nin restore edilerek müze ve kültür sanat merkezine dönüştürülmesi projesi Altındağ Belediyesine verildi. 2009 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları 2010 yılında tamamlandı.

Reşit Karabacak Türk güreşçisidir. Güreş sporuna 1973 yılında İzmir'de başlamıştır. Balkan Oyunları, Akdeniz Oyunları ve Avrupa Şampiyonası'nda birincilikleri ve Dünya Şampiyonası'nda dereceleri vardır. Milli Takım antrenörlüğü yapmıştır.

Erol Evcil ya da gerçek adıyla Erol Eşrefoğlu tefeci iş insanıdır.

Hayata Dönüş Operasyonu, Türkiye'de cezaevlerindeki bazı tutuklu ve hükümlülerinin F tipi hücre sistemine ve tecrit uygulamasına direnmek için 20 Ekim'de başlattıkları açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerine karşı, 19 Aralık 2000 tarihinde, 20 cezaevine birden yapılan, 2'si asker 30'u tutuklu 32 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı, yaklaşık 10.000 güvenlik görevlisi tarafından gerçekleştirilen operasyonlara verilen resmi addır.

<span class="mw-page-title-main">Sadun Aren</span> Türk politikacı

İbrahim Sadun Aren, Türk iktisat profesörü ve siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Dağıstanlı</span> Türk olimpik güreşçi

Mustafa Dağıstanlı, Türk güreşçi ve siyasetçi. 1956 Yaz Olimpiyatları ve 1960 Yaz Olimpiyatları'nda altın madalya kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Kutsi Tecer</span> Türk şair ve oyun yazarı

Ahmet Kutsi Tecer, Türk öğretmen, şair, oyun yazarı ve siyasetçi. Halk kültürü alanında çalışmaları ile tanınır. Çalışmaları, Karacaoğlan ve Yunus Emre’nin hayatına ışık tutmuştur. Halk şairi Âşık Veysel’i Türkiye'ye tanıtan, halk müziği derlemecisi Muzaffer Sarısözen'i keşfeden kişidir.

Manisa davası ya da Manisalı gençler davası, Manisa'da, çoğu lise öğrencisi olan 16 gence 26 Aralık 1995'te gözaltına alınmalarının ardından yasa dışı örgüt üyesi oldukları iddiasıyla açılan dava ile bu gençlere gözaltında işkence yaptıkları iddiasıyla polislere karşı açılan davalara, basında ve halk arasında verilen addır. Davalar Türkiye'de insan hakları alanında verilen mücadelenin simgesi oldu ve uzun süre devam etti.

Ahmet Hurşit Tolon Türk asker. Eski 1. Ordu Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Rıza Kayaalp</span> Türk olimpik güreşçi

Rıza Kayaalp, Türk güreşçidir. Grekoromen stil 130 kiloda mücadele eden sporcu Ankara ASKİ Spor kulübü bünyesinde kariyerini sürdürmektedir. 5 kez dünya ve 12 kez Avrupa şampiyonu olmuştur. 2016 Yaz Olimpiyatları'nda gümüş ve 2012 ve 2020 Yaz Olimpiyatları'nda bronz madalya kazanmıştır.

Zekeriya Güçlü,, 1997 Dünya Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazanmış Türk millî güreşçi.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Şık</span> Türk gazeteci ve siyasetçi

Ahmet Şık, Türk gazeteci, yazar ve siyasetçi. Gülen Cemaati'nin kamu kurumlarında gizlice örgütlenmesiyle ilgili araştırmaları nedeniyle yargılandığı için gündeme geldi. 2018'de HDP'den İstanbul milletvekili seçildi. 4 Mayıs 2020'de HDP'den istifa etti, 19 Nisan 2021'de TİP'e katıldı.

Kemal Arıkan suikastı, 28 Ocak 1982 tarihinde Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan'ın Ermeni Soykırımı Adalet Komandoları üyesi Hampig Sasunyan ve Krikor Saliba tarafından uğradığı suikast sonucu öldürülmesi.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Bilek</span> Türk güreşçi (1932 - 1971)

Ahmet Bilek, Türk güreşçi.

Ahmet Ayık, Türk millî güreşçi. 1968 Yaz Olimpiyatları'nda altın ve 1964 Yaz Olimpiyatları'nda gümüş madalya kazanmıştır. 2 kez dünya (1965,1967) ve 2 kez Avrupa (1967,1970) şampiyonu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Taha Akgül</span> Türk olimpik güreşçi

Taha Akgül, Türk eski güreşçi. Serbest stil 125 kiloda mücadele eden Taha Akgül, kariyerine son vermeden önce Ankara ASKİ Spor Kulübü bünyesinde mücadele etti. 3 kez dünya ve 11 kez Avrupa şampiyonu oldu. 2016 Yaz Olimpiyatlarında altın ve 2020 Yaz Olimpiyatlarında bronz madalya kazandı.

<span class="mw-page-title-main">2013 Amerika Birleşik Devletleri'nin Ankara Büyükelçiliği saldırısı</span>

1 Şubat 2013'te Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliğine, Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi mensubu Ecevit Şanlı tarafından bir intihar saldırısı gerçekleştirildi. Patlama sonucunda saldırganla birlikte bir güvenlik görevlisi öldü, 1 sivil gazeteci ve 2 güvenlik görevlisi yaralandı.

Ahmet Ak, Türk güreşçi. 1988 Yaz Olimpiyatları'nda erkekler serbest 57 kg'da 4 ncü oldu.