İçeriğe atla

Agorelitsas Savaşı

Agorelitsas Savaşı
Yunan Direnişi
Tarih19 Temmuz 1944
Bölge
Agorelitsas, Yunanistan
Sonuç ELAS'ın zaferi
Taraflar
Yunanistan Krallığı ELAS Almanya
Komutanlar ve liderler
Yunanistan Krallığı Dimitri Kaldis
Yunanistan Krallığı Binbaşı Elias Sfakianakis †
Gkouzo †
Kayıplar
18 ölü
8 yaralı
78 ölü Alman askeri
10-12 kamyon
İki araba[1][2][3]


Agorelitsas Savaşı, Yunan Direnişi sırasında ELAS ile işgalci Almanya arasında gerçekleşen savaştır. ELAS gerillaları gıda ve askeri malzeme olarak bol olan bir Alman konvoyunun Agorelitsas bölgesinden geçeceğini haber aldı. Bunun üzerine gerillalar yolda pusu kurarak Almanları bekledi. Konvoy gelince harekete geçen komünistler konvoyunu yok etmeyi başardı. Çatışmalar sırasında komünistlerin liderlerinden Binbaşı Elias Sfakianakis öldürüldü.

Kaynakça

  1. ^ Από τη Βιέννη στα Καλάβρυτα. Τα αιματηρά ίχνη της 117ης Μεραρχίας Καταδρομών στη Σερβία και την Ελλάδα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας 2004 σελ 577
  2. ^ "1944: Μάχες του ΕΛΑΣ στην υπόδουλη Ελλάδα Του Ιάσονα Χανδρινού, εφημερίδα των Συντακτών ανακτήθηκε 19/3/2014". 18 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2015. 
  3. ^ Ματωμένες μνήμες 1940-45 Κόκκινη τρομοκρατία, κατοχικός εμφύλιος, κόκκινη απελευθέρωση, "λευκή" τρομοκρατία στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο (Γαργαλιάνοι - Καλαμάτα - Μελιγαλάς - Πύλος - Πύργος)Ιωάννης Κ. Μπουγάς Εκδόσεις "Πελασγός" σελ 175

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunan İç Savaşı</span> 1946 - 1949 arası Yunanistanda yaşanan iç savaş

Yunanistan İç Savaşı, 1946-1949 yılları arasında Yunanistan'ı siyasî istikrarsızlık içine iten, etkileri 1955 yılına kadar hissedilen ve temelde sağ-sol mücadelesi olan savaştır.

Manos Loïzos, , Yunan besteci.

<span class="mw-page-title-main">II. Manuil (Trabzon imparatoru)</span> Trabzon imparatoru

II. Manuil Megas Komninos, 1332 yılında 8 ay Trabzon İmparatorluğu'nun imparatoru. III. Andronikos'un muhtemelen gayrı meşru çocuğudur. Ocak 1332 tarihinde, 8 yaşında hükümdar olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Markos Vafiadis</span> Yunan siyasetçi (1906-1992)

Markos Vafiadis (Yunanca: Μάρκος Βαφειάδης;, Yunan İç Savaşı sırasında Yunanistan Komünist Partisi lideri idi.

ELAS, Almanya'nın Sovyetler Birliği'ne saldırması üzerine Yunanistan'da komünist ilkelere bağlı bir direniş örgütü kurulma kararı aldı. ELAS'ın çoğu köylü nüfusundan oluşuyordu.

Karoutes Savaşı, Yunan Direnişi sırasında ELAS ile işgalci Almanya arasında gerçekleşen savaştır. ELAS gerillaları yapmış olduğu baskın birkaç saat süren savaş sonucunda zaferle sonuçlandırdı. Bölge komutanı Otto Weber, iki komutanın öldürülmesi ile birlikte direnişçilere bir subay yollayarak sağ kalan Almanların teslim olacağını belirtti. Direnişçiler bunu kabul ederek Almanları esir aldı.

Stimfalia Savaşı, Yunan Direnişi sırasında ELAS ile işgalci Almanya arasında gerçekleşen savaştır. Savaş ELAS gerillaların Stimfalia bölgesinde bulunan Alman kuvvetlerine karşı başlatmış olduğu operasyondur. Almanlar ilk günde 3 askerini kaybetti. 3 Temmuz günü ise Almanlar gerillalar karşısında direnci kırıldı ve geri çekildi.

Amfilochia Savaşı, Yunan Direnişi sırasında ELAS ile işgalci Almanya arasında gerçekleşen savaştır. Savaş ELAS'a bağlı yaklaşık 200 komünistin 104. Komando Bölümü ile bunları destekleyen tanklardan oluşan Alman birliği ile karşılaşması sonucunda gerçekleşti. Çatışmalar 10 saat sürdü ve partizanların zaferi ile sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Nikos Zahariadis</span>

Nikos Zachariadis, 1931-1956 yılları arasında Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Genel Sekreteri ve Yunan İç Savaşı'ndaki en önemli kişiliklerden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Cumhuriyetçi Yunan Birliği</span>

Ulusal Cumhuriyetçi Yunan Birliği, II. Dünya Savaşı'nda Yunanistan'ın Mihver Devletleri tarafından işgali sırasında kurulan direniş güçlerinden biriydi. Örgüt, komünist olmayan en büyük direniş grubu olup askerî kanadı Yunan Gerillaları Ulusal Grupları olarak bilinmekteydi.

Devrimci Halk Mücadelesi veya kısaca ELA (ΕΛΑ), 1975'te kurulup 1995'te dağılan kentsel gerilla savaşı yürüten Marksist-Leninist örgüt. Döneminde Yunanistan hükûmeti tarafından en büyük terör örgütü olarak tanımlandı. ELA, 17 Kasım Devrimci Örgütü ile birlikte Yunanistan'da komünizm mücadelesi veren en kitlesel organizasyondan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Diamando Kumbaki</span>

Diamanto Kumbaki, II. Dünya Savaşı sırasında Mihver Devletleri'ne karşı savaşan Yunan Direnişi partizanı. Güçlü bir komünizm destekçisi olan Koubmbaki 1944'te Nikaia, Attika'da Naziler tarafından tutuklandı, işkence gördü ve idam edildi. Savaşın ardından onurlandırılarak ismi Nikaia'daki bir meydana verildi.

<span class="mw-page-title-main">İlektra Apostolu</span>

İlektra Apostolu Yunan Direnişi mensubu Yunanistan Komünist Partisi üyesi komünist partizan, kadın hakları savunucu. Hellenic Gendarmerie'nin bir bölümü olan işbirlikçi Özel Güvenlik Müdürlüğü tarafından antifaşist faaliyeti nedeniyle idam edildi. Davranışlarının yanı sıra sorgulayıcısına verdiği yanıtlarla tanınır. Nazi sorgulayıcının "Nerelisiniz?" sorusuna "Ben Yunanistan'danım." yanıtını verir. Ardından şu diyalog geçer: "Nerede yaşıyorsun? Yunanistan'da. Adın ne? Yunan. Ortak çalışanların kimler? Yunanların hepsi. Ne iş yapıyorsun? Yunan halkı için çalışıyorum."

<span class="mw-page-title-main">Katerina Sakelaropulu</span> 8. Yunanistan cumhurbaşkanı

Katerina Sakelaropulu, Yunan hukukçu ve siyasetçi. 13 Mart 2020'den beri Yunanistan Cumhurbaşkanı olarak görev almaktadır. Bundan önce, 2018-2020 yılları arasında Yunanistan'ın en yüksek idare mahkemesi olan Danıştay başkanlığı görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Georgios Skliros</span>

Georgios Konstantinides döneminin sınıf yapısına dayanarak toplumcu gerçekçilik temalı eserler vermiş Pontus Rumu sosyalist. Eserlerinde Rum toplumunu Marksist araçlarla analiz etmek için dönemin bölge halkını kışkırtarak tartışmalar başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yorgi Yorgiadis Efendi</span> Sisam beyi

Yorgi Yorgiadis Efendi, 1907-1908 arasında kısa süreliğine Osmanlı tarafından Sisam Beyi olarak atanmış kişidir.

<span class="mw-page-title-main">II. Mesalongi Kuşatması</span>

İkinci Mesalongi Kuşatması, Yunan Bağımsızlık Savaşı'nın üçüncü yılında (1823) gerçekleşen, Osmanlı kuvvetlerinin stratejik öneme sahip liman kenti Missolonghi'yi ele geçirmeye yönelik ikinci girişimidir. Ancak ikinci kuşatma genellikle göz ardı edilir ve adı genellikle üçüncü kuşatma ile anılır.

I. Mesalongi Kuşatması Osmanlı İmparatorluğu askerleri tarafından büyük öneme sahip bir liman şehri olan Mesalongi şehrinin kuşatılması olayıdır. Yunan İsyanı'nın başlarında gerçekleşmiştir.

Giorgos Dialegmenos Yunanistan'ın en önemli çağdaş yazarlardan biri olan Yunan oyun yazarıdır. En tanınmış oyunları, büyük tiyatro başarıları haline gelen Hasami ti theia stop (1975), Seni yanağından öpüyorum (1985) ve Bella Venezia (2005) oyunlarını yazdı.

Georgios Glarakis (1789-1855) Yunan bilgin, doktor, filozof ve politikacıydı, üç ulusal mecliste de seçilmiş temsilci olarak bulundu, bakanlık ve yeni kurulan Yunan devletinin birçok pozisyonunda devlet görevlisi olarak bulundu.