İçeriğe atla

Ahmed Zahir

Ahmad Zahir
Diğer adlarıحمد ظاهر
Doğum14 Haziran 1946(1946-06-14)
Kabil,  Afganistan
Ölüm14 Haziran 1979 (33 yaşında)
Bağlân,  Afganistan
TarzlarRomantik, Pop, Klasik
ÇalgılarHarmonium, Piyano, Akordiyon, Gitar
Etkin yıllar1964-1979
İlişkilerAbdul Zahir (Babası)

Ahmed Zahir (1946, Kabil - 1979, Sâlânk Tüneli, Pervân), Afgan şarkıcı-şarkı yazarıdır.

1946 yılında doğan sanatçı, başbakanlık da yapmış olan doktor Abdul Zahir'in oğludur. Habibia Lisesi'nden mezun olmuş, trafik kazasında ölene kadar ailesince hoş karşılanmadığı düşündüğü için herkesten habersiz amatör kayıtlar yaparak çalışmalarını sürdürmüştür. Afganistan'ın en ünlü ve en etkili müzisyenidir ve öldükten sonra 22 albümü çıkmıştır. Geleneksel Afgan müziğine etkisi büyük olmuştur ve şarkıları, bestelenmiş gazelleri, şiirleriyle hayli meşhurdur.

33 yaşında Sovyetler'in desteğiyle komünistlerin düzenlediği suikast sonucu öldükten sonra çalışmaları gün ışığına çıktı ve Afganların kahramanı haline geldi. Afgan dilinin ve müziğinin en etkili ismi sayıldı.[1] Aynı zamanda Reşat ve Şebnem adında iki çocuğu vardır.

Paul Mauriat başta olmak üzere pek çok ülkeden sanatçı tarafından farklı sözlerle kayda alınmış "Tanha Shodam" adlı şarkı da sanatçıya aittir.

Kaynakça

  1. ^ Arwa Haider (6 Aralık 2018). "Ahmad Zahir: The Enduring" (İngilizce). BBC News. 19 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">MFÖ</span> Türk pop ve rock müzik grubu (1971–2023)

Mazhar Fuat Özkan, kısaca MFÖ, Türk pop ve rock müzik grubu. Mazhar Alanson, Fuat Güner ve Özkan Uğur'dan oluşmaktadır. 1984 yılında çıkardıkları Ele Güne Karşı Yapayalnız ile müzik hayatlarına başlayan grup; bu albümdeki "Ele Güne Karşı", "Güllerin İçinden", "Bu Sabah Yağmur Var İstanbul'da", "Yalnızlık Ömür Boyu" gibi şarkılarla dikkat çekti. 1985 ve 1988 yıllarında sırasıyla "Diday Diday Day" ve "Sufi" şarkılarıyla Türkiye'yi Eurovision şarkı yarışmasında temsil ettiler.

<span class="mw-page-title-main">Müzik albümü</span> kaydedilmiş müzik albümü

Bir müzik albümü, aslen içinde müzikal kayıt bulunduran plak ve uzunçalar biçimindeki çalışmalardır. Zamanla gelişerek kaset, compact disc ve MP3 olarak dijital biçimleri de ortaya çıkmıştır. Müzik albümleri fiziksel olarak genellikle dekoratif kapakları ve albüm notları ile satışa sunulur. Albüm notları; müzik ve kayıt hakkındaki ekleri, arka plan bilgilerini, kaydın analizini, şarkı sözleri ile librettoları, sanatçı fotoğrafları ile diğer görüntüleri ve metinleri, buna ek olarak iş birliğine katılanlara teşekkür yazısını içerebilir. Compact disc formatının ortaya çıkmasından sonra albüm notları, CD kitapçığı olarak da anılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Ajda Pekkan</span> Türk şarkıcı

Ayşe Ajda Pekkan, Türk şarkıcı. 1970'lerden bu yana "Süperstar" lakabıyla anılan Pekkan, güçlü bir kadın figürü çizdiği şarkılarıyla Türk pop müziğinin öne çıkan isimlerinden biri hâline geldi. Güncel tuttuğu müzikal tarzı sayesinde 50 yılı aşkın bir süre popülerliğini korudu ve kendisinden sonra gelen birçok şarkıcıyı etkiledi.

<span class="mw-page-title-main">Gülseren Yıldırım</span>

Gülseren Yıldırım, Türk-Fransız şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Fikret Kızılok</span> Türk müzisyen

Münir Fikret Kızılok, Türk rock müziği sanatçısıdır. Hafif Türk müziği için rock tınıları ve deneysel çalışmalarıyla yakın dönemin en önemli sanatçılarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Funda Arar</span> Türk ses sanatçısı

Funda Arar, Türk pop müzik şarkıcısı. Bugüne kadar bir Altın Kelebek Ödülü ve bir Türkiye Video Müzik Ödülü dâhil olmak üzere çok sayıda ödül kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Erkin Koray</span> Türk müzik sanatçısı (1941–2023)

Mustafa Erkin Koray, Türk Anadolu rock sanatçısıdır. Anadolu rock, psychedelic rock ve hard rock türünde çok sayıda özgün eseri bulunmaktadır. Sanatçı, Anadolu'nun kültürel mirasını da korumaya katkıda bulunmuş, birçok türküyü yeniden düzenlemiş ve dinleyiciyle buluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Emre Aydın</span> Türk şarkıcı

Emre Aydın, Türk şarkıcı-şarkı yazarı ve yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Tanju Okan</span> Türk şarkıcı

Tanju Okan, Türk şarkıcı, müzisyen ve sinema oyuncusu.

Rhythm and Blues ; caz, rap, gospel ve blues karışımı, ilk olarak Afrika kökenli Amerikalıların ürettiği müzik türü.

<span class="mw-page-title-main">İzel</span> Türk şarkıcı

İzel Çeliköz, Türk şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Akon</span>

Aliaune Damala Bouga Time Puru Nacka Lu Lu Badara Akon Thiam, bilinen adıyla Akon (/ˈeɪkɒn/), Senegal asıllı Amerikalı şarkıcı, söz yazarı, plak yapımcısı ve iş adamı. Modern dünya müziğinde etkili bir figür olan sanatçı, 2004 yılında ilk single'ı “Locked Up ”ın yayınlanmasının ardından öne çıktı. Hip hop tarzındaki bu single, ilk stüdyo albümü Trouble'ın (2004) yayınlanmasından önce geldi ve bu albüm onun ticari atılımı oldu ve ertesi yıl R&B tarzındaki devam albümü “Lonely”yi ortaya çıkardı.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Yüce</span> Türk şarkıcı ve besteci

Abdullah Yüce, Türk müziği sanatçısı, şair, oyuncu.

New jack swing, Amerika Birleşik Devletleri'nde günümüz rap müziğin türünün atası olarak 1980'lerin sonlarında beliren bir soul türüdür. Bu tür müziklerde genellikle T-808 türü vurmalılar ve metalik çalgılar kullanılır. Bu tarzda hazırlanan en çok satış elde etmiş albüm ise, Michael Jackson'ın 1991 çıkışlı Dangerous albümüdür.

Söz yazarı veya güftekâr, kendi veya başkasının söyleyeceği şarkıların sözlerini yazan kişi.

<span class="mw-page-title-main">Lil' Kim</span>

Lil Kim ya da Kimberly Denise Jones Amerikalı rap müzik sanatçısı ve oyuncudur. Zor bir çocukluk döneminin ardından müzikle ilgilenmeye başlayan Lil' Kim'in müzik yaşamındaki dönüm noktası The Notorious B.I.G. ile tanışması oldu; çünkü The Notorious B.I.G’nin P. Diddy’nin kurduğu Bad Boy Records ile olan ilişkisi Lil’ Kim'in önünü açacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Magdalena Tul</span>

Magdalena Ewa Tul Polonyalı şarkıcı,besteci ve söz yazarı. 2000 yılında Gdansk'tan Varşova'ya taşınmış ve burada Studio Buffo için şarkıcı ve oyuncu olarak çalışmaya başlamıştır. Üç yıl sonra bu kez Roma adlı müzikal tiyatro ile çalışmaya başlamıştır. "Miss Saigon", "Grease", "Cats" ve "Academy of Mister Kleks" müzikallerinde yer almıştır. 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Polonya'yı "Jestem" adlı şarkı ile temsil etmiştir fakat finale kalmaya hak kazanamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan Krallığı</span> 1926-1973 yılları arasında Orta Asyada bir monarşi

Afganistan Krallığı, Güney ve Orta Asya'da 1926'da Afganistan Emirliği'nin halefi olarak kurulan bir anayasal monarşiydi. Tahta çıktıktan yedi yıl sonra ilk kralı Emanullah Han tarafından emirliğin krallığa dönüşümü ilan edildi. Monarşi, 1973 Afganistan Darbesi'yle birlikte sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Onurr</span> Türk şarkıcı ve şarkı yazarı

Onur Özdemir ya da bilinen sahne adıyla Onurr, Türk şarkıcı-şarkı yazarı. 2000'li yıllarda Sakin grubunun vokalisti, gitaristi ve şarkı yazarı olarak girdiği müzik dünyasına, Alper Narman ile şarkı yazarak devam etti. 2015'ten sonra Onurr adıyla solo çalışmalarını yayımlamaktadır.

İtalyan pop müziği ya da İtalyancadaki ismiyle Canzone Italiana, ilk kez 1960'lı yılların İtalya'sında İtalyan kültürü ve ABD merkezli Pop müzik kültürlerinin senteziyle ortaya çıkmış bir müzik türüdür. İtalyan pop müziği şarkılarında genellikle romantizm,sevgi ve gündelik hayat konuları işlenmektedir. Musica Italiana'nın ilk temelleri ilk kez 1960'lı yıllarda Adriano Celentano,Mina,Bruno Filippini,Nila Pizzi,Lucio Dalla,Milva,Domenico Modugno ve Don Backy gibi öncü İtalyan pop müziği sanatçıları tarafından atılıp, bu sanatçılar döneminde yaptıkları şarkıları ve besteleri sayesinde İtalya'da büyük bir popülarite kazanmışlardır. Ancak Adamo,Dalida,Charles Aznavour ve Sacha Distel gibi Fransa ve Belçika kökenli usta şanson sanatçılarının söyledikleri Fransızca şarkılarını İtalyancaya adapte ederek söylemeleri ya da o ünlü Fransızca şanson şarkılarını İtalyan pop müziği sanatçılarınca İtalyanca olarak yorumlamaları da İtalyan pop müziğinin gelişmesinde önemli bir yere sahip olmuştur. Ancak, Amerikalı pop müziği sanatçıları Neil Sedaka ve Connie Francis de,İtalyan olmadıkları halde İtalyanca şarkılar söyleyerek İtalyan pop müziğinin gelişmesinde etkili olmuşlardır. Soğuk Savaş'ın son yıllarından itibaren gerek ABD'den dünyaya kasıp kavuran modern pop müziği rüzgarı ve rahmetli Amerikalı pop müziği sanatçısı Michael Jackson'ın geliştirdiği modern pop akımı gerekse ünlü Sanremo Müzik Festivali sayesinde adını dünyaya duyuran efsanevi İtalyan şarkıcı Eros Ramazzotti,Drupi,Gianna Nannini ve ünlü müzik grubu Dik Dik de İtalyan pop müziğinin gelişmesinde etkili oldu. Hatta Eros Ramazzotti'nin de kendine has bir romantik üslubu ve kaliteli güftelerle pop müziği yapması,İtalyan pop müziğinin farklı bir biçimde yorumlanmasını sağladı. 2000'li ve 1990'lı yıllara gelindiğinde ise Anna Tatangelo,Alessandra Amoroso,Laura Pausini,Nek,Tiziano Ferro,Arisa,Irama,Noemi,Giusy Ferreri ve Emma Marrone gibi genç İtalyan müzisyenlerin kariyerlere başlamasıyla birlikte İtalyan pop müziği,günümüzdeki modern şeklini almakta olup İtalyan ulusu'na resmen mal olmaktadır. 1950'den beri yapılmakta olan Sanremo Müzik Festivali de İtalyan Pop Müziği'nin gelişmesinde etkili olmaktadır.