İçeriğe atla

Ahmet Akhunlar

Ahmet Akhunlar
Doğum1916
İzmir
Ölüm1991
VatandaşlıkTürkiye Türkiye
Kariyeri
Çalıştığı kurumlarYüksek Mühendis Mektebi
İstanbul Teknik Üniversitesi

Ahmet Akhunlar (1916, İzmir - 1991), Türk akademisyen.

1936'da Yüksek Mühendis Mektebine girmiş, 1937 yılında Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından Almanya'ya gönderilmiştir. 1943'te Dresden Yüksek Mühendis Mektebi Kuvvetli Akım Kolundan mezun olmuştur. Aynı okulda bir süre asistanlık yapan Akhunlar, 1945 yılında yurda dönerek İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Teorik Elektrik Kürsüsü'ne asistan olmuştur. 1949'da yeterlik tezini vermiş, 1952'de ise Doçent unvanını kazanmış ve Elektroteknik Kürsüsü'ne Doçent olarak atanmıştır. 1958 yılında Profesörlüğe yükseltilerek Elektroteknik ve Elektrik Ölçmesi Kürsüsü'ndeki açık kadroya atanan Akhunlar İstanbul Teknik Üniversitesi'ne bağlı Teknik Okulda, Elektrik, Makina ve Maden Fakülteleri'nde çeşitli dersler vermiş, muhtelif zamanlarda araştırma ve inceleme aracıyla yurt dışına gitmiştir. Yabancı dilde ve Türkçe yazılmış 10'un üzerinde makalesi, 20'nin üzerinde tercüme ve özet yazısı, ikisi tercüme 10'un üzerinde kitabı olan Akhunlar 1962-1964 yılları arasında İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi'nde Dekanlık görevini yapmış, 1984 yılında yaş haddinden emekliye ayrılmıştır.

Önce gelen:
Mustafa Bayram
İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi dekanı
1962-1964
Sonra gelen:
Bedri Karafakıoğlu

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mustafa İnan</span> Türk bilim insanı

Mustafa İnan, Türk inşaat mühendisi, fizikçi ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Emin Onat</span> Türk mimar

Mehmet Emin Onat, Türk mimar, eski İTÜ rektörü, Mimarlar Odası 1 numaralı üyesi ve DP eski İstanbul Milletvekili (1954-1957). Türkiye'de mimarlık alanında özel bir yeri olan Emin Onat sürekli aşama göstermiş, İTÜ Mimarlık Fakültesi'nin örgütlenmesinde çalışmış, ulusal ve uluslararası boyutta ün yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Arda</span> Türk mimar

Ahmet Orhan Arda, Türk mimar ve akademisyendir.

İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi, elektrik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği ve robotik ve otonom sistemler mühendisliği bölümlerini barındırmaktadır. Ayazağa yerleşkesinde bulunur. Fakülte programları ABET sürecinden geçmiştir ve 2005 yılında akreditasyon almıştır. Eğitim dili İngilizce ve Türkçedir. Elektrik-Elektronik Fakültesi öğrencilerinin katılımıyla Arıba, Arıba2, ARIBA3(ITURA), ARIBA4, HydroBee gibi projeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca İTÜRO robot olimpiyatları etkinliği de fakülte öğrencilerinin kurduğu İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü tarafından yapılmaktadır.

Kontrol Mühendisliği mekanik, elektrik, elektronik ve bilgisayar tabanlı tüm endüstriyel üretim sistemlerinin ve hizmet sektörünün amaçlanan ve planlanan biçimde çalışmasını sağlayan bilgi ve teknolojileri üreten ve uygulayan bir mühendislik dalıdır. Gelişen bilgisayar araçları ile büyük bir ivme kazanmış ve özellikle otomasyon alanında gerçekleştirilen projelerle adından sıkça söz ettirmeyi başarmıştır. Maksimum verim almayı hedefleyen girişimciler projelerinde kontrol teorisine dayanan pratikleri kullanmayı göz ardı etmemişlerdir. Büyük ölçekte hesaplar yapıldığında bir kontrol mühendisinin gerçekleştirdiği sistem, manuel yapılandırılmış deneysel ölçümlere dayanan sistemlere göre uzun vadede büyük kazanç sağlamış ve iş verimi maksimuma ulaşmıştır. Kontrol mühendislerinin çalışmaları ayrıca HMI, SCADA gibi monitoring(izlenebilirlik) sistemlerinin gelişmesine imkân tanımıştır. Bu sistemlerle çok büyük fabrikaların bile üretim istatistiklerinden, sistem yönetimine kadar tüm üretim mekanizması kolaylaştırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Külünk</span>

Ali Fuat Külünk,, Erzincanlı elektrik mühendisi.

Mustafa Santur, Türk akademisyen.

İlhami Çetin, Türk profesör.

Münir Ülgür,, Türk akademisyen.

Adnan Ataman,, Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Bedri Karafakıoğlu</span>

Ömer Bedri Karafakıoğlu, Türk akademisyen.

Osman Tevfik Taylan, Türk bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Hulki Erem</span> Türk elektrik mühendisi

Mustafa Hulki Erem, Türk elektrik mühendisi.

Hendese-i Mülkiye, 1883 yılında Padişah II. Abdülhamid tarafından kurulmuştur. Mühendishane-i Berr-i Hümayundaki kılıçhanelerden birisi boşaltılıp Hendese-i Mülkiye öğrencilerine tahsis edilmiştir. Kuruluşunda Fransa'daki École des Ponts et Chaussées örnek alınmıştır. Ancak daha sonra Fransız usulü terk edilmiş ve Alman usulüne geçilmiştir. Hendese-i Mülkiye önceleri askeriyeye bağlıydı, fakat daha sonra askeriyeden ayrılıp Bayındırlık Bakanlığına bağlanmıştır. Adı da Mühendis Mektebi olarak değiştirilmiştir (1909).

Duran Leblebici, Türk mühendis ve bilim insanı.

İzzet Gönenç, Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet İnan</span>

Prof. Mehmet İnan, Türk akademisyendir.

Ahmet Dervişoğlu,, Türk akademisyen.

Mustafa Bayram, Türk profesördür.

Alinur Büyükaksoy Türk akademisyen.