İçeriğe atla

Agop Kotoğyan

Agop Kotoğyan
Doğum21 Kasım 1937
İstanbul, Türkiye
Ölüm13 Şubat 2018 (80 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Defin yeriBalıklı Ermeni Mezarlığı, İstanbul
MilliyetErmeni
Eğitimİstanbul Tıp Fakültesi
EvliliklerSuzan Kotoğyan (e. 1975-2018)
Kariyeri
DalıDermatoloji
Çalıştığı kurumlarCerrahpaşa Tıp Fakültesi

Agop Kotoğyan veya takma adıyla Kolsuz Agop (21 Kasım 1937, İstanbul - 13 Şubat 2018, İstanbul) Ermeni asıllı Türk dermatolog.

Türkiye'de yetişmiş en önemli cilt uzmanları arasında gösterilen Agop Kotoğyan, bir kolu olmadığı için Kolsuz Agop lakabıyla tanınmıştır.[1]

Hayatı

Agop Kotoğyan'ın Balıklı Ermeni Mezarlığı'ndaki kabri, İstanbul

1937 yılında İstanbul'da doğdu. Babası Ermeni Kırımı yetimi olan Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesinden Kirkor Bey, annesi Yozgat'ın İğdere Köyü'nden Makruhi Hanım'dır. Ailesi 1938 yılında İstanbul'a göç edip Samatya semtine yerleşti.

Ailenin ilk çocuğu olan Agop Kotoğyan, eğitimine Sahakyan Nunyan Ermeni İlkokulu'nda başladı. 1952'de ilkokulu bitirdikten sonra bir gümüş atölyesinde çalışırken makineye elini kaptırdı ve kangrene çevirince doktorlar kolunu omuz hizasından kesmek zorunda kaldı. Bu kazadan sonra hayatta kalmayı başardı ve Bezciyan Ermeni Ortaokulu'nda eğitime geri döndü.[2] Lise öğrenimini Getronagan Ermeni Lisesi'nde tamamladı.

Lise yıllarında futbolla ilgilendi. Mahalli bir futbol takımı olan Samatya Gençler Kulübü kadrosunda yer aldı.[3] Futbola üniversitede de devam etti.

1957'de girdiği İstanbul Tıp Fakültesi'nden 1963'te birincilikle mezun oldu.[4] Kadro bulunmaması nedeniyle 1963-1964 yıllarında İstanbul Tıp Fakültesi Deri Hastalıkları ve Frengi Kliniğinde gönüllü olarak çalıştı.[3]

1964'te Cerrahpaşa Hastanesi'nin Deri Hastalıkları ve Frengi Kürsüsünün ilk asistanı olarak kadroya alındı. 1967'de "Dermatitis Herpetiformis" adlı uzmanlık teziyle deri ve zührevi hastalıklar uzmanı oldu.[3] 1969'da üniversite tarafından Almanya'ya gönderildi. Dört ayda Almanca öğrendi ve Hamburg Saar Üniversitesi Dermatoloji Kliniği'nde çalışmaya başladı.[2] Bu kilinikteki çalışmalarında malign melanomların klinik ve histopatolojik incelemelerine ağırlık verdi.[3] Aynı üniversitenin alerji ve histoloji bölümlerinde de çalıştı. Kliniklerde gösterdiği başarıdan dolayı, Alman Üniversite Kurulunun talebiyle okulda kalma süresi bir yıl daha uzatıldı. 1972'de İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne döndü.

Yurda döndükten sonra 1973'te doçent, 1979'da "Akne Vulgaris Vakalarında İmmunolojik Araştırmalar" adlı teziyle profesör unvanını aldı. Almancadan sonra kendi çabasıyla, Fransızca ve İngilizce öğrendi. 2004'te emekli oluncaya kadar Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde akademisyenlik yaptı. Cilt hastalıklarıyla ilgili iki kitap ve uluslararası dergilerde üç yüzden fazla makale yayınladı. Dünyanın birçok ülkesinde dersler, konferanslar verdi. Çeşitli ülkelerden gelen teklifleri şu sözlerle reddetti:[5] "Bir ülkeyi sevmek demek, bu topraklarda geçirdiğin güzel ve iyi günleri sevmek demek değildir. İyi günde ve kötü günde burada olmak, vatanın yanında kalmak, hatta vatan uğruna ölmeyi göze almak demektir."

2017 yılına kadar özel muayenehanesinde çalışmaya devam etti.[2] Tedavi gördüğü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 13 Şubat 2018'de öldü.[6]

Kaynakça

  1. ^ Kurukız, Hatice Şenses. "Prof. Dr. Agop Kotoğyan vefat etti". aa.com.tr. Anadolu Ajansı web sitesi, 13 Şubat 2018. 15 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2018. 
  2. ^ a b c "Cildiyeci Kolsuz Agop". hurriyet.com.tr. 13 Şubat 2005. 14 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2018. 
  3. ^ a b c d "Kolsuz Agop: Cerrahpaşa'yla Örülü Bir Yaşam". bianet.org. İstanbul Bia Haber Merkezi, 13 Şubat 2018. 14 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2018. 
  4. ^ "İçimizden Biri, Cildiyeci Doktor Kolsuz Agop'un Ders Alınacak Yaşam Öyküsü". listelist.com. 2 Haziran 2017. 7 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2018. 
  5. ^ Uğur Dündar (1 Eylül 2017). "Bir efsane: Kolsuz Agop!." sozcu.com.tr. 3 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2018. 
  6. ^ "Ünlü doktor Prof. Dr. Agop Kotoğyan hayatını kaybetti". haberturk.com. 13 Şubat 2018. 13 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çapa, Fatih</span> İstanbul, Fatih semti

Çapa, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1933'te Üniversite Reformu ile Darülfünun Tıp Fakültesinden dönüştürülmüş, 1967'de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve İstanbul Tıp Fakültesi olarak ikiye ayrılmış Türkiye'nin ilk tıp fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Nurettin Sözen</span> Türk politikacı

Nurettin Sözen, Türk hekim ve siyasetçidir.

Tıphane, Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane veya Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, kökü Osmanlı Padişahı II. Mahmud'un 14 Mart 1827'de açtığı Tıphaneye uzanan Türkiye tarihindeki ilk tıp fakültesidir. Bugünkü İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve İstanbul Tıp Fakültesinin Osmanlı'nın son dönemlerindeki adıdır.

Hulusi Behçet, Türk dermatoloji uzmanı ve bilim insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Süheyl Ünver</span> Türk hekim ve yazar

Ahmet Süheyl Ünver, Türk yazar ve doktor.

<span class="mw-page-title-main">Cem'i Demiroğlu</span> Türk hekim ve akademisyen

Mehmet Cemi Demiroğlu, bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Yunus Söylet</span>

Yunus Söylet, Türk akademisyen, tıp profesörü, eski İstanbul Üniversitesi rektörü ve eski YÖK üyesi. Sıcak Yuva Vakfı'nın eski yönetim kurulu başkanı. Prof. Dr. Yunus Söylet, Rumeli Yönetici ve İş Adamları Derneği'nin (RUYİAD) üyesidir.

Tevfik Remzi Kazancıgil, Türk doktor ve bilim insanıdır. Kadın hastalıkları ve doğum konularının Türkiye’de geliştirilmesinde öncü olmuştur.

Naci Bengisu, Türk doktor ve bilim insanıdır.

Faruk İlker, Türk siyasetçi.

Muhittin Boşat, Türk futbolcu, futbol hakemi, spor yazarı. Süper Ligde 10 sezon boyunca 117 maç yönetmiştir. 2004 yılında hakemliği bırakmıştır. Star gazetesinde spor yazarlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fahrettin Koca</span> Türk siyasetçi

Fahrettin Koca ; Türk tabip ve bürokrat. Türkiye Cumhuriyeti eski sağlık bakanıdır.

Mustafa Sait Gönen Türk hekim ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Cerrahpaşa Tıp Fakültesi</span> Türkiyede bir tıp fakültesi

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, 14 Mart 1827'de II. Mahmut tarafından kurulan Tıphane-i Amire'nin ve Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'nin devamı olan, Türkiye'nin ilk ve en köklü iki tıp fakültesinden biridir. Fakülte adını; bulunduğu semte ismini veren, III. Murad ve III. Mehmed devrinde sadrazamlık yapmış bir hekim olan Cerrah Mehmed Paşa'dan alır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa</span> İstanbulda üniversite

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesidir.

Melih Tahsinoğlu, Türk patoloji uzmanıdır. Dünya tıp ve diş hekimliği literatürüne tanıttığı bir çene tümörü olan “Ameloblastik dentinosarkoma” ile tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Feriha Öz</span> Türk akademisyen

Ganime Feriha Öz, Türk akademisyen, patolog ve tıp profesörü.

1970 İstanbul kolera salgını, 1961 ile 1975 arasında yayılan Yedinci kolera pandemisinin bir parçasıdır. Salgın ilk olarak Sağmalcılar'da baş göstermiş, Esenler ve Taşlıtarla'ya da sıçramıştır. Salgının kaynağının Habipler köyündeki dereye karışan çöp suları olduğu düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Balıklı Ermeni Mezarlığı</span> İstanbulda bulunan bir Ermeni Mezarlığı

Balıklı Ermeni Mezarlığı, İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinin Seyitnizam mahallesinde bulunan bir Hristiyan mezarlığı. Kabristan adını eski bir yerleşim yeri olan günümüzde ise Zeytinburnu'nun semtlerinden biri olan Balıklı'dan almaktadır. Bakımı ve işletmesi Türkiye Ermenileri Patrikliği tarafından yapılmaktadır.