İçeriğe atla

Ahmed Ağa Camii

Koordinatlar: 42°01′42″K 20°38′44″D / 42.02833°K 20.64556°D / 42.02833; 20.64556
Ahmed Ağa Camii
Ahmed Ağa Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumDragaş, Kosova
Koordinatlar42°01′42″K 20°38′44″D / 42.02833°K 20.64556°D / 42.02833; 20.64556
İnançSünni İslam
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimOsmanlı
Tamamlanma1289 (734 yıl önce) (1289)
Özellikler
Minare sayısı1

Ahmet Ağa Camii (Arnavutça: Xhamia e Ahmet Agës), Hacı Hüseyin Camii (Arnavutça: Xhamia e Haxhi Huseinit) veya Mlike Camii (Arnavutça: Xhamia e Mlikës, Sırpça: Мличка џамија, romanizasyon: Mlička džamija) Kosova ve Balkanlarda bulunan en eski camidir. Dragaş yakınlarındaki Mlike köyünde yer alan cami 1289 yılında inşa edilmiştir.[1][2]

1995 yılında, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin Halep'teki müftülük ofisi tarafından Dragaş'taki İslam topluluğu konseyine gönderildiği iddia edilen resmi belgede, Al-Aga adlı bir ailenin Halep'ten eski Yugoslav topraklarına, özellikle Mlika olarak bilinen bölgeye göç ettikleri belirtilmektedir. Bu belgeye göre, bu ailenin göçü 1095 yılından 1291 yılına kadar devam etmiştir.[3] Cami, 1822 yılında Ahmed Ağa tarafından restore edilmiştir.[4]

Kosova'nın güneyinde yer alan yapı, tarih boyunca topluluğun gönüllü bağışları ve katkıları ile birkaç kez yeniden inşa edilmiştir. Günümüzde hala kullanılan cami [5] özellikle Cuma günleri oldukça kalabalık bir cemaat tarafından ziyaret edilmektedir.

Ayrıca Bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Xhamia Më E Vjetër Në Kosovë Dhe Ballkan". 7 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "A e dini se sa xhami ka në Kosovë dhe cila është më e vjetra?". 1 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Sharr, KBI (March 2007). "Këshilli me xhaminë më të vjetër në rajon". DITURIA ISLAME, Revistë Mujore, Fetare, Kulturore e Shkencore. Nr. 200 (xhamitë nëpër këshillat e Kosovës): 50. 
  4. ^ "725-year old Kosovo mosque shows Islam's history in Balkans". 18 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Beksaç, Eren. "Kosova'nın 735 yıllık en eski camisi: Mlike". Anadolu Ajansı. 10 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pazar Camii (Ergiri)</span>

Ergiri Camii veya Pazar Camii (Xhamia e Pazarit), eskiden Memi Bey Camii (Xhamia e Memi Beut), Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Ergiri kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisi.

<span class="mw-page-title-main">Berat Kurşunlu Cami</span> Arnavutluk Cumhuriyetinin Berat kentinde bulunan tarihi Osmanlı camisi

Kurşunlu Cami veya Ahmet Bey Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunan tarihi bir Osmanlı camisi.

<span class="mw-page-title-main">İşkodra Kurşunlu Cami</span>

Kurşunlu Camii veya Buşatlı Mehmet Paşa Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin İşkodra kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Camii</span>

Beyaz Camii, Ak Mescid (Ak Mesxhid) veya II. Bayezid Camii (Xhamia e Sulltan Bayezitit), Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camiinin kalıntıları. Cami 16. yüzyılda inşa edilmiştir ve Arnavutluğun en eski camilerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Paşa Camii</span> Tiranda bulunan eski bir cami

Süleyman Paşa Camii veya Eski Camii (Xhamia e Vjetër) Arnavutluk'un Tiran başkentinde en eski camisiydi. Zamanında en değerli tarihî bir Osmanlı Türk dinî yapıydı.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Sultan Mehmed Camii (Akçahisar)</span>

Fatih Sultan Mehmed Camii veya Fethiye Camii, Arnavutluk'un Akçahisar kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1481 yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiştir ve İskender Bey Müzesi'nin yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Bendo Camii</span>

Hacı Bendo Camii veya Hacı Bedo Camii (Xhamia e Haxhi Bedos), Arnavutluğun Borşi köyünün yanındaki Sopot tepesinin üstünde bulunmakta olan ve Osmanlı döneminde inşa edilen tarihî bir Türk dinî yapısıdır. Yapı, Borşi Kalesi'nin içinde bulunmaktadır. Fakat bu cami komünizm dönemde zarar görmüştür ve bugüne kadar yeniden ibadete açılamıştır. Eskiden kırmızı tuğladan olan kubbesi, bugün beton ile kapatılmıştır. Bölgedeki Bizans dönemi kiliseler ve manastırlar bugün restore edilirken Hacı Bendo Camii bugüne kadar restore edilmemiştir. İçindeki Müslüman freskler ve nakkaşlık işleri yok olma tehlikesindedir. Taştan olan minaresinin yarısı eksiktir.

<span class="mw-page-title-main">Dıraç Büyük Camii</span>

Dıraç Büyük Camii, Arnavutluk'un Dıraç kentinde bulunan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Parruca Camii</span>

Parruca Camii, Arnavutluk'un İşkodra kentinde bulunan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Eski Çarşı, Yakova</span>

Yakova'daki Eski Çarşı Kosova'daki en eski çarşıdır. Mëhalla e Hadumit tarihi semti bulunduğu şehrin 15. yüzyıldan kalma en eski camisi olan Hadım Camisi'ne ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'da COVID-19 pandemisi</span>

Bu makale COVID-19 pandemisi'nin (COVID-19) Kosova'daki etkisini belgelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bayraklı Camii (İpek, Kosova)</span>

Bayraklı Camii, Çarşı Camii veya Fatih Camii, Kosova'daki İpek kentinde bulunan İpek Çarşısı'nın merkezinde bulunan bir camidir. 1471 yılında Sultan II. Mehmed tarafından inşa ettirilmiş tek kubbeli yapı aynı zamanda şehirdeki en eski ve en yüksek kubbeye sahiptir. Cami, II. Dünya Savaşı sırasında 1943 yılında İpek Çarşısı'nı tamamını yok eden İtalyan ordusu ve 1999 yılında Kosova Savaşı sırasında Sırp ordusu tarafından olmak üzere iki kez yakılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Balec Camii</span>

Balec Camii, Kosova'nın Gilan şehrinde bulunan bir camidir. İsmini içinde bulunduğu Balec mahallesinden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Ali Bey Camii</span> Vıçıtırın, Kosovadaki tarihi bir cami

Gazi Ali Bey Camii, Kosova'nın kuzeyindeki Vıçıtırın kentinin eski merkezinde yer alan Gazi Ali Bey Külliyesi'nin bir parçası olarak Gazi Ali Bey Hamamı'na 100 metre mesafede bulunan tarihi bir camidir. 15. yüzyılda inşa edilen cami Kosova'daki en eski kültürel miras anıtlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Mehmed Paşa Camii</span> Prizren, Kosovadaki tarihi bir cami

Gazi Mehmet Paşa Camii veya Bayraklı Camii, Kosova'nın güneybatısındaki Prizren kentinde bulunan tarihi bir camidir. Kosova'daki en eski İslami yapılardan biridir. İnşaatı 1561 yılında başlamış ve 1573 yılında tamamlanmıştır. Cami, bir kütüphane, bir mektep ve medrese, hamamlar, konutlar ve diğer yapıların yer aldığı bir külliyenin parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suzi Çelebi Camii</span> Prizren, Kosovadaki tarihi bir cami

Suzi Çelebi Camii, Kosova'nın güneybatısındaki Prizren kentinde bulunan tarihi bir camidir.

Hamam Camii, Hasan Bey Camii veya Molla Zade Hasan Camii, Kosova'nın kuzeybatısındaki İpek kentinde bulunan bir kültürel miras anıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sinan Paşa Camii (Kaçanik)</span> Kaçanik, Kosovadaki tarihi bir cami

Sinan Paşa Camii veya Koca Sinan Paşa Camii, Kosova'nın güneyindeki Kaçanik kentinde bulunan bir camidir. 1594-1595 yıllarında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ramazan Çavuş Camii</span> Priştine, Kosovadaki tarihi bir cami

Ramazan Çavuş Camii veya Lâb Camii, Kosova'nın başkenti Priştine şehrinin eski şehir merkezinin kuzeyindeki bir Osmanlı camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Pirînaz Camii</span> Priştine, Kosovadaki tarihi bir cami

Pirînaz Camii veya Pîrî Nâzır Camii, Kosova'nın başkenti Priştine şehrinde yer alan bir Osmanlı camisidir. Cami 16. yüzyılın ikinci yarısında, iki Osmanlı Sultanı döneminde Vezir olarak görev yapan Piri Nazır tarafından inşa ettirilmiştir. Pirînaz Camii, Fatih Sultan Mehmed Camii'nden 100 yıl sonra aynı taş malzeme ile inşa edilmiştir. Caminin kültürel önemi, 1389'daki Kosova Muharebesi'nde ölen Sultan Murad'ın oğlu ve halefi olan Sultan Bayezid'in izniyle Prens Lazar'ın kalıntılarının bugünkü Pirînaz Camii'nin bulunduğu yere gömüldüğüne dair inançla beraber daha da artmaktadır. Daha sonra Lazar'ın kalıntıları Sırbistan'daki Ravanica Manastırı'na götürülmüştür. Ayrıca, yerel bir efsaneye göre Pirînaz Camii'nin bahçesinde bulunan "Lazar Taşı" Prens Lazar'ın başının kesildiği taş olarak kullanılmıştır. Ancak Lazar'ın ölümünün gerçekte nasıl olduğu bilinmemektedir.