İçeriğe atla

Ahmet Kavas

Ahmet Kavas
Türkiye'nin Senegal Büyükelçisi
Görev süresi
14 Nisan 2020 - 21 Ocak 2023
Türkiye'nin Çad Büyükelçisi
Görev süresi
22 Ağustos 2012 - 30 Ağustos 2015
Kişisel bilgiler
Doğum 1964
Samsun, Türkiye
Bitirdiği okul Ankara Üniversitesi, Paris Diderot Üniversitesi
Mesleği Akademisyen, diplomat, yazar
Dini İslam

Ahmet Kavas (d. 1964, Samsun), Türk diplomat, akademisyen ve yazar.

Ahmet Kavas, Samsun'un Vezirköprü ilçesinin Kargucak köyünde doğdu. 1982 yılında Merzifon İmam-Hatip Lisesi'ni ve 1987 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni bitirdi. 1988 yılında, Türkiye Diyanet Vakfı'nın verdiği yüksek lisans ve doktora bursunu kazanarak Fransa'ya gitti. 1991 yılında Paris Diderot Üniversitesi Coğrafya, Tarih ve Toplum Bilimleri Bölümü'nde, Afrika'da İslam ve Müslüman Toplumlar Uzmanı Prof. Dr. Jean-Louis Triaud'un yanında akademik çalışmalarda bulunan Kavas, 1835-1912 Yılları Arasında Osmanlı İdaresi ile Senusiye'nin Münasebetleri konulu yüksek lisans tezini bitirdi. Kavas, 1996 yılında Fransızca Konuşulan Afrika'da Modern Arapça - İslam Eğitiminin Gelişmesi, Mali Cumhuriyeti Medreseleri, 1980-1994 Yılları arasında Başkent Bamako'nun Konumu konulu doktora tezini tamamladı. Daha sonra Türkiye'ye dönerek, 10 yıl kadar süreyle İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM)'da araştırmacı olarak görev yaptı.

2008 yılında profesör unvanı alan Kavas, Osmanlı Afrikası üzerine akademik çalışmalarını İstanbul Üniversitesi'nde sürdürdü. 2008-2011 yılları arasında T. C. Başbakanlık Müşaviri olarak görev yaptı. 2011 yılındandan beri İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler bölüm başkanlığı görevini sürdürmekte olan Kavas, 2012 yılında Resmi Gazete'de yayınlanan büyükelçiler kararnamesiyle Türkiye'nin Çad Büyükelçisi olarak atanmış ve 2015 yılına kadar bu görevde bulunmuştur.[1][2] 2015-2016 yılları arasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi dekan vekili olarak görev aldı.[3]

2016 yılında Afrika üzerine araştırmalar yapan Afrika Araştırmaları Derneği (AFAM)'ı kurdu ve halen başkanlığını yürütmektedir. Türkiye-Afrika ilişkileri üzerine birçok makale kaleme almakta, güncel siyasi gelişmeleri televizyon söyleşilerinde yorumlamaktadır.[4][5][6][7][8][9]

Kavas, 2005'te Geçmişten Günümüze Afrika, 2006'da Osmanlı-Afrika İlişkileri, 2014'te Türkiye-Çad İlişkileri, 2018'de Fizan Sancağı kitaplarını yayınladı.

14 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararname ile Türkiye'nin Senegal Büyükelçisi olarak atandı.[10]

Fransızca ve Arapça bilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "CNNTÜRK". 14 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2020. 
  2. ^ "Yeni Şafak". 26 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2020. 
  3. ^ "Medeniyet Üni". 22 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2015. 
  4. ^ "Yeni Şafak". 26 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2020. 
  5. ^ "Türkiye". 26 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2020. 
  6. ^ "Anadolu Ajansı". 26 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2020. 
  7. ^ "Milliyet". 26 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2020. 
  8. ^ "TVNET". 26 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2020. 
  9. ^ "Timeturk". 26 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2020. 
  10. ^ "Atama kararları - Sabah". 14 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Türkiye'nin en eski devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çad</span> Orta Afrika ülkesi

Çad, resmi adıyla Çad Cumhuriyeti, Kuzey-Orta Afrika'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde Libya, doğuda Sudan, güneyde Orta Afrika Cumhuriyeti, güneybatıda Kamerun ve Nijerya, batıda ise Nijer ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Erol Kılıç</span> Türk akademisyen, büyükelçi

Mahmud Erol Kılıç, Türk akademisyen, tasavvuf, İbn Arabî ve İslam felsefesi uzmanı teolog.

İhsan Fazlıoğlu, Türk felsefe ve bilim tarihçisi, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü</span>

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Uluslararası İlişkiler Bölümü, uluslararası ilişkiler alanına uzman yetiştiren bir birimdir. Lisans programını bitirenlere “Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Diploması” verilir. Mekteb-i Mülkiye içerisinde ve geleneğinde bölümün adı Siyasi Şube'dir. İnek Bayramı'nda bölümün öğrencilerinin üstlendiği ad ise Züppeyun yani Züppeler'dir.

Hayrettin Karaman, Türk ilâhiyatçı ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Çelik</span> Türk politikacı

Hüseyin Çelik, Kürt ve Arap kökenli Türk siyasetçi, akademisyen ve yazar. 58. Hükûmette Kültür Bakanı, 59. Hükûmette Millî Eğitim Bakanı, TBMM 22 ve 23. Dönem AK Parti Van, 24. Dönem Gaziantep milletvekillerindendir. 21. Dönem'de Doğru Yol Partisinden Van Milletvekili seçilmiştir.

Yusuf Ziya Özcan, Türk akademisyen ve büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Üniversite</span>

Üniversite, yükseköğretim kurumu ya da bilimtay en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çoğunlukla çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşurlar. Araştırma görevlileri ya da akademisyenler, yaptıkları özgün çalışmalar dolayısıyla doçent, profesör gibi çeşitli unvanlarla ödüllendirilirler. Çeşitli akademik disiplinlerde akademik dereceler verir. Üniversiteler genellikle farklı okullarda veya öğrenim fakültelerinde hem lisans eğitimi hem de lisansüstü eğitim sunar.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Celal Güzel</span> Türk siyasetçi ve bürokrat

Hasan Celal Güzel, Türk siyasetçi ve bürokrat.

Osmanlı hâkimiyeti ve himayesi altında kalmış ülkeler ve Osmanlı'ya bağlı kalma süreleri aşağıda belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yalova Üniversitesi</span> Yalovada kurulu devlet üniversitesi

Yalova Üniversitesi, Yalova'da kurulu bir devlet üniversitesidir. 31 Mayıs 2008 tarih ve 26892 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış kanuna göre Yalova ilinde kurulması kararlaştırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Medeniyet Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Medeniyet Üniversitesi (İMÜ), 2010 yılında kurulan ve İstanbul'un Anadolu Yakası'nda konuşlanan bir devlet üniversitesidir.

Türkekul Kurttekin Türk büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Han, Sinan Ağa Bin Abdurrahman, Nurbanu Valide Sultan, Hatice Sultan ve Hacı Abdülaziz Ağa Mazbut Vakıfları tarafından 2010 yılında İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi ile birlikte Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı İki üniversiteden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi</span> Ankarada bulunan bir devlet üniversitesi

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ), Ankara'nın altıncı devlet üniversitesi olarak 5 fakülte ve 5 enstitü ile kurulan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">İbn Haldun Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İbn Haldun Üniversitesi, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) tarafından 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun vakıf yükseköğretim kurumlarına ilişkin hükümlerine tabi bir vakıf üniversitesidir.

Cemal Kafadar, Türk-Amerikan tarih akademisyeni, Osmanlı tarihçisi, araştırmacı ve yazardır. Harvard Üniversitesi Tarih Bölümü Vehbi Koç Tarih Profesörü olarak görev yapmaktadır.

Faruk Sümer, Türk Orta Çağ tarihçisi, ağırlıkla Selçuklu ve Türk beylikleri üzerine çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin İbrahim Taha</span> Çadlı diplomat ve siyasetçi

Hüseyin İbrahim Taha, Çadlı diplomat ve siyasetçi. Şubat-Aralık 2017 arasında kısa bir süre Çad Dışişleri Bakanı olarak görev aldı. 17 Kasım 2021'de Suudi Yusuf Bin Ahmed El Useymim'in yerine İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreterliği görevine seçildi.