İçeriğe atla

Agrafa (anlam ayrımı)

Agrafa şu anlamlara gelebilir:

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunan İsyanı</span> Yunanların, 1821-1829 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine karşı başlattığı isyan olayı

Rum İsyanı/Yunan İsyanı,, Yunan Bağımsızlık Savaşı, Yunan İhtilali veya Yunan Devrimi, Yunanların Osmanlı egemenliği ve isyan bölgelerindeki Müslüman halka karşı başlattığı, 1821-1829 yılları arası süren ve Yunanistan'ın Osmanlı Devleti'nden bağımsızlığını kazanmasıyla sonuçlanan bağımsızlık savaşı, devrim ve etnik temizliktir. 1832 yılında imzalanan İstanbul Antlaşması ile Yunanistan'ın bağımsız bir ülke olarak tanınmasıyla sonuçlanmış bağımsızlık sürecidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeoryos Karaiskakis</span> Yunan mareşal

Yeoryos Karaiskakis, Yunan Bağımsızlık Savaşı'nda önemli rol oynayan Yunan mareşali ve Yunanistan'ın milli kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Nikolaos Plastiras</span> Yunanistan başbakanı (1883-1953, hd. 1945 & 1950 & 1951-1952)

Nikolaos Plastiras, üç kez Yunanistan başbakanlığı da yapmış bir Yunan general ve politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Agrafa</span> Yunanistanda dağ

Agrafa, Yunanistan'ın Orta Yunanistan bölgesine bağlı Evritanya ve Teselya bölgesine bağlı Kardiçe bölgesel birimlerinden bulunan bir dağlık bölgedir. Pindus Dağları'nın güney kısmını oluşturmakta olup çoğunlukla küçük köylerden oluşmaktadır. Aynı adlı bir Agrafa belediyesi bulunsa da bölgenin küçük bir kısmını kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Agrafa (belediye)</span>

Agrafa, Yunanistan'ın Orta Yunanistan bölgesinde bulunan bir köy ve belediyedir. Belediye, adını Agrafa bölgesinden almaktadır. Yüzölçümü 920.3 km² olan köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 6.976'dır. Belediyenin merkezi Kerasohori'dir.

<span class="mw-page-title-main">Alyartos</span>

Alyartos, Yunanistan'ın Orta Yunanistan bölgesinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir, adını Haliartus antik kentinden almaktadır. Yüzölçümü 256.507 km² olan şehrin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 10.887'dir.

Dionysios Filozof ya da düşmanlarının ona taktığı soyadıyla Skilozof, 1541-1611 arasında yaşamış ve İspanya'nın desteğiyle Teselya ve Yanya'da Osmanlı İmparatorluğu'na karşı iki çiftçi isyanı başlatmış bir Rum papazdır. Osmanlı'nın Yunanistan'ı yönettiği dönem boyunca Osmanlı aleyhine devrimci komplolar düzenleyen Rum Ortodoks Kilisesi'nin en önemli papazlarından birisi sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Armatoller</span>

Armatoller veya tekil haliyle armatol Osmanlılar tarafından Armatolik adı verilen bir idari bölge içinde Sultan'ın otoritesini uygulamak için görevlendirilen Hıristiyan düzensiz askerler veya milislerdi. Osmanlı İmparatorluğu'nun Yunan bölgelerinde, ya eski kleftler olan ya da bölgelerini savunmak için kleftlere karşı silaha sarılan köy yiğitleri olan Rumlardan oluşuyordu.