İçeriğe atla

Agora (film)

Agora (film)
Agora
YönetmenAlejandro Amenábar
YapımcıFernando Bovaira
Álvaro Augustin
YazarAlejandro Amenábar
Mateo Gil
OyuncularRachel Weisz
Max Minghella
Oscar Isaac
MüzikDario Marianelli
Görüntü yönetmeniXavi Giménez
KurguNacho Ruiz Capillas
DağıtıcıFocus Features
Newmarket Films
Telecinco Cinema
Çıkış tarih(ler)i9 Ekim 2009 (2009-10-09)[1]
Süre126 dakika
Ülkeİspanya
Dilİngilizce
Bütçe$70 milyon
Hasılat$39 milyon

Agora, Alejandro Amenábar'ın yönettiği ve Amenábar ve Mateo Gil tarafından yazılan, 2009 yılında yayınlanan İspanyol-İngiliz yapımı tarihi drama filmi. Bu Biyopik filmde Rachel Weisz, jeosentrik Ptolemaik sistemin ve ona meydan okuyan güneş merkezli modelin kusurlarını araştıran, 4. yüzyılın sonlarında Roma Mısır'ında bir matematikçi, filozof ve astronom olan Hypatia'yı canlandırıyor. Dini kargaşa ve sosyal huzursuzlukla çevrili Hypatia, klasik antik çağın bilgisini yıkımdan kurtarmak için mücadele ediyor. Max Minghella, Hypatia'nın babasının kölesi Davus olarak ve Oscar Isaac, Hypatia'nın öğrencisi ve daha sonra İskenderiye, Orestes valisi olarak rol alıyor.

Hikâye, Greko-Romen çok tanrıcılığının düşüşünün ve Roma İmparatorluğu'nun Hristiyanlaşmasının ortasında, din ve bilim arasındaki ilişkiyi vurgulamak için tarihsel kurguyu kullanıyor. Filmin adı, antik Yunanistan'da Roma forumuna benzeyen halka açık bir toplanma yeri olan agoradan geliyor. Filmin yapımcılığını Fernando Bovaira üstlendi ve Mart'tan Haziran 2008'e kadar Malta adasında çekildi. İskenderiye'nin Yükselişi ve Düşüşü'nün (2007) ortak yazarı Justin Pollard, filmin tarih danışmanıydı.

Agora, Mayıs ayında 2009 Cannes Film Festivali'nde yarışma dışı gösterildi ve 9 Ekim 2009'da İspanya'da gösterime girerek İspanya'da yılın en çok hasılat yapan filmi oldu.

Film, Rotten Tomatoes'tan %53 gibi yüksek bir rating ve İspanya'da En İyi Orijinal Senaryo da dahil olmak üzere yedi Goya Ödülü aldı. Hamptons Uluslararası Film Festivali'nde Alfred P. Sloan Vakfı Uzun Metrajlı Film Ödülü'ne layık görüldü. Ayrıca tarihsel yanlışlıklar nedeniyle sert eleştiriler aldı; bilim tarihi üzerine yetkili bir referans çalışması, filmi "muhteşem anakronik" olmakla azarladı.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Agora (2009) - Release dates". Internet Movie Database. 8 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nuri Bilge Ceylan</span> Türk yönetmen, senarist, film yapımcısı ve fotoğrafçı

Nuri Bilge Ceylan, Türk yönetmen, senarist ve fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">İskenderiye Kütüphanesi</span> Mısır İskenderiyede antik dünyanın en büyük kütüphanelerinden biri

İskenderiye Kütüphanesi, MÖ 3. yüzyılın başlarında Mısır'ın İskenderiye kentinde Yunan Hellenistik Kralı I. Ptolemaios Soter tarafından kurulmuş olan antik kütüphanedir. İskenderiye Müzesi olarak bilinen araştırma enstitüsünün bir bölümü olarak inşa edildi. İnsanlık tarihinde meydana getirilmiş önemli eserlerden biridir. Eski kaynaklar, burada 150 bin cilt el yazması eserin toplandığını kaydeder.

<i>Mayıs Sıkıntısı</i>

Mayıs Sıkıntısı, Nuri Bilge Ceylan'ın yazıp yönettiği 1999 Türk drama filmidir. Filmin başrollerinde Mehmet Emin Toprak, Mehmet Emin Ceylan ve Fatma Ceylan yer alıyor. Mayıs Sıkıntısı, Nuri Bilge Ceylan'ın 1995'te 20 dakikalık Koza ve 1997'de 85 dakikalık Kasaba'dan sonra üçüncü filmi. Film, En İyi Yönetmen, En İyi İkinci Film ve En İyi Laboratuvar kategorilerinde 1999 Altın Portakal Film Festivali'nde ödüller kazanmıştır. Jüri ayrıca filmin tüm amatör oyuncularına özel ödüller vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ümit Ünal</span> Türk yönetmen, senarist ve yazar

Ümit Ünal, Türk yönetmen, senarist ve yazar.

Ertem Eğilmez, Türk senarist, yapımcı ve yönetmen. Geniş izleyici kitlesinin ilgisini çeken kalabalık kadrolu güldürüleriyle Türk sinemasında bir tarz oluşturan Eğilmez, meslek hayatı boyunca 44 film yönetti, 5 senaryo kaleme aldı ve 97 filmin yapımcılığını üstlendi. Aralarında Kemal Sunal, Münir Özkul, Adile Naşit, Şener Şen, Halit Akçatepe, Ayşen Gruda ve Zeki Alasya gibi oyuncuların Türk sinemasında varlık göstermesine öncülük etti.

<span class="mw-page-title-main">Alejandro Amenábar</span>

Alejandro Fernando Amenábar Cantos, İspanyol-Şilili film yönetmeni, senarist ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Hipatia</span>

Hypatia Yunan filozof, matematikçi ve astronomdur. İskenderiye Kütüphanesi'nde felsefe, matematik ve astronomi üzerine dersler vermiştir. Yeni Platonculuk öğretisine bağlı olan Hypatia, Atina Akademisi'nin Eudoxus'ün başını çektiği Matematik geleneğine üye idi. Hypatia doğayı; mantık, matematik ve deney ile açıklamaya çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Luis Buñuel</span> İspanyol yönetmen ve senarist

Luis Buñuel Portolés, sürrealist İspanyol yönetmen ve senarist. Otoriteler tarafından sinema tarihinin en etkili yönetmenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Semih Kaplanoğlu</span> Türk yönetmen, senarist ve yapımcı

Semih Kaplanoğlu,, Türk yönetmen, senarist ve yapımcıdır.

<span class="mw-page-title-main">İzzet Günay</span> Türk oyuncu

İzzet Günay, Türk oyuncu, antikacı ve filatelist.

İnan Temelkuran, Türk film yönetmeni.

Yavuz Özkan, Türk sinema yönetmeni, senarist ve yapımcı. Yavuz Özkan, Türkiye'de "auteur sineması"nın en önemli temsilcilerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Şahin</span> Mısırlı yönetmen

Yûsuf Şâhîn veya, isminin uluslararası camiada kullanılan yazımı ile, Youssef Chahine, Mısırlı sinema yönetmeni. İlk rolünü Chahine'in 1954 tarihli Yanan Güneş filminde oynamış olan Ömer Şerif'i keşfeden yönetmen olarak anılır. Ayrıca, çeşitli ülkelerden 11 yönetmenin her birinin ayrı birer bölümünü çektiği ve Cannes Film Festivali özel ödülü kazanmış 11 Eylül filminin de yönetmenlerinden biriydi.

<i>Satyricon</i> (film, 1969)

Satyricon 1969 İtalya - Fransa ortak yapımı fantastik film. İngilizce konuşulan ülkelerde Fellini - Satyricon adı ile gösterime sunulmuştur. Film Nisan 1996'da 15., 1998'de de 17. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde gösterildi.

<i>Yetimhane</i> (film)

Yetimhane, 2007 İspanya-Meksika ortak yapımı yapımı korku gerilim filmidir. Özgün adı El Orfanato olan film İngilizce konuşulan ülkelerde The Orphanage adı ile gösterime verilmiştir.

Theon İskenderiye, Mısır'da yaşamış Yunan bilgin ve matematikçidir. Öklid’in elementleri ve Klaudyos Batlamyus'un el çizelgeleri ile ilgili çeşitli yorumlar yazdığı gibi üzerlerinde eklemeler ve düzeltmeler de yapmıştır. Ayrıca matematik üzerine ün kazanmış olan Hypatia'nın da babasıdır.

Agora, Antik Yunan kentlerinde halka açık forum meydanı, pazar yeri. Ayrıca şu anlamlara gelebilir:

Orestes, Doğu Roma'da Mısır Bölgesinin Valisi. İskenderiye piskoposu Cyril ile uyuşmazlık yaşamış ve bu çatışma filozof ve matematikçi İskenderiyeli Hypatia'nın ölümüne sebep olmuştur.

Ferit Karahan, Kürt asıllı Türk reklam ve film yönetmeni, senarist, film yapımcısıdır. Yönetmenin ilk uzun metrajlı filmi olan Cennetten Kovulmak filmi 50. Altın Portakal Film Festivali'nde en iyi film ödülünü almıştır. Yönetmenin 2. uzun metraj filmi Okul Tıraşı 71. Berlin Film Festivali 'nin Panorama bölümüne seçilmiştir ve FIPRESCI ödülü almıştır.

Eyüp Boz, dizi ve filmlerde çalışan Türk görüntü yönetmeni.