İçeriğe atla

Ahmed Ağa Çeşmesi (Karagümrük)

Koordinatlar: 41°01′37″K 28°56′02″D / 41.02694°K 28.93389°D / 41.02694; 28.93389
Ahmet Ağa Çeşmesi
Harita
Genel bilgiler
TürÇeşme
KonumSulukule, Karagümrük, Fatih, İstanbul, Türkiye
Koordinatlar41°01′37″K 28°56′02″D / 41.02694°K 28.93389°D / 41.02694; 28.93389
TamamlanmaHicri 1073 (Miladi 1663)[1]

Ahmet Ağa Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Sulukule semtinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir.[1] Küçük Çeşme olarak da bilinir. Üzerindeki kitabesine göre Ahmet Ağa isimli bir kişi tarafından Hicri 1073 (Miladi 1663) yılında yaptırılmıştır.[1]

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c "Ahmet Ağa Çeşmesi, Karagümrük". kulturenvanteri.com. 20 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Karagümrük İstanbul ili Fatih ilçesine bağlı tarihi bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">III. Ahmed Çeşmesi</span>

III. Ahmet Çeşmesi, İstanbul'da Topkapı Sarayı'nın giriş kapısı ile Ayasofya arasında Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın önerisiyle III. Ahmed tarafından Perayton isimli bir Bizans çeşmesinin yerine inşa ettirilen çeşmedir. Türk rokoko tarzının en güzel örneklerinden olan çeşmenin yapım tarihi 1728'dir. Mimar Ahmet Ağa tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Karagümrük SK</span> Türk spor kulübü

Fatih Karagümrük Spor Kulübü veya kısaca Karagümrük ya da sponsorluk anlaşması gereğince Vavacars Fatih Karagümrük, ismini İstanbul'un Fatih ilçesinin Karagümrük mahallesinden alan spor kulübü. 2020-21 sezonundan itibaren maçlarını 76.092 koltuk kapasiteli Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nda oynamaktadır. Kulübün ayrıca Kadınlar Süper Ligi'nde mücadele eden kadın futbol takımı da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Odabaşı Camii</span>

Odabaşı Camii, Has Odabaşı Camii ya da Has Odabaşı Behruz Ağa Cami; bir Mimar Sinan camisidir. Etrafındaki yerleşim bölgesi de Odabaşı semti olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Ayrılık Çeşmesi</span> Kadıköy, İstanbul, Türkiyede bir çeşme

Ayrılık Çeşmesi ya da Ahmed Ağa Çeşmesi, İstanbul'un Kadıköy ilçesi Rasimpaşa mahallesi sınırları içinde kalan tarihî bir yapıdır. İlk inşa tarihine ilişkin kesin bir bilgi olmamakla birlikte 17. yüzyılın başında Kapı Ağası Gazanfer Ağa tarafından bir namazgâh ile birlikte yaptırıldığı sanılmaktadır. Çeşme üzerindeki kitabelere bakıldığında, daha sonraları çeşmenin 1741 yılında Kapı Ağası Ahmet Ağa ve 1921-1922 yıllarında 5. Mehmet’in torunu Düriye Sultan tarafından olmak üzere iki kez tamir ettirildiği öğrenilmektedir. Kimi kaynaklar çeşmenin geçmişini Bizans dönemine kadar dayandırmaktadır. Kadıköy Belediyesi tarafından restore edilen çeşme, günümüzde yandaki resimdeki halini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İshak Ağa Çeşmesi</span> İstanbulda çeşme

İshak Ağa Çeşmesi, Onçeşmeler, On Çeşmeler, Beykoz Çeşmesi, Behruz Ağa Çeşmesi ya da I. Mahmud Çeşmesi, İstanbul'un Beykoz ilçesindeki bir çeşmedir. I. Süleyman'ın has odabaşı olarak görev yapan Behruz Ağa tarafından, daha önceleri bir Bizans çeşmesinin bulunduğu alana yaptırıldı. Zamanla harap hâle gelen ve suyu akmayan çeşme, Temmuz 1746'da başlayan ve 1746 ya da 1747 yılında tamamlanan çalışmalar sonucunda İstanbul Gümrük Emini İshak Ağa tarafından yenilendi. İnşa edildiği dönemde bir mesire alanında yer alırken bölgede yapılaşmanın artmasıyla şehir dokusu içinde kaldı. 1948 öncesinde üç; 1948-1950, 1986, 2005-2006 ve 2016-2017 yıllarında ise birer kez onarımdan geçti. Yapılan değişikliklerle kemerleri, üst örtüsü ve yan cephelerinde değişiklikler meydana gelirken kalemişi süslemeler eklendi. 1972'den beri korunması gereken tarihî eser statüsünde olan çeşme, Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olup günümüzde işlevseldir.

<span class="mw-page-title-main">Urla Mermerli Çeşme</span> Urlada bir çeşme

Mermerli Çeşme asıl adıyla Ahmet Ağa Çeşmesi, İzmir ilinin Urla ilçesinde bulunan tarihi bir çeşmedir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Ağa Çeşmesi (Eminsinan)</span> İstanbulda tarihi yapı

Mehmed Ağa Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesinde Eminsinan mahallesi Katip Sinan Sokak üzerinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Klasik tarzda kesme küfeki taşından yapılmıştır. Sade ve süslemesiz yalınlığın her iki yanında tas yuvası mevcuttur. Lülesi kaybolmuş ve susuzdur. Yıllarca bakımsız ve harap vaziyetteki çeşme üzerindeki beton sıvalar temizlenerek günümüze ulaşmıştır. Kitabesi okunamayacak ölçüde yıpranmış olsa da banisinin Mehmet Ağa isminde bir hayırsever olduğu bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yukarı Sinan Ağa Çeşmesi</span> İstanbulda çeşme

Yukarı Sinan Ağa Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde sokağa adını veren Sinan Ağa Çeşmesi Sokakta bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Sade bir ayna taşı ile iki bardaklığı vardır. Teknesi yol kotu altında kalmıştır. Suyu akmayan ve yıkılmak üzere olan yapının etrafı İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından koruma amaçlı paravanla çevrilmiştir. Aynı mahallede ve aynı isimde Aşağı Sinan Ağa Çeşmesi bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Aşağı Sinan Ağa Çeşmesi</span> İstanbulda çeşme

Aşağı Sinan Ağa Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesi Esnaf Loncası Sokakta bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Kitabesinde yazdığına göre aynı yerde bulunan bir çeşmenin 1899'da yeniden yaptırıldığı bilinmektedir. Üzerinde II. Abdülhamid'in tuğrası bulunan kitabesi yerindedir. Çiçek deseni işlenmiş mermerden yapılmış ayna taşı vardır. Mermer tekne çeşmenin önünde çıkıntı halindedir. Yakın zamanda Fatih Belediyesi tarafından restore edilmesine rağmen suyu akmamaktadır. Aynı mahallede ve aynı isimde Yukarı Sinan Ağa Çeşmesi bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Balat Çeşmesi</span> İstanbulda çeşme

Yusuf Şucaeddin Camii Çeşmesi ya da Balat Çeşmesi, İstanbul ilinin Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. 1980'li yıllardaki Haliç sahil yolu çalışmaları sonrası Yusuf Şucaeddin Camii bahçesi içinde kalmıştır. Kesme küfeki taşından yapılmış ve altıgen şeklindedir. Büyük bir haznesi ve 4 cephesinde birer çeşme bulunur. Üzeri kurşun ile kaplıdır. Ayna taşı yerinde mermer levha vardır. Sadece bir çeşmenin suyu akmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Öküz Mehmed Paşa Camii</span> İstanbulda cami

Öküz Mehmed Paşa Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Hırka-i Şerif mahallesinde Melek Hoca Caddesi üzerinde bulunan Osmanlı dönemi camidir. Karagümrük semtinde doğan 17. yüzyıl sadrazamı ve I. Ahmed'in damadı Öküz Mehmed Paşa tarafından 1617'de ahşap olarak yaptırılmıştır. 1729'daki Büyük Balat Yangını'nda tamamen yanmıştır. Bu tarihten sonra yıllarca sadece temel kalıntılarının bulunduğu cami arsasında 1987'de betonarme olarak yeniden yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sofalı Çeşme (Karagümrük)</span>

Sofalı Çeşme, İstanbul ili Fatih ilçesi Karagümrük mahallesinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Yakup Kethüda Çeşmesi olarak da bilinir. Sarmaşık ve Niyazi Mısri sokakların kesişip, bu noktanın Sofalı Çeşme Caddesi ile de birleştiği mevkidedir. Kesme taştan yapılmış olup klasik üsluptadır. Kitabesi olmadığından kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Çeşmenin karşısında Keçeci Piri Camii bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Yakup Kethüda Çeşmesi (Karagümrük)</span> İstanbulda çeşme

Yakup Kethüda Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Karagümrük mahallesinde Sofalı Çeşme Caddesi üzerinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Galid Paşa Çeşmesi</span> İstanbulda çeşme

Ahmet Galip Paşa Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Sulukule semtinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Bizans Kale Surları'nın bitişiğinde yer alan çeşme mermer kaplıdır. Her iki tarafındaki mermer sütunlar kenarları oluşturur. Ayna taşı sade ve süslemesizdir. Yıllarca bakımsız ve harap vaziyetteki çeşme restore edilerek günümüzdeki haline ulaşmıştır. Teknesi kırıldığından yenisi ile değiştirilmiştir. Suyu akmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Çeşmesi</span> İstanbulda çeşme

Cumhuriyet Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Yavuz Sultan Selim mahallesi, Ayakapı semtinde bulunan çeşmedir. Kitabesinde "Cumhuriyet Çeşmesi", alınlığında ise hicrî takvim'e göre 341 yazılıdır. Sade bir üsluba sahip çeşmenin yalnızca teknesinde süslemeler görülür. Seki kısmındaki mermerler kırıktır.

Yakup Kethüda Çeşmesi, şu yapıları ifade edebilir:

<span class="mw-page-title-main">İvaz Efendi Çeşmesi</span> İstanbulda tarihi çeşme

İvaz Efendi Çeşmesi ya da Mimar Mustafa Ağa Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde tarihi meydan çeşmesidir. İvaz Efendi Camii önündeki meydandadır. Kesme küfeki taşından yapılmış olup kitabesizdir. Suyu akmamaktadır. Altıgen biçimindeki yapısıyla İstanbul çeşmeleri arasında tektir. Ivaz Efendi tarafından caminin yanı sıra medrese, sıbyan mektebi ve çeşme de yaptırılmış ancak günümüze yalnızca cami ve çeşme ulaşabilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çavuşzade Ahmet Efendi Çeşmesi</span> İstanbulda Osmanlı dönemi çeşme

Çavuşzade Ahmet Efendi Çeşmesi, İstanbul'un Fatih ilçesi Sümbül Efendi mahallesinde Osmanlı dönemi çeşmedir. Kocamustafapaşa meydanındaki Ramazan Efendi Camii duvarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Ağa Çeşmesi</span> İstanbul, Topkapıda çeşme

Hasan Ağa Çeşmesi, İstanbul'un Fatih ilçesi Topkapı mahallesinde Osmanlı dönemi çeşmedir. Fatma Sultan Camii yakınında olduğu ve bulunduğu mahallenin eski ismi Fatma Sultan olduğu için Fatma Sultan Çeşmesi olarak da bilinir. Üzerindeki kitabesine göre Hasan Ağa isimli bir hayırsever tarafından yaptırılmıştır.