İçeriğe atla

Ahiroe

Achiroë, Anchirrhoë, Achiroe ya da Anchinoë (Eski Yunanca : Ἀχιρ (ρ) όη),[1] Yunan mitolojisinde nehir tanrısı Nilus'un kızı olan naiad'tır.[2] Belus'un eşidir ve Aigyptos ve Danaos'un annesidir. Bazı anlatımlara göre, Kepheos ve Phineus'un da annesidir. Aksi takdirde, bu çocukların olası annesi ve Belus'un eşi, Fenike'deki Sidon'a adını veren Side'dir.

Mitoloji

Anchinoe, Yunan mitolojisi kayıtlarında önemsiz bir figürdü ve Apollodorus'un Bibliotheka'sında şöyle bahsedilir:

Ancak Belus Mısır'da kaldı, ülke üzerinde hüküm sürdü ve Nil'in kızı Anchinoe ile evlendi ve ikiz oğulları Aigyptos ve Danaos'u doğurdu, ancak Euripides'e göre Kepheos ve Phineus da Belus'un oğluydu.

Argos Soyağacı

Yunan Mitolojisinde Argos Soyağacı
İnakhosMelia
ZeusIoPhoroneus
EpafosMemphis
LibyaPoseidon
BelusAchiroëAgenorTelephassa
DanaosElephantisAigyptosKadmosCilix EuropaPhoenix
MantineusHypermestraLynceusHarmoniaZeus
Polydorus
SpartaLakedaimonOcaleaAbas AgaveSarpedonRhadamanthys
Autonoe
EurydiceAkrisiosİnoMinos
ZeusDanaeSemeleZeus
PerseusDiyonisos
  Erkek
  Kadın
  Ölümsüz

Notlar

  1. ^ Apollodorus, 2.1.4 9 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Women of Classical Mythology: A Biographical Dictionary. ABC-CLIO. 1991. ss. 3. ISBN 9780874365818. 

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

İo ( ), Yunan mitolojisinde Zeus'un ölümlü aşıklarından biriydi. Bir Argos prensesiydi. Perseus, Kadmos, Herakles, Minos, Lynceos, Kepheos ve Danaos gibi birçok kral ve kahramanın atasıydı. Astronom Simon Marius 1614'te Jüpiter'in ayına onun adını vermiştir. Erkek kardeşi Phoroneus olduğu için, İo, ayrıca Phoronis olarak da bilinirdi. İo bazen tanrıça Isis ile karşılaştırılmıştır ve bu durumda Mısırlı kocası Telegonus "Osiris"tir.

Yunan mitolojisinde Aegyptus, Aegyptos veya Aigyptos, antik Mısır'ın efsanevi bir kralıydı. Babası Belus'un vasıtasıyla Prenses İo'nun soyundan gelmekteydi.

Yunan mitolojisinde, Abas Argos'un on ikinci kralıdır. Adı muhtemelen savaş alanındaki inatçı ve cesur karakterine uygun olan "ἀ + βαίνω" yani "çekip gitmeyen kişi" anlamından gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hipermestra</span>

Hypermnestra ve ya Hypermestra, Yunan mitolojisinde, Libyalı bir prensestir, Danaidler olarak anılan, Danaos'un elli kızından biridir. Annesi Elephantis'dir ve öz kızkardeşi Gorgophone'dur.

Yunan mitolojisinde, Acrisius veya Akrisios Argos'un bir kralıydı. Ünlü Yunan yarı tanrı kahramanı Perseus'un büyükbabasıydı.

Yunan mitolojisinde, Danaos Libya kralıydı. Onun efsanesi, Pelonopez'in önde gelen Miken şehirlerinden biri olan Argos'un bir kuruluş efsanesidir. Homeros'un İlyada'sında " Danaolar " ve " Argoslular " genellikle Truvalılara karşındaki Yunan kuvvetlerini belirtir.

Yunan mitolojisinde, Epafos ya da Epaphus olarak da adlandırılan Apis ya da Munantius, Zeus'un oğludur ve Mısır kralıdır.

Yunan mitolojisinde, Hieromneme Anadolu'nun küçük bir naiad'ıydı. Nehir tanrısı Simoïs'in kızıdır ve eşi Assaracus'tur. Birlikte Capys isimli çocukları olmuştur. Alternatif anlatımlarda, Hieromneme, Capys'in karısı ve Ankhises'in annesi Assaracus'un geliniydi. Bazı anlatımlarda, Clytodora, Assaracus'un eşidir Themiste ise Capys'in yoldaşı kabul edilir.

Yunan mitolojisinde, Callirrhoe, Callirhoe, Callirrhoë veya bazen Kallirroi aşağıdaki karakterlerin isimleridir:

Yunan mitolojisinde Astyoche ya da Astyocheia aşağıdaki karakterlerdir:

<span class="mw-page-title-main">Danaidler</span>

Yunan mitolojisinde, Danaidler ya da Danaides, Danaos'un elli kızıdır. Metamorfoz'da, Ovid onları dedeleri Belus dolayısıyla Belides olarak anar. Mısır'ın efsanevi kralı Danaos'un ikiz kardeşi Egyptos'un 50 oğluyla evlenirler. Efsanenin en yaygın versiyonunda, biri hariç hepsi düğün gecelerinde kocalarını öldürürler ve sonsuza kadar bir elek veya delikli kazana su doldurmaya mahkûm edilirler. Klasik anlatımda, asla tamamlanamayan tekrarlayan bir görevin yararsızlığını temsil ederler.

<span class="mw-page-title-main">Foiniks</span> Brother of Europa in Ancient Greek mythology

Yunan mitolojisinde, Phoenix veya Phoinix kaçırılan kız kardeşi Europa'yı, diğer erkek kardeşleriyle birlikte bulmak ile görevlendirilmiş prenstir ve eponim olarak Fenike'ye ismini vermiştir.

Yunan mitolojisinde, Agave ('soylu') Thebai'nin prensesi ve Maenadların kraliçesiydi.

Yunan mitolojisinde Memphis veya Memfis, Mısır'daki Memfis şehrine eponim olarak adını vermiştir. İsim, birkaç farklı karaktere atfedilmiştir:

Yunan mitolojisinde, Cepheus ya da Kepheos Etiyopya'nın iki hükümdarının adıdır ve büyük baba ile torununa verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fineus</span>

Yunan mitolojisinde, Phineus Belus ve Anchinoe'nin bir çocuğudur ve böylece Aigyptos, Danaos ve Kepheos'un kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Argoslu Linkeus</span>

Yunan mitolojisinde, Lynceus, Danaos'tan sonra tahta çıkan Argos kralıydı.

Yunan mitolojisinde, Elephantis Libya kralı Danaos'un birden fazla olan eşinden biridir. Danaidlerden iki tanesinin annesidir: Hypermnestra ve Gorgophone. İkincisi, düğün gecesi kocası Proteus'la evlendi ve onu öldürdü, Hypermnestra ise eşi Lynceus'un hayatını bağışladı. Bu çift, Argos hanedanı soyunu başlattı ve Acrisius, Danae, Perseus, Herakles vb. kahramanların ataları oldular.

Yunan mitolojisinde, Ocalea veya Ocaleia Argos kralı Abas'ın eşiydi. Mantineus'un kızıydı. İkiz olan Akrisios ve Proetus'un annesiydi. Genellikle Aglaea olarak anılırdı.

Yunan mitolojisinde, Kleitos ( ; Eski Yunanca : Κλεῖτος veya Κλειτός. "Ünlü" anlamına gelen kleos kelimesinden gelmektedir. Kleitos ismi Yunan mitolojisinde şu anlamlara gelebilir: