İçeriğe atla

Ahmet Ertuğ

Ahmet Ertuğ (d. 1949) İstanbul'da yaşayan Türk fotoğrafçı, mimar ve yayımcı

Ahmet Ertuğ 2009

Yaşamı ve kariyeri

Ahmet Ertuğ 1974'te Londra'da Architectural Association School of Architecture'dan mimar olarak mezun oldu. İngiltere, İran ve Türkiye'de mimar olarak çalıştı. 1974-76 yıllarında İran'da anıtların, kapalı çarşıların ve tarihi kentlerin fotoğraflarını çekti. 1979'da Japan Foundation ödülü ile bir yıl boyunca, Zen bahçelerini, festivalleri ve antik tapınakları fotoğraflayarak Japonya'yı dolaştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul planlama ofisine müdür olarak atandı.1980'lerde yayınevini kurdu çoğu Ahmet Kocabıyık ile Bizans, Osmanlı, Helenistik ve Roma sanatı ile ilgili İngilizce yirmi yedi sanat kitabı yayımladı. Tarihi kütüphaneler, opera sarayları ve anıtsal mimari yapıları bunlardan bazılarıdır. Bu kitaplar Ertuğ & Kocabıyık yayınevi adı altında Ahmet Ertuğ'un denetiminde İsviçre ve İtalya'da basıldı. Paris'e Musee Guimet'de bulunan Asya sanatı fotoğraflarını çekmek ve kitabını yayınlamak için davet edildi. Le Monde gazetesi bu kitabı 2004'ün en iyi yayınlarından biri olarak gösterdi ve “yılın en güzel kitabı” olarak nitelendirdi.[1][2][3][4][5]

Sergiler

  • UNESCO'nun koruması altında İstanbul fotoğrafları Paris, Madrid ve Toronto
  • 2001 Paris Couvent des Cordeliers'de Bizans mimari yapıtları
  • 2002 yılında Helenistik ve Roma dönemi heykelleri fotoğrafları Paris'te Tuilleries bahçeleri
  • 2005 yılında La Conciergerie'de Bizans ve Osmanlı mimarisi fotoğrafları Paris
  • 2006 yılındaİstanbul ve Kapodakya'daki Bizans mimarisi fotoğrafları New York World Monuments Fund galerisi
  • 2008 Efes antik kenti ile ilgili otuzbeş fotoğrafı Viyana Efes Müzesi
  • 2009 Avrupa'daki tarihi kütüphanelerde de çektiği otuz iki fotoğraf Paris Bibliotheque Nationale de France

Kitaplar

  • Silks for the Sultans: Ottoman Imperial Garments from Topkapı Palace (1996)
  • Hagia Sophia: A Vision for Empires; text by Cyril Mango (1997)
  • Gardens of Paradise:16th Century Turkish Ceramic Tile Decoration; text by Walter Denny (1997)
  • Sinan: an Architectural Genius; text by Doğan Kuban (1999)
  • Anatolian Carpets: Masterpieces from the Turkish and Islamic Arts Museum, Istanbul; text by Walter Denny & Nacan Olcer (1999)
  • Chora: The Scrolls of Heaven; text by Cyril Mango (2000)
  • Sculptured for Eternity: Treasures of Hellenistic, Roman and Byzantine Art from the Istanbul Archaeological Museum; text by R.R.R. Smith (2001)
  • Spirituel Journey: Sacred Art From Musée Guimet; texts written by the curators of the museum (2004)
  • Sacred Art of Cappadocia: Byzantine murals from the 6th to 13th Centuries; text by Catherine-Jolivet Levy (2006)
  • Ephesos: Architecture, Monuments and Sculpture; text written by members of the Archaeological Institute of Austria (2007)
  • Aphrodisias: Roman Asian Architecture, Monuments and Sculpture; text by R.R.R.Smith, (2008)
  • Temples of Knowledge: Libraries of the Western World; text by Friedrich Krizinger (2009)
  • Palaces of Music; Opera Houses of Europe; texts by Michael Forsyth and Rolf Sachsse
  • Gods of Nemrud: The Royal Sanctuary of Antiochos & the Kingdom of Commagene; text by R.R.R. Smith

Dış bağlantı

Kaynakça

  1. ^ "Ahmet Ertuğ". TCF. 3 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2020. 
  2. ^ "Ahmet Ertuğ". art.state.gov. 27 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2020. 
  3. ^ "Ahmet Ertuğ". Arkas Sanat Merkezi. 27 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2020. 
  4. ^ "ERTUĞ & KOCABIYIK YAYINLARI". Borusan Sanat Yayınları. 18 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2020. 
  5. ^ "Ahmet Ertuğ". Art Net. 5 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ananda Coomaraswamy</span>

Ananda Kentish Coomaraswamy, Sri Lankalı hukukçu ve filozof Mutu Coomaraswamy ile İngiliz eşi Elizabeth Beeby'nin oğulları ve Rene Guenon ve Frithjof Schuon ile birlikte Tradisyonalist Ekol'ün kurucularından biridir. 1917 yılında Boston Güzel Sanatlar Müzesi'nde Hint Sanatı departmanında yöneticilik yapmaya başlayan Coomaraswamy, sanat metafiziği ve Hint sanatına dair öncü çalışmalarıyla tanınmış da olsa batı ve doğu gelenekleri ile ilgili çeşitli yayın organlarında çıkan pek çok önemli makalesiyle Tradisyonalist ekolün önde gelen sözcülerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Kuban</span> Türk mimar ve akademisyen (1926–2021)

Doğan Kuban, Türk mimar ve akademisyendir. Türkiye'nin ilk ve en önemli mimarlık tarihçilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">İslam mimarisi</span> Mimarî biçim

İslam mimarisi ya da İslami mimari, İslam'ın kuruluşundan itibaren, İslam kültürü içerisinde bina ve yapıların tasarım ve yapımlarını etkileyen geniş bir yelpazedeki hem seküler hem de dinî yaklaşımları kapsayan bir ifadedir.

<span class="mw-page-title-main">Orsanmichele</span> Floransada kilise

Orsanmichele (Aziz Michael'in sebze bahçesi) İtalya, Floransa'da bir Kilise yapısıdır. Kilise Aziz San Michele manastırının sebze bahçesi üzerine yapılmıştır.

Kinji Akagawa Amerikalı heykeltıraş ve sanat eğiticisi. En iyi bilindiği yanı praktik amaçlara da hizmet eden mimari yapılara imza atmasıdır. Kamusal sanatta öncü olan Akagawa bütün sanat yaşamı boyunca sanat ve toplum arasında ilişkiyi irdeledi. Yapıtları ve kamusal sanat işleri özellikle rafine zarafetleri ve doğal malzemelerin kullanımı yönünden dikkat çeker.

<span class="mw-page-title-main">Dekonstrüktivizm</span> 1980lerin sonunda ortaya çıkan postmodern mimari akım

Dekonstrüktivizm ya da yapısal analiz, 1980'lerin sonlarında ortaya çıkan postmodern mimari akımı. Yapıyı oluşturan mimari unsurların bütünlüğünün parçalanması, yüzeylerle yapılan oyunlar, dış cephe gibi mimari unsurların dikaçılı olmayan köşelerle yamultulması ve kaydırılması gibi yöntemlere dayanır. Dekonstrüktivist tarza sahip binalar bakanlara belirsizlik ve kargaşa hissi verir.

<span class="mw-page-title-main">Sebasteion Tapınağı</span>

Sebasteion Tapınağı, Aydın ilinin Karacasu ilçesine bağlı Geyre Köyü yakınında yer alan Karya bölgesi yerleşimi içindedir.

Cyril Alexander Mango, Bizans İmparatorluğu'nun tarih, sanat ve mimarisi hakkında İngiliz uzman.

<span class="mw-page-title-main">Bizans mimarisi</span> Doğu Roma mimarisine genel bakış

Bizans mimarisi, Bizans İmparatorluğu mimarisidir. İmparatorluk, Büyük Konstantin, Roma İmparatorluğu başkentini Roma'dan Byzantion'uma doğuya taşıdığı 330 yılından sonraki Roma İmparatorluğu'nun sanatsal ve kültürel varlığını adresler. Byzantion, "Yeni Roma", sonradan Konstantinopolis ismini almıştır, bugün İstanbul olarak adlandırılmaktadır. İmparatorluk, bir Milenyumdan fazla yaşamış, Avrupa'da Orta Çağ ve Rönesans mimarlığını etkin şekilde etkilemiş, 1453 yılında İstanbul'un fethinden sonra Osmanlı mimarisini etkilemiştir.

Liu Bolin, Çinli fotoğraf sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Türk sanatı</span> türk tarihinden sanatlar

Türk sanatı, Orta Çağ'da Türklerin Türk coğrafyası olan Anadolu topraklarına gelişlerinden itibaren, günümüze kadar geçen süre içerisinde bu coğrafi bölgede oluşturdukları tüm görsel sanat eserlerini tanımlamak amacıyla kullanılan bir terimdir. Türkiye yani Anadolu toprakları, Türklerden önce de Hititliler, Eski Yunanlar ve Bizanslılar da dahil olmak üzere, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, bu kültürlerinde ürettiği pek çok sanat eserini barındırmış ve barındırmaktadır.

Enformasyon Sanatı elektronik sanatı'ndan yeni gelişen bilgisayar bilimi, bilişim teknolojisi ve ayrıca klasik sanat dalları performans sanatı, görsel sanat, yeni medya sanatı, kavramsal sanat gibi alanları sentezleyen bir sanat dalıdır. Enformasyon Sanatı, genellikle büyük çapta bilgi işleyerek sanatsal içerik üreten bilgisayarlarla etkileşim halindedir.

Slobodan Ćurčić, Sırp kökenli Amerikalı bizantolog ve sanat tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">İnci Eviner</span>

İnci Eviner resim, heykel, yerleştirme sanatı ve video sanatı dallarında ürün veren Türk ressam ve çağdaş sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Gülru Necipoğlu</span> Türk sanat tarihçisi

Gülru Necipoğlu Kafadar, 3 Nisan 1956, İstanbul doğumlu bir sanat ve mimarlık tarihi profesörüdür. 1987 yılında ders vermeye başladığı Harvard Üniversitesi'nin Sanat ve Mimarlık Tarihi Bölümü'nde 1993'ten beri Ağa Han Profesörü ve Ağa Han İslam Mimarisi Programı'nın direktörüdür. Doktora derecesini 1986'da Harvard Üniversitesi'nde, lisans derecesini Wesleyan Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü'nde ve lise eğitimini İstanbul Robert Lisesi'nde tamamlamıştır. Osmanlı tarihçisi ve Harvard Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Cemal Kafadar'ın eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Mağrip mimarisi</span>

Mağrip mimarisi ya da Moresk mimari; Endülüs, Fas ve Cezayir, Tunus ve Libya'nın olmak üzere Mağrip ülkeleri ve batı İslam dünyasında tarihsel olarak gelişen bir mimari tarzdır. Kuzey Afrika'daki Berberi kültüründen, İslam öncesi İberya'dan ve İslami Orta Doğu'daki sanatsal akımlardan etkileri harmanlayarak oluşan Mağrip mimarisi, nalkemer gibi özellikleri içeren bir tarz oluşturdu. Riad bahçeleri, ahşap, sıva ve çini işçiliğinde ayrıntılı geometrik ve arabesk motifler stilin diğer özellikleri arasında yer aldı. Bu sanatsal gelişimin başlıca merkezleri, Cordoba, Kayrevan, Fes, Marakeş, Sevilla, Granada ve Tilimsan gibi bölge tarihindeki imparatorlukların ve Müslüman devletlerin başkentlerini içeriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Orta Çağ'da mimari</span>

Orta Çağ'da mimari, mimarlıkla ilgili dini, medeni, askeri ve sivil binaları içermektedir. Stilleri Romanesk ve Gotik mimaridir. Hayatta kalan Orta Çağ mimarisinin çoğu kiliselerde ve kalelerde görülür.

Gönül Öney, Türk sanat tarihçisi, yazar, araştırmacı ve eğitmen.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Bizans mimarisi</span> Uyanış mimarisi akımı

Bizans Uyanış çoğunlukla dini, kurumsal ve kamu binalarında görülen bir mimari uyanış hareketidir. Özellikle İstanbul ve Ravenna Eksarhlığı olmak üzere 5. ila 11. yüzyıllardan kalma Doğu ve Ortodoks Hristiyan mimarisiyle ilişkili Bizans stilinin unsurlarını içerir. Yeni Bizans mimarisi 1840'larda Batı Avrupa'da ortaya çıktı ve 19. yüzyılın son çeyreğinde Rusya İmparatorluğu'nda ve daha sonra Bulgaristan'da zirveye ulaştı. Yeni Bizans ekolü Yugoslavya'da I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı arasında etkindi.

Neo-fütürizm sanat, tasarım ve mimaride 20. yüzyılın sonları ile 21. yüzyılın başlarına ait bir harekettir.