İçeriğe atla

Ahmet Cevizci

Ahmet Cevizci
Doğumu1959
Bursa
Ölümü1 Aralık 2014 (55 yaşında)
Bursa
Kalp krizi
EvlilikNevin Cevizci
ÇocuklarıBerke Değer Cevizci
Anıl Erdem Cevizci
Alma materAnkara Üniversitesi
ÇağıÇağdaş felsefe
BölgesiBatı felsefesi
KurumuUludağ Üniversitesi
TezPlaton'un Bilgi Kuramı ve Bu Kuramda Duyusal Varlıkların Yeri (1992)
Doktora
danışmanı
Şahin Yenişehirlioğlu
İlgi alanlarıFelsefe tarihi

Ahmet Cevizci (1959, Bursa - 1 Aralık 2014, Bursa), Türk felsefeci, akademisyen ve çevirmendir.

Hayatı

İlk yılları ve eğitimi

1959'da Bursa'da doğdu.[1] İlk ve ortaöğrenimini bu şehirde tamamladı.[2] 1982'de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü'nden mezun oldu.[2] Yine aynı üniversiteden; 1984'te Sokratik Diyaloglarda Yöntem başlıklı tezi ile yüksek lisans,[3] 1992'de Platon'un Bilgi Kuramı ve Bu Kuramda Duyusal Varlıkların Yeri başlıklı tezi ile doktora derecesini aldı.[4] Doktora yaptığı dönemde Fransız hükûmetinden burs kazandı ve 1989-1991 yılları arasında Paris'teki Sorbonne Üniversitesi'nde araştırmalar gerçekleştirdi.[2]

Kariyeri

Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü'nün ve Felsefe Tarihi Anabilim Dalı'nın başkanlığını üstlendi.[5] 1996'da doçent, 2002'de profesör oldu.[2] İngilizce, Fransızca ve Antik Yunanca dillerinden çeviriler yaptı.[6]

Ölümü ve özel hayatı

1 Aralık 2014'te, fakültedeki odasında geçirdiği kalp krizi sonucu öldü.[7] Odası, tıp fakültesinin acil servisine 300 m. uzakta olmasına karşın ambulans oradan değil 7 km uzaktaki Merinos 112 merkezinden yola çıktı, yetişemedi. Ölümünün ardından Uludağ Üniversitesi'nde tören düzenlendi, İlahiyat Fakültesi Camii'nde cenaze namazı kılındı ve Bursa Fethiye Mezarlığı'na defnedildi.[8] Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü'ndeki kütüphaneye ismi verildi.[9] Nevin Cevizci ile evliydi.[6] Berke Değer Cevizci ile Madrigal grubunun solisti Anıl Erdem Cevizci'nin babasıydı.[10] 2016'da Nilüfer Kent Konseyi bünyesinde kurulan felsefe topluluğuna onun adı verildi.[11]

Kitapları

Kaynakça

  1. ^ "Prof. Dr. Ahmet CEVİZCİ". Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü. 8 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2022. 
  2. ^ a b c d Toprak, Salih (2014). "Prof. Dr. Ahmet CEVİZCİ'nin Ardından". 4 (2). Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. ss. 203-205. 3 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2022. 
  3. ^ "Sokratik diyaloglarda yöntem". Ankara Üniversitesi Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanlığı. 21 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2022. 
  4. ^ "Platon'un bilgi kuramı ve bu kuramda duygusal varlıkların yeri". Ankara Üniversitesi Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanlığı. 21 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2022. 
  5. ^ "Özgeçmiş". ahmetcevizci.org. 7 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2023. 
  6. ^ a b Öncü, Mehmet Tahir. "Ahmet Cevizci". Ege Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü. 11 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2023. 
  7. ^ "Prof. Dr. Cevizci vefat etti". Akşam. 1 Aralık 2014. 21 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2022. 
  8. ^ Kuter, Murat (3 Aralık 2014). "Ahmet Cevizci'nin ardından". Bursa Hakimiyet. 11 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2023. 
  9. ^ "PROF. DR. AHMET CEVİZCİ'NİN ADI KÜTÜPHANEDE YAŞAYACAK". Milliyet. 3 Aralık 2015. 22 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2020. 
  10. ^ Çetindemir, Çağdaş. "Felsefenin ansiklopedisini yazan adam". 7/24 Kültür Sanat. 11 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2023. 
  11. ^ "Felsefe Grubu". www.bursadakultur.org. 28 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sokrates</span> Antik Yunan filozofu

Sokrates, Antik Yunan filozofudur. Heykeltıraş Sophroniskos'un ve Ebe Fenarete'nin oğludur. Yunan felsefesinin kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Uludağ Üniversitesi</span> Bursada kurulu devlet üniversitesi

Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa’daki ilk üniversite olarak 11 Nisan 1975 tarihinde "Bursa Üniversitesi" adıyla kurulan, 1982 yılında ise "Uludağ Üniversitesi" adını alan, 2018 tarihinde ise "Bursa Uludağ Üniversitesi" ismini alan ve bünyesinde 15 fakülte, 2 yüksekokul, 15 meslek yüksekokulu, 1 konservatuvar, 4 enstitü, 27 araştırma ve uygulama merkezi ve rektörlüğe bağlı 5 bölümü olan yükseköğretim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet İnam</span> Türk Yazar ve Akademisyen

Ahmet İnam, Türk felsefeci, eğitimci, yazar, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Afyon Kocatepe Üniversitesi</span> Afyonkarahisarda kurulu devlet üniversitesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), 1992 yılında Afyonkarahisar'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temelleri 1974 yılında Anadolu Üniversitesi'ne bağlı bir birimin devamı olarak atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Galatasaray Üniversitesi, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinin Ortaköy semtinde bulunan ve eğitim dili Fransızca olan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">TÜBİTAK</span> Bilim ve teknoloji alanında çalışan devlet kurumu ve türkiyenin en büyük şirketlerinden birisidir

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu veya kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşlarından olup özel hukuk hükümlerine tabidir.

Hayrettin Karaman, Türk ilâhiyatçı ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Batı felsefesi</span>

Batı felsefesi, Antik Yunan'dan başlayıp günümüze kadar gelen Batılı felsefe tarihi anlayışı. Özellikle Avrupa'nın ve batı olarak adlandırılan dünyanın 19. yüzyıl'da felsefe tarihini yazarken kategorize ettikleri düşünce geleneği Batı felsefesi olarak adlandrılır. Platon'dan başlayıp modern zamanlara uzanan belirli bir felsefe yapma tarzı batı felsefesinin ayırıcı özelliği, daha ayrıcalıklı özelliği olarak anlaşılır. Bu eğilim genel bir yaklaşımla "Doğu'da felsefe yoktur" savını ileri sürer. Antik Mısır, Mezopotamya, İran, Çin ve Hint kültürleri tarih olarak çok daha eski olmalarına ve buralarda yaşayan insanların belirli düşünce geleneklerine sahip olmalarına rağmen, Batı felsefesi Antik Yunan dönemiyle birlikte başlatılır ve bunlar dışta bırakılır. Doğu felsefesi, Hint ve Çin felsefeleri dahil olmak üzere çok önceleri başlamıştır, bu gelenekler etkileşimlerle sürekli varlıklarını devam ettirmişlerdir, ancak Batı felsefesi bu gelenekleri felsefe-dışı sayma yönelimindedir. Felsefe tarihi kitapları, genel bir eğilim olarak, MÖ 500'lerden başlayarak bugüne kadar, batı olarak addedilen bölgelerde ve batılı düşürlerce ortaya konulan felsefe yapma geleneği Batı felsefesi olarak görülür.

Sofistler, MÖ 5. yüzyılda para karşılığında felsefe öğreten gezgin felsefecilerdir. Özellikle Atina’da çağın önde gelen bilgeleri var olan değerleri (kritias) eleştirmişlerdir. Göreceli ve kuşkucu düşüncenin köklerini atmışlar ve geliştirici olmuşlardır.

Teleoloji veya erekbilim, yaşamı ve evreni ereklerle temellendiren ve açıklayan düşünce biçimidir. Nedensellikten farklı ve ona karşıt olarak teleoloji, her şeyin temelinde bir ereksellik/amaçlılık bulunduğunu, bir erekle belirlenmiş ya da bir ereğe yönelmiş olduğu fikrinden hareket eder. Böylece bir nedensellik varsa bile, teleolojiye göre bu ereksel nedenlerden meydana gelir, yani varılmak istenen ereğe doğru yönlendiren ve oraya götüren neden. Böylece teleoloji, bir erekçilik düşüncesi olarak şekillenir; buna göre her şey yalnızca bir ereğe yönelmiş olmakla kalmaz, aynı zamanda bir erek tarafından belirlenmiştir ve her şey bir ereklilik yasasına göre olup bitmektedir. Teleoloji bu yönelimleri sonucunda, evreni ve yaşamı, amaç-araç ilişkisi üzerine kurulu bir dizge ya da yapı olarak gören bir felsefi görüştür. Bu öğreti yalnızca insan ve insan eylemliliği değil, "tüm bir doğa ve tarih de erekler ile belirlenmektedir" fikrinden hareket eder.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Arslan (akademisyen)</span> Türk felsefeci, akademisyen ve çevirmen

Ahmet Arslan Türk felsefeci, akademisyen ve çevirmendir.

Ahmet Ziya Aktaş, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 3. olan hukuk fakültesi

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (MÜHF) Marmara Üniversitesine bağlı olarak İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki Göztepe Yerleşkesinde eğitim veren hukuk fakültesidir.

<i>Sokratesin Savunması</i> Sokratesin ölümüne ilişkin Sokratik bir diyalog

Sokrates'in Savunması, Yunan filozof Platon tarafından yazılmış, Sokrates'in bir grup Atinalı tarafından kentin ilahlarına inanmaması ve gençlerin ahlakını bozması iddialarıyla suçlanışı, Atina demokrasisi tarafından yargılanma ve cezalandırılma sürecini konu alan Sokratik diyalogdur. Yapıt, Euthyphron ve Kriton ile birlikte bir üçleme oluşturur. Euthyphron mahkemenin hemen öncesini, Savunma yargılama sürecini, Kriton ise yargılama sonrasını anlatır. Sokrates'in Savunması, Euthyphron adlı diyaloğun devamı niteliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Necmettin Erbakan Üniversitesi</span> Konyada kurulu devlet üniversitesi

Necmettin Erbakan Üniversitesi, 2010 yılında Konya'da bir devlet üniversitesi olarak 14 Temmuz 2010 tarih ve 6005 sayılı kanun ile "Konya Üniversitesi" adı ile kurulmuş ve kuruluşu 21 Temmuz 2010 tarih ve 27648 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanmıştır.

Çanakkale merkezde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çanakkale Şehitleri Yerleşkesi'nde bulunan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren İlahiyat Fakültesidir.

Cemal Kafadar, Türk-Amerikan tarih akademisyeni, Osmanlı tarihçisi, araştırmacı ve yazardır. Harvard Üniversitesi Tarih Bölümü Vehbi Koç Tarih Profesörü olarak görev yapmaktadır.

Sokratik diyolog, Sokratik yöntemin uygulandığı ve genellikle ana karakterinin Sokrates olduğu diyaloglardır. Bu türün ilk örnekleri Platon ve Ksenofon tarafından verilmiştir.

Kayıhan Pala, Tıp doktoru, akademisyen ve siyasetçi. 28. dönem Cumhuriyet Halk Partisi Bursa milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Doğuştancılık</span>

Doğuştancılık, zihin felsefesinde kişi belleğinin önceden oluşmuş kavramlarla doğduğuna yönelik usçu bir akımdır. İlk kez Platon'un Menon diyaloğunda ortaya konmuş, René Descartes tarafından geliştirilmiştir.