İçeriğe atla

Ahmed es-Safi

Ahmed es-Safi
Doğum1971 (52-53 yaşında)
Ed-Divaniye, Irak
İkametFransa
MilliyetIraklı
EğitimBağdat Üniversitesi
MeslekRessam, Heykeltıraş

Ahmed es-Safi (d. 1971, Divaniye), Iraklı ressam ve heykeltıraş.

Es-Safi Bağdat Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi Heykeltıraş Bölümü'nden mezun oldu. 1999'da Ismail Fatah Al Turk genç heykeltıraşlar takdir ödülünü aldı. 2000 yılında Ismail Fatah Al Turk genç heykeltıraşlar birincilik ödülünü aldı. Es-Safi'nin sanatı, 1990'lardaki Iraklı sanatçıların neslindeki kaygıları yansıtır. Hem uluslararası ambargo hem de anavatan diktatörlüğünün altında yaşıyorlardı. Ambargo dönemi sırasında, Bağdat'taki stüdyosunda heykeltıraşlar ve resimler yaptı.[1] Es-Safi'nin yapıtlarını yabancı diplomatlar ile Batıdan ve Orta Doğu'dan gelen diğer ziyaretçiler koleksiyonlarına ekledi.[2]

Stilize edilmiş dökme bronz figürleriyle tanınır. Es-Safi, heykeltıraşlarında eski Mezopotamya kültüründen balık ve tarım motiflerini de işler.[3] Kompozisyonlarında derin bir sembolizm vardır.

2005'ten beri Fransa'da yaşıyor.

Kaynakça

  1. ^ Stephen Farthing.501 Great Artists: A Comprehensive Guide to the Giants of the Art World,page 626 ,Barron's Educational Series (September 12, 2008)
  2. ^ Mumford, Steve: "Baghdad Journal, An Artist in Occupied Iraq", page 151. Drawn and Quarterly Press, 2005
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Mustafa Horasan, Türk ressamdır.

BAFTA, Akademi Ödülleri'nin Birleşik Krallık'taki dengi olan ödül törenidir, her yıl düzenlenir ve sinema, televizyon dallarında ödüller dağıtılır.

Orhan Umut, Türk ressam, sanat eğitimcisi.

Alev Ebüzziya Siesbye, Türk heykeltıraş, seramik ve cam tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Knox Martin</span> Amerikalı sanatçı (1923 – 2022)

Knox Martin, Amerikalı ressam ve heykeltıraş.

Kinji Akagawa Amerikalı heykeltıraş ve sanat eğiticisi. En iyi bilindiği yanı praktik amaçlara da hizmet eden mimari yapılara imza atmasıdır. Kamusal sanatta öncü olan Akagawa bütün sanat yaşamı boyunca sanat ve toplum arasında ilişkiyi irdeledi. Yapıtları ve kamusal sanat işleri özellikle rafine zarafetleri ve doğal malzemelerin kullanımı yönünden dikkat çeker.

Nir Alon, İsrailli heykeltıraş ve kurgu sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Fettah el Türk</span>

Ismail Fatah Al Turk, Iraklı heykeltıraş.

Irak ambargosu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından Irak'a yönelik uygulanan ekonomik ve ticarî yaptırımların toplamıdır. Irak’ın Kuveyt’i işgal etmesinden dört gün sonra 6 Ağustos 1990 tarihinde yürürlüğe konan yaptırımlar Körfez Savaşından sonra da sürmüş, 22 Mayıs 2003 günü Irak Savaşının ardından ülkenin işgal edilip Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesiyle yürürlükten kaldırılmıştır. Ambargonun açıklanan temel amacı Kuveyt'i işgal eden Irak Silahlı Kuvvetlerinin bu ülkeden çekilmesi olsa da, sonradan Kuveyt hükûmetinin talebi gereğince savaş tazminatının ödenmesi ve varolduğu iddia edilen kitlesel imha silahlarının tasfiye edilmesini sağlamak için tehdit unsuru olarak kullanılmıştır.

Abdülhamîd bin Vâsi bin Türk ya da tam adıyla Ebü'l-Fazl Abdülhamîd bin Vâsi' bin Türk el-Huttelî el-Hâsib, dokuzuncu yüzyılda yaşamış Türk matematikçi. Öz geçmişi hakkında çok az bilgi bulunmaktadır. Onunla ilgili iki kayıt vardır, biri Farslı İbn el-Nedim ve diğeri İbn el-Kefti tarafından, fakat bilgiler aynı değildir. Ancak İbn el-Kefti onun adını ʿAbd al-Hamid ibn Wase ibn Türk Jili olarak bahseder. Jili, Gilan anlamına gelir. D. Pingree'ye göre, o Ḵottal 'nın kuzeyinde ve Badaḵšān batısındadır) veya Gilan doğumludur. Abū Barza Fażl b. Moḥammad b. ʿAbd-al-Ḥamīd b. Tork 'un onun torunu olduğu görünür.

Petrol karşılığında Gıda Programı, 1990 yılı Ağustos ayında Irak'ın Kuveyt’i işgal etmesinin ardından ambargo altına alınan Irak'da halkın temel gıda ve sağlık ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 986 numaralı kararı ile gelir sağlayabilmesi için Irak hükûmetinin petrol satmasına izin veren programdır. 2003 yılındaki Irak Savaşı sonucunda ülkenin işgal edilmesiyle Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesiyle yasaklama ve program sona ermiştir. Programın sona ermesinden sonra geçmişe yönelik çeşitli yolsuzluklar su yüzüne çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Firdevs Meydanı Olayı</span>

Firdevs Meydanı Olayı, 2003 yılındaki Irak’ın işgali sırasında başkent Bağdat'taki Firdevs Meydanındaki Saddam Hüseyin heykelinin ABD Silahlı Kuvvetlerine bağlı askerlerin öncülüğünde sökülmesi ve tahrip edilmesidir. Olayın siyasi ve simgesel önemi büyüktür. Olayın ardında ABD tarafından tezgâhlanan bir siyasi oyun olduğu iddiaları dile getirilmiştir.

Tunca Subaşı Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Said es-Sahaf</span>

Muhammed Said es-Sahhaf, Iraklı eski diplomat ve siyasetçidir. Es-Sahaf 2003 Irak Savaşı'nda ülkenin Enformasyon Bakanı iken Irak Ordusu'nun yenilmezliğini ve Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'i öven ve yaptığı görkemli ve gerçek olmayan propaganda yayınları nedeniyle "Baghdad Bob" ve "Komik Ali" lakapları ile tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Irak İslam Devleti</span> silahlı cihatçı Selefi örgüt (2006-2013)

Irak İslam Devleti, el-Kaide'ye bağlı olarak Irak'ta faaliyet gösteren silahlı cihatçı Selefi örgüttür.

<span class="mw-page-title-main">14 Temmuz Devrimi</span> 1958de Irakta monarşiyi deviren askeri darbe

1958 Irak askerî darbesi olarak da bilinen 14 Temmuz Devrimi, 14 Temmuz 1958 tarihinde Irak'ta gerçekleşen ve Kral II. Faysal'ın devrilmesi ve Haşimi liderliğindeki Irak Krallığı'nın yıkılmasıyla sonuçlanan bir darbedir. Bu darbenin ardından kurulan Irak Cumhuriyeti, altı ay önce Irak ve Ürdün arasında kurulan Haşimi Arap Federasyonu'nun sonunu getirmiştir.

Beatrice Ohanessyan, Iraklı Ermeni bir piyanist, Irak'ın ilk konser piyanisti ve ilk kadın bestecisi olmasıyla dikkat çekmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kasım 1963 Irak askerî darbesi</span> Irakta bir askeri darbe

Kasım 1963 Irak askerî darbesi, 13 - 18 Kasım 1963 tarihleri arasında, parti içindeki bölünmelerin ardından Nasır yanlısı Iraklı subayların Baas Partisi yönetimine karşı gerçekleştirdiği bir askeri darbedir. Darbenin kendisi kansız olmasına rağmen, ilgili eylemlerde 250 kişi öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Adem Genç</span> Türk sanatçı

Adem Genç, Türk sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Bölge</span>

Yeşil Bölge, Bağdat Uluslararası Bölgesi'nin en yaygın adıdır. 10 kilometrekare (3,9 sq mi) Irak'ın merkezi Bağdat'ın Karkh ilçesinde, 2003 yılında Amerikan liderliğindeki işgalden sonra Irak'ın işgali sırasında Koalisyon Geçici Yönetimi'nin hükûmet merkezi olan ve şehirdeki uluslararası varlığın merkezi olmaya devam ediyor. Irak Geçici Hükümeti altında başlayan resmi adı Uluslararası Bölge idi, ancak Yeşil Bölge en yaygın kullanılan terim olmaya devam ediyor. Zıt olan Kırmızı Bölge, Bağdat'ın çevrenin hemen dışındaki kısımlarını ifade ediyor, ancak aynı zamanda saha dışı askeri karakolların dışındaki tüm güvenli olmayan bölgelere de gevşek bir şekilde uygulandı. Her iki terim de askeri tanımlar olarak ortaya çıktı.