İçeriğe atla

Aguda

İsraildeki Gey Erkek, Lezbiyen ve Biseksüeller Derneği
Aguda'nın logosu
Harita
KısaltmaAguda
Kuruluş1975
Yasal statüHak temelli ,LGBT sosyal hareketleri
MerkezTel Aviv, İsrail
Resmî sitewww.glbt.org.il glbt.org.il/ www.glbt.org.il

İsraildeki Gey Erkek, Lezbiyen ve Biseksüeller Derneği (İbranice אגודת ההומואים, הלסביות, הביסקסואלים והטראנסקסואלים בישראל, Agudat HaHomoseksualim, HaLesbiyot, HaBiseksualim, VeHaTranseksualim BeYisrael, genelde bilinen adıyla Aguda (İbraniceהאגודה, HaAguda, anlamı "derneği"), gay, lezbiyen, biseksüel ve transgender (LGBT) kişilerin haklarını geliştirmeye yardım etmek için temel düzeyde çalışan ulusal bir kâr amacı gütmeyen İsrail örgütüdür.

1975 yılında kuruldu. Günümüzdeki başkanı Mike Hamel'dır. Tel Aviv, Be'er Sheva, Kiryat Shmona ve Eilat şehirlerinde şubeleri vardır.

Tarihi

İsrail GLBT Derneği 1975 yılında Tel Aviv'de 11 gay ve bir lezbiyenden oluşan bir grup tarafından kuruldu.[1]

Rabin Meydanındaki ilk onur yürüyüşünü yapan grup oldular.

Aguda, lezbiyenleri hedef alan Hamon Aliza ve 18-22 yaşları arasında olanları hedef alan Tzahal Bet olmak üzere LGBT gençliği için gençlik grupları da yürütüyor.[2]

2006 yılından beri, İsrail Savunma Güçleri'nden askerlik görevinden muaf olan İsrail vatandaşları, Aguda'ya gönüllü olarak hizmet edebilirler.[3]

Organizasyonun adı

"The Israeli Gay, Lesbian, Bisexual and Transgender Association" ve Aguda organizasyonun İngilizcedeki resmi isimleridir. Adı bazen "Eşcinseller, Lezbiyenler, Biseksüeller ve İsrail'de Transseksüeller Derneği" ve benzeri şekilde tercüme ediliyor.[4] daha okunaklı bir çeviri olmasından dolayı, Aguda bazen Agudah olarak söyleniyor, bu İbranice-Türkçe çeviri şekline göre değişiyor.[4] Örgüt genel olarak Aguda (İbraniceהאגודה) olarak bilinir, anlamı "organizasyon"dur. Örgütün adı "İsrail GLBT Derneği" (İbranice אגודת הלהט"ב) olarak da kısaltılır.

Organizasyon ilk olarak Kişisel Hakları Koruma Derneği (İbraniceהאגודה לשמירת זכויות הפרט) şeklinde adlandırıldı. 1988 yılında, İsrail'de anti-sodomi kanunlarının yürürlükten kaldırılmasının ardından "İsrail'de Gaylar, Lezbiyenler ve Biseksüeller için" ifadesi eklendi. 1995 yılında adı "İsrail'de Eşcinseller, Lezbiyenler ve Biseksüeller Derneği" olarak değiştirildi. 1999'da adına "Transgender (ed)" terimi eklendi.[5]

Kaynakça

  1. ^ Zimmerman, Bonnie (2000). Lesbian Histories and Cultures. Taylor & Francis. ISBN 0-8153-1920-7. 
  2. ^ Walzer, Lee (2000). Between Sodom and Eden: A Gay Journey Through Today's Changing Israel. New York: Columbia University Press. ISBN 0-231-11394-3. 
  3. ^ Raz, Noa (27 Şubat 2006). "Exempt from IDF? Volunteer for gay group". 16 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2008. 
  4. ^ a b A Transgender Agenda, HaAretz, Merav Sarig
  5. ^ Fink, Amir Sumakai; Jacob Press (1999). Independence park : the lives of gay men in Israel. Stanford University Press. ISBN 0-8047-3619-7. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Gey, eşcinsel anlamında bir sıfat, terim ve isim. Genellikle eşcinsel erkekleri belirtmek üzere kullanılan terim, aynı zamanda eşcinsel kadınları tanımlamak için de kullanılmaktadır. Türkçeye İngilizcedeki "gay" kelimesinden; İngilizceye ise Eski Fransızcadaki "gai" kökeninden geçmiştir. Aslen "neşeli, umursamaz" ve "canlı renkli, gösterişli" anlamlarına gelen gey terimi ilk olarak 1960'lı yıllardan itibaren erkek eşcinseller tarafından kendilerini tanımlamak amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. İngilizcedeki "gay" kelimesinin diğer anlamlarında kullanımı da zamanla yok olmaya yüz tutmuştur. Kadın eşcinsel anlamına gelen lezbiyen kelimesi ise 1800'lü yıllardan beri kullanılmaktadır.

Biseksüellik, hem erkeklere hem de kadınlara veya birden fazla cinsiyete yönelik romantik veya cinsel çekim ya da cinsel davranıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tel Aviv</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Tel Aviv-Yafo veya kısaca Tel Aviv, İsrail'in Akdeniz kıyı şeridinde, Guş Dan metropolünde bulunan 451.523 nüfuslu bir şehirdir. Ülkenin finans ve teknoloji merkezidir. Uluslararası kuruluşlar ve birçok ülke Tel Aviv'i İsrail'in başkenti olarak tanımakta ve bu ülkelerin elçilikleri Tel Aviv'de bulunmaktadır. Doğu Kudüs, İsrail'in bir parçası olduğu varsayılırsa Tel Aviv, ülkenin Kudüs'ten sonra ikinci en kalabalık şehridir. Tel Aviv, Batı Kudüs'ten önceki en kalabalık şehirdir.

GLAAD medya ödülleri, 1990 yılında Gay & Lesbian Alliance Against Defamation tarafından LGBT bireyleri ve onların hayatlarını etkiliyen durumları göz ardı etmeyen, onları doğru ve adil olarak temsil eden medya kuruluşları, programları ve insanları onurlandırmak amaçlı başlatılmış bir organizasyondur. Ödül törenleri her sene Logo'da yayımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Birliği</span>

Uluslararası Lezbiyen ve Gey Birliği (ILGA), dünya genelindeki 600'den fazla lezbiyen ve gey grubunu bir araya getiren uluslararası bir sivil toplum örgütü. ILGA, insan hakları ve sivil haklar ekseninde, LGBT haklarını gündeme getirmeye çalışan ve bu amaçla hükûmetler ve Birleşmiş Milletler nezdinde kampanyalar düzenleyen, kâr amacı gütmeyen, bağımsız bir organizasyondur.

<span class="mw-page-title-main">LGBT</span> Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler için kullanılan kısaltma

LGBT veya GLBT ya da LGBTQ+, 1990'larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıktı ve 1980'lerin ortaları ile sonlarından bu yana gey sözcüğü yerine kullanılarak LGBT topluluğunu temsil etmeye başladı. Birçok etkinci, gey topluluğu kullanımının eksik bir tanımlama olduğunu düşünerek LGBT topluluğu kullanımına geçti.

Çeşitli ülkelerin ordularının, gay, lezbiyen ve biseksüel gibi cinsel yönelimlere karşı askerlik hizmetinde çeşitli uygulamaları vardır. Bazı batı askeri kuvvetleri cinsel azınlık üyelerini askerlik hizmetinden alıkoyan bazı yasalar çıkarttılar. NATO üyesi 25 ülkenin 20'si lezbiyenlere, gaylere ve biseksüellere askerlik hizmeti için izin vermektedir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin sürekli üyelerinden ikisi Birleşik Krallık ve Fransa'da bu şekildedir. Çin eşcinselleri ve lezbiyenleri tamamen yasaklar, Rusya barış zamanında izin vermez fakat savaş zamanında hizmet etmesi için bazı Gaylere izin verir. Birleşik Devletler de teknik olarak eşcinsel ve lezbiyenlere sadece gizli kalmak ve evlenmemek koşuluyla askere katılımlarına izin verilir. İsrail açık bir şekilde lezbiyen ve gaylere askerlik için izin veren tek Orta Doğu ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Coming Out Day</span>

Coming Out Day, coming out için uluslararası kutlanan medeni farkındalık günüdür ve lezbiyen, biseksüel, aseksüel, eşcinsel ve transseksüel (LGBTT) sorunları hakkında tartışmadır. LGBT toplulukları ve bunların destekçileri tarafından her yıl 11 Ekim gününde kutlanılmaktadır.

March on Washington for Lesbian, Gay and Bi Equal Rights and Liberation, 25 Nisan 1993 tarihinde Washington kentinde yer almış büyük siyasi gösteri idi. Düzenleyicilerin tahmin ettiklerine göre 1 milyon kişi yürüyüşe katıldı, ancak Millî Park Servisi katılımın 300.000 olduğunu tahmin etti.

LGBT argosu ya da gey argosu, en çok lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) kişilerin arasında kullanılan bir tür argo. Diğer LGBT kişiler ile kodlanmış bir şekilde iletişime girebilmek için bir vasıta olarak Endonezce, İngilizce, Japonca, Türkçe ve Zuluca gibi çeşitli dillerde kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">LGBT sosyal hareketleri</span>

LGBT sosyal hareketleri, cinsel azınlık|cinsel ve cinsiyet azınlıklarının toplum tarafından kabul edilmelerine dair birbiri ile ilişkili amaçlar paylaşırlar. Lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) kişiler ve LGBT'lerin hak arayışını destekleyenler genelde LGBT hakları olarak kastedilen haklar için kampanya yapmışlardır. Çeşitli topluluklar gey kurtuluş, lezbiyen feminizm, queer hareketi ile transgender eylemciliği dahil olmak üzere bir sürü çeşitli biçimde hem birlikte hem de birbirinden bağımsız bir şekilde çalışmışlardır. Tüm LGBT kişileri ve menfaatlarını temsil eden herhangi bir örgüt yoktur, fakat dünya çapındaki LGBT Onur etkinliklerine eşgüdüm ve ağ iletişimi sağlayan InterPride ve LGBT ile HIV pozitif kişilere karşı işlenen insan hakları ihlâlleri ile ilgilenen ve Birleşmiş Milletler ile birlikte çalışan Uluslararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu (IGLHRC) gibi LGBT topluluklarını ve menfaatlarını gevşek bir şekilde kapsayan uluslararası örgütler vardır.

Dünya çapında LGBT hakları örgütleri listesi. Bir bölümü genel LGBT haklarını savunurken bazıları çeşitli uzmanlık alanları dahilinde çalışmakta olan örgütlerin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'da LGBT hakları</span>

Afrika'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları dünyanın diğer bölgeleriyle kıyaslandığında oldukça kısıtlıdır. BBC eşcinselliğin 38 Afrika ülkesinde yasa dışı olduğu tahmin etmektedir. 13 devlette ise eşcinsellik yasaldır ya da bu konuyla ilgili yasa yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'da LGBT hakları</span>

Almanya'da eşcinsellik, açıklık ve tolerans ile baskı ve toplu katliâm arasında değişen olay, durum ve tavırlara şahit olmuş çalkantılı bir tarihe sahiptir.

LGBT sembolleri, Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender birliğini göstermek ve cinsel kimlik ve cinsel yönelimleri tanımlamak için semboller kabul edilir, semboller gey gurur, değerler ve tanımlamaları temsil eder. II. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından kullanılan pembe üçgen de bir eşcinsellik sembolüdür ancak Nazi Soykırımı'ndaki çağrışımları yinelemektedir.

LGBT topluluğu veya LGBT toplumu, lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireylerin ortak çıkarları, sorunları ve hedefleri doğrultusunda birleşmesi, bir bütün haline gelmesi. LGBT olup farklı sorunları olan gruplar, topluluklar, altkültürel hareketler, gey mahalleleri ve LGBT örgütlerinden oluşmaktadır. Bu amaçla oluşturulan LGBT topluluğu eşcinsel bireylerin insan hakları hareketinin temelini attı.

<span class="mw-page-title-main">LGBT ebeveynliği</span>

LGBT ebeveynlik, bir veya birden fazla çocuğu ebeveyn veya koruyucu aile olarak yetiştiren lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender kişileri ifade eder. Buna şunlar dahildir: Eşcinsel çiftler tarafından yetiştirilen çocuklar, bekar LGBT ebeveynler tarafından yetiştirilen çocuklar ve en az bir eşin LGBT'li olduğu karşı cinsten bir çift tarafından yetiştirilen çocuklar.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nde LGBT tarihi</span>

Amerika Birleşik Devletleri'nde LGBT tarihi, 20. yüzyıla kadar cezai takibat, toplumsal kınama ve ayrımcılığın karşısında kendi cinsel yönelimlerini çoğunlukla ancak gizlice ifade edebilen kişilerin tarihidir. İngilizcede "in the closet" ifadesine sebep olan bu gizlilik nedeniyle tarih araştırmacıları çoğunlukla yetersiz kaynaklarla çalışmaya zorundalar. Özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısına kadar eşcinsel kadınların hayatları yeterince belgelenmemiştir. Eşcinsel topluluğu, eşcinsellerin kendilerini ifade edebildikleri altkültürel ortamlardan oluştu ve bunun daha 20. yüzyılın ilk yıllarında var olduğu tespit edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Açık Ev</span> Kuruluş

Gey Onur Günü ve Hoşgörü için Kudüs Açık Evi lezbiyen, gey, biseksüel, transgender (LGBT) insanların ve onların destekçilerinin haklarını savunmak için kurulan eylemci bir organizasyondur. 1997'den beri, JOH, Kudüs şehrinde LGBT topluluğu için özel hizmetler sunmayı ve İsrail toplumunda genel olarak LGBT haklarını güvence altına almayı hedeflemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Letonya'da LGBT hakları</span>

Letonya'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan sakinlerin karşılaşmadığı yasal ve toplumsal zorluklara uğrayabilir. Letonya'da hemcins cinsel ilişkiler hem erkekler hem de kadınlar için yasaldır, ancak karşı cins çiftlerin sahip olduğu yasal korunmalar, hemcins çiftlerinin başta olduğu hanehalklarına mevcut değildir. Hemcins çiftler evlenemez ve evlat edinemez. Letonya, hemcins evlilikleri ya da kayıtlı birliktelikler gibi diğer birliktelikleri tanımaz.