İçeriğe atla

Agrafa

Agrafa Dağları

Agrafa (YunancaΆγραφα), Yunanistan'ın Orta Yunanistan bölgesine bağlı Evritanya ve Teselya bölgesine bağlı Kardiçe bölgesel birimlerinden bulunan bir dağlık bölgedir. Pindus Dağları'nın güney kısmını oluşturmakta olup çoğunlukla küçük köylerden oluşmaktadır. Aynı adlı bir Agrafa belediyesi bulunsa da bölgenin küçük bir kısmını kapsamaktadır.

Kaynakça

  • Alexakis, Christoforos . Literacy at the Agrafa Region during the Turkish Occupation. Athens, 2001.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Trakya</span> Avrupanın en güneydoğusunda kalan bölge

Trakya, Güneydoğu Avrupa'da yer alan güney Bulgaristan, kuzeydoğu Yunanistan ve Türkiye'nin Avrupa kıtasındaki topraklarını içeren bir bölgedir. Türkiye sınırları içindeki yüzölçümü 23.764 km2 olan bu bölgenin Karadeniz, Marmara Denizi ve Ege Denizi ile sınırı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Krallığı</span> 19. ve 20. yüzyılda Güney Avrupada bir krallık

Yunanistan Krallığı, 1832 yılında dönemin süper güçleri Birleşik Krallık, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Prusya, Fransa ve Rus İmparatorluğu tarafından ilân edilen devlettir. Bağımsızlık duyurusunun yapılmasının ardından, Osmanlı İmparatorluğu'ndan tam bağımsızlığını eline almış olduğu 30 Ağustos 1832 tarihli antlaşmayla uluslararası düzeyde tanınmıştır. Yunan Bağımsızlık Savaşı'nı yöneten geçici Yunan hükûmetinin üzerine kurulmuş ve 1924 yılında krallık devrilerek yerine ikinci Yunan Cumhuriyeti kurulana dek ayakta kalmıştır. Daha sonra cumhuriyetin 1935 yılında yeniden yerini krallığa bırakmasıyla bu kez 1974 yılına dek Yunanistan topraklarında egemen olmuş ve yedi yıllık bir askerî darbe döneminin ardından bugünkü modern Yunanistan Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla tarihe karışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yunan İsyanı</span> Yunanların, 1821-1829 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine karşı başlattığı isyan olayı

Rum İsyanı/Yunan İsyanı,, Yunan Bağımsızlık Savaşı, Yunan İhtilali veya Yunan Devrimi, Yunanların Osmanlı egemenliği ve isyan bölgelerindeki Müslüman halka karşı başlattığı, 1821-1829 yılları arası süren ve Yunanistan'ın Osmanlı Devleti'nden bağımsızlığını kazanmasıyla sonuçlanan bağımsızlık savaşı, devrim ve etnik temizliktir. 1832 yılında imzalanan İstanbul Antlaşması ile Yunanistan'ın bağımsız bir ülke olarak tanınmasıyla sonuçlanmış bağımsızlık sürecidir.

<span class="mw-page-title-main">İyon Adaları</span>

İyon Adaları, aynı zamanda Yediadalar olarak da geçen adalar grubu.

<span class="mw-page-title-main">Yeoryos Karaiskakis</span> Yunan mareşal

Yeoryos Karaiskakis, Yunan Bağımsızlık Savaşı'nda önemli rol oynayan Yunan mareşali ve Yunanistan'ın milli kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan coğrafyası</span>

Yunanistan, Güneydoğu Avrupa'da Balkanlar yarımadasında bir ülkedir. Kuzeyden Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan ile sınırlanırken, doğuda Türkiye ile komşudur. Yunanistan'ın doğusunda Ege Denizi, güneyde Girit ve Libya denizleri tarafından çevrilidir ve batıda İtalya ile Yunanistan'ı ayıran İyon Denizi bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Rumları</span>

Osmanlı Rumları Osmanlı Devletinde yaşayan Rumlara verilen isimdir. Kuruluşundan itibaren pek çok Rum topluluğu Osmanlı sınırları içindeki İç Anadolu (Kapadokya), Ege ve Karadeniz bölgelerinde yaşamıştır ve devletin son dönemlerine kadar önemli rol oynamışlardır. Bugün büyük çoğunluğu Rum Kırımı ve Mübadele'den dolayı Yunanistan'da yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İpsara</span>

İpsara, Yunanistan'ın Kuzey Ege bölgesinde bulunan bir ada, şehir ve belediyedir. Ada, Ege Denizi'nin ortasında yer almaktadır. Yüzölçümü 44.511 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 458'dir.

<span class="mw-page-title-main">Agrafa (belediye)</span>

Agrafa, Yunanistan'ın Orta Yunanistan bölgesinde bulunan bir köy ve belediyedir. Belediye, adını Agrafa bölgesinden almaktadır. Yüzölçümü 920.3 km² olan köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 6.976'dır. Belediyenin merkezi Kerasohori'dir.

<span class="mw-page-title-main">Alyartos</span>

Alyartos, Yunanistan'ın Orta Yunanistan bölgesinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir, adını Haliartus antik kentinden almaktadır. Yüzölçümü 256.507 km² olan şehrin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 10.887'dir.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Çuha</span>

Küçük Çuha veya Sıkliye, Yunanistan'ın Attika bölgesine bağlı Çuha belediyesinde bulunan bir ada, köy ve belediye birimidir. Ada, Ege Denizi'nde Mora Yarımadası ile Girit arasında yer almakta olup İyon Adaları'nın bir parçasıdır. Yüzölçümü 20.43 km² olan adanın nüfusu 2011 yılı itibarı ile 68'dir.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Değirmenlik</span> Ege Denizinde Yunanistana bağlı ada

Küçük Değirmenlik, Yunanistan'da Kiklad Adaları'nın parçası olan bir adadır. Ada, Değirmenlik adasının 21 km kuzeybatısında yer almakta olup ada üzerinde yerleşim bulunmamaktadır. Volkanik bir adadır ve krateri hala açıktır. İdari olarak Güney Ege bölgesine bağlı Değirmenlik belediyesi sınırları içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Tavuk Adası (Yunanistan)</span>

Tavuk Adası, Yunanistan'ın Orta Makedonya bölgesine bağlı Aristotelis belediyesinde bulunan bir ada ve köydür. Selanik'e 120 km uzaklıkta bulunan bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Kerpe Adası</span>

Küçük Kerpe, Togancık, Misarya veya Sariye Adası, Yunanistan'da On İki Ada'nın parçası olan bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">Hacılar, Yunanistan</span> Ege Denizinde Yunanistana bağlı ada

Hacılar veya İstanos, Yunanistan'ın Güney Ege bölgesine bağlı Nakşa ve Küçük Kikladlar belediyesinde bulunan bir ada, köy ve belediye birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Örenli, Yunanistan</span> Ege Denizinde Yunanistana bağlı ada

Örenli, Yunanistan'ın Güney Ege bölgesine bağlı Nakşa ve Küçük Kikladlar belediyesinde bulunan bir ada, köy ve belediye birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Yassıca, Yunanistan</span>

Yassıca, Yunanistan'ın Güney Ege bölgesine bağlı Nakşa ve Küçük Kikladlar belediyesinde bulunan bir ada, köy ve belediye birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Eskino</span> Yunanistandaki bir ada

Eskino, Yunanistan'ın Güney Ege bölgesine bağlı Nakşa ve Küçük Kikladlar belediyesinde bulunan bir ada, köy ve belediye birimidir. Ada, Ege Denizi'nde Örenli ile Yassıca adaları arasında yer almakta olup Kiklad Adaları'nın bir parçasıdır. Yüzölçümü 8.512 km² olan adanın nüfusu 2011 yılı itibarı ile 256'dır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük İskiri Adası</span> Yunanistanda Ada

Küçük İskiri Adası, Yunanistan'da Şeytan Adaları'nın parçası olan bir adadır. Ada, İskiri Adası'nın doğusunda yer almaktadır. İdari olarak Teselya bölgesine bağlı İskiri belediyesi sınırları içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Velestin Muharebesi</span>

Velestin Muharebesi, 1897 Türk-Yunan Savaşı'nın bir parçası olarak 27-30 Nisan 1897 ve 5-6 Mayıs 1897 tarihlerinde iki ayrı aşamada gerçekleşen çatışmalar bütünüdür. Velestin kasabası Osmanlı-Yunan savaşında 3 kez el değiştirmiş, sonrasında Yunanistan'ın himayesi altında varlığını sürdürmüştür. Bu muharebe Osmanlı-Yunan savaşlarının sadece küçük bir kısmını oluşturmaktadır