İçeriğe atla

Agim Rada

Agim Rada
Genel bilgiler
Doğum24 Mayıs 1953
Tiran, Arnavutluk
Ölüm11 Temmuz 2023 (70 yaşında)
Tiran, Arnavutluk
UyrukArnavut
AlanıHeykelcilik

Agim Rada (24 Mayıs 1953 - 11 Temmuz 2023), Arnavut heykeltıraş.

Hayatı

Rada, 24 Mayıs 1953'te Tiran, Arnavutluk'ta doğdu. En çok; Marin Barleti, Gjergj Elez Alia, Onufri ve Petro Marko gibi tanınmış şahsiyetlerin bronzdan yaptığı heykelleriyle tanınıyordu. Ayrıca yine dikkat çeken eserleri arasında yer alan "Zincire Vurulmuş Din Adamı" Papa Francis'in Arnavutluk ziyaretinden günler önce İşkodra kentinde açılmıştır.[1]

Rada, 11 Temmuz 2023'te doğum yeri Tiran, Arnavutluk'ta akciğer yetmezliği nedeniyle 70 yaşında ölmüştür.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Agim Rada, babai i veprave më të njohura shqiptare". 19 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2014. 
  2. ^ "Sculptor Who Made Skanderbeg's Statue Passes Away At 72". Albanian Daily News. 11 Temmuz 2023. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk</span> Balkanlarda bir ülke

Arnavutluk, resmî adıyla Arnavutluk Cumhuriyeti, Balkanlar'da bir ülkedir. Komşuları kuzeyde Karadağ, kuzeydoğusunda Kosova, doğusunda Kuzey Makedonya ve güneyinde Yunanistan'dır. Ayrıca ülkenin batıda Adriyatik Denizi ve güneybatıda İyonya Denizi'ne kıyısı vardır. İyon Denizi ile Adriyatik Denizi arasındaki Otranto Boğazı'nın karşısındaki İtalya'ya uzaklığı 72 km'den (45 mil) daha azdır.

<span class="mw-page-title-main">Enver Hoca</span> Komünist eski Arnavutluk lideri

Enver Halil Hoca, Arnavut komünist politikacı. 1941'den 1985'te ölümüne kadar Arnavutluk Emek Partisi Genel Sekreteri'ydi. Aynı zamanda Arnavutluk Emek Partisi Politbüro üyesi, Arnavutluk Demokratik Cephesi Başkanı ve silahlı kuvvetlerin başkomutanıydı. 1944'ten 1985'te ölümüne kadar ülkeyi yönetti. Ayrıca 1944'ten 1954'e kadar 22. Arnavutluk Başbakanı ve çeşitli zamanlarda Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti'nin hem dışişleri bakanı hem de savunma bakanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Tiran, Arnavutluk</span> Arnavutlukun başkenti

Tiran, Arnavutluk'un başkenti ve en büyük şehridir. Şehrin nüfusu 2015 yılı itibarı ile nüfusu 800.986'dır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Devlet Radyo ve Televizyonu</span> Arnavutluk merkezli bir kamu yayıncılığı kurumu

Radio Televizioni Shqiptar (RTSH) ("Arnavutluk Radyo ve Televizyonu"), Arnavutluk merkezli bir kamu yayıncılığı kurumudur. 1938 yılında radyo yayını yaparak başlayan kurum 1960 yılında da televizyon yayınlarına başlamıştır. Merkezi başkent Tiran'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Edi Rama</span> Arnavut siyasetçi

Edi Rama, Arnavut siyasetçi ve ressamdır. 2005 yılından beri Arnavutluk Sosyalist Partisi'nin lideridir. 1998-2000 yılları arası Kültür, Gençlik ve Spor Bakanı ve 2000-2011 yılları arası başkent Tiran'ın Belediye Başkanı oldu. Rama 23 Haziran 2013 tarihinde, görevdeki Başbakan Sali Berişa'yı yenerek, 2013 seçimlerini kazandı. Yeni Arnavutluk parlamentosunun açılmasının ardından başbakan olarak hükûmeti kurmakla görevlendirildi.

Arnavutluk, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da yapılan 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Arnavutluk'un şarkısı Arnavutluk ulusal yayın kuruluşu Radio Televizioni Shqiptar (RTSH) tarafından düzenlenen Festivali i Këngës adlı yarışmada Herciana Matmuja'nın seslendirdiği "Zemërimi i një nate" isimli şarkı olarak seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2015 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Arnavutluk</span>

Arnavutluk, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Arnavutluk'un şarkısı Arnavutluk ulusal yayın kuruluşu Radio Televizioni Shqiptar (RTSH) tarafından düzenlenen Festivali i Këngës adlı yarışma ile seçilmiştir. Ulusal finalin kazananı Aldo Shllaku, Viola Trebicka ve Sokol Mars'ın bestelediği "Diell" adlı şarkısıyla Elhaida Dani olmuştu fakat "Diell" şarkısının yazarları yarışmaya katılmaktan vazgeçtiklerini belirterek şarkının yarışamayacağını belirtmişlerdir. 24 Şubat 2015 tarihinde Elhaida Dani Zzap ve Chriss tarafından yazılan "I'm Alive" adlı şarkıyla yarışacağını duyurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Elhaida Dani</span>

Elhaida Dani, Arnavut şarkıcı. 2009'da Star Academy Albania, 2012'de Top Fest ve The Voice Italy yarışmalarında zaferle ayrıldıktan sonra ünü giderek artmıştır. The Voice Italy yarışmasında %70 oranında halk oyu almayı başarmıştır. Elhaida, 2012 yılında Universal Müzik İtalya şirketinin katkılarıyla ilk single'ı "Baciami e Basta"'yı yayımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kokonozi Camii</span>

Mahmut Ağa Kokonozi Camii veya Yeni Pazar Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin başkenti Tiranın Avni Rüstemi caddesi'nin Yeni Çarşısında bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii. Camii 1750 yılında bir Mahmut Ağa Kokonozi tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mirela Kumbaro</span>

Mirela Kumbaro Furxhi, Arnavut akademisyen, politikacı. 2013 yılında Arnavutluk'un kültür bakanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mimi Kodheli</span>

Mimi Kodheli, Arnavut siyasetçi

Arnavutluk, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Arnavutluk'un şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radio Televizioni Shqiptar (RTSH) tarafından düzenlenen "Festivali i Këngës 54" isimli ulusal final doğrultusunda Stockholm'de Arnavutluk'u temsil edecek kişi belirlenemiştir. Arnavutluk'u Përrallë adlı şarkısıyla Eneda Tarifa temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fatos Nano</span>

Fatos Thanas Nano, üç kez Arnavutluk Başbakanı olan bir Arnavut siyasetçidir.

Bashkim Fino, Arnavut siyasetçi ve Arnavutluk'un 28. başbakanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ramiz Alia</span>

Ramiz Tafë Alia, 1985-1991 yılları arasında Arnavutluk'un ikinci ve son komünist lideri ve ülkenin 1982-1992 yılları arasında devlet başkanıdır. Enver Hoca tarafından halefi olarak atandı ve Hoca'nın ölmesinden sonra iktidarı ele geçirdi. 7 Ekim 2011 tarihinde Tiran'da 85 yaşında akciğer hastalığı yüzünden öldü. 1991-1992 yılları arasında Arnavutluk'un ilk Cumhurbaşkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Kastriot İslami</span> Arnavut siyasetçi

Kastriot Selman Islami, Bir Arnavut siyasetçidir. 17 Nisan 1991'den 6 Nisan 1992 tarihine kadar Arnavutluk Meclisi Başkanı olarak görev yaptı. Son komünist cumhurbaşkanı Ramiz Alia'nın istifası üzerine 3 Nisan 1992'de üç gün boyunca geçici cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

Arilena Ara, Arnavut şarkıcıdır.

Kampionati Kombëtar i Futbollit Femra, Arnavutluk'taki kadın futbolunun en yüksek seviyedeki ligidir. Lig, erkeklerdeki Kategoria Superiore'nin kadınlar için eşdeğeridir ve 10 kulübün katılımıyla organize edilmektedir. 2009 yılında kurulmuştur. Vllaznia toplamda 6 kez ile ligin en çok şampiyon olan takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rexhep Meidani</span>

Rexhep Qemal Meidani veya Recep Kemal Meydani, Arnavut fizik profesorü, diplomat ve siyasetçidir. Meidani, 1991 yılından itibaren yapılan çok partili serbest seçimlerde seçilen Arnavutluk'un 3. Cumhurbaşkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Olta Xhaçka</span>

Olta Xhaçka Arnavut siyasetçi ve Arnavutluk Sosyalist Partisi parlamento üyesi. Mart 2017 - Mayıs 2017 arasında Arnavutluk sosyal refah ve gençlik bakanı ve Eylül 2017 - Aralık 2020 arasında savunma bakanı olarak görev yaptı. Şu anda 31 Aralık 2020 tarihinden 12 Eylül 2023 tarihine dek dışişleri bakanı olarak görev yaptı.