İçeriğe atla

Ahmet Hamdi Akseki Camii

Koordinatlar: 39°54′23″K 32°45′48″D / 39.90639°K 32.76333°D / 39.90639; 32.76333
Ahmet Hamdi Akseki Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumÇankaya, Ankara
Koordinatlar39°54′23″K 32°45′48″D / 39.90639°K 32.76333°D / 39.90639; 32.76333
İnançİslam
Mimari
Mimar(lar)Sailm Alp
Mimari türCami
Mimari biçimTürk mimarisi
İnşaat başlangıcı2009
Tamamlanma19 Nisan 2013
Özellikler
Uzunluk33 metre
Minare sayısı4

Ahmet Hamdi Akseki Camii, Türkiye'nin başkenti Ankara'nın Çankaya ilçesinde, Dumlupınar Bulvarı üzerinde Bilkent sapağında, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yanında bulunan arsaya inşa edilen cami ve camiye ait tesislerdir. 2013 yılında ibadete açılan camiye, Diyanet İşleri eski başkanlarından Ahmet Hamdi Akseki'nin ismi verildi.

Tarihi

Ahmet Hamdi Akseki Camii, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Dinî ve Sosyal Hizmet Vakfı tarafından yaptırıldı. 2006 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı ve Dini ve Sosyal Hizmet Vakfı’nın ortalaşa düzenledikleri Cami Projeleri İstişare Toplantısı'nda söz konusu arsada bir cami inşa edilmesi fikri olgunluk kazanmıştı.[1]

Yapının mimarı Salim Alp'tir. 19 Kasım 2008 tarihinde temeli atılan ve yapımı yaklaşık 4,5 yıl süren cami, 18 Nisan 2013 tarihinde dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in de katıldığı törenle[2] açıldı. Ahmet Hamdi Akseki Camii'nin en az 30 milyon liraya mâl olduğu, bizzat Diyanet İşleri başkanı tarafından beyân edildi.[3]

Caminin iç dekorasyonu, süslemeler ve tezyinatı Sonay İlbay idaresindeki bir ekip tarafından gerçekleştirildi.[4] Cami içerisindeki hatlar, Hattat Hüseyin Kutlu imzasını taşımakta; süslemeler, tezyinât ve altın varak işleri ise Nakkaş Nezih İrteş tarafından gerçekleştirildi.

Cami, kapalı alanda 5000 kişinin, açık alan da dahil edildiğinde 30 bin kişinin namaz kılabileceği büyüklüktedir. Külliye toplam 80 bin metrekare kapalı alandan oluşuyor. Bu ilave olarak, caminin 21 dönüm büyüklüğünde bir bahçesi var.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Diyanet'in hayalindeki proje gerçekleşiyor". soL. 30 Mart 2010. 31 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2021. 
  2. ^ Muammer Tan (19 Nisan 2013). "Ahmet Hamdi Akseki Camii Açılış Töreni". Anadolu Ajansı. 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2015. 
  3. ^ "30 milyona VIP odalı cami". Milliyet Ankara bürosu. Milliyet. 14 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2021. 
  4. ^ "BASINDAN". 9 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2021. 
  5. ^ "Kimlik Kazandıran Proje". Light World 39. Sayı. GRN Medya. 1 Haziran 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Selimiye Camii</span> Edirnede tarihi bir cami

Selimiye Camii, Osmanlı padişahı II. Selim döneminde Mimar Sinan'ın yaptığı ve Osmanlı'nın önceki başkenti Edirne'de bulunan bir külliyedir. Mimar Sinan'ın 80 yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" şeklinde nitelendirdiği Selimiye Camii, gerek Mimar Sinan'ın, gerek Osmanlı mimarisinin en önemli eserleri arasında sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Diyanet İşleri Başkanlığı</span> Türkiyede din işleriyle ilgili en yüksek devlet kurumu

Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) ya da kısa adıyla Diyanet, 3 Mart 1924 tarihinde Şeriyye ve Evkaf Vekaleti'nin yerine kurulan, İslâm dininin inançları, ibadet ve ahlâk esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmekle görevli kurumdur. Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle 429 sayılı kanunla Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığına bağlı bir teşkilat olarak kurulmuştur. 9 Temmuz 2018'de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Söğütlüçeşme Camii</span>

Söğütlüçeşme Camii, Kadıköy'de bir cami. Kuşdili Camii de denir. İki minareli caminin temeli 27 Temmuz 1963’te atılmıştır.

Ahmet Hamdi Akseki, Türk din bilgini, 3. Diyanet İşleri Başkanı. 1947'den vefatına değin Diyanet İşleri Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Kocatepe Camii</span> Ankara, Kocatepede bir ibadethane

Kocatepe Camii, Ankara'nın Kocatepe semtinde 1967'de inşaatına başlanan ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1987'de inşaatı tamamlanan camidir.

<span class="mw-page-title-main">Şişli Camii</span> İstanbul, Türkiyede bir cami

Şişli Camii, İstanbul, Türkiye'de, Şişli ilçesinde bulunan bir camidir. Halâskârgazi Caddesi ile Abide-i Hürriyet Caddesi'nin kesişmesiyle oluşan bir adacıkta konumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Bayram Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami

Hacı Bayram Câmii, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami. Augustus (Ogüst) Tapınağı'nın bitişiğindedir. İlk zaviye olarak yapılış tarihi hicri 831 yılı (1427-1428) olan caminin ilk mimarı Mimar Mehmet Bey hakkında bilgi bulunmamaktadır. Günümüzdeki mimari yapısı XVII. ve XVIII. yüzyıl camilerinin karakterlerini taşımaktadır. Uzunlamasına dikdörtgen bir plana sahip yapı, taş kaideli, tuğla duvarlı ve kiremit çatılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi Camii</span>

Beylerbeyi Cami ya da diğer bilinen adıyla Hamid-i Evvel Camii İstanbul'un Beylerbeyi semtinde bulunan 18. yüzyıl yapısı bir selatin camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Camii</span> Tokyo, Japonyada bir cami

Tokyo Camii, Tokyo'da bulunan bir camiidir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Altınsoy</span> Türk siyasetçi

Mehmet Altınsoy, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Kestanepazarı Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Kestanepazarı Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan (Hicri) 1078, (Miladi) 1667-68 yılında inşası tamamlanmış cami.

<span class="mw-page-title-main">Başdurak Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Başdurak Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan, Kemeraltı Çarşısı'nın ana güzergâhlarından olan Anafartalar Caddesi üzerindeki cami.

Kemeraltı Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan, adını içinde bulunduğu Kemeraltı Çarşısı'ndan alan, çarşının ana güzergahlarından olan Anafartalar Caddesi üzerindeki camidir. Yusuf Çavuşzade Ahmet Ağa Camii ve Mûsâ Bâlî Camii olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Çorakkapı Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Çorakkapı Camii, İzmir'in Konak ilçesinde, Basmane semtinde bulunan, Basmane Garı'nın karşısındaki cami.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Yavuz</span> Türk asker, futbol hakemi ve spor yazarı

Bülent Yavuz, Türk asker, futbol hakemi ve spor yazarıydı.

Bu liste; Ankara'daki camiler hakkında bir listedir.

<span class="mw-page-title-main">Bilkent (Ankara Metrosu)</span> Ankara metrosu istasyonu

Bilkent, Ankara Metrosu'nun M2 Metro Hattı'nda yer alan ve 13 Mart 2014'te hizmete giren yer altı metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Diyanet Vakfı</span> Vakıf

Türkiye Diyanet Vakfı ya da kısaca TDV, Türkiye’de faaliyet gösteren ve kamu yararına çalışan vakıf kuruluşu.

Nevvar Salih İşgören Ulu Camii, Türkiye'nin İzmir şehrinde yapımı devam eden bir camidir. Nevvar Salih İşgören Vakfı tarafından yaptırılan cami, Ege Bölgesi'nin en büyük camisi olacaktır.

Akşemseddin Camii, Türkiye'nin Çorum ilinin merkez ilçesindeki bir ibadethane. Edirne'deki Selimiye Camii örnek alınarak yapılmıştır. 2008 yılında inşasına başlanan cami, Türkiye Diyanet Vakfı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve hayırseverlerin bağışlarıyla tamamlanarak Haziran 2015'te ibadete açılmıştır. Yaklaşık 2000 metre kapalı alana sahip olan yapı, 3500 kişinin aynı anda namaz kılabileceği şekilde planlanmıştır. Toplam cemaat kapasitesi açık alanla birlikte 5 bini bulmaktadır. Caminin imam odası, kuran kursu, kütüphane, eğitim odaları gibi bölümleri bulunmaktadır. 4 minaresi vardır. Cuma namazı ile ibadete açılan camide ilk namazı Müftü Mehmet Aşık kıldırmıştır. Camiye gösterilen büyük ilgi nedeniyle camide yer kalmayıp çok sayıda vatandaş çevredeki camilere gitmiştir.