İçeriğe atla

Ahmed Ticani

Ahmed Ticani (Arapça: احمد التجانی, 1735–1815), Cezayirli İslam alimi ve bir Sûfî tarikatı olan Ticanilik kurucusu.[1][2][3]

Yaşamı

Tijani, 1735 yılında Muhammed el-Muhtar'ın oğlu olarak Ayn Madi'de doğdu. Berberi geleneğine göre dedesi Tican kabilesinden bir kadınla evlendiğinden ailesi "Ticani" nisbesi almıştır. Ticani, on altı yaşındayken veba nedeniyle anne ve babasını kaybetti. Ayn Madi'de Muhammed Bafiyya'dan Kur'an'ı öğrendi. Halil ibn İshak el-Cundi'nin Maliki mezhebine göre yazılmış İslam fıkıh eserlerini ve Ebü'l-Kâsım el-Kuşeyrî'nin Risâle ila's-sufiyye'sini okudu.

1757'de Tilemsenden Fes'e gitti. Oradayken üç Sufi tarikatına, Kadiri, Nasiri ve Şazeli'ye intisap etti. Bundan sonra Fes'ten ayrılarak Abîd'de beş yıl süreyle Sîdî Abdülkādir b. Muhammed'in hizmetinde bulundu. 1772'de hac için ve Sufi yaşam tarzını aramak için Mekke'ye yolculuğa başladı. Yolculuğu sırasında Azvâvî Zâviyesi'nde Halvetî şeyhi Mahmûd b. Abdurrahman'in sohbetine dahil oldu. Tunus'tan ayrılarak Mısır'a gitti ve Kahire'de Halveti şeyhi Mahmud el-Kurdi ile tanıştı. Ticani 1773'ün sonlarında Mekke'ye ulaştı ve hac görevini gerçekleştirdi. Sufi bir yaşam tarzı arayışında, hizmetçisi dışında nadiren insanlarla görüşen Şeyh Ahmed bin Abdullah El Hindi ile tanıştı. Medine'de Halveti'nin Sammaniyye kolunun kurucusu Abdülkerim el-Samman ile tanıştı. Al-Samman, Tijani'ye bölgedeki Sufi tarikatları içinde kutb veya alim olacağını söyledi. Tijani Mekke'den ayrıldı ve Halvetiyye tarikatını vaaz etmek için el-Kurdi'nin onayını aldığı Kahire'ye döndü. Birkaç yıllığına Kahire'den Tlemcen'e yerleşti.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İbn Battuta</span> Arap Mağribî seyyah ve kâşif (1304–1369)

İbn-i Battuta, Orta Çağ'da yaşamış olan Berberî Mağrip bilgini, kaşifi ve seyyahıdır. Rıhletü İbn Battûta diye bilinen seyahatnâmenin yazarıdır. Maliki mezhebine mensuptur. İbn-i Battuta, büyük ölçüde modern öncesi tarihte diğer tüm ünlü kaşiflerden daha fazla seyahat etmiş, toplam 117.000 km ile Zheng He'yi yaklaşık 50.000 km ve Marco Polo'yu da 24.000 km ile geride bırakmıştır.

Nakşibendilik, 14. yüzyılda Orta Asya'da Buhara çevresinde gelişen ve adını kurucusu sufi alim Bahâeddin Nakşibend'den alan tasavvuf tarikatı.

<span class="mw-page-title-main">İbn-i Cübeyr</span> Endülüslü Arap seyyah ve şair

Tam adı; Ebul'l Hüseyn Muhammed İbni Ahmed İbni Cübeyr El-Kinani. Orta Çağ Endülüs asıllı şair ve yazar olarak ün yapmıştır, 539 yahut 540/1144 veya 1145 yılında İspanya'nın Valensiya veya Hatib şehrinde dünyaya geldi. Eldeki kaynaklara göre 740 yılında İspanya'ya gelen arap kabilelerinden birine mensuptu. Babasının kültürlü ve üst düzey bir devlet memuru olduğu, kendisinin de bir süre Muvahhidler'den bir emirin sekreterliği ile Granada valisinin nezdinde kâtiplik yaptığı bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şafii</span> Şafi mezhebinin kurucusu ve imamı

Şafii, İslam hukuku bilgini. Şafii mezhebinin kurucusudur.

Rüfailik ya da Rifâiyye, tasavvufi inanışa göre kurucusu ve piri Ahmed er Rüfâi olan İslamîyetin bir tarikatıdır.

Bayramilik veya Bayramiyye Tarikatı, kurucusu Hacı Bayram-ı Veli'nin (1352-1429) adına izafeten Bayramîyye Tarikatı olarak tanınmıştır. Hacı Bayram-ı Veli'nin, hocası Safev’îyye şeyhi Hoca Alâ ed-Dîn Ali Erdebilî'nin talebelerinden Şeyh Hâmid Hâmid’ûd-Dîn-i Veli'nin Aksaray'da ölümünden sonra Ankara'ya dönüp irşâd fa'aliyetlerine başladığı 1412 tarihi, ilk Türk tarikatı olan Bayramiye'nin kuruluşu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Reşîd Rıza</span> İslami reformcu din bilgini

Muhammed Reşid Rıza, İslami reformcu din alimi. Muhammed Abduh’un en yakın takipçilerinden birisi olarak bilinir.

İmâmet ya da İmâmîlik İslam'ın bir kolu olan Şiiliğin temel ilkelerinden birisidir. Sünnilik imâmeti imanın esaslarından biri olarak saymaz.

Muhammed Nur'ül Arabi, Son dönem melamiliğin piri. 1813-1887 arasında yaşamış sufi. Çeşitli sufi üstadlarından ders almış olan ve hayatının büyük kısmını Anadolu ve Rumeli topraklarında geçiren Seyyid Muhammed Nur, Abdülbaki Gölpınarlı tarafından Üçüncü Devir Melamiliği şeklindeki tanımlanan dönemin de öncüsü kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Alevi</span>

Ahmed Alevi, Şazeliliğin Darkavi Aleviyye kolunun kurucusu mutasavvıf.

Ni'metullah'îyye, Ni'metallahîlik ya da Ni'metullahî Tarikâtı ; Emir Nûr'ed-Dîn Ni'metullah bin Mir Abdullah tarafından 14. yüzyılda kurumsallaştırılan Azerî kökenli bir sufi tarikâtı.

<span class="mw-page-title-main">Zahid Gilani</span> İranlı ilahiyatçı (1216-1301)

Zahid Gilani tam adıyla Tâcüddîn İbrahim b. Rûşen Emîr b. Bâbil b. Bîdâr el-Kürdî es-Sencânî Zahidiyye tarikatının şeyhi ve mutasavvıf.

II.Baybars veya Baybars Çeşnigar tam ismiyle Malik Muzaffer Rukneddin Baybars Çeşnigar Mansuri 1309da bir komployla Memluk Sultanı Nasır Muhammed bin Kalavun'un yerine geçen ve 10 ay 24 gün gibi kısa bir dönem için saltanat süren Çerkes kökenli ama Bahri Hanedanı'ndan onikinci Memlûk Devleti hükümdarı.

<span class="mw-page-title-main">Zünnûn-ı Mısrî</span>

Zünnûn-ı Mısrî veya Zû'n-Nûn el-Mısrî, tasavvuf felsefesinin kurucuları arasında gösterilen Mısırlı Arap düşünürdür. Tam ismi ise Zünnûn Ebû'l Faid Savban ibn İbrâhim el-Mısrî olarak bilinir.

Ekberilik, Muhyiddin İbn Arabi'nin temel kavramlarını geliştirdiği sufi metafiziğinin Vahdet-i Vücud denilen meşrep veya okuluna bağlı olan sufileri tanımlamakta kullanılan bir terim.

Ahmed İbn Acibe, 18. yüzyılda yaşayan Faslı sufidir.

<span class="mw-page-title-main">Şâzelîlik</span> Sünni İslamda Sufi mistik tarikatı

Şâzelîlik, Ebü’l-Hasan eş-Şâzelî tarafından kurulan İslam'ın sûfî bir tarikatıdır.

Ebû’l Hasan eş-Şâzelî ya da Şâzelî, Şâzeli tarîkatının kurucusu olan Kuzey Afrikalı İslam âlimi ve sufi.

Muhammed Küfrevi, 19. asırda yaşamış bir sufidir. Nakşibendiliğin Halidiye koluna bağlı bir tarikat şeyhidir. Mevlana Halid-i Bağdadi'nin halifesi Seyyid Taha Hakkâri'den hilafet almıştır. Siirt'in Şirvan eski adıyla Küfre kasabasında yaşadığı için kendisi ve artgelenleri Küfrevi veya Kufralı soyadıyla tanınmıştır. Torunları arasında TBMM sabık milletvekillerinden Kasım Kufralı da bulunmaktadır. Türbesi Bitlis'te olup Sultan II. Abdülhamid tarafından Barok tarzında inşa edilmiştir. I. Dünya Savaşı sırasında Ruslar tarafından türbesi yağma ve tahribata uğramasına rağmen günümüze kadar ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Ticani Semavi</span>

Muhammed Ticani Semavi, Tunuslu İslâm araştırmacısı, şiiliği seçen Mâlikî alimi.