İçeriğe atla

Ahmet Dervişoğlu

Ahmet Dervişoğlu[1]
Doğum1935
Gönen
MilliyetTürkiye Türk
VatandaşlıkTürkiye Türkiye Cumhuriyeti
Mezun olduğu okul(lar)
Dinİslam
Kariyeri
DalıElektrik Mühendisliği
Çalıştığı kurumlar

Ahmet Dervişoğlu, (d. 1935, Gönen), Türk akademisyen.

2016 Mayıs ayında Doğan Cüceloglu ile "Derviş'in Aklı" adında, biyografi ve anılar kitabı, 10.000 adet yayınlanmıştır.[2]

Eğitimi

1959 yılında İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi, Zayıf Akım kolundan mezun oldu. Aynı yıl fakülteye asistan olarak girdi. 1962 yılında doktora öğrenimi için Amerika Birleşik Devletleri'ndeki İllinois Üniversitesi'ne gitti. 1964 yılında Ph.D. unvanını aldıktan sonra 1965 yılına kadar aynı üniversitede doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştı. 1965 Şubat'ında İTÜ Elektrik Fakültesindeki görevine döndü.

Akademik hayatı

1969 yılında Doçent, 1975 yılında profesör unvanı aldı. 1973-74 ve 1980-82 yıllarında Profesör Leon O. Chua'nın daveti üzerine Berkeley'deki California Üniversitesi'nde araştırmalar yaptı ve dersler verdi. Yurt içinde, İTÜ'deki öğretim ve araştırma faaliyetleri dışında Boğaziçi Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Yeditepe Universitesi ve Işık Üniversitesi'nde dersler verdi ve tez çalışmaları yürüttü. Çalışma ve yayınları İngilizce olarak yayınlanmış 13 orijinal makale, İngilizce olarak sunulmuş 10 tebliğ, Türkçe olarak sunulmuş 32 tebliğ, 4 ders notu ve kitap ile 6 rapordan ve 4 Türkçe olarak yayınlanmış makaleden oluşmaktadır. Yayınlarına, Science Citation Index'de[3] 100'den çok atıfta bulunulmuştur.

1985-1987 yılları arasında Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölüm Başkanı olarak, 1987-1996 tarihleri arasında da İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı. 17 Eylül 2000 tarihinde kendi isteği ile emekliye ayrıldı. Evli ve iki çocuk babasıdır: Eşi Öğretmen Çayhan, kızları Yonca ve Yesim, torunları Doğa, Yeşim ve Asya.[]

Ödülleri

Uluslararası düzeyde yaptığı çalışmaları ve yayınları, özellikle C.A. Desoer ile yayınladığı durum denklemlerinin en genel devreler halinde nasıl kurulacağını algoritmik bir biçimde açıklayan makale ile Devreler ve Sistemler Biliminde yankı uyandıran katkılarından dolayı ODTÜ Prof. Dr. Mustafa N. Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı[4] tarafından 1986 Bilim ödülüne layık görüldü. “Bilimsel çalışmaları ve yetiştirdiği nitelikli insan kaynağı ile Elektronik ve Bilişim sektörünün gelişimine yapmış olduğu değerli katkılar için” 29 Ocak 2013 tarihinde, kendisine Türkiye Elektronik Sanayicileri Derneği tarafından Üstün Hizmet Ödülü verilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ Profesör Ahmet Dervişoğlu'nun IEEE Yayınları
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2011. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2011. 
Önce gelen:
Duran Leblebici
İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi dekanı
1987-1996
Sonra gelen:
Ahmet Hamdi Kayran

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Elektronik mühendisliği</span>

Elektronik mühendisliği, zayıf elektrik akımlarının karakteristikleri, haberleşme teknolojileri, elektromanyetik ve sinyal işleme teknolojilerini inceleyen mühendislik dalıdır.

Ali Fuat Aydın, Geleneksel Türk halk müziğinin temel çalgılarından bağlamanın temsilcilerinden olup özellikle zeybek tavrı üzerine yoğunlaşmıştır. 1973'te Aydın – Karpuzlu - Ektirli Köyü’nde doğdu. Sırasıyla İzmir Mustafa Urcan İlkokulu (1984), İzmir Bornova Anadolu Lisesi (1991) ve Ankara Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünden (1998) ve Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümünden (2010) mezun oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sırrı Erinç</span> Türk coğrafyacı

Sırrı Erinç, Türk coğrafyacı.

İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi, elektrik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği ve robotik ve otonom sistemler mühendisliği bölümlerini barındırmaktadır. Ayazağa yerleşkesinde bulunur. Fakülte programları ABET sürecinden geçmiştir ve 2005 yılında akreditasyon almıştır. Eğitim dili İngilizce ve Türkçedir. Elektrik-Elektronik Fakültesi öğrencilerinin katılımıyla Arıba, Arıba2, ARIBA3(ITURA), ARIBA4, HydroBee gibi projeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca İTÜRO robot olimpiyatları etkinliği de fakülte öğrencilerinin kurduğu İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü tarafından yapılmaktadır.

Mustafa Santur, Türk akademisyen.

Prof. Dr. Sabih Tansal, Türk mühendis, akademisyen.

Ergün Toğrol, Türk akademisyen yazar.

İlhami Çetin, Türk profesör.

Adnan Ataman,, Türk akademisyen.

Umran Savaş İnan, Türk bilim insanı, Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti danışmanı ve eski rektörü, Stanford Üniversitesi Uzay, Telekomünikasyon ve Radyobilim Labratuvarları'nın (STAR) eski yöneticisi ve ordinaryüs profesörü.

Duran Leblebici, Türk mühendis ve bilim insanı.

Reşat Baykal, İTÜ eski rektörü ve bilim insanıdır.

Yılmaz Tokad, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Elektrik Fakültesinin Zayıf Akım (elektronik) kolundan 1952 yılında Master derecesi ile mezun oldu. 1959'da Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Michigan State University (MSU)'da doktorasını tamamladı ve burada 1971 yılına kadar Elektrik Mühendisliği profesörü olarak kaldı.

Tarık Özker, 1919'da İstanbul'da doğdu ve 1944 yılında Teknik Üniversite'den mezun oldu. Illinois Üniversitesi'nde doktora yaptı. Yurda dönünce İTÜ'de çalışmaya devam etti. Türkiye’de ilk kez Devre çözümlemesi, devre sentezi ve bilgi kuramı dersleri onun tarafından okutulmaya başlandı ve Devreler ve Sistemler bilim dalının kurulmasına ve Türkiye'de gelişmesine yardım etti. Özker'e 1980 yılında TÜBİTAK Hizmet Ödülü verilmiştir.

Ahmet Akhunlar, Türk akademisyen.

Mustafa Bayram, Türk profesördür.

<span class="mw-page-title-main">Ferruh Yıldız</span>

Ferruh Yıldız, Harita Mühendisliği profesörü, Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı.

Alinur Büyükaksoy Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Koyuncu</span> Türk akademisyen

İsmail Koyuncu, Türk akademisyen ve eski İstanbul Teknik Üniversitesi rektörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Cevdet Acar</span>

Cevdet Acar, akım farkı tamponlu amplifikatörü geliştirmesiyle tanınan Türk akademisyen.