İçeriğe atla

Ahmet Demiray

Ahmet Demiray (1914, Amasya - 4 Aralık 2001,[1] Ankara), Türk siyasetçi, şair ve öğretmendir.

1914'te Azeri göçmeni bir ailenin dört çocuğundan en küçüğü olarak Amasya'da dünyaya geldi. 1931'de Sivas Öğretmen Mektebi'ni bitirdi. 1957 yılında öğretmenlikten emekliye ayrıldı. Atatürk, Kurtuluş Savaşı, politika ve din konulu yazdığı pek çok şiiri çeşitli kitap ve gazetelerde yayımlandı. Menderes hükûmetini eleştiren şiirlerinden dolayı mahkemeye verildi. 1960 ihtilaliyle birlikte mahkemesi düştü. Kurucu Meclis Amasya temsilciliği (6 Ocak 1960 – 25 Ekim 1960) yapmıştır, 1965 seçimlerinde Amasya 2.(XIII) Dönem milletvekili olarak CHP'den Meclis'e girdi. Daha sonra CHP'den ayrılıp Turhan Feyzioğlu ile birlikte Güven Partisi'ni kuran grupta yer aldı. Kemalist Atilim Birliği'nin kurucu üyelerindendir.

Kitapları

  • Resimli Amasya (1954)
  • Önemli Günlerimiz
  • Yanık Aşık'tan Şiirler
  • Dualaşan Şiirler
  • Altıgen

Kaynakça

  1. ^ "Ahmet Demiray". 20 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Amasya (il)</span> Türkiyenin Karadeniz Bölgesinde bir il

Amasya, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde bulunan bir ildir. Merkez ilçesi Amasya'dır. Bölümü Orta Karadeniz'dir.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Sol Parti</span> Türkiyede bir siyasi parti

Demokratik Sol Parti, 14 Kasım 1985 tarihinde Bülent Ecevit liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "DSP" şeklindedir. Simgesi ak güvercindir. TBMM'de 1 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel başkanı Önder Aksakal'dır.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Baykal</span> Türk siyasetçi (1938–2023)

Deniz Baykal, Türk avukat, siyaset bilimci, akademisyen ve siyasetçidir. Cumhuriyet Halk Partisinin 4. genel başkanıdır. 1995-1996 yılları arasında başbakan yardımcılığı görevini yürüttü. Birçok hükûmette yer alan Baykal, kısa aralıklar dışında 1992-2010 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisinin genel başkanlığını yaptı. 2002-2010 yılları arasında CHP'yi ana muhalefet partisi olarak yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Büyük Millet Meclisi</span> Türkiye Cumhuriyetinin parlamentosu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Türkiye Cumhuriyeti'nin yasama organıdır. 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgaline direniş göstermek üzere kurulmuştur. Asli görevi yürütmeyi denetlemektir ve yasama erkini kullanır. "Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir" ilkesi, TBMM'nin varoluşunun temel dayanağını oluşturur.

Ahmet Oktay asıl adı ile Ahmet Aktay Börtecene Türk şair, yazar, gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Muammer Aksoy</span> Türk hukukçu, siyasetçi, köşe yazarı ve entelektüel

Mustafa Muammer Aksoy, Türk hukukçu, siyaset adamı ve yazar.

Erol Çevikçe, Türk siyasetçi, CHP Milletvekili, eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1958–1969)

Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi, 16 Ekim 1958'de Cumhuriyetçi Millet Partisi ile Türkiye Köylü Partisi'nin birleşmesiyle kurulan siyasi parti. Kurucuları arasında Osman Bölükbaşı, Ahmet Tahtakılıç, Hasan Koçdemir, Enis Akaygen ve Suphi Batur yer alır. CMP Genel Başkanı Osman Bölükbaşı yeni partinin de başkanı seçildi. CKMP, 1961 genel seçimlerinde %14 oy alarak CHP ve AP'den sonra üçüncü parti olmuştur. 1962 yılında kurucusu ve genel başkanı Osman Bölükbaşı istifa ederek partiden ayrılmıştır. 1965'te Alparslan Türkeş ile birlikte "Ondörtler"in çoğu partiye girmiştir. Aynı yıl Alparslan Türkeş genel başkan seçilmiştir. 1969'da Milliyetçi Hareket Partisi adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Kutsi Tecer</span> Türk şair ve oyun yazarı

Ahmet Kutsi Tecer, Türk öğretmen, şair, oyun yazarı ve siyasetçi. Halk kültürü alanında çalışmaları ile tanınır. Çalışmaları, Karacaoğlan ve Yunus Emre’nin hayatına ışık tutmuştur. Halk şairi Âşık Veysel’i Türkiye'ye tanıtan, halk müziği derlemecisi Muzaffer Sarısözen'i keşfeden kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Satır</span> Türk siyasetçi (1911-1991)

İsmail Kemal Satır, Türk hekim ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Halk Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Cumhuriyet Halk Partisi, 9 Eylül 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "CHP" şeklindedir. Simgesi Altı Ok'tur. TBMM'de 128 milletvekili ile ana muhalefeti temsil eden partidir. Genel başkanı Özgür Özel'dir.

<span class="mw-page-title-main">İlhan Kesici</span> Türk siyasetçi

İlhan Kesici, Türk bürokrat, mühendis ve siyasetçi.

Mucip Ataklı, Türk asker ve siyasetçi.

Hayrettin Uysal, Türk siyasetçidir.

Hakan Tartan ,Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Temsilciler Meclisi (Türkiye)</span>

Türkiye Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi, Türkiye Cumhuriyeti Kurucu Meclisinin alt kanadı olarak toplanmış yasama organıdır. 27 Mayıs Darbesi sonrası, 6 Ocak 1961 ile 24 Ekim 1961 tarihleri arasında 1961 Anayasası'nı hazırlamak ve "İkinci Cumhuriyet" rejimini hazırlamak için Kurucu Meclis çatısı altında Millî Birlik Komitesi ile beraber kurulmuştur. Görev yürüttüğü süre boyunca Kâzım Orbay, Lûtfi Akadlı ve İbrahim Hilmi Senil Temsilciler Meclisi Başkanlığı görevinde bulunmuştur.

Emine Mebrure Aksoley, Türk siyasetçi.

İsmail Hakkı Mumcu -, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Murat Bakan</span> Türk politikacı

Murat Bakan, Türk siyasetçi ve avukat. 2015 Seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nden İzmir Milletvekilliği'ne adaylığını koyarak milletvekili olmuştur. 26., 27. ve 28. Dönem CHP İzmir Milletvekili olarak TBMM'de görevine devam etmektedir.

26 Mayıs 1946 Yerel Seçimleri'nde Samsun Belediyesi ile 8 ilçenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Samsun il merkezinde 19.100 kayıtlı seçmenin 9.121'i seçimlere iştirak etmiş ve seçimlere katılım oranı %47,7 olmuştur. 43 sandıkta oy kullanan seçmenin 9.029'u CHP listesindeki adaylara oy verirken, geriye kalan 92 seçmenin oyları da aday listesi dışında kalan CHP mensuplarına dağılmıştır. Seçimler sonucunda oluşan Samsun Belediye Meclisi, Ahmet Eymir'i belediye başkanı olarak seçmiştir. 21 Temmuz 1946'da yapılan milletvekilliği seçimlerinde Amasya ilinden CHP adayı gösterilen Samsun Belediye Başkanı Ahmet Eymir'in Amasya milletvekili seçilmesi üzerine 2 Eylül 1946'da toplanan Samsun Belediye Meclisi başkanlığa Muhittin Özkefeli'yi getirmiştir.