İçeriğe atla

Ahmet Hamdi Apaydın

Ahmet Hamdi Apaydın

Ahmet Hamdi Apaydın[1] (1862, Erzurum - 28 Ekim 1936 Amasya), Türk siyasetçi.

1862'de Erzurum’da doğdu. 5. Ordu Süvari Albayı Hasan Bey’in oğludur. İptidâi Mektebini Erzurum’da, orta öğrenimini Sivas ve Amasya Rüştiyelerinde tamamladıktan sonra 13 Mart 1881’de Amasya Tahrirat Kalemi’nde kâtip olarak devlet hizmetine girdi. Ancak 30 Haziran 1882’de bu görevden ayrılarak 16 Ağustos’ta 4. Ordu Süvari 23’üncü Alayına gönüllü er yazıldı. Askerlikte başarılı görülmesi ile 5 Şubat 1887’de Teğmenliğe yükseltilerek bu Alayın 3. Bölüğüne takım subayı oldu. 23 Temmuz 1894’te istifa ederek ordudan ayrıldı.

6 Ekim 1897’de padişahın Sultansuyu Çiftliği'ne kâtip olarak atandı. 24 Nisan 1901’de Padişah Çiftlikleri Genel Muhasebe Memuru oldu. Birinci Dünya Savaşı'nda babaları ölen çocukların, göçmenlerin korunması ve eğitimi için “Şefkati İslamiye Cemiyeti” adında bir dernek kurdu. 200 yetim çocuğun her türlü ihtiyacını karşılayan bir yurt açtı. Millî Mücadeleye katılarak Mustafa Kemal Paşa'yı Amasya'da karşılayanlar arasında ve Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin kurucuları arasında yer aldı. TBMM'nin birinci döneminde Amasya Milletvekili seçilerek 23 Nisan 1920'de açılışında hazır bulundu. Mecliste, Maliye ve Tasarı Encümenliklerinde çalıştı. Yöresinde millî birlik ve beraberliği sağlamak ve halkın Millî Mücadele'nin hedefleri konusunda aydınlatılması için 12 Temmuz - 15 Kasım 1920 arası genel kurul kararı ile izinli sayıldı. 28 Ekim 1936'da Amasya’da öldü.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Araştırma & İnceleme". 31 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2023. 
  2. ^ Türk Parlamento Tarihi, TBMM Yay., C.3, 2.53

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kâzım Karabekir</span> 5. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Musa Kâzım Karabekir, Türk asker ve siyasetçi. "Alçıtepe Kahramanı" namıyla tanınır. Türk Kurtuluş Savaşı'nı başlatan komutanların arasında yer alarak Doğu Cephesi'nde gösterdiği başarılardan dolayı Kırmızı-Yeşil şeritli İstiklâl Madalyası ile taltif edildi. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk muhalif partisi olan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın kurucuları arasında yer alıp, genel başkanı oldu. Afşar Türklerinden olup soyu Karamanoğulları'na dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Büyük Millet Meclisi</span> Türkiye Cumhuriyetinin parlamentosu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Türkiye Cumhuriyeti'nin yasama organıdır. 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgaline direniş göstermek üzere kurulmuştur. Asli görevi yürütmeyi denetlemektir ve yasama erkini kullanır. "Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir" ilkesi, TBMM'nin varoluşunun temel dayanağını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Kâzım Özalp</span> 3. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Kâzım Özalp, Türk asker ve siyasetçi. 1924 ve 1935 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı görevini sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Hafız İbrahim Demiralay</span>

Hafız İbrahim Demiralay, Türk Kurtuluş Savaşı'nda Kuvâ-yi Milliye'de büyük yararlıklar göstermiş, TBMM'de 6 dönem Isparta milletvekilliği yapmış bir din adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kurtuluş Savaşı Müzesi</span> I. TBMM Binası (1920–1924)

Kurtuluş Savaşı Müzesi veya I. TBMM Binası, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir tarih müzesidir. Ulus Meydanı'na komşu olan yapı, 1924 yılına kadar Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilk binası olarak kullanılmıştır. 1961 yılında müzeye çevrilerek "Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi" adıyla ziyarete açılmıştır. Teşhir salonlarının ve koleksiyonun yenilenmesiyle 23 Nisan 1981 tarihinde Kurtuluş Savaşı Müzesi adıyla yeniden hizmete girmiştir. Hâlen Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde hizmet veren müzede Kurtuluş Savaşı yılları ve Cumhuriyet'in ilanına ilişkin eserler sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Fuat Cebesoy</span> 6. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Ali Fuat Cebesoy, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Mazhar Müfit Kansu</span> Türk siyasetçi

Ahmet Mazhar Kansu, Türk devlet adamı, vali, milletvekili ve yönetici.

<span class="mw-page-title-main">İzzet Eyyüboğlu</span> Türk siyasetçi

İzzet Eyyüboğlu ya da Eyübzade İzzed Bey, , Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Cevat Abbas Gürer</span> Türk asker ve siyasetçi

Mehmet Cevat Abbas Gürer, Türk asker, siyasetçi, Mustafa Kemal Paşa’nın başyaveri, Meclis-i Mebûsan ve TBMM I., II., III., IV. ve V. dönem Bolu milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Macit Zeren</span>

Mustafa Macit Zeren, Türk siyasetçidir.

Rıza Vamık Uras, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Zihni Orhon</span> Türk siyasetçi

Zihni Orhon,, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Soydan</span> Türk siyasetçi

Mahmut Soydan, Türk siyasetçi, gazeteci, iş Adamı, asker, yazar. TBMM Riyaseti Refakat Zabitliği, Hakimiyet-i Milliye Gazetesi müdürlüğü ve Başyazarı, Milliyet Gazetesi Müdürlüğü ve Başyazarlığı, Tan Gazetesi Müdürlüğü ve Başyazarlığı, Atatürk'ün 1924 yılında İş Bankası kurulması fikrini açtığı ikinci adamdan biridir. Ölümüne kadar İş Bankası müdürlük görevini yerine getirmiştir. TBMM Başkanlık Divanı Kâtip Üyeliği ile 2., 3., 4. ve 5. Dönem Siirt Milletvekilliği yapmıştır. Evli ve 3 çocuk babasıdır. 3 Aralık 1936'da kalp rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Arapça, Almanca ve Fransızca dillerini bilmekteydi.

İhsan Sağlam, Kurtuluş Savaşı'nda görev almış Türk subay, Osmanlı Meclis-i Mebûsan III. Dönem Mardin Mebusluğu ile I. Dönem Siverek ve II. Dönem Ergani milletvekilliği yapmış siyaset adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eyüp Sabri Akgöl</span> Türk siyasetçi

Eyüp Sabri Akgöl,, Türk asker, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ali Galip Olayı</span> Sadrazam Damat Ferit Paşa hükûmetinin gerçekleştirdiği girişim

Ali Galip Olayı, Sadrazam Damat Ferit Paşa hükûmetinin, Elazığ Valisi Ali Galip Bey'in önderliğinde Sivas Kongresi'nin yapılmasını engellemeye ve Mustafa Kemal Paşa'yı ortadan kaldırmaya, Heyet-i Temsiliye ve Millî Mücadeleyi durdurmaya çalıştığı girişim.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Zeki Saltık</span>

Mustafa Zeki Saltık, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Necati Güneri</span>

Süleyman Necati Güneri -, Türk gazeteci ve siyasetçi.

Saim Önhon, -, Türk siyasetçi.

Akif Arkan, Türk siyasetçi.