İçeriğe atla

Ahmet Midhat Bahari Beytur

Ahmet Midhat Buhari Beyrut
DoğumAhmet Midhat
İstanbul
Ölüm11 Temmuz 1971
Defin yeriSahrayıcedid Mezarlığı
MeslekŞair

Ahmet Midhat Bahari Beytur ya da Midhat Bahari (1878, İstanbul[1] - 11 Temmuz 1971[2]) Türk şair, hatip ve son mevlevî şeyhi. Asıl adı Ahmet Mithat olan şair, Bahari mahlasıyla şiirler yazdıktan sonra soyadı kanunu ile Beytur soyadını almıştır.[3]

Babası askeri başkatibi Mehmet Nuri Efendi, annesi ise Sâdiye Dergâhı şeyhi Süleyman Efendi’nin kızı Aliye Hanım’dır. Bahari daha küçük yaştayken babasını kaybettikten sonra annesi ile birlikte dedesinin yanına dergaha yerleşmiştir. Bahârî, bu dergahta dedesinden ve diğerlerinden hem dini bilgileri hem de Farsça ve edebiyat alanında önemli eğitimler almıştır.[1]

Bahari 11 TEmmuz 1971'de öldü. Mezarı Sahrayıcedid Mezarlığı'ndadır.[3]

Bibliyografya

  • İstanbul Ansiklopedisi, V, 2723-2724;
  • Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi, I, 292;
  • İbnülemin Mahmud Kemal İnal, Son Asır Türk Şairleri, I, 170-172
  • Emin Işık, “Midhat Bahârî”, TDVİA, XXX, 6-7
  • Edip Seviş, “Mevlevî Şair Midhat Baharî Beytur ve Neyzen Fahreddin Dede Efendi”, VI. Milli Mevlânâ Kongresi-Tebliğler, Konya, 1992, ss. 83-86
  • A. Nezih Galitekin, “Tozlu Sayfalar Arasından Ahmed Midhat Bahârî Beytur”, Yedi İklim, c. V, Sayı: 43, Ekim 1993, ss. 67-69
  • H. Hüseyin Top, Mevlevî Usûl ve Âdâbı, İstanbul, 2001, s. 72, 102, 110
  • Müjgan Cunbur, “Beytur, Ahmet Mithat Bahârî”, Türk Dünyası Edebiyatçıları Ansiklopedisi, II, 260-261, Ankara, 2002
  • Nuri Şimşekler, “Midhat Bahârî ve Feridun Nâfiz Uzluk’a Gönderdiği Mektuplar”,  X. Millî Mevlâna Kongresi-Tebliğler II. Cilt, Doğumunun 100. Yıldönümü Anısına  Prof.Dr. Feridun Nâfiz Uzluk Armağanı, 2-3 Mayıs 2002, Selçuk Üniversitesi Yay., Konya, 2003, ss. 127-139;
  • H. Nur Artıran, “Ben Sizin Aşkınızın Aşkıyım”, Keşkül, Sûfî Gelenek ve Hayat, Ocak-Mart 2003, ss. 72-79
  • Nuri Şimşekler, Pîr Aşkına Mevlevî Şeyhi Midhat Bahârî’nin Mektupları, Timaş Yay., İstanbul, 2009

Kaynakça

  1. ^ a b "Midhat Bahari Beytur - Timaş Yayınları". timas.com.tr. 17 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2024. 
  2. ^ Atik, Doç. Dr. Hikmet (2017). "BAHÂRİYE MEVLEVİHANESİ POST-NİŞÎNLERİNDEN AHMET MİTHAT BAHÂRÎ BEYTUR'UN MEVLEVÎHÂNE HATIRALARI". İstem Dergisi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2024. 
  3. ^ a b semazen (1 Temmuz 2022). "MİDHAT BAHARİ BEYTUR: SON MEVLEVÎ ŞEYHİ, ŞÂİR VE EDİP - Emin IŞIK". Semazen. 22 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Esrâr Dede, Türk Dîvân edebiyatı şairi; mutasavvıf.

Feridun Nafiz Uzluk, Türk tıp tarihinin öncü isimlerindendir.

Yenişehirli Avni, 19. yüzyıl divan şairi.

Zekaizade Ahmet Irsoy,. Klasik Türk müziği bestekârı. Hafız Mehmed Zekai Dede ile eşi Fatma Hanım'ın iki çocuğundan ikincisi.

<span class="mw-page-title-main">Osman Selahaddin Dede Efendi</span>

Osman Selâhaddin Dede Mevlevî şeyhi, mutasavvıf.

<span class="mw-page-title-main">Sahrayıcedid Mezarlığı</span> İstanbulda mezarlık

Sahrayıcedid Mezarlığı, İstanbul, Kadıköy'de bulunan mezarlık. Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü - Merdivenköy ve Sahrayıcedit'teki büyük arsanın arasında kalır ve üçgen şeklindedir. İki caddenin arasındadır. Mezarlığın baş tarafında özel bir alanda Rauf Orbay'a ait mezar bulunmaktadır.

Nezih Uzel,, Türk musikîşinas, gazeteci, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Sema (tasavvuf)</span>

Sema veya Sama,, sufinin musiki nağmelerini dinlerken sesi ve anlamı işitmesi, vecde gelip hareket etmesi ve kendinden geçip dönmesi anlamında bir tasavvuf terimidir.

<span class="mw-page-title-main">Kaytazzade Mehmed Nazım</span>

Kaytazzade Mehmet Nazım,, Kıbrıslı şair, yazar, bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Veled Çelebi İzbudak</span> Türk dil ve edebiyat bilgini, şair, milletvekili (1869 - 1950)

Veled Çelebi İzbudak, Mehmet Bahâeddin Veled ya da mahlasıyla Bâhâi, Türk dil ve edebiyat bilgini, şair, milletvekili.

Ahmet Sadık Ziver Paşa, Ziver Efendi, Osmanlı devlet adamı, şair.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Remzi Akyürek</span>

Ahmet Remzi Akyürek, Türk mutasavvıf ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Tâhirü'l-Mevlevî</span>

Tâhirü'l-Mevlevî, şair, yazar, Mevlevî Dedesi, mutasavvıf, gazeteci, müderris, mesnevîhân ve edebiyat tarihçisi.

Muhammed Sultan Bahaeddin Veled veya kısaca Sultan Veled, Mevlana Celaleddin Rumi'nin oğlu, Mevlevîliğin asıl kurucusu, ikinci piri ve divan şairidir.

Şahabeddin Uzluk, Türk yüksek mimar, sanat tarihi araştırmacısı, ressam, yazar, fahrî sanat tarihi doktoru.

100 Türk Edebiyatçısı, 59. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti döneminde Millî Eğitim Bakanlığının (MEB) ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilere hem Türk Dili ve Edebiyatı dersi müfredatı ile ilişkilendirilerek yazarların kitaplarının okutulması hem de boş zamanlarını değerlendirmek üzere öncelikle başvurabilecekleri yazarların kaynak eserleri olarak tavsiye edilmesi için derlenmiş Türk yazarlar listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa Mevlevihanesi</span> Kuzey Lefkoşada yer alan bir müze

Lefkoşa Mevlevihanesi veya Mevlevi Tekkesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti Kuzey Lefkoşa'da 1593 yılında Kıbrıs fatihlerinden Arap Ahmet Paşa tarafından kurulan mevlevihanedir. Semahane ve türbe kısmı günümüze kadar gelebilmiştir ve Mevlevi-Tekke Kültürü müzesi olarak kullanılmaktadır. Girne Kapısı yakınlarındaki Mevlevihane, Kıbrıs'ın Osmanlı döneminde en önemli yapılarından birisidir. Tarihi boyunca gemi ile hacca gidenlerin uğrak yeri olan mevlevihane, yetiştirdiği insanlar ve verdiği hizmetlerle Kıbrıs Türk tarihinin önemli kurumlardan birisi olmuştur. Dânişî ve İlmî mahlaslarıyla şiirleri olan Dânişî Ali Dede, Siyahi Mustafa Dede, Hızır Handi Dede, Siyahi Mustafa Dede'nin oğlu Arif Dede, Sadri Dede, Danişi Ali Dede'nin oğlu Muhammed Mukim Dede, Talib Dede, Nesib Dede, Müneccimbaşı Ahmed Dede, Derviş Lebib Lefkoşa Mevlevihanesi'nde yetişmiş şairler arasındadır. 17. yüzyılda bina bakımsızlıktan harap olunca Rumeli Beylerbeyi Ferhad Paşa Mevlevihane'yi yeniden inşa ettirmiş ve tekke kendi adıyla anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rauf Yekta</span> Türk müzikolog

Râuf Yektâ Bey,, Türk bestekâr, müzikolog ve neyzen. Asıl adı Mehmet Rauf'tur. Hat hocası Nasûhî Efendi tarafından kendisine yekta unvanı verildi. 1917 yılında Dârülelhan'ın kuruluşunda yer alan isimlerden biri oldu. Araştırma ve çalışmalarıyla Türk müziğinin temelini oluşturdu. Mevlevî tarikatına girerek önemli mevlevihanelerde baş neyzenlik yaptı. Tifo nedeniyle hayatını kaybetmesi sonrasında Cemal Reşit Rey tarafından "musikî şehidi" olarak nitelendirildiği yönünde söylentiler de mevcuttur.

Hüsameddin Çelebi Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin, Mesnevî’yi yazmasına vesile olan müridi ve halifesi.

<span class="mw-page-title-main">Yenikapı Mevlevihanesi</span>

Yenikapı Mevlevihanesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Zeytinburnu ilçesinde 16. yüzyılda kurulmuş bir mevlevihane.