İçeriğe atla

Ahmed Tumeh

Ahmed Salih Tumeh el-Kader (ayrıca yazıldığından Tumeh, Tuma ve Tohme, (Arapça:|أحمد طعمة); d. 1965, Deyrizor, Suriye), Son zamanlarda Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu tarafından oluşturulan geçici hükûmetin Başbakanı olarak seçilen Suriyeli bir politikacı.[1] Otoritesi, 14 Eylül 2013 tarihinden beri Beşşar Esad'ın hükûmeti ile paralel olarak bulunmaktadır.

Tumeh, kendini ılımlı İslamcı olarak tarif etmektedir. İstanbul'daki Ulusal Koalisyon'un yanı sıra, selefi Gassan Hitto tarafından düzenlenen bir toplantıda 97 oy üzerinden 75'ini alarak seçimi kazandı. Görevi süresince Özgür Suriye Ordusu güçlerinin Suriye'deki kontrolü altında bulunan bölgeleri yönetmiştir. 13 bakanla bir hükûmet oluşturarak göreve başlamıştır.

Geçici hükûmet 22 Temmuz 2014 tarihinde feshedilmiştir.[2]

Koalisyon oy hakkına sahip 109 üyesi olmasına rağmen ve 63'e karşı 65 oy alarak 14 Ekim 2014 tarihinde yeniden göreve seçilmiştir.[3]

17 Mayıs 2016 tarihinde görevi sona erdi.

Kaynakça

  1. ^ "Syrian opposition elects moderate Islamist as prime minister". Reuters. 14 Eylül 2013. 27 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2013. 
  2. ^ "Syrian opposition coalition dissolves interim government". 22 Temmuz 2014. 6 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2014. 
  3. ^ "Al-Khodr re-elected PM of Syrian interim government". 14 Ekim 2014. 20 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2014. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Gassan Hitto
Geçici
Suriye Geçici Hükûmeti Başbakanı
2013–2014
Sonra gelen
Kendisi
Önce gelen
Kendisi
Suriye Geçici Hükûmeti Başbakanı
2014–2016
Sonra gelen
Cevad Ebu Hatib

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Suriye Ulusal Konseyi</span>

Suriye Ulusal Konseyi, kısaca SUK, Beşar Esad hükûmetine karşı 2011 Suriye ayaklanması sırasında oluşturulan bir Suriyeli muhalif koalisyondur.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Kürdistanı çatışmaları</span> Kuzey Suriyede askeri ve siyasi çatışma

Rojava Savaşı ya da Suriye Kürdistanı Çatışmaları, Suriye'nin kuzeyindeki taraflar arasındaki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ahrar uş-Şam</span> İslamcı Silahlı Sünni-Köktenci Militan örgüt

Ahrar uş-Şam ya da tam adıyla Şam'ın Hürleri İslami Hareketi, Suriye'de 2011 yılında Halep'te kurulan ve Beşşar Esad yönetimine karşı savaşan muhalif gruptur. Merkezleri İdlib'dedir. 2011 yılından bu yana aktif faaliyet göstermektedir. Sünni ve Selefi mücahidlerden oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">George Sabra</span>

George Sabra Suriyeli muhalif aktivist ve Suriye Ulusal Konseyi eski Başkanı. 9 Kasım 2012 tarihinde Suriye'deki ana muhalefet grubu olan Suriye Ulusal Konseyi Başkanlığına seçildi. Muaz el-Hatib'in istifası üzerine 6 Temmuz 2013 tarihine kadar geçici olarak Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanlığı görevini yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu</span>

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu ya da diğer ve kısa adıyla SMDK 11 Kasım 2012 tarihinde, Katar'ın başkenti Doha'da yapılan Suriye için adlı toplantı sonucu ortaya çıkan, Suriyeli muhalif çatı örgüt. Suriye İç Savaşı sırasında, Suriye Arap Cumhuriyeti Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın ve Suriye Arap Cumhuriyeti karşıtı muhaliflerin oluşturduğu bir örgüttür. Örgütün ilk başkanı eski Emevi Camii lideri, din adamı ve muhalif aktivist Muaz el-Hatib'dir. Şimdiki başkanı ise Salim el-Muslat'tır. Örgütü başta Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail devleti olmak üzere çoğu devlet ve birçok batı kuruluşları ve Suudi Arabistan Krallığı Rejimi "Suriye halkının temsilcisi" olarak tanımıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed el-Cerba</span>

Ahmed el-Cerba Suriyeli siyasetçi. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu eski Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Bakanlar Kurulu (Suriye)</span> Suriyenin bakanlar kurulu

Suriye Kabinesi veya Bakanlar Kurulu, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin en üst yürütme organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hadi el-Bahra</span>

Hadi al-Bahra Suriyeli siyasetçi. 9 Temmuz 2014 - 4 Ocak 2015 tarihleri arası Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">İslami Cephe</span> Silahlı Suriye muhalefetinden oluşan bir koalisyon

İslami Cephe, Suriye'de 22 Ekim 2013 tarihinde yedi grubun birleşmesiyle oluşan muhalif bir gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Halid Hoca</span>

Halid Hoca, Suriyeli ve Türk siyasetçi ve tıp doktorudur. 4 Ocak 2015 - 5 Mart 2016 tarihleri arası Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu başkanlığı yapmıştır.

Suriye Demokratik Türkmen Hareketi, Suriye Türkmenleri tarafından 21 Mart 2012 tarihinde İstanbul'da oluşturulan muhalefet partilerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrahman Mustafa</span> Politikacı

Abdurrahman Mustafa, Suriye Türkmeni asıllı Suriyeli siyasetçidir. Suriye Türkmen partilerini ve gruplarını temsil eden çatı oluşumu Suriye Türkmen Meclisinin eski başkanı ve Suriye Geçici Hükûmeti Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Geçici Hükûmeti</span> Sürgündeki Suriye hükûmeti

Suriye Geçici Hükûmeti,, Suriye'deki muhalif hükûmettir. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu tarafından kurulmuştur. Geçici Hükûmet, Suriye muhalefeti adına ülkenin bazı alanlarını kontrol etmekte olup Baasçı Suriye Bakanlar Kurulunu tanımayarak ülkedeki tek meşru hükûmet olduğunu iddia etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye muhalefeti</span> Esad ailesinin Suriyedeki yönetimine muhalif bir grup

Suriye muhalefeti, Suriye Ulusal Koalisyonu ve alternatif bir Suriye hükûmeti olarak belirli toprak kontrolüne sahip Suriye hükûmeti karşıtı gruplar tarafından temsil edilen siyasi yapıdır.

Enes el-Ebda, Mart 2016-Mayıs 2017 tarihleri arası Suriye Devrimi Muhalefet Güçleri Koalisyonu'nun başkanı olan Suriyeli bir politikacı. 6 Mayıs 2017'de görevinden istifa etti ve yerine Riad Seif getirildi. 29 Haziran 2019'da, ertesi gün Başbakan olarak atadığı Abdurrahman Mustafa'nın yerine Suriye Geçici Hükûmeti Başkanı seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Kamışlı Muharebesi (2016)</span>

Kamışlı Muharebesi, Suriye İç Savaşı sırasında paramiliter güç olan Asayiş Güçleri ve hükûmete bağlı Ulusal Savunma Kuvvetleri arasında şehir savaşı türünde gerçekleşen silahlı çatışma. Tarafların ateşkes imzalaması ile sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">2014 Suriye devlet başkanlığı seçimi</span> Suriyenin cumhurbaşkanını belirleyen seçim

Suriye'de 3 Haziran 2014 tarihinde devlet başkanlığı seçimleri yapıldı. Seçimlerin demokratik olmadığı konusunda akademik bir görüş birliği bulunmaktadır. Sonuç, geçerli oyların %90'ından fazlasını alan Beşşar Esad için ezici bir zafer oldu. Esad 16 Temmuz'da Şam'daki başkanlık sarayında üçüncü bir yedi yıllık dönem için yemin etti.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Kurtuluş Hükûmeti</span> Suriye İç Savaşı sırasında oluşan hükûmet

Suriye Kurtuluş Hükûmeti, Kasım 2017'nin başlarında İdlib ilinde kurulan de facto hükûmet. Kurulmasının ardını Suriye Geçici Hükûmeti ile çatışmalar izledi ve Heyetu Tahrir'uş Şam'ın, Geçici Hükûmet'in Kuzeybatı Suriye'deki yerel meclislerini tek taraflı olarak dağıttığı bildirildi. Kurtuluş Hükûmeti'nin başbakanı, bir başkan tarafından yönetilen Genel Şura Konseyi isimli yasama organı tarafından seçilir. Şu anki başbakanı 18 Kasım 2019'dan itibaren Ali Keda'dır ve Genel Şura Konseyi başkanı 24 Nisan 2020'den itibaren Mustafa el-Musa'dır.

Salim el-Muslat 2021-2023 yılları arası Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu başkanı olan Suriyeli bir politikacı.

Yüksek Askeri Konsey, 2012'nin sonlarından 2014'ün ortalarına kadar Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) en yüksek askeri liderliğiydi. Örgütün kuruluşu, Suriyeli muhalif güçlere finansman sağlamak ve onları silahlandırmak amacıyla Batı güçlerinin ve Arap güçlerinin desteğiyle 7 Aralık 2012 tarihinde duyurulmuştur.