İçeriğe atla

Ahlaksızlar

Ahlaksızlar
YazarÜmit Oğuztan
ÜlkeTürkiye
TürBelgesel
Yayım1995
YayımcıVizyon yayıncılık
Sayfa365
ISBN975-8016-12-1

Ahlaksızlar, Yaprak Yayınları tarafından 1991'de yayınlanan yazar Ümit Oğuztan'ın belgesel romanı. Yazarın diğer romanları gibi bu romanı da mahkeme kararıyla yakılarak imha edilmiştir. Ahlaksızlar, Türk sinemasından seçtiği bir baş kahramanın yaşam örgüsü içinde toplumsal çöküşü sergilerken, ünlü İngiliz casusu T. E. Lawrence ile ilgili çok ilginç bilgilerin de yer aldığı usta bir kurguyla, önemli şahsiyetler ile elit ailelerin yaşam kesitlerini de cesaretle gözler önüne serer. Tarihe ve gelecek kuşaklara önemli ve çok zengin bir envanter sunar. Bu özelliklerinden ötürü, çağdaş Türk edebiyatında önemli bir belgesel roman olarak dikkat çekmiş, içeriği ile tv programlarına ve araştırmacılara kaynak olmuştur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Roman</span> bir kişi ya da bir grup insanın başından geçenleri, onların iç ve dış yaşantılarını belli bir kronolojik, mantıksal, duygusal ya da sanatsal ilişkiyi gözeterek öyküleyen uzun kurgusal anlatı

Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Oğuz Atay</span> Türk yazar (1934–1977)

Oğuz Atay, Türk roman, öykü ve oyun yazarı.

Ümit Kıvanç, Türk gazeteci sinemacı, belgeselci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Kemal</span> Türk romancı ve oyun yazarı

Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır.

Natüralizm ya da doğalcılık; felsefe, sanat ve edebiyatta doğal Dünya'yı temel alan çeşitli akımlara verilen ortak ad. Bu akımların takipçilerine natüralist denir. Bunun yanı sıra doğa tarihi ile uğraşan bilim insanlarına da natüralist denir.

<span class="mw-page-title-main">Behiç Ak</span> Türk karikatürist, yazar ve belgesel yönetmeni

Behiç Ak, Türk karikatürist, yazar ve belgesel film yönetmenidir. Behiç Ak, Yıldız Üniversitesi ve İTÜ'de mimarlık öğrenimi gördü. 1982'den beri karikatür çizmekte olan Behiç Ak, Cumhuriyet Gazetesi’nde “Kim Kime Dum Duma” adlı çizgi bandı çizmektedir. Türkiye ve farklı ülkelerde sergilenmiş Tiyatro oyunları yazmıştır. Çocuk kitapları Japonya, Kore, Almanya'da yayımlanmaktadır. 2011'den itibaren Çin'de yayımlanmaya başlayacaktır. 2013 yılın çocuk romanı: "Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği"dir.

Ferzende Kaya, Türk gazeteci, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Hikâye</span> gerçek ya da tasarlanmış olayları ilgiyi çekecek bir biçimde anlatan, genellikle beş on sayfadan oluşan düzyazı türü

Hikâye ya da öykü, gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatım türlerinden ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Otobiyografi</span>

Otobiyografi ya da öz yaşam öyküsü, yazarın kendi yaşam öyküsünü anlattığı edebiyat türüdür. Kaynak olarak kişi kendini ve aile büyüklerinden aldığı bilgileri kullanır. Yazarın kendinden söz ederken nesnel olması zor olduğundan otobiyografi yazmak güçtür. Otobiyografilerde yazar kendine ait sanat eserleri, düşünceleri ve yaptığı ya da katkısının olduğu önemli işleri okuyucuya aktarır. Bu yazılı anlatım türü aynı zamanda iyi bir belgeseldir. Bu alanda çalışacaklara ve yazarın yaşadığı dönemin özelliklerine kaynaklık eder.

<span class="mw-page-title-main">Yakup Kadri Karaosmanoğlu</span> Türk yazar, diplomat

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Türk yazar ve diplomattır. Türk Dil Kurumunun kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Lütfi Ömer Akad</span> Türk yönetmen

Mehmet Lütfi Akad, Türk film yönetmeni, senarist, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Ses ve Öfke (roman)</span>

Ses ve Öfke (özgün adı: The Sound and The Fury), Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazar William Faulkner'in dördüncü romanıdır. İlk kez 1929 yılında yayımlanmıştır.

<i>İçimizdeki Şeytan</i> 1940ta yayımlanan Sabahattin Ali romanı

İçimizdeki Şeytan, Sabahattin Ali'nin, 1940 yılında yayımladığı, ikinci romanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vedat Türkali</span> Türk yazar, senarist

Abdülkadir Pirhasan, Türk roman ve senaryo yazarı, şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Türk edebiyatı</span> Türkçe yazılmış edebî eserler

Türk edebiyatı, Türk yazını veya Türk literatürü; Türkçe olarak üretilmiş sözlü ve yazılı metinlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Luigi Pirandello</span>

Luigi Pirandello, İtalyan yazardır. Özellikle oyun yazarı olarak tanınmıştır. Roman ve kısa hikâyeleri de vardır. 1934 Nobel Edebiyat Ödülü sahibidir.

Faik Baysal, Türk yazar ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Ferhat Atik</span> Kıbrıslı Türk yazar, senarist ve yönetmen

Ferhat Atik birçok kitap, roman, kısa film, belgesel ve uzun metraj sinema filmi olan bir Türk yazar, senarist ve yönetmendir. Yazar, occupy filmmakers, occupy writers ve insan hakları aktivistidir. Ekonomi, edebiyat ve sinema alanlarında doktora seviyesinde eğitimler almıştır. Çok sayıda gazete, dergi ve uluslararası yazım grubunda makaleleri ve araştırmaları yayımlanmıştır. Romanlarında Flaubert Ekolü temsilcilerinden olan yazarın "Kendi Divanında Bir Psikanalist" kitabı 2019 yılında İngiltere'nin en iyi kitabı seçilmiş ayrıca Yazar, "21 Yüzyıl İnsanlık Formu" Başkanı'dır. Ferhat Atik ödüllü bir yazar ve yönetmen olup, 34 ayrı ülkeden 100'e yakın ödülü, tasavvuf terapi ile gördüğü 30 bine yakın danışanı ve öğrencileri bulunmaktadır. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı tarafından da onur belgesi ile ödüllendirilmiş olup, Girne Amerikan Üniversitesi Üniversitesi öğretim görevlisidir. Ferhat Atik Tasavvuf Akademi'nin kurucusu olup yirmi aşkın kitabı 11 filmi ve bu iki alanda aldığı uluslararası ödülü ile, tasavvuf üzerine uzun yıllardır eğitimler vermektedir.

<i>Masumiyet Çağı</i> Roman

Masumiyet Çağı, Amerikan yazar Edith Wharton'un 1920 yılında yayımlanan romanıdır.

Hikâye ve Roman Gazetesi, 8 Eylül 1928 tarihinde Mümtaz Faik tarafından yayımlanan gazetedir. Toplamda beş sayı yayımlanan gazete, Türk basın hayatında bir ilk teşkil etmesi bakımından önemlidir. Gazetede hikâye ve romanın yanı sırada ikinci sayıdan itibaren fıkra, mani, karikatür, vodvil de içermiştir. Gazetede eserleri yayımlanan yazarlardan bazıları müstear isim kullanmıştır, bazı hikâyeler ise imzasızdır.