İçeriğe atla

Ahalsopeli, Lançhuti

Ahalsopeli, Lançhuti
ახალსოფელი
BölgeGuria
BelediyeLançhuti
Rakım35 - 110 m
Nüfus
 (2014)
 • Toplam811
Zaman dilimiUTC+04.00

Ahalsopeli (Gürcüceახალსოფელი, romanize: akhalsopeli), Guria'nın Lançhuti belediyesine bağlı bir köydür. 2002 nüfus sayımına göre köyün nüfusu 938 kişiydi. Büyük çoğunluğu Gürcü olan nüfusun çoğu Ortodoks Hristiyan ve bir kısmı Müslümandır. Köyün merkezinde bir devlet okulu[1] ve anaokulu bulunmaktadır.

Coğrafya

Köy, Supsa Nehrinin sağ kıyısında, deniz seviyesinden 35 – 110 m yükseklikte konumlanmıştır. Köyün kuzeyi ve güneyinde görülen iklim birbirinden farklıdır.

Bitki örtüsü

Köyün kuzey kısmı Kolis Ovası ormanlarıyla, güney kısmı ise karma (polidominant) ormanla kaplıdır. En yaygın ağaç kızılağaçtır. Ayrıca ormanlarda karaağaç, toynak, meşe, yakacak odun, akçaağaç ve dut ağaçları da görülmektedir. Çalılık, ada çayı, karınca yuvası, zencefil ve daha fazlası tarafından oluşturulur.

Fauna

Köyde geyik, kurt, yaban domuzu ve kaplumbağalar görülmektedir. Geyiklerin sayısı kuralsız avlanma nedeniyle azalmıştır. Geçmişte köyde çok sayıda vaşak yaşıyordu; ancak günümüzde nadiren vaşağa rastlanmaktadır. Transkafkasya porsuğu, orman sansarı, su samuru ve Kafkas tavşanları köyde görülmektedir.

İklim

Akhalsopeli'de denize yakınlığından dolayı nemli subtropikal iklim (Cfa) görülmektedir. Yıl boyunca yağış ve nem oranı yüksektir. Yazlar orta derecede sıcak ve kışlar orta derecede soğuktur. Yıllık ortalama hava sıcaklığı 14,4 °C olup ortalama yağış miktarı 1.983 mm'dir.[2]

Ortalama aylık sıcaklık ° C

En sıcak dönem temmuz - ağustos (aylık ortalama sıcaklık 23 °C) ve en soğuk dönem ocak - şubat (ortalama aylık sıcaklık 6-7 °C) aylarıdır. Kışın donma nadir ve hafif görülür. Kar nadiren yağar ve birkaç gün içinde erir. İlkbahar ve sonbaharda, kuvvetli tropikal yağmurlar sık görülür.

Ortalama aylık yağış (mm)

Yağışın az görüldüğü ay mayıs (74 mm) ve en çok görülüğü ay ise aralıktır (219 mm). Kurak mevsimlerde seyrek ama şiddetli yağmurlar görülmektedir.

Tarihçe

Modern köyün tarihiBatum, Samtredia-Batum demiryolu hattının inşası ile bağlantılıdır. İlk kalıcı yerleşimler 1890'larda başlamıştır. Önceleri köydeki kırsal alan, yakın dağ köylerinde yaşayanlar tarafından tarımsal amaçlarla kullanılıyordu. Köy, geç bir tarihte kurulduğu için "Ahalisopeli" (yeniköy) olarak adlandırılmıştır. Sovyet döneminde, köydeki tren istasyonuna "Kolşroma" adı verilmiştir.

Köyün güneyinde yerlilerin "Natsihara" dediği bir kalenin kalıntıları vardır.

Köydeki toponim analizleri, köydeki ilk yerleşimlerin Lazca ve Megrelce tek bir dilken[] oluştuğunu göstermektedir. Köyün taşla ezilmiş yerlerinden biri, Zan dillerinde "taş ülke" olarak tercüme edilen "Kvaşkiana" olarak adlandırmaktadır.

Acaralı eko-göçmenler 1990'dan beri köyde yaşamaktadır.

Nüfus

Sayım yılı Nüfus
1908 [3]879
2002 artış 938
2014 azalış 811

Kaynakça

  1. ^ საგანმანათლებლო დაწესებულებების კატალოგი[]
  2. ^ "Akhalsopeli climate: Weather Akhalsopeli & temperature by month". en.climate-data.org. 18 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024. 
  3. ^ "Кавказский календарь на 1910 год". 21 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2021. 
  • Encyclopedia "Georgia", Vol. 1, Tb., 1997. - p. 285.
  • Gürcistan Sovyet Ansiklopedisi, 2. Cilt, Tiflis, 1977. - s. 95.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orman</span> büyük bir alandaki yoğun ağaç topluluğu

Orman, belirli yükseklikteki ve büyüklükteki çeşitli ağaçlar, çalılar, otsu bitkiler, mantarlar, mikroorganizmalar, böcekler ve hayvanlar bütününü içeren, topraklı alanda genellikle doğal yollardan oluşmuş bir kara ekosistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz iklimi</span> iklim çeşidi

Akdeniz iklimi, yaz sıcaklığı güneşışınlarının düşme açısına, kuraklık ise alçalıcı hava hareketlerine bağlıdır. En sıcak ay ortalaması 26-28 °C, en soğuk ay ortalaması 8-10 °C dir. Yıllık sıcaklık ortalaması 18 °C dir. Kar yağışı ve don olayı çok ender görülür. En fazla yağış kışın, en az yağış yazın düşer. Kışın görülen yağışlar cephesel kökenlidir. Cephesel yağışlar en fazla bu iklimde görülür.

<span class="mw-page-title-main">Sıcak kuşak iklimleri</span>

Sıcak iklim tipleri ve özellikleri, bulunan bölgedeki yıllık sıcaklık ortalaması 20°yi bulan iklim türleridir. Yani dünya geneline baktığımızda ekvator çizgisi ile 30° enlem arasında görülen iklim tipleri, sıcak iklim tipleridir.

<span class="mw-page-title-main">Çöl iklimi</span> İklim çeşidi

Çöl iklimi veya kurak iklim, bitki örtüsü çalı ve kurakçıl otlar olan, çok az yağış alan ve kutup iklimi olarak sınıflandırılacak kriterleri karşılamayan bir iklimdir.

<span class="mw-page-title-main">Ilıman kuşak iklimleri</span> Iklim türü

Ilıman kuşak iklimi, tropikal bölgeler ile tundralar arasında kalan bölümde görülen iklim çeşididir. İklim özelliklerinin çeşitliği ve aşırı sıcak veya soğuk olmayışı en önemli özelliğidir. Dünya'nın yüzde 15'ini oluşturan bu kuşakta toplam nüfusun %48'i yaşar. Ekonomik ve teknolojik açıdan en güçlü ülkeler bu kuşak üzerinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Soğuk iklimler</span>

Asya'nın kuzeyinde yer alan Sibirya, 12.800.000 km²'lik yüzölçümüyle Rusya'nın yüzde 60'tan fazlasını kaplar. Batıda Ural Dağları'ndan doğuda Büyük Okyanus'a kadar uzanır. Kuzeyinde Arktik Okyanusu vardır. Sibirya'nın güneyinde, batıdan doğuya doğru, Kazakistan, Moğolistan ve Çin yer alır. Sibirya'nın nüfusu yaklaşık 40 milyondur.

<span class="mw-page-title-main">İklim</span> Belirli bir bölgedeki hava koşullarının uzun dönemler boyunca istatistikleri

İklim, bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgâr, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır. Hava durumundan farklı olarak iklim, bir yerin meteorolojik olaylarını uzun süreler içinde gözlemler. Bir yerin iklimi o yerin enlemine, yükseltisine, yer şekillerine, kalıcı kar durumuna ve denizlere olan uzaklığına bağlıdır. İklimi inceleyen bilim dalına klimatoloji adı verilir. İklim türleri, sıcaklık ve yağış rejimi gibi durumlara bakılarak sınıflandırılabilir. Ancak günümüzde en çok kullanılan sınıflandırma sistemi, aslen Wladimir Köppen tarafından geliştirilmiş olan Köppen iklim sınıflandırmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karasal iklim</span> Iklim türü

Karasal iklim ya da kara iklimi, deniz etkisinden uzak yerlerde görülen bir iklimdir. Kışlar soğuk ve karlı geçer, yazlar ise genellikle sıcak ve kuraktır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye iklimi</span>

Türkiye, iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye'nin coğrafî konumu ve yer şekilleri sonucunda iklimi, farklı özellikte iklim tiplerinin oluşmasına yol açmıştır. Kıyı bölgelerinde denizlerin etkisiyle daha ılıman iklim özellikleri görülür. Dağların yüksekliği ve uzanışı deniz etkilerinin iç kesimlere ulaşmasını engeller. Bu nedenle iç kesimlerinde karasal iklim özellikleri görülür.

<span class="mw-page-title-main">Marmara iklimi</span> Türkiyenin kuzeybatısında yer alan bölgenin iklimi

Marmara iklimi, Marmara Bölgesi'nin kuzey Ege'yi de içine alacak şekilde güney kesiminde görülür. Genel olarak Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Kocaeli, İstanbul, Tekirdağ ve Yalova şehirlerinde etkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Savan</span> Serpili büyük çayırlardan oluşan bitki topluluğu

Savan ya da savana tropik yağmur ormanları ile kuru çöller arasındaki geçiş bölgesinde yer alan geniş çayırlara denir. Kurak mevsimin uzun sürdüğü tropikal bölgelerde, tek tük ağaçlar serpili büyük çayırlardan oluşan bir bitki topluluğudur. Güney Afrika'da ve Doğu Afrika'da başlıca bitki topluluğu olan savan, boyları yer yer iki metreyi bulabilen köksaplı bitkilerden ve buğdaygillerden oluşur. Bu bölge dünyanın en ilginç yabani hayvan türlerinden bazılarının yaşaması için uygun bir ortam sağlar. Ana'nın görece kurak stepleri ile Kuzey Amerika'nın geniş çayırları da otlak olarak kullanılan alanlardandır.

<span class="mw-page-title-main">Köppen iklim sınıflandırması</span> iklim sınıflandırma sistemi

Köppen iklim sınıflandırması, tüm dünyada en sık kullanılan iklim sınıflandırma yöntemlerinden biridir. Bu yöntem 1900'lü yıllarda Alman klimatolog Wladimir Köppen tarafından ortaya atılmış ve 1918 ile 1936 yılları arasında yine Köppen tarafından büyük ölçüde geliştirilmiştir. Köppen'ın sınıflandırma yönetimine göre bir çevrenin doğal bitki örtüsü, o yörenin iklimini açıklamak için en iyi değerlendirme aracıdır. Bu nedenle Köppen iklim bölgelerini ayırırken bitki örtüsünün dağılışını göz önüne almıştır. Köppen sınıflandırması bir bölgenin yıllık ve aylık sıcaklık ortalaması ile yağış miktarını hesaplayarak iklim bölgelerinin sınırlarını çizer. Köppen iklim sınıflandırması, en yaygın kullanılan iklim sınıflandırma sistemlerinden birisidir. İlk olarak Alman - Rus bilimci Wladimir Köppen 1884' te Köppen tarafından, özellikle 1918 - 1936' da yapılan birkaç değişiklikle yayınlandı. Daha sonra, iklim bilimci Rudolf Geiger sınıflandırma sisteminde bazı değişiklikler yaptı ve bu nedenle bazen Köppen - Geiger iklim sınıflandırma sistemi olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Muson iklimi</span>

Muson iklimi, tropikal iklim özellikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'da etkilidir. Görkemli yağmur bulutları, aralıksız yağış ve güçlü rüzgârları başta gelen özelliğidir. En yağışlı iklim tipidir dolayısı ile sık sık sel felaketi görünür.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya coğrafyası</span>

Bu madde Avusturya coğrafyasını anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Okyanusal iklim</span> iklim türü

Batı rüzgârlarının etkisiyle ılıman kuşak karalarının batı ve çok daha seyrek olarak doğu kıyılarında görülür. Avrupa'nın batısı ve kuzeybatısı, Kanada'nın batısı, Şili'nin güneybatısı, Güney Afrika'nın güneydoğusu, Avustralya'nın güneydoğusu ve Yeni Zelanda başlıca görüldüğü yerlerdir. Türkiye'de ise Karadeniz kıyılarında ve Kuzey Anadolu Dağları'nın Karadeniz'e bakan yamaçlarında görülür.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık iklimi</span>

Birleşik Krallık iklimi, orta-enlem okyanus ikliminin özelliklerini taşımaktadır. İklim sınıflandırılması için bilimsel coğrafyacılar tarafından kullanılan terime göre Birleşik Krallık iklimi Koppen iklim sınıflandırması ıskalası üzerinde Cfb olarak (yani Ç grubu "Astropikal iklim bölgesin"de "ılıman okyanusal iklim" olarak sınıflandırılır. Bu sınıf iklimde yazlar sıcak; kışlar soğukça ve tüm yıl içinde devamlı yağış olan bir iklim tipidir. Ülkenin iklimine tesir eden amilller şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Tropikal iklim</span>

Tropikal iklim, bol yağışlı ve sıcak bir iklim kuşağıdır. Köppen iklim sınıflandırmasına göre yılın 12 ayı boyunca 18 °C (64 °F)'in altında bir sıcaklık gerçekleşmez.Günlerce yağmur yağabilir ve bu yüzden ciddi derecede seller oluşabilir. Bu iklim tipinde yıllık ve günlük sıcaklık farkı Ekvatoral iklime göre fazladır. Savan iklimi Ekvatoral iklim ile Çöl iklimi arasında kalan 10 ile 20 derece Kuzey ve Güney enlemleri arasında görülür. Yıl boyunca sıcak olan bu iklim tipinde yağış grafikleri düzensizdir. Savan ikliminde yazlar yağışlı geçerken kışlar 30 derece dinamik yüksek basınç etkisiyle kurak geçer. Savan ikliminin bitki örtüsü ise uzun boylu otlar diye bilinen Savan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Aracaju</span> Brezilyada belediye ve Sergipe eyaletinin başkenti

Aracaju, (Şablon:İPA-pt) Brezilya'nın Kuzeydoğu Bölgesi'nde bulunan Sergipe eyaletinin başkenti ve eyaletin en büyük şehri. Şehir Salvador (Bahia)'un 350 km kuzeyindedir ve Atlas Okyanusu kıyısındadır. Nüfusu, 2012 nüfus tahminlerine göre 570,937 kişi olup Sergipe eyaletinin nüfusunun %33'ünü oluşturmaktadır. Aracaju'da insanlar tarafından bozulmamış birçok plaj bulunmaktadır. Bunlar arasında Santa Luzia Adası plajları ve şehirsel alan içinde bulunan Atalaia plajı sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Burabay Millî Parkı</span> Kazakistanda millî park

Burabay Millî Parkı, Kazakistan'ın Akmola Eyaleti, Burabay Bölgesi'nde bulunan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kosova iklimi</span>

Kosova, geniş bir alana sahip olmayan bir ülkedir. Buna rağmen engebeli kabartma yapısı Kosova'nın iklim çeşitliliğini sağlayan bir özelliğidir. Kosova, kuzey yarımkürenin orta kısmının güneyinde yer almaktadır. İklimi Akdeniz iklimi ve karasal iklimden büyük ölçüde etkilenir. İklimine rölyef, higroloji, ovalar ve bitki örtüsü gibi unsurlarına etki eden bir diğer etken ise Avrasya, Afrika ve Atlantik Okyanusu'na aynı mesafede olmasıdır.