İçeriğe atla

Ahmet Refet Efendi

Kontrol Edilmiş
Hattat Ahmet Refet Efendi.

Ahmet Refet Efendi (1873, İstanbul- 1949, İstanbul), Türk hattat.

Özellikle celî sülüste usta bir hattat idi. İstanbul'daki Atik Alî Paşa ve Şişli Camisi'nde; Bursa'daki Ulu Cami'de de sülüs ve nesih levhaları vardır.

Yaşamı

1873 yılında İstanbul'da doğdu. Babası, Harbiye Nezâreti mümeyyizlerinden Cemîl Bey'dir.[1] İlköğrenimini tamamladıktan sonra askerî kâtip yetiştiren Menşe-i Küttâb-ı Askerî Mektebi'nde okudu.[2]

Gençlik yıllarında sülüs, nesih ve reyhânî yazısını Filibeli Bakkal Ârif Efendi'den öğrendi. Bakkal Ârif Efendi'den icâzet almak için yazdığı hilye-i şerifi Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi'ndedir.[1] Sülüs celîsini Sâmî Efendi'den öğrendi.[2]

Refet Efendi, mezuniyetinden sonra Bâb-ı Seraskerî katipliği yaptı Mümeyyizliğine terfi etttikten sonra emekli oldu ve çeşitli okullarda yazı dersleri verdi.

Ahmet Refet Efendi'ye ait 1941 tarihli Celi Sülüs levha, (Haza Min Fazli Rabbi- Bu Rabbinin Fazlındandır.)
Ahmed Re'fet Efendi, 1899 tarihli Ziya Paşa beyiti (Âsaf'ın mikdârını bilmez Süleyman olmayan / Bilmez insan kadrini dünyada insan olmayan) Albayrak Hat Koleksiyonu

Özellikle celî sülüste usta bir hattat idi. Altı mushâf-ı şerîf yazmış olduğu bilinir ancak henüz yazdığı bir nüsha bulunmamıştır. Davud Paşa, Koca Mustafa Paşa, Hekimoğlu Alî Paşa, Haseki, Hacı Hamza, Hacı Evhâdeddîn, İbrahim Paşa camileri ile müze ve koleksiyonlarda eserleri mevcuttur. İstanbul'daki Atik Alî Paşa Camii ile Şişli Camisi'nde, Bursa'daki Ulu Cami'de de sülüs ve nesih levhaları vardır. Sülüs ve nesihle çeşitli murakka (albüm) hazırlamıştır ve bunların bazıları Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi'ne bağışlanmıştır.

Refet Efendi, harf inkılâbından sonra sanatını sürdürme imkanı bulamadı. Haseki'de Bostanhamamı civarındaki evinin bahçesinde meyve-sebze yetiştirmeye başladı. Geçirdiği bir ameliyatın ardından 4 Kasım 1949'da Cerrahpaşa Hastanesi'nde öldü.[2] Cenazesi, Merkezefendi Mezarlığı'na defnedildi.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b "Hattat Ahmed Re'fet Efendi kimdir? Ahmed Re'fet Efendi hayatı ve eserleri - Ketebe". www.ketebe.org. 9 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2024. 
  2. ^ a b c İbnülemin Mahmet Kemal İnal (1955). "Son Hattatlar" (PDF). İstanbul Maarif Basımevi. 25 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Eylül 2024. 
  3. ^ Akcan Ekici, Sakine (Temmuz-Aralık 2023). "Hat Sanatında Son Yüzyılın Önde Gelen Simaları" (PDF). Lale Kültür, Sanat ve Medeniyet Dergisi, 8. 9 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Eylül 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Karahisari</span> Osmanlı Türk hat sanatçısı

Ahmed Karahisari, Osmanlı hattatı.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Hakkı Altunbezer</span>

İsmail Hakkı Altunbezer, Türk hattatı, tezhip sanatçısı ve tuğrakeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Ziya Akbulut</span> Türk asker, ressam ve hattat

Ahmet Ziya Akbulut, Türk ressam ve hattat.

Kayışzade Hafız Osman, Mushaf yazmakla meşhur olmuş Türk hattat.

Mehmed Hulusi Yazgan”, “İstanbullu Hulusi Efendi”, Türk hattat.

<span class="mw-page-title-main">Kazasker Mustafa İzzet Efendi</span> Osmanlı hattatı (1801-1876)

Adaşı ve ustası olan bir diğer ünlü hattat Yeserizade Kazasker Mustafa İzzet Efendi ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Rakım Efendi</span> Osmanlı hattat

Mustafa Rakım Efendi, Osmanlı hattat, ressam.

<span class="mw-page-title-main">Hattat Aziz Efendi</span> Osmanlı hattat

Hattat Aziz Efendi, Şeyh Mehmet Abdülaziz (Aktuğ) Efendi, Türk hattat.

Mehmet İlmi Efendi, Türk hattat.

Hacı Kamil Akdik, Türk hattat.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Şevki Efendi</span>

Mehmed Şevki Efendi (d. 1244/1829, Kastamonu - ö. Hicri 25 Nisan 1303 - M. 7 Mayıs 1887, İstanbul, Osmanlı hattat. Yazı sanatına "Şevki Mektebi" adlı üslûbu kazandırmış, sülüs-nesih hat meşkleriyle bilinmektedir.

Mehmed Necmeddin Okyay, Türk hattat, ebru sanatçısı, kemankeş, gül yetiştiricisi, tuğrakeş ve is mürekkebi imali, aharcılık, mücellidlik gibi kitap sanatları ustası, imam ve hatip. Pek çok sanat dalında bilgisi, yetkinliği ve ustalığı ile Hezârfen unvanıyla da tanınmaktadır. Ebru sanatında Necmeddin üslubu'nu oluşturmuştur.

Hasan Çelebi, Türk hattat.

Laz Ömer Efendi veya doğum adıyla Ömer Vasfi Efendi, Osmanlı hattatı. 54 yıl boyunca sanatla uğraşan Laz Ömer Efendi, yaşadığı dönemde "hattatları şeyhi" anlamına gelen Şeyhül-Hattatin adıyla bilinmekteydi.

Yahya Hilmi Efendi, 19-20. Yüzyıl Hattatlarındandır. Nesih yazıda gerçekten başarılı bir hattat olan Yahya Hilmi Efendi’nin ismi, dönemin iki büyük nesih hocası olan Kazasker Mustafa İzzet Efendi ve Şevkî Efendi’den sonra anılır. Onların günümüzdeki üslûbu karşısında, kendine özgü bir şiveyle dikkati çeker.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Halim Özyazıcı</span> Türk hattat

Mustafa Halim Öyazıcı, Türk hattat.

<span class="mw-page-title-main">Celî</span>

Celî, hat sanatında bir yazı cinsi meşkedilirken kullanılan meşk kaleminden daha geniş bir kalemle yazılan iri şekline verilen isimdir.

Hattat Ahmed Râkım, Hattat Mustafa Râkım ile karıştırılmaması için İkinci Râkım veya Küçük Râkım olarak anılmaktadır. Hattat Mustafa Rakım'ın talebesi Haşim Efendi'den ders almıştır. Hocasından sülüs ve nesih yazılarıyla tuğra çekmesini öğrenerek 1840'ta icazet almıştır. Yazılarında Mutafa Râkım Efendi'yi taklid etmiş bu sebeple de yazıları sonunda Râkım imzasını kullandığı için Mustafa Râkım ile karıştırılmıştır. Rüşdiye Mekteplerinde yazı hocalığı yanında matbaalarda hattatlık da yapmıştır. Birçok delâil ile beş adet şifâ-i şerif yazdığı ve bir mushaf yazdığı bildirilmektedir. Delâ'ilü'l-hayrât' ile muhtelif meşk murakka'ları da taş basma olarak tab edilmiştir. Hicri 1282 veya 1283 yılında ölmüş ve Şeyh Vefa Camisi'ne defn edildiği belirtilmekle beraber mezar taşı mevcut değildir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Celaleddin Efendi</span>

Mahmud Celaleddin Efendi bir Osmanlı hattatıydı.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Pektaş</span> hattat

Mehmed Şevket Pektaş, Türk hattat.