İçeriğe atla

Agos

Agos
28 Şubat 2014 tarihli 930. sayısı
TürHaftalık gazete
FormatBerliner
Kuruluş tarihi5 Nisan 1996
DilTürkçe-Ermenice
Genel merkezPangaltı
Tiraj3500 (2019)[1]
Resmî siteAgos.com.tr

Agos, İstanbul merkezli yayımlanan Türkçe-Ermenice haftalık gazetedir.[2] İsmi, Ermenice "tohum atmak veya fidan dikmek için açılan oyuk, evlek" anlamına gelmektedir.[3][4] Cumhuriyet döneminin Türkçe-Ermenice olarak yayımlanan ilk gazetesidir.[5]

Tarih

Türkiye'deki Ermeni toplumunun Türkçe ağırlıklı ilk gazetesi olarak 5 Nisan 1996'da yayımlanmaya başladı. Gazetenin temeli Luiz Bakar, Hrant Dink, Harutyun Şeşetyan ve Anna Turay'dan oluşan bir girişimci kurul tarafından atıldı. Ancak Hrant Dink kısa sürede gazetenin genel yayın yönetmeni ve fikir önderi olarak ön plana çıktı.[6]

Hrant Dink, 19 Ocak 2007'de Sebat Apartmanı'nda yer alan gazete binası önünde gerçekleştirilen bir suikast sonucu öldürüldü. Bu olay dolayısıyla oluşan toplumsal tepkiler, gazetenin daha yaygın bir kesim tarafından tanınmasına ve tirajının artmasına yol açtı. Cinayetin ardından gazetenin genel yayın yönetmenliğini Etyen Mahçupyan üstlendi. 2010 yılında ise görevi Rober Koptaş'a devretti ve beş yıl yürüttü. 29 Ocak 2015'te yayımlanan sayı ile görevinden ayrıldı ve yerine Yetvart Danzikyan geldi.

Hrant Dink'in vefatından sonra ülke genelinde dağıtımda olan gazetenin tirajı 6000'e ulaşmıştır.[4] Gazete, dört sayfası Ermenice olmak üzere 24 sayfa olarak yayımlanmaktadır. Kirk adıyla aylık bir kitap eki vermektedir.[7] Her Cumartesi 09:00-10:30 arasında Açık Radyo'da Radyo Agos adıyla bir program yapmaktadırlar.[8]

3 Haziran 2015 tarihinde gazetenin 1000. sayısı yayımlandı.

Gazete, Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü sahibidir.

Kişiler

Gazetede çalışmış kişiler:

Kaynakça

  1. ^ Karatabanoğlu, Seda. "Azınlık gazeteleri: Abonelik sayıları beklentileri karşılamıyor". News Lab Turkey. 28 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2020. 
  2. ^ Hülya, Eraslan (2007). "Agos (1996-2005) Türkiye'de Yayınlanan Türkçe - Ermenice Gazete Üzerine İnceleme (Yüksek Lisans Tezi)" (PDF). Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Anabilim Dalı. 25 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 6 Eylül 2019. 
  3. ^ "Agos'un Öyküsü". 14 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2022. 
  4. ^ a b Uyar, Demet Dimitra. "Agos Gazetesi". 19 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2022. 
  5. ^ "Agos Hakkımızda". 19 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2022. 
  6. ^ "Agos 25 Yaşında". 19 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Kirk-Kitap". Agos Gazetesi. Agos Yayıncılık Basın Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti. 13 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2020. 
  8. ^ "Radyo Agos". Açık Radyo. Açık Radyo. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>BirGün</i> Gazete

BirGün, Türkiye'de günlük olarak yayımlanan ulusal bir gazete.

<span class="mw-page-title-main">Hrant Dink</span> Türkiye Ermenisi gazeteci (1954–2007)

Hrant Dink, Türkiye Ermenisi gazeteci.

Fethiye Çetin, Türk avukat, yazar ve insan hakları aktivistidir.

<span class="mw-page-title-main">Gazete</span> haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayın

Gazete, haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayım olup, halka güncel olaylara ilişkin bilgi verme amacı gütmektedir. Genel olarak yayınlandığı gibi, özel bir konu üzerine de yayınlanabilir ve genellikle günlük ya da haftalık olarak yayınlanır. Gazete anlamında Osmanlı döneminde Arapça kökenli ceride sözcüğünün yanında günlük gazete anlamında Farsça rûznâme sözcüğünün de kullanıldığı ve geçmişte günlük olayları kaydetmek üzere günnâme, aylık olayları kaydetmek üzere aynâme yazıldığı da belirtilir. Gazete sözcüğünün Türkçe eş anlamlısı ise yenün sözcüğüdür.

Etyen Mahçupyan, Türkiye Ermenisi gazeteci ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Hrant Dink suikastı</span> 2007de Türkiye Ermenisi gazetecinin öldürülmesi

Hrant Dink Suikastı, Agos gazetesinin Türkiye Ermenisi genel yayın yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de 17 yaşındaki silahlı saldırgan Ogün Samast tarafından öldürülmesi olayı. Önceden pek çok tehdit almış olan Dink, Agos'un Halaskârgazi Caddesindeki binasının önünde başının arkasına ateş edilerek öldürüldü. Olay, Türkiye'de derin devlet ve milliyetçilik olgularını gündeme taşıdı. Dink'in cenazesinde on binlerce kişi tarafından cinayete tepki olarak atılan "Hepimiz Hrant'ız, Hepimiz Ermeniyiz" sloganı uzun süre tartışıldı.

Isabelle Kortian Ermeni kökenli Fransız strateji araştırmacısı.

<i>Jamanak</i> Ermenice günlük siyasi gazetesi

Jamanak, İstanbul'da yayımlanmakta olan Ermenice günlük siyasi gazete. Jamanak hala basılan, en eski azınlık gazetesidir. Jamanak, Ermenice "zaman" demektir.

Tiraj, yayıncılıkta bir defada basılan kitap, dergi, gazete gibi basılı ürünlerin adedi. Baskı adedi hesaplanırken bir yandan talebi karşılaması diğer taraftan stoklarda aşırı birikime yol açmaması göz önünde tutulur. Birçok ülkede tiraj verileri bağımsız kurumlar tarafından saptanır.

<i>Bir Zamanlar Ermeniler Vardı!..</i>

Bir Zamanlar Ermeniler Vardı!.., 2008 yılında Türkiye'de basılan Türkçe kitaptır. Kitap, Hrant Dink'in öldürülmesinden bir yıl sonra, anısına hazırlanan Birikim dergisi yazılarının bir derlemesidir.

<i>The Independent</i> İngiliz günlük online gazete

The Independent, 1986 yılında İngiltere'de günlük gazete olarak yayın hayatına başlayan bir İngiliz internet gazetesi.

Alper Görmüş,, Türk gazeteci, yazar.

Aras Yayıncılık, 1993 yılında İstanbul'da Mıgırdiç Margosyan, Yetvart Tomasyan, Ardaşes Margosyan ve Hrant Dink tarafından kuruldu. Okurlara Ermeni kültür ve edebiyatını tanıtmakta aracı olmaktadır. Ermenice, Kürtçe, Türkçe, İngilizce ve Fransızca edebiyat, tarih, yemek kitapları, müzik ve çocuk kitapları yayımlamaktadır.

Uluslararası Hrant Dink Ödülleri, Hrant Dink Vakfı tarafından her yıl Hrant Dink'in doğum günü olan 15 Eylül tarihinde dağıtılan bir ödüldür.

Ermeni karşıtlığı, yazılı veya görsel tartışılabilir düşmanlık, kin duygularının Ermeniler veya Ermenistan'a yönelik olma durumu. Türkiye ve Azerbaycan'da yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Yetvart Danzikyan</span>

Yetvart Danzikyan, gazeteci, Agos'un Genel Yayın Yönetmeni.

Rober Koptaş, Türkiye Ermenisi gazeteci, yazar.

<i>Karar</i> (gazete) gazete

Karar, 7 Mart 2016'dan itibaren çağdaş, muhâfazakâr ve müslüman bir çizgide yayım yapan Türkçe günlük gazete.

Tûba Çandar, Türk gazeteci ve yazardır.

Sebat Apartmanı, İstanbul'un Osmanbey, Şişli semtinde, Halâskârgazi Caddesi üzerinde 1920'lerde inşa edilmiş apartmandır.